Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
I Komunia Święta |
Dzisiaj inny temat. W tym roku razem z moim dzieckiem przeżywałam traumę pod tytułem przygotowanie do I Komunii Świętej. Nikomu nie życzę takiego stresu, jaki zafundowano nam z tego powodu. Uważam, że dziecko powinno być "przyciągane ciekawością" do kościoła i świadomie kierowane w stronę wiary a nie "ciągnięte za uszy"... Ja wiem, są inne czasy itd, ale "posiedzenia" w kościele trwające od 18 do prawie 21, kiedy dzieci ze zmęczenia padają na ławki i ćwiczenie prawidłowej wymowy "kyrie elejson"... - to potrafi człowieka dorosłego porządnie zmeczyć, co dopiero dziewięcioletnie dziecko.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: I Komunia Święta |
W której parafii się uskutecznia takie rzeczy ? ...::: Dobry chłopak był.... i mało pił.... :::...
|
|
zgadzam sie z toba... w dzisiejszych czsach komunia to przegiecie... odstawianie cyrkow msza trwajaca ponad 2 godizny plus proby kilkugodzinne... to chyba za duzo na dziecko.. a poznije sie dziwia ze dzieci niechca chodzic do kosciola... tak samo z bierzmowanie u mnie w parafii przygotowanie do tego skaramentu trwa prawie 2 lata...cla 1 i 2 klase gimnazjum i nikogo nie obchodzi ze ktos musi sie uczyc do skzoly a nie modlitw...
|
|
Po pierwsze: Dziecko uczy się w SP10 - która skupia dzieci z 2 parafii - na początku roku rozpoczęło naukę religii pod kierownictwem księdza X, - rodzice dzieci z klasy mojego dziecka złożyli skargę na tego księdza (nie wnikam dlaczego), więc w II półroczu dokonano zmiany nauczyciela, - nowy nauczyciel Y (z parafii innej niż moja) kazał zakupić nowe ćwczenia i dzieci musiały jej uzupełniać (oczywiście wszystko od początku), - nauczyciel Y = nowe zasady - lista modlitw do "zdania", pytania obejmujące wiedzę z zakresu potrzebnego dziecku przystępującemu do komunii - wszystko w ekspresowym tempie, - w mojej parafii komentowano fakt zmiany księdza X na innego w czasie mszy świętej (kazanie), - w parafii dzieci uczone przez różne osoby i w róznych szkołach były traktowane niejednakowo, - dzieci otrzymały dwie formuły spowiedzi, w których róznice w pojedynczych sformułowaniach były uznawane przez księdza X za błąd(przygotowującego wszystkie dzieci z parafii do tego sakramentu). Kiedy udało się już zakończyć wszystkie etapy przygotowawcze - odetchnęłam z ulgą..... a moje dziecko zniechęciło się do odwiedzania kościoła. To chyba nie jest pozytywny skutek przygotowania do I Komunii Świętej... p.s. Co do tego jaka to parafia, łatwo się zorientować.
|
|
W tym temacie nie ma wiele do dodania, przeżyłam gehennę prób w wyżej niewymienionej parafii, to prawda mały koszmar, ale na szczęście już po wszystkim, sposób w jaki nauki były prowadzone pozostawia wiele do życzenia ? BARDZO WIELE !! Nie wiem do końca na czym polegał konflikt w klasie, zdaje się że chodziło o nierówne traktowanie dzieci należących do innej parafii niż tej z której pochodzi ksiądz waldi, moje dziecko tych skarg nie zgłaszało, ale widząc podejście tegoż duchownego w kościele, można sobie zdanie na ten temat nieco wyrobić. pozdrawiam elmar1973
|
|
A jeszcze zwróc uwagę jaka jest atmosfera podczas nauczania. Zero radości, tylko napiecie i stres. To jest tak porąbane, ze szkoda gadać. Ciekawe komu to służy. " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
Mnie uderza w tych imprezach religijnych duże zakłamanie. Obyczajowość świecka góruje wyrażnie nad religijną. Świadczy o tym wystawne przyjęcie i prezenty , czasem dużej wartości. Księża nakazują rodzicom przysięgać aby nie podawali alkoholu. I tu jest potężna obłuda i zakłamanie. Alkoholu nie, a mięcho, ciacha, słodycze, jednym słowem obżarstwo tak. A czym się różni obżarstwo od popijania napojów alkoholowych, które przecież można wychlać na drugi dzień albo za tydzień. Anachroniczne dogmaty obłudna praktyka. rudy błazen z druhem
|
|
Wychodzi na to że najlepiej nie chodzić do kościoła i w nic nie wierzyć. ...::: Dobry chłopak był.... i mało pił.... :::...
|
|
Ja uważam, że warto chodzić i warto wierzyć. Są parafie, które potrafią przyciągnąc wiernych nie tylko na mszę, ale również i do innych zajęć. Bardzo mnie cieszy np. istnienie i funkcjonowanie Centrum Katolickiego. Poza tym kilka razy brałam udział w mszach na ul Poznańskiej - było bardzo przyjemnie i jakoś bardziej katolicko..... bez aluzji, uprzedzeń, walki między poszczególnymi przedstawicielami kościoła... No ale przynalezności do parafii sie nie wybiera.... można wybrać kościół, do jakiego się będzie uczęszczać na msze.
|
|
można również wybrać sobie kościół do którego można posłać dziecko do komunii, raczej nie sprawiają trudności z wydawaniem zaświadczeń, o ile wybrana parafia zażąda. Dziś wiem, że wybrałabym inną przed rokiem niestety nie, było minęło niesmaczek pozostał.
|
|
Całe szczeście, że już wiecej dzieci nie posiadam i to juz będzie ostatni raz.... Ja miałam zaproszenie z innej parafii - nie skorzystałam z niego - żałuję bardzo. Moje dziecko nie zniechęciłoby się. Jednak do pracy z dziećmi nie wystarczy tylko sutanna - trzeba mieć również odpowiednie podejście lub ... odpowiednia wiedza pedagogiczna...
|
|
A czy u Was w parafiach też nie można było robić zdjeć i nagrywać własną kamera? Bo to podobno robi zamieszanie za duże i wykonują to wylacznie ludzie nie wiem przez kogo wynajęci :) Wiec najwieksza kase zbierają tu księża.To wedlug mnie to jest juz wrecz śmieszne. Pozdrawiam
|
|
ze zdjęciami nie było problemu robił kto chciał i ile chciał elmar1973
|
|
A niech gówniarze się uczą "katechezy", a kijem ich po grzbiecie, niech te narkortyki i Teletubisie z głowy im wylecą. Im więcej mdlądcych (nie modlących) w kościele, to mniej głupot w głowie. A co rodzice, wódki i narkotyków, sexshopów w głowie? A do kościoła. Modlić się, a nie po pokojach się teletubisić. Na tacę dawać, a dzieci pod batem prowadzić. Mojej córce po "chrześcijańskich" metodach księżokatecholickokatolickich jak powiem "chodź idziemy się pomodlić do kościółka" mówi mi "spadaj dziadu". Życzę głęboko wierzących i mnóstwo kaśki na tacy. Po takich metodach nie dziwię się, że kościólki są nawiedzane przez tylko nawiedzonych. A kartki do spowiedzi Wielkanocnej to jest świetny pomysł. Pójdę se do św. Piotra i sobie kartkę skasuję jak bilet w MPK, a co ksiądz mnie dał. MPK. ściemka wszystkim
|
|
Na wczorajszej procesji (obowiązkowa dla dziewięciolatków) dzieci klęczały na gorącym, niemalże płynnym asfalcie. Cała reszta na trawnikach. Oby do niedzieli, potem już koniec tej farsy...
|
|
No niestety, upal jak cholera ale dzieci musza isc w procesji w habicie bo tak trzeba wkoncu nie ?
|
|
Tak naprawdę to nikt nikogo nie przymusza do robienia niczego wbrew woli człowieka. Jesteśmy ludźmi wolnej woli i to co robimy zależy od nas. Jeśli przygotowania do Komunii Świętej to taka udręka dla rodziców i dzieci oraz wszyscy zniechęcacie się, to w imię czego tak cierpieć? Proste nie zaracajcie sobie głowy ucz ąszczaniem do kościoła i męczeniem dzieci. Jako katolicy nie powinniście tak oceniać na forum. Zostawcie zwyczaje kościelne tym , któreym nie sprawia to kłopotu. Dzieci być może zniechęcają się gdyż słyszą komentarze ( oczywiście negatywne) rodziców- przykład idzie z domu. Ja osobiście nie oceniam ani przygotowań ani całej tej " farsy" jako czegoś męczącego. Czy w domu dzieci idą spać ok. 21?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |