Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Basen w Łomży |
Urząd Miejski ogłosił przetarg na wykonanie dokumentacji technicznej krytej pływalni w Łomży. Basen ma mieć następujące wymiary: długość 25 m szerokość: 12,5 m: głębokość: 1,35 do 1,8 m Moim zdaniem basen będzie miał za małą powierzchnię i będzie za płytki, nawet nie będzie można skoczyć porządnie na główkę. Zastanawiam się czy nie szkoda pieniędzy na kolejny brodzik, podobny do tego, który funkcjonuje przy SP 10. Myślę, że jeśli budować to basen o długości 50 metrów i głębokości od 1,35 do 4 m. A co Wy o tym sądzicie???
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Basen w Łomży |
nie przesadzajmy , 1,8 metra wystarczy . Na tym basenie będzie można odbywać zawody krajowe , więc nie będzie taki zły . ___POLAK___TO___JA___
|
|
nie przesadzajmy , 1,8 metra wystarczy . Na tym basenie będzie można odbywać zawody krajowe , więc nie będzie taki zły . Ciekawią mnie te atrakcje , będzie fajnie . Za 18 mln. bnapewno coś fajnego powstanie , że jeszcze te z ZAMBROWA tu będą przyjeżdżać . Co do skoków na główkę - to niebezpieczne , nawet w głębokim basenie , przecinając lustro wody można złamać kark , lepiej tego nie robić . ___POLAK___TO___JA___
|
|
Pływalnia w Łomży - chętnie, ale problemy zaczynają się potem, co z wymiana wody? Wybudować pływalnie to jedno a kasa na utrzymanie to co innego. Obawiam się, że z tym nasze władze sobie nie poradzą.
|
|
Mało kasy na utrzymanie i dlatego buduja mniejszy
|
|
12. Ewentualnie basen do skoków z wieżą o wysokości 5 m i trampolinami o wysokości 1 m i 2 m. no jak zrobią wieże to sobie będziesz mógł poskakać na główkę, tam napewno będzie głębiej niż 1,8m 5. Trzy niecki whirpoola.- wie ktoś jak to wygląda???
|
|
Basen do skoków jak nazwa wskazuje służy do skoków a nie do pływania. 1,80 m - co to za głębokość, mnie nawet nie zakryje. Te zawody to chyba będą dla dzieci, bo jak dorosły skoczy przy takiej głębokości to naprawdę może złamać kark. Lipa jednym słowem, kto bywał na basenie w Ostrołęce, wie jaka jest różnica między pływaniem na 3,60 m a pływaniem na 1,88 m w basenie przy SP10. Jeśli skakanie na główkę jest niebezpieczne na basenie, to tym bardziej pływanie, można przecież się utopić....
|
|
Ja myślę, że 25m by wystarczyło... ale 1,80m?! To stanowczo za mało! Przynajmniej 2,5m. Na 1,80m, już nie mówiąc o skakaniu, nie można wykonywać wszystkich ćwiczeń, które są pomocne w nauce pływania. Powstał "AWF" w Łomży to i basen porządny by się przydał. Gc ma rację - po co kolejny brodzik w Łomży... A jeżeli Łomża chciała by zainwestować... to mogł by być 50m... mogły by się rozgrywać zawody międzynarodowe... pływalnie 50m w Polsce na palcach jednej ręki można policzyć.... Tylko, że koszt utrzymania 2x większy...
|
|
O rany Umiejętność czytania ze zrozumieniem, to jednak rzadka umiejętność. pkt 12. Ewentualnie basen do skoków z wieżą o wysokości 5 m i trampolinami o wysokości 1 m i 2 m. Po mojemu chodzi o dodatkowy basen do skoków, a więc i odpowiednio głęboki. I co wypowiedź to podobne kwiatki. Przeczytaj, jeśi nie zrozumiałeś - czytaj do skutku. I znowu mamy dowód na to, że my Polacy jesteśmy urodzonymi malkontentami. Umiemy tylko krytykować innych. P.S. Ale sauny to tam chyba zabraknie
|
|
7. Pomieszczenia odnowy biologicznej - sale ćwiczeń , siłownia fitness, SAUNY PAROWA I GORĄCA,!!!!!!!!!!!!! kabina kriogeniczna, grota solna, solarium, gabinet masażu. Autor: antyred (---.lomza.mm.pl) Data: 12-06-07 21:00 "O rany Umiejętność czytania ze zrozumieniem, to jednak rzadka umiejętność. Przeczytaj, jeśi nie zrozumiałeś - czytaj do skutku." buhaha
|
|
Sory, przegapiłem
|
|
Coś mi się wydaje że te 18 mln to conajmniej 2 razy za mało na takiej jakości basen. Już ponad rok temu słyszałem o podobnej jakości pływalniach za 30-40 mln, biorąc pod uwagę rosnące ceny materiałów budowlanych myślę że te pieniądzę starczą tylko na połowe prac przy budowie basenu. Moim zdaniem pływalnia przynajmniej w pierwszych 5-6 latach nie będzie miała problemów z utrzymaniem się. Zyski napewno będą przewyższały koszty i to znacznie. Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA
|
|
Antyred obejrzyj sobie zawody pływackie to zobaczysz, że start jest przeważnie ze skoku na główkę. Przy głębokości 1,80 m to chyba ciężko będzie zorganizować zawody dla dorosłych, nie sądzisz?? Po co budować drugi prawie identyczny basen w Łomży?? Chyba, że będzie służyć on tylko nauce pływania, bo ten w SP 10 faktycznie nie wystarcza dla wszystkich chętnych. A dla takich ludzi jak ja, którzy będą np. chcieli się ścignąć z kumplem jak na prawdziwych zawodach, nie będzie tam miejsca, bo albo przywalę łbem w dno albo będę szorował nogami po dnie już pewnie w połowie długości basenu...DamianE03 napisał(a):
|
|
"Basen rekreacyjny o głębokości od 0,8 m do 1,2 m z torem do nauki pływania. 3. Brodzik dla dzieci o powierzchni ok. 30 – 40 m2 i głębokości od 10 do 60 cm." Tak jak w 10 -ce dodatkowy tor do nauki pływani - ni przypiął ni przyłatał, zabiera tylko miejsce, lepszy dodatkowy basen jak w Ostrołęce Zambrowie czy gdzieś tam wBiałymstoku. Lepiej jeden większy dodatkowy basen z częśćią pogłębioną dla tych już trochę pływających i z częścią wypłyconą do nauki pływania. Szkoda powierzchni na brodzik i basen rekreacyjny i pasaże oddzielające je. Bardziej sensownie, z nadmiarem niepotrzebnych bajerów (wyżej wymienionych) nabija się tylko koszta.
|
|
Śmieszne to to wszystko:) Jak zobaczę, to uwierzę....:) Generalnie jestem optymistą, ale "nie wydaje mnie sie":)
|
|
Heh.... Ja też uwierzę jak to zobaczę :-) Mam nadzieję, że to za mojego życia będzie :-P BTW: Sura? Ty to Ty? Jak masz Rapida to znaczy, że Ty.. jak nie masz to zignoruj.. ;-)
|
|
ajjj sknery!... jak z niektorych z was tacy wybitni plywacy to chyba powinniscie umiec skoczyc na "glowke" na plytszej wodzie... POZDRAWIAM ... tych z blona miedzy palcami :-P
|
|
jezeli juz mieli by budowac basen kryty <choc uznaje wyzszosc basenu otwartego, basen taki gromadzi cale rodziny wypoczywajace po ciekim tygodniu pracy, basen kryty nie ma takiej atmosfery> to nie taka mala wanne, przez 9 lat chodizlem do 10tki na basen i za przeproszeniem do bani jest basen w ktorym w kazdym miejscu dotykasz stopami gruntu, poskakac nie mozna, sama powierznia basenu tez wymaga powiekszenia, ludize beda siedizec jeden na drugim, plywac sie nie da
|
|
Polski Związek Pływacki - Przepisy FINA dotyczące obiektów sportowych: "FR 2.3. Głębokość - wymagana jest głębokość minimum 1,35 metra, poczynając od 1-szego metra pływalni do przynajmniej 6-tego po stronie słupków startowych. Na pozostałej części wymagana jest głębokość minimum 1,0 m." Pływalnia jak nazwa wskazuje służy do pływania, a nie do chodzenia po dnie i nie do skakania "na główkę". Więc jak ktoś ma więcej niż 1,80 m, a chce się cały zanurzyć musi zanurkować. Zgodnie z regulaminami WSZYSTKICH pływalni w tym kraju zabronione jest skakanie do wody "na główkę". Oczywiście nie dotyczy to skoków startowych, które nie są skokami "na główkę". Kto pływał to wie. Są też specjalne głębokie baseny (powyżej 3 metrów) gdzie są wieże i trampoliny służące do uprawiania dyscypliny "skoki do wody". Niecka pływacka o długości 25 metrów i głębokości powyżej 1,30 m do 1,80 m jest niecką standardową. Jest to też najczęściej budowany wymiar. Ta głębokość powoduje, że w takim basenie przebywają osoby umiejące pływać, lub prawie umiejące pływać. Dla pozostałych buduje się płytsze niecki rekreacyjne, aby mogli tyłki pomoczyć i uczyć się pływać. Trzeba też pamiętać, że basen ma służyć wielu ludziom a nie tylko tym co dna nie chcą czuć, skakać na główkę itp. Ma też być bezpieczny. Ludzie się topią z głupoty.
|
|
Ci co chcą czuć dno to mogą iść do 10.... A Ci by niechcieli czuć mogli by mieć basen na którym by nie czuli.... Przepisy mówią, że na drodze(np na krajówce) mają się zmieścić dwa samochody obok siebie.... to po co się buduje autostrady skoro nie ma obowiązku ich budowania???? Dlaczego policja nie kupuje już polonezów, albo fiatów uno itd? Bo są lepsze samochody, a dąży się do tego, żeby było lepiej a nie gorzej..albo żeby Łomża stała w miejscu....
|
|
skoro basen ma byc dla wszystkich <adamos> to czemu dyskrimionwac tych ktory chcieli by do wody poskakac, nie cuzc gruntu pod nogami i ponurkowac troche gleiej niz wlasne palce, wanne o wymiarach 1,3 do 1,8 juz mamy to moze teraz zadoscuczynimy innym?
|
|
i tak będą ludzie jezdzic z łomży do zammbrowa bo tam przynajmiej luz jest a na tej pływalni bedzie tak samo jak na dziesiątce że sie woda gotuje bo pieć osób na jednym torze i jeszcze jakies sekcje trenują. to zeby miec chociaz pól toru to tzreba o siódmej rano dymac albo po dobranoccce. i gdziwe chcecie skakac ??????????? między te głowy w basenie?????????????/ ____________________________________________-- ... & vice versa!
|
|
gc Jeśli ty po starcie do sprintu będziesz schodził na 2 metry albo więcej pod wodę, to lepiej nie startuj, bo się wszyscy potopią... od śmiechu:)
|
|
nie kazdy taki specjalista od skokow jak Ty <antyred> czesc chodzi po to na basen by moc sie popluskac a nie od razu "do sprintu" zreszta powodzenia w plywaniu jakimkolwiek gdzy co chwila musisz przystanac by kogos ominac bo stoi na torze ew tez chce poplywac tylko miejsca brak
|
|
Moi drodzy, rozmawiacie o drugożędnych pierdołach. Najważniejsze by można było na tem basenie popływać nie ocerająć się jeden o drugiego, by nikt nie miał podrapanych pleców przez innych pływającyh. Jak ma być remont w 10, to najważniejsz w pierwszej kolejności trzebaby zwiększyć miejsce do pływania, brodzik do nauki pływania wywalić po za duży basen. Byłoby 6 torów anie 4. To najważniejsze, a bajery typu widownia w dalszym planie i rura i jacuzii jako dalsze dodatki. Na basen głownie idzie się poplywać. Przecie to raz na wiele lat taki remont i wydatek. I co bedziem patrzeć na zawody na 4 torach z trybun, 2 tory bedo wolne., a i nadal bedziem pływać w takim samem tłoku jak był. Co to zmieni? Czas jeszcze pomyślęć by sensnie wydać kasę raz na wiele lat. Dziś wpdnę na basen i znowu jak mi się przypomi, że to nic nie zmieni to mi sie źle zrobi. Pe bez sensa.
|
|
I poco ta trybuna, może jeszcze zpomikiem i tablicą kto kto go tak polepszyl. Z władcow chyba tylko M. S. umie pływać, dwaj drudzy to chyba tylko w wannie. I slyszałem .ze on wudniak z zamilowania, nawet pisał że żeglarz i ratownik Jak on doprowadzi do sensnych planow to napiszże jest wielki. Ten co mysli że trybuna idzakuzji do muoczenia dupy najważniejsze na baseni to nie był chyba na innecvh basenach i nie wie po co nabasen sie chodzi.
|
|
Na byle co, szkoda pieniązkow.Basen ma być nie na dziś,nie na wczoraj.A na jutro.Nie stać nas na kolejną lipę. Chyba że mowa o basenie takim pod łóżkiem,szpitalnym.To zmienia postać rzeczy.
|
|
180...? brak komentarza chyba, ze ktos ma 160 to jemu styka... dla mnie osobiscie to za malo:) i druga sprawa 25 m? tez troche za malo...i nie chodzi o to, ze nie bedzie za co utrzymac...no chyba, ze bedzie taki jaki na tych wymiarach...im wiekszy to tym wiecej ludzi bedzie przychodzilo... i to tez jest roznica...czy ma byc basen taki typowy do plywania na czas lub dla rozrywki...czy ma byc taka atrakcja miasta jak np w mikolajkach czy zambrowie... ale jedno i drugie by sie przydalo... ale z prawdziwego zdarzenia! hehe pozdrawiam... ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
oni może tylko żartują że tylko 180cm głębokości mam nadzieje to kurde ja mam 152cm wysokości to jak skocze to pewnie łbem zaryje o dno
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |