Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Strajk lekarz.... |
Wszyscy słyszymy w czasie strajku lekarzy jak to są oni wyzyskiwani, pracując praktycznie „niewolniczo”. Pomimo ostatniej podwyżki 30%, twierdzą, że to za mało. Wiadomo, każdy chciałby dostawać jak najwięcej, ale całość trzeba porównywać do zarobków w innych działach opłacanych z budżetu państwa. Rokrocznie na medycynę jest bardzo duże oblężenie, a przecież od dziesiątek lat zarobki lekarz są na podobnym poziomie w stosunku do innych zawodów. Jak mamusia wysyłała na studia, to chyba nie liczyła nagle na kokosowe zarobki swojego dziecka, wiadomo jak zarabiali lekarze od lat. Nie wspominam o przysiędze Hipokratesa, bo dla wielu to nieznany wierszyk. Czy ktoś może podać branżę budżetu, gdzie podniesiono płace choć o 15%? Nauczyciele przyjęli by to „z pocałowaniem ręki”. Niektórzy lekarze domagają się zarobków od 5000 do 7000zł zależnie od wykształcenia, specjalizacji, bo na Zachodzie ich koledzy zarabiają o wiele więcej. Tylko na Zachodzie są inne standardy dotyczące lekarz i służby zdrowia. Przykłady. W Polsce od lat słyszymy, że w wielu miejscach na skutek pomyłek, niechlujstwa, pijaństwa, lekarzy jakiś pacjent zostaje kaleką, czy żegna się ze światem . Część rodzin wnosi sprawy przeciw takim delikwentom, ale komisje lekarskie są bardzo pobłażliwe, przymykają oko, by nie powiedzieć kryją swoich kolegów i często jest to symboliczne zawieszenie, po który lekarz wraca do pracy. Wystarczy poczytać opisy tragicznych błędów, zaniedbań, które pokazuje np. Stowarzyszenie „Primum Non Nocere”, zajmujące się takimi przypadkami. A na Zachodzie do którego część lekarzy tak ochoczo się odwołuje, za błędy lekarskie jest surowa odpowiedzialność, od wysokich odszkodowań dla pacjentów, pozbawienia dożywotniego prawa do wykonywania zawodu, aż po pobyt w więzieniu. Polecam statystyki , można znaleźć np. z Anglii, ilu lekarzy rocznie kończy przygodę z zawodem w ten sposób. U nas byłaby to sensacja. Pewni lekarze opowiadają, że pojada na Zachód do pracy. Powiem: szerokiej drogi! Nawet jeśli część zna język (na ogół to dukanie), to zostaną pomocnikami lekarskimi: przynieś, podaj, posprzątaj itp. Jak wykażą się może awansują po latach. A reszta bez języka załapie się najwyżej do sprzątania szpitali, co szybko nauczy się pokory i przywoła wspomnienia jak błogo było w Polsce: kawusia, może pacjent da kopertkę, malutki koniaczek itp. „A zachodni „dranie” każą pracować, człowiek haruje cały dyżur! Hańba!” Więcej szacunku dla własnej pracy Panie i Panowie, Szpitala, który was jeszcze zatrudnia no i najważniejszych Pacjentów, którym powinniście zawsze służyć pomocą.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Strajk lekarz.... |
ktory to juz temat z kolei? "Walczmy z alkoholizmem!!!Pijmy więc więcej aby inni mieli mniej!!"
|
|
nie ciągnij tego dalej, dalej będzie leczył cię J.E Ks. Biskup, na pewno zoperuje cię na trzeżwo jsb2
|
|
jsb2 jesteś lekarzem? World ma rację pomimo, że już były takie tematy i nie wiem czy jest sens dalej się kłucić, bo niektórym lekarzom do ich małych mózgów nic nie dociera. Mówię niektórym! Nie wszystkim! Bo niektórzy pomimo, że strajkują, robią to przyzwoicie. Są lekarze w Łomży, których mogę z imienia i nazwiska tu podać, bo są lekarzami z powołania! I to się czuje. Oni zapewne też strajkują, ale jak na przystanku spotkałem jednego z nich i powiedziałem, że mi coś dolega to sam mnie zbadał, wypisał receptę, skierowanie na badania. I nie pozwolił sobie nic za to dać. Byłem strasznie zaskoczony tym bardziej, że to nie mój znajomy....poprostu lekarz rodzinny, a ja zapytałem go czy następnego dnia przyjmuje... A Ty jsb2 jeżeli jesteś lekarzem to napewno słyszałeś o tym, że łomżyński szpital może być zamknięty ???? Całe szczęście niektórym lekarzom ktoś przemówił do rozsądku i postanawiają leczyć dalej. Nie interesuje ich, że w szpitalu pracują dziesiątki innych pracowników, np: pielęgniarki, które płaczą, bo być może nie dostaną przez lekarzy wypłat, a co gorsza mogą być zwolnione. >>>nie ciągnij tego dalej, dalej będzie leczył cię J.E Ks. Biskup, na pewno zoperuje cię na trzeżwo<<< Masz coś do Biskupa? On chyba dobrze powiedział... Nie rozumiem Twojej wypowiedzi....
|
|
A jednak można sobie poradzić ze strajkującymi, tylko trzeba się liczyć z "wpisaniem na listę":) Do dzieła łomżyńscy szefowie! Lekarze zapowiadają strajk głodowy TVN24/IAR/PAP - dodane 1 godzinę i 36 minut temu (aktualizowane 1 godzinę i 31 minut temu) Lekarze zapowiadają strajk głodowy. Tę formę protestu podejmą od środy 27. czerwca. Uchwałę w tej sprawie podjął zarząd Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy. Protestujący będą też kontynuować akcję składania wypowiedzeń z pracy. Poza tym zamierzają piętnować lekarzy czy ordynatorów, którzy przeszkadzają w prowadzeniu akcji protestacyjnej po przez publikowanie na stronach internetowych OZZL-u ich danych osobowych. W Łomży już lekarze już poczuli czym grozi dalsze strajkowanie i powoli wracają do pracy - oddział laryngologiczny:) Są takie miejsce gdzie lekarze, którzy zwolnili się z pracy są zastępowani innymi. Tak było w Puszczykowie gdzie na ich miejsce przyjechali ortopedzi z Gorzowa Wielkopolskiego - powiedział szef Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy Krzysztof Bukiel. Dodał, że lekarze jadą do strajkujących przed kancelarią premiera pielęgniarek. Bardzo dobre posunięcie, na miejsce lekarzy, którzy nie chcą pracować znajdują się inni i o dziwo oni mają chęci do pracy, a raczej służby w imię najwyższych wartości jakimi są zdrowie i życie pacjentów:) Brawo!!!
|
|
jeśli będzie im lepiej na zachodzie niech sprzedadzą swoje posiadłości na ul. Hipokratesa i w Starej Łomży które pobudowali ze swoich marnych poborów , pakują walizki i w drogę na podbój EUROPY .
|
|
Ja popieram większość lekarzy !!!!! Ktoś z was studiuje/ował madycynę?! Jeśli tak to dobrze wie ile trzeba sobie w łeb nakłaść materiału, nazw leków, łaciny, wszystkich możliwych chorób itp !!! I za taką ciężką harówę przez 6 lat, na stażu dostawać tylko 800zł przez 3 lata ??!! Kto z was tu piszących chciałby tyle zarabiać?! Chyba każdy z was myśli że po skończeniu studiów od razu się robi tak: hop z kieszeni 300 tyś zł na otwarcie gabinetu i luuuzik boskie życie !!! Powiem tyle: to jest nie realne!!!! No chyba że ktoś ma rodzinkę z pokolenia na pokolenie lekarzy gdzie tatuś z mamusią wszystko załatwią kochanemu dziecku... ale takich tu nie biorę wogóle pod uwagę... Nikt normalny nie podejmie takiego ryzyka i od razu po stażu nie otworzy swojego gabinetu. W naszym nic nie wartym kraju lekarzy, ludzi którzy mają naprawde dużą wiedzę traktuje się gorzej niż psy !!! Przy czym taki ktoś jak robotnik na budowie (bez obrazy) lub ktoś inny kto tylko podstawówkę skończył albo i tego nie, może zarabiać spokojnie 3000 tyś zł! Więc gdzie my żyjemy? Gdzie tu jest jakikolwiek szacunek?! Skoro lekarzom płaci się jak psom to bardzo dobrze że wyjeżdżają lub otwierają prywatne gabinety, to też popieram. Może jak już całkiem w naszym żałosnym kraju zabraknie lekarz to w końcu ludzie przejżą na oczy i docenią... choć raczej w to wątpie... Więc to było tylko moje skromne zdanie na ten temat :)
|
|
Dziwne to naprawde, że przy tak małych zarobkach lekarze żyją na dość wysokim poziomie. Bardzo chciałabym zobaczyć biednego lekarza, który mieszka w małym M-2, jeździ do pracy komunikacją miejską albo nie wyjeżdza na wczasy przynajmniej raz w roku. Czy z tej biedy mają ładne samochody, zagraniczne wycieczki, utrzymanie dużych domów ? Chciałabym tak biedować. Ja nie mam pieniędzy na wykupienie leków, a oboje z mężem pracujemy. Eva
|
|
Dabola nie czytałas wcześniejszych postów . Nikt za to ze ktos skończy studia nie bedzie nikomu płacił. To osobista sprawa , że ktos skończył studia . Nawet takie ciężkie jak medycyna :)))))) Wyniki, wyniki kochana pracy się liczą. A dlaczego np.: lakiernik samochodowy ma ponieść tez koszty otwarcia zakładu , a kto mu na to da pieniądze?? Jakbyś nie wiedziała , to pieniadze są w banku :))))) I nikt nie mówi , ze pensje lekarzy sa dobre . Cały syf związany ze służbą zdrowia należy uprzątnąc i lekarz będzie wtedy zarabiał. Dlatego ktoś na stażu zarabia 800 zł bo koledzy którzy , w tych układach patologicznych siedząod dawna, po prostu kombinuja (takie łagodne określenie dla kradną). " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |