wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
...koniowały

...nie zwalniali się i się nie zwolnią! to jasne jak słońce, a szkoda...

________
Malachit

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: ...koniowały

zdziwisz sie, kmiocie :)

Zwracam uwagę na kolejki do PRYWATNYCH gabinetów tych strajkujących lekarzy gdzie opłaty skoczyły w górę. U niektórych z 70 zł za wizytę do 100 złotych. Paranoja.

No jakze to tak? Wykorzystuja swoj strajk, do windowania cen w prywatnych gabinetach? ;) I widac, kto chce zedrzec z ludzi za wszelka cene, kiedy sie tylko da... Bo przeciez skoro wczesniej mieli ustalone ceny, to chyba na takim poziomie, zeby sie oplacalo? Wiec teraz tylko zdzieraja, korzystajac z sytuacji. No i jak tu takich nie lubic? ;)

Potwierdzam słowa Flaviusza. Moja znajoma na swoim portfelu odczuła taką właśnie podwyżkę 70 - 100:)

A Malachit pisał, że się nie zwolnią.

Jeden pacjent dziennie przez 23 dni w miesiącu daje 2 300.
Po jasną cholerę siedzieć całymi dniami w szpitalu.

Teraz rząd będzie miał problem skąd wziąść lekarzy do szpitali.

nie bedzie problemow, przyjada sami -ze wschodu. Juz czekaja.

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

Dziś lekarze "dyżurni" na forum śpią z wiadomych przyczyn:)
A miało być dziś tak... masowo?
Zreszta w polsacie w wiadomościach była wypowiedź jednego z lekarzy warszawskich, mniej więcej w takim brzmieniu - nie zwolnią się tak szybko bo na ich miejsce czekają nastepni, więc tę decyzję trzeba poważnie przemyśleć
:)

...a nie mówiłem !. Może 'lekarze dyżurni' śpią bo już nie są lekarzami więc nie mają nic do powiedzenia :).

________
Malachit

cyt."Teraz rząd będzie miał problem skąd wziąść lekarzy do szpitali."

Teraz lekarz bedzie miał problem skąd wziąść pacjentów, jak nikt go niezna i nic w szpitalu nie znaczy,nic nie załatwi, nie przebada na drogim sprzęcie szpitalnym itp

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Podsumowując: dbajta ludziska o siebie, bo jak sami nia zadbacie, to... się nie zbadacie, no chyba, że za miesiąc, bo takie terminy do specjalistów - ale wtedy może już być za późno..:(
No, a z przeziębienia i grypy najlepiej wyleczyć się korzytając z porad...forumowiczów 4lomza - patrz: temat "Cóż tam oddech" :)

http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=33283&t=33283#reply_33283

Moi drodzy forumowicze... przeczekamy jakoś, poradzimy sobie,nie damy się! Mam tylko nadzieję ,że jak przyjdzie już ta moja kolejka u specjalisty to nie będę musiała się do niego czołgać:)

Pozdrawiam wszystkich oczekujących na koniec strajku:)

G a z e l a

"Autor: psilocyber (80.240.166.---)
Data: 31-05-07 01:54

zdziwisz sie, kmiocie :)"

No i co ?!. Zwoilnili się ?. NIE!

W wiadomościach radia Zet "góra" ustaliła jakiś nowy termin ( który to już z kolei nie zliczę)- na koniec czerwca kiedy mają się zwalniać;))

miało być: W wiadomościach radia Zet podali przed chwilą, że "góra tj Bukiel i spółka" ustaliła jakiś nowy termin ( który to już z kolei nie zliczę)- na koniec czerwca kiedy mają się zwalniać;))

Nie liczyłbym na to...
Dla czego? bo według mnie tylko garstka z nich ma realną szanse na dostanie się gdzieś...
A jeśli są tak pewni swego zastanawia mnie dla czego dopiero teraz zdecydowali się na odejście i pójście gdzieś gdzie płacą lepiej.
Bo przecież państwowej służbie zdrowia płaca za umowę o pracę nie zmniejszyła się tylko wzrosła.

Nawet lekarze Warszawscy gdzie powiedzmy szczerze są bardziej realne szanse na znalezienie pracy stwierdzili, że nie złożą wymówień bo na ich miejsce po akademiach medycznych jest wielu chętnych.

Więc choć Łomża jest małą mieścinką szczerze wątpię żeby nie znaleźli się chętni nawet z Warszawy.

Uważam, że tego typu szantaż jest śmieszny.

Sam z doświadczenia mogę powiedzieć bardzo dużo na temat pracy lekarzy w naszym kochanym Szpitalu.

A jak ktoś jest chętny tu mogę zacząć rzucać nazwiskami.
Tylko żeby potem nie było pretensji do admina i zawieszania tematu panowie nietykalni, bo jak się jest nie fer za państwowe pieniążki to krytykę może trzeba by przynajmniej przyjąć z honorem?

Druga sprawa jeśli chodzi o wyższe płace to ok pomysł nie głupi ale nie dla wszystkich, dla tych co zasługują i są dobrzy w swoim fachu.

Nie oszukujmy się jest dobry Policjant, Mechanik, Lekarz, ale są też partacze.
Są wszędzie są też w naszym Szpitalu. Więc nie róbcie tyle szumu, że wy chcecie po równo bo zdarza się, że nawet wy nie potraficie ani leczyć ani ratować życia.

Bo rozumiem, że kartą przetargową jest życie pacjenta.

BŁAGAMY ZWOLNIJCIE SIĘ W KOŃCU !!!!!!!!!!!!!!!

psilociber.... kmiocie, zwolniłeś się ?!!. Jeśli nie, to wychodzi na to żeś kłamał, LEKARZU z Bożej łaski.

________
Malachit

Na Oddział Pediatryczny naszego szpitala nie dam złego słowa powiedzieć - tamtejsi lekarze zawsze oferują fachową pomoc i jeszcze się nie zdarzyło, żeby ktoś mi sugerował, że chce "w łapę".

tak malachit kmiocie, zwolnilem. a co? glowka boli? to do apteki i lecze sie sam

A ja właśnie mam złą opinie o pediatrycznym, moze na oddziale nie biora w łape , ale tez nie robia nic, aby zdiagnozować. Pomogą , aby dziecko nie umarło. Ale tez nic nie wyjasnią, po to, aby potem prywatnie do nich biegać

" Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

A szczególnie do ordynatora

Myślę ze społeczeństwo powinno postąpić podobnie z lekarzami, i tu apel do rzemiosła, skoro lekarze w tak perfidny sposób wykorzystują sytuację, należało by pewnie i im podnieść ceny usług o 30 %, w końcu przynajmniej cześć z nich jest znana i wiadomo kto to, i nie ma się co łudzić że jak się im zrobi coś taniej odpłaca tym samym. Jak Kuba tak Kubie!

To bardzo wyrachowana grupa zawodowa, najlepiej myśli przez kieszeń.

Temid

i co opadly kopareczki po dzisiejszych wieściach, niedowiarki?

po pierwsze i najważniejsze: Złożenie wypowiedzenia TO JESZCZE NIE ODEJŚCIE Z PRACY:) czekamy więc na to o czym mówiłeś - na odejścia z pracy.
po drugie - jak mniemam te warunki które były podawane pewnie przyjęliście sobie więc zanim się obejrzymy - to już wszyscy spowrotem powrócą na łono żywiciela;)
po trzecie - cieszę się ze strajku lekarzy, a wiesz dlaczego? Bo tym strajkiem wkurzyliście władze do tego stopnia, że w prywatnych gabinetach staną NARESZCIE kasy fiskalne;))

z niecierpliwością czekam na cd. tego show;)

Przez lekarz traci teraz cały szpital. Inny personel który zarabia od 900 - 2000zł może nie dostać swoich poborów lub dostać mniejsze , bo szpital nie będzie miał pieniędzy na wypłaty .

Po tej całej aferze jak już większość wróci do pracy powinna zastrajkować administracja w szpitalu.

Ciekawe co wtedy lekarze by zrobili?
Lekarze uważają się za takich ważnych bo dzięki nim Szpital ma pieniądze.
W zasadzie to zgoda. Tylko, że dzięki innym oni mają pieniądze.

Jeśli pieniądze nie pójdą na konta bo np osoba która się tym zajmuje zacznie strajkować z racji niskich zarobków tak bardzo odpowiedzialnej pracy to co w tedy?

Różnica chyba polega na tym, że tej Pani z miejsca się podziękuje a lekarzom nie można bo są nie do zastąpienia, ha ha ha.

Z tego co pamiętam to Pan Kołakowski narzekał, że nie może wykarmić rodziny bo ma niską płace.

A co mają powiedzieć inni pracownicy Szpitala którzy zarabiają po 700 netto i mają też wielodzietne rodziny?

Myślę, że swoją zachłannością dolaliście oliwy do ognia i ludzie choć was potrzebują nie będą was darzyć sympatią.

Może trzeba było krzyczeć o prywatyzacje szpitali a nie o wyższe pensje.

Kasy fiskalne w prywatnych gabinetach w których stoi biurko i dwa krzesła noo to nie zazdroszczę jak przyjdzie się z tego rozliczać :)
Skończy się zaniżanie przyjęć jak do tej pory.

Wypowiedzenie? Heh , nabiera biegu od 01 lipca , jest dużo czasu by je wycofać. Ale po co wycofywać , to szpital rozwiąże wcześniej umowy , bo nie będzie środków na jego funkcjonowanie.

Jean-Jacques Rousseau "Pieniądz, który człowiek posiada, to swoboda;
ten, za którym goni- to niewola."

Lekarze - mowia o szacunku, o tym jak im zle - a spora ich liczba slowo szacunek zastapila w swoim slowniku na slowo pieniadz. Szczytne haslo HWDP - nabralo nowego znaczenia w ich ustach: h... w d.... Pacjentom. Temu odlamowi lekarskiemu mowie serdeczne HWDL. Zaznaczam ze moja wypowiedz nie tyczy sie wszystkich lekarzy....

to musisz od razu dorzucać HWDCH
domyśliłeś się co to?
...chorobom :))))
zdróweczka życzę ;)

Wspaniałych mamy lekarzy! A jacy elokwentni!!!

G a z e l a

wiesz trzeba czytac, sluchac, rozwijac sie krotko mowiac :)
pogadalem chwile z plebsem i pare fajnych "teksciorow" "podlapalem"
niedlugo bede "nawijal" jak nastolatek. dzieki temu bede mial wieksza wiedze na temat porozumiewania sie nastolatkow, nieprawdaż Gazelo? ;)

No cóż, chyba w nieodpowiednim kierunku zaczynasz się rozwijać. Nie bądź ignorantem skoro uważasz się za kogoś lepszego niż inni. Powinieneś raczej świecić przykładem nie uważasz?

G a z e l a

nie uwazam. uwazam ze spoleczenstwo pospolu z mediami i cba juz wykreowaly wizerunek wspolczesnego lekarza. i nawet zebysmy starali sie jeszcze bardziej to i tak media zrobia co zechca. wiec co tu udawac. macie na co zaslugujecie.

a juz tam na koniec - malachit - koniowałem to może jesteś ty albo twoj stary. a ja to moge byc konowalem jak chcesz mnie obrazic. ale ja sie nie obrazam ;)

" Autor: psilocyber (---.techtel.pl)
Data: 07-06-07 00:29

nie uwazam. uwazam ze spoleczenstwo pospolu z mediami i cba juz wykreowaly wizerunek wspolczesnego lekarza. i nawet zebysmy starali sie jeszcze bardziej to i tak media zrobia co zechca. wiec co tu udawac. macie na co zaslugujecie."

Haha, mocny w gebie czlowieku: wizja lekarza lapowkarza nie wziela sie z powietrza ignorancie

pieprzeni naciagacze! (nie liczac wyjatkow)

pieprzona to jest ... wiesz kto (nie liczac wyjatkow gdy nie jest)

CBA zaczyna sie do dupy dobierac !!! TO co robimy?? STRAJKUJEMY !!!

Psi koliber, wyszlo na jaw, ze dzieciak jestes. Jesli nie wiekiem to umyslem.

post scriptum:
Ten tekst o niekochanych dzieciach bawiacych sie z pieskami tylko dzieki posiadanej kielbasie uwieszonej u szyi to chyba wzial sie z twojego przykladu.

Psikolibrze (:DDD bravo loosac!),

Piszesz:

Autor: psilocyber (---.techtel.pl)
Data: 06-06-07 23:36

wiesz trzeba czytac, sluchac, rozwijac sie krotko mowiac :)
pogadalem chwile z plebsem i pare fajnych "teksciorow" "podlapalem"
niedlugo bede "nawijal" jak nastolatek. dzieki temu bede mial wieksza wiedze na temat porozumiewania sie nastolatkow, nieprawdaż Gazelo? ;)

Było jakoś tak, że "złego kościół nie naprawi, a dobrego karczma nie zepsuje", nieprawdaż..?

psikoliber niewydaje mi sie abys był lekarzem? a wiesz czemu ? zamiast dawać racjonalne<z twojego punktu widzenia argumenty> wyzywasz użytkowników którzy mają inne zdanie, mało tego lecisz po rodzinie a to już jest chamstwo po potęgi entej, z twojej strony oczywiście

za błędy rzepraszm ale jak wiecie "errare humanum est"

Psilocyber!!! Jeśli nie jesteś lekarzem, podszywanie się pod niego jest wredne, gdyż wyrabiasz im jak najgorszą opinię swoimi chamskimi opiniami. Jeszcze gorzej, gdy jesteś naprawdę lekarzem. Przemawia przez ciebie wyjątkowy cynizm. Tak czy inaczej lekarze powinni cię rozszyfrować i odpowiednio potraktować. Czemu nikt z lekarzy nie powie o tym, że te 1200-2000 zł to pensja podstawowa, bez obowiązkowych dodatków, dyżurów itd. Przecież tak czy inaczej dyżury w szpitalu muszą być. Teraz strajkujący lekarze biorą za dyżur po 800 zł, a każdy musi mieć 4-5 dyżurów miesięcznie. Łatwo policzyć ile lekarze wyciągają i zawsze będą wyciągać za niezbędne w szpitalu dyżury. Kilka dni temu byłem prywatnie na wizycie u lekarza, strajkującego w szitalu. W ciągu 2 godzin przyjął
10 pacjentów. Mnie skasował na 7 dych, innych chyba tak samo. Razem
zarobił 500-700 zł w ciągu dwóch godzin. Zależy mu więc chyba na tym, aby strajk trwał w nieskończoność. Ja osobiście uważam, że pewnym zawodom strajk w takim wykonaniu nie przystoi. Myślę o policjantach, strażakach, lekarzach, wojskowych itp. Sa to zawody wyższej użyteczności publicznej. Strajkowanie w ten sposób obniża rangę zawodu, zrównuje ich z przysłowiowymi sprzedawcami pietruszki.

zgadzam sie z bayanem

złodzieje ...

Dziś Stefanek porównał ich do terrorystów. A chorzy to zakładnicy-zgadzam się!

G a z e l a

Zarabiaja tyle kasy, domy majo postawiane i jeszcze im malo!!! A co mowic o ludziach ktorzy naprawde bardzo malo zarabiajo po 600 zł!! I ten ktos mmusi za te 600 zł zyc i rodzine utrzymac!! PARANOJA

Dlaczego uważacie że psilocyber nie jest lekarzem, takie właśnie zdanie mają o pacjencie lekarze. Dla których jesteśmy plebsem, który wymaga niewiadomo czego, a oni się przecież tak produkują i studia pokończyli, i w ogóle są piękni i wspaniali. Ża to grabarze zacierają ręce i są pewni swego ze im klienta nie zbraknie.

(wiecie papier przyjmie wszystko,, operacja się udała, to pacjent świnia nie wytrzymał")

Temid

A ja jestem lekarzem, ale jak takie wypowiedzi czytam, to mi się po prostu nie chce już odpowiadać. Generalnie socjalizm pełną gębą. Propozycje zdaje się Gazeli, żeby teraz rzemieślnicy podnieśli o 30% stawki lekarzom są nie na miejscu i świadczą o braku rozeznania. Rzemieślnicy podnieśli stawki już o dobre 100, czy 200% i to wszystkim. Takie są prawa rynku. Gdyby prawa rynku dotyczyły lekarzy, to za pełny etat zarabiali by teraz więcej niż wynoszą żądania, ponieważ w Polsce jest najmniej w Europie lekarzy na 1000 pacjentów. Poza tym, co to za argument, że ktoś na dyżurze zarabia 800zł (za 24h w pracy). To jest praca ekstra, po godzinach. Dla mnie poniżające jest to, że lekarz za pełny etat w szpitalu dostaje tyle, co pracownik McDonalda (w każdym razie w Warszawie), a wymagania i kompetencje w ogóle nie porównywalne.
Wypowiadam się też w temaczie czuuubka, ale chyba już przestanę, bo widzę tu tylko socjalistyczne myślenie, zarzuty bez pokrycia (łapkówkarze wszędzie się znajdą, ktoś ma dowody, że w środowisku lekarskim jest ich więcej, niż gdzie indziej???) i personalne ataki.

P.S.
Mam nadzieję, że psylociber nie jest lekarzem. Poziomem swoich wypowiedzi przynosi wstyd każdemu 'wykształciuchowi'.

W końcu wyważona i stonowana wypowiedź przedstawiciela medyków. Pytanie: dlaczego tak późno, przecież można było wymienić argumenty i kontr-argumenty na ten temat już dużo dużo wcześniej. A tak? Wszyscy jesteśmy zniesmaczeni tym co tu się do tej pory działo. Ubliżanie innym przez podających się za lekarzy forumowiczów powoduje ogólne zniesmaczenie i nie budzi zaufania przynajmniej do łomżyńskiego środowiska strajkującego, wręcz podjudza niechęć i inne temu podobne...

Pawel_W ty się nie odzywaj tylko zapylaj do szpitala i się zwalnia , mi się już rzygać chce jak banda doktorków udaje biednych . Moim marzeniem jest mieć tak ciężką pracę i mieć takie zarobki. Pracownik MC Donalda nie zarabia 5 , 7 tyś zł . Lekarze mają zakontraktowane dyżury i właśnie tyle zarabiają ,to nie wciskaj ludziom kitu swoimi smutami .

Jest kilka tematów na tym forum dotyczących lekarzy. Jeszcze żaden z lekarzy z wyjątkiem niejakiego Marcina123 nie wypowiedział się co do swojego majątku. Może któryś z Panów doktorów w końcu powie skąd ? - Piękny dom, auto, żona swoje auto, ( wiem osobiście u którego z Panów doktorów znajduje się pod domem ( tak, pod domem, w podpiwniczeniu! Osobiście widziałem ) basen, jeśli zajdzie potrzeba to podam adres, gdzie znajduje się ten dom. Skąd, wielokrotnie nie jednego z Was dziecko posiada własne mieszkanie i samochód również ( zarobiło na truskawkach zapewne )?! Wypowiedźcie się skąd to wszystko macie? Z tych marnych waszym zdaniem pensji? Z łapówek? Już w którymś z tematów to pytanie stawiałem, niestety niejaki Marcin123 coś tam wymijająco wystukał. Zapewne zaraz i tu się odezwą tacy, którzy to będą twierdzić, że nie mają pięknej chaty, żona nie ma auta, a i nie znam takiego lekarza, który by miał. Pytanie to nie jest podyktowane zazdrością, ale ciekawością, z czego to posiadacie takie majątki, za co stać was jeździć na zagraniczne urlopy, m.in na narty do Austrii ( o Zakopanem nie piszę nawet - wstyd ), morze itp. Już wiem jakię będą ( o ile będą ). Heh, tak, takie teksty się pojawią. Kasy fiskalne dla Was, koniowały to dobry pomysł!

Zwolnijcie się, zróbcie miejsca innym, którzy przyjdą za te same pieniądze!!! Myślę, że tacy są, czekają tylko na wasze odejście.

Kiedys skonczylam biologiczno-chemiczna klase. Sporo osob w niej mialo rodzicow lekarzy. Bywalo sie u nich w domach. Blagam, nie mowcie,ze jest im zle. Kazdy mial chate, wiadomo na jakim osiedlu. Tak jak ktos wyzej napisal - jeden i drugi rodzic mial samochod, dzieci, ktore teraz studiuja w Warszawie czy gdzies indziej - swoje mieszkania. Z czego? Z tych marnych pensji? Z prywatnych praktyk? Blagam. Nie rozszmieszajcie mnie. Nie tylko wy, lekarze, musisie sie duzo uczyc. Inni ludzie rowniez koncza ciezkie, wieloletnie studia. Ale to wasze srodowisko jest wyjatkowo lapowkogenne. Oczywiscie, nie wszyscy lekarze biora, nie nazywajmy ich jednak wszystkich lekarzami z prawdziwego zdarzenia, bo to wcale nie musi byc powod do nie-brania lapowek. Jesli chcecie strajkowac- strajkujcie. Zobaczymy jednak, co to bedzie, gdy cala Polska zacznie strajkowac. Nie tylko wy zaslugujecie na podwyzki. Badzmy jednak realistami, niczego tym strajkiem nie osiagniecie. Najpierw musi sie cos w Polsce zmienic, tu nie bedzie od razu Zachodu. Zachodnie kraje nie byly ponad sto lat w niewoli, tak naprawde Polska przeskoczyla z tej jednej niewoli w druga - komunistyczna. 2 wojny. Jakim cudem ma byc tu "Ameryka"?

Wiecie dziś się dowiedziałem jak strajkują np. ortopedzi, w Łomży strajkują, a jeżdżą do Kolna i przyjmują. A wszystko to przed południem, kiedy to podobno strajkują w naszym szpitalu. Ciekawostka, co na to imć pan dyr. Szpitala,

Temid

moim zdaniem dla tych lekarzy którzy prowadzą własne gabinety(prywatne) powinni założyć kasy fiskalne wtedy jeden z drugim zastanowi się czy warto zdzierać z pacjenta bo podatki wysokie skoro taksówkarze mają dlaczego nie oni??co wy na to??

Kasy fiskalne dla lekarzy!!!

Nie wiem o co Ci chodzi shadow22. Możemy pozakładać te kasy tylko nie wiem za bardzo co to zmieni. W Czechach była zmiana systemu opieki zdrowotnej, nigdy tam nie było kas, ani w gabinetach, ani nawet w taksówkach i jest tam baaardzo dobrze. Więc nie widzę potrzeby zakładania kas i uważam że kasy w taksówkach to tez beznadziejny pomysł.

wiesz temid - chyba nie wiesz jak wygląda strajk. Idziemy do szpitala, konsultujemy najwazniejsze sprawy i wracamy do domów, a na odziale zostaje 2-3 lekarzy. My za strajk pieniedzy nie dostajemy więc społecznie to chyba raczej siedziec nie bedziemy. A jeśli chcesz abyśmy pracowali za free to może ty pierwszy daj ładny przykład i jeśli np. jesteś fryzjerem to ostrzyż mnie za darmo...

marcin135 - czy nie sądzisz, że nie warto już się wypowiadać? Wszyscy wypominają lekarzom, czego się dorobili. Nikt nie pyta się ile czasu na to poświęcili.

Dla tych co uważają, że to taka fajna fucha:
pracuję obecnie za darmo, ponieważ szpital nie chce mnie zatrudnić na etacie i płacić pensji, jednocześnie kierownik mojego oddziału zgłasza zapotrzebowanie na 4 rezydentów (czytaj:darmową dla szpitala siłę roboczą).
Zapytacie się, czemu pracuję za darmo? Ano, temu, że wiedza strasznie szybko ucieka i nie mogę sobie pozwolić na dłuższą przerwę w medycynie. Poza tym, jako młody lekarz mogę się jeszcze czegoś poduczyć zanim wyjadę, bo to, że wyjadę, jest przesądzone. I jestem przekonany, że sobie poradzę, tak jak większość lekarzy, która wyjechała.
I ten konował (ja) będzie za normalne pieniądze leczył kogo innego.

Życzę dużo zdrowia.

Pawel_W dodaj jeszcze, że nie dośc, ze będziesz pracował w normalnych warunkach to jeszcze będziesz szanowany przez ludzi. Nikt nie narzeka na polskich lekarzy, którzy pracują za granicą, a wręcz są zachwyceni.

Aha i Ci którzy sa tak pewni, że przyjada inni ze wschodu - poszukałem troszeczkę, podzwoniłem do znajomych i niestety okazało się, że tam maja lepsza pensję niż my, więc nie dźiwcie się jak nikt nie przyjedzie.... A jak się wszyscy zwolnią to szpital upadnie, przejmie go inna spółka, która zainwestuje, i ten nieporadnie zażądzany szpital będzie jeszcze bardzo dochodowym interesem. No ale oczywiscie społeczeństwo wie lepieju tylko zobaczymy za rok może dwa jak będą wam pieniądze uciekały z kieszeni za leczenie.

Niestety polskie społeczeństwo nie ceni swojego zdrowia (a szkoda), bo jeśli Twoje (wasze) życie jest warte 100 zł miesięcznie to to są bardzo śmieszne pieniądze. Niech się wszystko sprywatyzuje, będziecie mieli ludzie full serwis tylko wtedy poczujecie ile warta jest wiedza lekarzy, która drogo się ceni ojjj drogo. A jak nie to ziółka, zobaczymy czy pomoże....

Pawel_W ja już od dawna nie widzę sensu rozmowy, bo ludzie wiedzą swoje. Ja ich rozumiem, ale najgorsze, że oni nie przyjmują argumentów innych. Jednak rozmawiać należy, bo bez rozmowy to nic sie nie zdziała....

lilaaa pisze, że nic tym strajkiem nie osiągniemy. Bardzo możliwe. Tylko teraz należy się zastanowić co by było bez strajku. Tylko moja droga nie mów mi, że rząd na pewno widzi problem i bez strajku też by to załatwił w ciągu roku...

Najlepiej być biernym i nic nie robić, wtedy będzie najlepiej prawda??? Tylko widzisz lilaaa, ludzie chorować będą zawsze i należy zrobić wszystko, aby byli obsłużeni natychmiast w dobrych warunkach i miłej atmosferze. Bo te kolejki, które są to też na pewno wina lekarzy... najlepiej na nas wszystko zwalić, a rząd sie cieszy, że ma taki durnowaty elektorat.

Wiesz marcinie135 niestety w takiej sytuacji jak Wy lekarze jest jeszcze kilka grup zawodowych, które są powszechnie uważane za niezbędne dla funkcjonowania państwa oraz bezpieczeństwa człowieka. I na dodatek w tych grupach zawodowych panuje bardzo zbliżona sytuacja jak w grupie lekarzy. Brakuje ludzi. Są wolne etaty - z jedną tylko różnicą - bo w momencie gdy studia lekarskie są oblegane i jest bardzo dużo chętnych do pracy w tym zawodzie, to w przeciwieństwie w zawodzie nauczyciela, policjanta czy strażaka pracowac chce już coraz mniej ludzi. Wystarczy przyjrzeć się policjantom - to najbardziej wykorzystywana grupa zawodowa. Za marne psieniądze spędzają w pracy całe życie, nikt nie oddaje im wypracowanych nadgodzin - bo nikogo to przecież z przełożonych nie obchodzi, czy to piątek, świątek czy niedziela. Mróz, śnieg, upał itp... Przełożeni skłócają dodatkowo tych ludzi - bo panstwo zafunfdowało im motywacyjny sytem płac - czyli im bardziej wleziesz komuś w d....ę, tym masz szansę więcej dostać premii kwartalnej. Mały niuans - te więcej to nie jakieś tam kokosy ale najczęściej 50 zł. Mam wielu znajomych w tym zawodzie i słucham co się wyprawia. Ludzie uciekają z pracy.(poczytaj: http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4210066.html ) Nie tylko na emeryturę, ale po prostu rezygnują wcześniej - bo coraz bardziej nie widać sensu tej roboty. Tak jak mówicie lekarze - praca dla idei już dawno się skończyła - owszem, bo trzeba jeszcze wykarmić rodzinę, jednak Wy macie możliwość dorobienia, a taki strażak? Jak? No i przede wszystkim zabrania mu tego ustawa! To jest to polskie równe traktowanie ludzi wobec prawa. Źle się dzieje, naprawdę źle.

marcin135 nie mówmy gdzie jest lepiej bo właściwie wszędzie tylko nie u nas bo nam daleko do innych państw . Jest to bez sens kasa fiskalna ale to jedyny sposób aby były płacone podatki tak jak inni to robią(mowa o gabinetach prywatnych). Te 100zł które teraz biorą za wizytę jest na czysto do kieszeni i nikt nie udowodni ilu pacjentów danego dnia było u lekarza. Rozumiem lekarzy ale wydaje mi się ze są to tacy sami ludzie jak inni. chcecie prywatyzacji proszę bardzo ja jestem za i życzę wam jak najlepiej aby wasze zarobki były odpowiednie. Ja za daną usługę muszę wystawić fakturę lub paragon wiec lekarz też wykonuje jakąś usługę wiec niech wystawi chodź paragon??

zgadzam się z Tobą brzeczysczykiewicz. Nie jest dobrze i dlatego trzeba czynić kroki aby było lepiej. Nie rozumiem nauczycieli, ponoć maja mało ale jak trzeba strajkować to sie boją. Tego nie rozumiem.

Shadow22, Ciebie też rozumiem. Możemy pozakładać te kasy fiskalne dla świętego spokoju. Tylko widzisz automatycznie (teoretycznie) wzrosną ceny usług. Bo jeśli teraz ponoć przekłamujemy odprowadzając podatki, a później wszystko będzie 100% uczciwe to skądś te nadwyżkę trzeba będzie wziąć i chyba znowu odbije sie na waszej kieszeni, więc nie wiem czy to takie dobre. Wolę aby te 10 zł nadwyżki które klient będzie musiał dopłacić w gabinecie zostało w jego kieszeni, a nie poszło na przejedzenie dla naszego kochanego rządu.

Wiesz marcinie - wtedy to pacjent, mający w ręku paragon będzie mógł sam rozliczyc się odpowiednio z rządem tj dostanie jakiś tam zwrot pieniążków za leczenie. Myślę że to nie takie złe rozwiązanie.
A lekarze już i tak podnieśli stawki za swoje prywatne usługi - jak jeszcze bardziej podniosą to na pewno stracą kilku klientów - tym samym sami stracą bo zamiast zyskać po 10 zł jak piszesz na kliencie - stracą po 110 zł za każdego który z usług ich zrezygnuje, więc komu się bardziej opłaci to chyba widzisz.

Ludzie zawsze będą chorować... jak nie przyjdą do prywatnych gabinetów to jak sie inaczej wyleczą??? A swoją drogą jak ma Ci rząd zrefundować część kosztów poniesionych w prywatnym gabinecie??? Nigdy o czymś takim nie słyszałem.

W postaci ulg podatkowych:) taki projekt rząd wymyślił - nie słuchałeś tv?:)

nie chcę byc wredny, ale TV się ogląda a nie słucha =D ale to nie ważne. O tym projekcie nie słyszałem, ale bądź realistą. Pani Zyta sie na to nie zgodzi. Projektem machają przed oczami a i tak nie wejdzie to w życie. Zobaczysz.....

marcin135 my może zaplacimy wiecej ale jak by wprowadzili kasy to z podatkiem moze to bylo by inaczej rozwiazane.Mi chodziło o to ze ja musze sie rozliczyc z każdej złotówki a taki lekarz nie!! wprowadzajac kasy byla by ukrucona tzw. lewizna. i podniesienie stawek tez nic nie da bo wiekszy podatek by placil lekarz nie tylko pacjent i wtedy moze by sie to unormowalo to jakos??

Autor: marcin135 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 09-06-07 14:35

nie chcę byc wredny, ale TV się ogląda a nie słucha =D ale to nie ważne

Widzisz, ja ostatnio słucham bo mam trochę roboty w domu, więc włączam i gra. Gdyby usiąśc i oglądać to by mi cały dzień zleciał na niczym:)

lilaaa pisze, że nic tym strajkiem nie osiągniemy. Bardzo możliwe. Tylko teraz należy się zastanowić co by było bez strajku. Tylko moja droga nie mów mi, że rząd na pewno widzi problem i bez strajku też by to załatwił w ciągu roku...
marcin135- he he, Tobie niekoniecznie droga, no ale skoro tak uwazasz... coz...
Mhm, nie zrozumiales mnie:-) Problem lekarzy nie zostanie rozwiazany...przez bardzo dlugi czas. Czy z waszymi strajkami czy bez. Problem lekarzy jak i innych ludzi - policjantow, nauczycieli, gornikow, kierowcow.........etc.
A rzad? Rzad widzi, ze jest nieciekawie, ale tak naprawde ma zwiazane rece.. Z pustego w pelne sie nie przeleje. Zabrac biednym dac bogatym? :D Hehe, najlepiej podwyzszyc akcyze na benzyne, abyscie dostali na podwyzki:D Dostaniecie, pewnie z 10% . Co wam z tego? Jak chcecie? Wyjezdzajcie za granice. Mi nie zalezy. Wszyscy nie wyjedziecie, az takiego popytu nie ma. Chetnych rowniez.
A z kasami fiskalnymi to bzdura... Jaki US jest w stanie sprawdzic tysiace kas fiskalnych ? Przeciez nie wszyscy upomna sie o rachunek... Kto tego rzada? Kto chce rachunku od taksowkarza? Chyba tylko ten, ktory moze dostac zwrot.. Podobnie jest z kasami fiskalnymi u adwokatow, jak ktos nie bedzie chcial ujawnic ilosci przyjmowanych petentow i zarobkow dzieki nim to i tak nie ujawni... Czy bedzie mial kase fiskalna w gabinecie czy nie.

Widzisz lilaaa pieniądze są. Tylko albo są źle rozdysponowane albo po prostu marnowane na niepotrzebne zachcianki rządu. I tu jest cały problem...

Dobrze, ze przynajmniej w kwestii kas fiskalnych się zgadzamy. Z wami jednak da sie trochę podyskutować i cieszy mnie, ze rozumiecie także nasze argumenty. Oby tak dalej!!!

My i tak poodchodzimy z pracy, tylko że jak nie będzie komu pracować szpital zostanie zamknięty i dostanie sie w ręce prywatnego inwestora. Zostaniemy przyjęci na lepszych warunkach i tak dojdziemy do tego do czego chcemy dojść.

Pozdrawiam

W sumie prywatyzacja szpitali nie byłaby taka zła. Konkurencja wymaga na rynku poprawy świadczonych usług. Wtedy każdy lekarz z osobna zabiegałby o to aby mieć jak najwięcej zadowolonych z jego usług pacjentów - bo za tym szły by dla niego pieniążki.

Autor: marcin135 (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 10-06-07 09:40

Widzisz lilaaa pieniądze są. Tylko albo są źle rozdysponowane albo po prostu marnowane na niepotrzebne zachcianki rządu. I tu jest cały problem...

W tym problem drogi kolego, że tak jest od zawsze niestety, a nie tylko dziś...

lilaaa mozna tak powiedziedz do kazdej dzialanosci gdzie jest uzywana kasa fiskalna o zatajaniu dochodow?? chodzi o to zeby taka osoba placila uczciwie i tyle. A i dobrze powiedzialas ze rachunku bedzie potrzebowla osoba ta ktora bedzie miala odpis.Chyba to logiczne jak by takie kasy powstaly to i odpisy tez... a taksowkarze to tylko przyklad dzialanosci ktora ma kasy fiskalne chodz w tym przypadku to dla mnie glupota.Kasy fiskalne sa i jakos to dziala? moze i akurat w tym przypadku to by sie sprawdzilo. Pomysl taki dlatego ze lekarze ciagle mowia o prywatyzacji...

Poradzimy sobie...Bardzo wielu pacjentów tutejszego szpitala i tak musi wyjeżdżać do innych LEKARZY,aby przebadać się ponownie,poddać się zabiegowi czy operacji.Byłam pacjentką szpitala MSW w Białymstoku.Kultura,żadnej mowy o łapówkach.Nawet wśród pacjentów.Lekarze zaczynali i kończyli dyżur od "obejścia"swoich podopiecznych.Tych których operowali.Uśmiech,dobre słowo,niekłamana troska.Na operację byłam kierowana przez lekarkę z łomżyńskiego szpitala.Znamy się prwyatnie.Poradziła mi abym tu nie poddawała się zabiegowi.....Dlaczego?Odpowiedzcie sobie sami.Każdy ma jakieś przykłady "znajomości fachu"naszych lekarzy.Może by tak najpierw szkolić się,zdobywać doświadczenie,autorytet wśród pacjentów,a póżniej występować o podwyżki....

Miśka!: Otóż widzisz - wszyscy na zachodzie są zadowoleni z naszych lekarzy. Ludzie ich szanują, oni z kolei dostają godne wynagrodzenie i są doceniani za swoja wiedzę. Ale oczywiście w Polsce lekarze to jełopy, prawda??? Powiem Wam, że lekarze kształcący się na zachodzie maja trochę mniej wiedzy a dostają większe pieniądze i tam nikt na nich nie krzyczy. Polacy to dziwny naród....

Czy to nie Ty leczyłeś mojego pracownika? Ma on 28 lat i małe dziecko. Miał węzły chłonne jak postronki. Łomżyński konował leczył go antybiotykami , a następnie penicyliną w iniekcji przez parę miesięcy. Obecnie jest w III/IV stadium ziarnicy po serii chemioterapii i naświetlań przerzutów w Instytucie Onkologii w Warszawie. I Wy k...wa chcecie wszystkim równo wg stopnia specjalizacji? Czekam tylko na prywatyzację i w końcu tych debili i nieuków przesegreguje. Nie wierzę łomżyńskim lekarzom jak psom i jak potrzeba to leczenie ustawiają mi dobrzy specjaliści z dużych klinik. Co mówią o łomżyńskich fachowcach nie będę powtarzał , możecie się domyślić .

Taka prawda o lekarzach. Lekarze sa bezczelni, nie wazne jakim kosztem i nie wazne czy zasluguja -chca wymusic pozyczki. Nawet jesli przez to miala by sie zachwiac stabilnosc budzetu i wszyscy inni mieliby byc poszkodowani, to lekarze MUSZA miec podwyzke bo beda walic piesciami w podloge, plakac i wrzeszczec.

Pie...one nieodpowiedzialne i egoistyczne dzieciaki. I to wam ludzie zycia powierzaja!

"Pie...one nieodpowiedzialne i egoistyczne dzieciaki. I to wam ludzie zycia powierzaja!" - loosac i w tym punkcie bardzo się mylisz.

autochton - nie jestem łomżyńskim lekarzem, tylko z Łomży pochodzę, co pozwala mi się bardziej obiektywnie ocenić sytuację, którą opisujesz. Błędy się zdarzają. Jak mówi przysłowie - błędów nie popełnia, kto nic nie robi. Dopiero ocena całokształtu pracy pozwala ocenić, czy szpital/lekarz jest dobry w swoim fachu, czy zły, czy też przeciętny. Bo błąd każdemu się zdarza, a w tym zawodzie, jak w żadnym innym wpływa to bezpośrednio na zdrowie człowieka. Takie przypadki zdarzają się wszędzie. Niestety, ale tego nie da się uniknąć. Należy tylko dążyć do tego, żeby tych błędów było jak najmniej.
Co do opinii o łomżyńskich lekarzach, to pewnie słyszałeś je od białostockich lekarzy. Toż to stary konflikt łomżyńsko - białostocki i nie dotyczy tylko lekarzy :)

A co do podwyżki. Mi i 1000000% to mało. Bo 1000000% z 0zł daje nadal 0zł. A dlaczego tak pracuję, już wcześniej odpowiadałem.

Ludzie was marcin135 nie szanują bo wy nie szanujecie ludzi.

Sorry ale kłują mnie w oczy takie wypowiedzi, jak twoja "nikt za bycie miłym mi nie płaci" to nie jest ładne.
Sam pracuje w szpitalu i widzę jak zachowują się co poniektórzy lekarze.
Byłem świadkiem opryskliwości lekarek, ich nastawienia do niższych rangą pracowników szpitala.

Sam też zostałem potraktowany jak worek bez dna tylko, że się nie dałem,
Widziałem jak leczyli mojego dziadka na dwóch różnych oddziałach i sporo mogę powiedzieć na temat podejścia do innych chorych bo siedziałem tam dość często.

Widziałem jak lekarze którzy przyjechali karetką potraktowali osobę, z niedotlenieme komory, chorą prostatą i zatrzymaniem moczu, bólem w piersi. Powiedzieli, że to nerwoból i że minie. Dali zastrzyk zabrali dupę i pojechali. Jak myślisz co do nich czuje ?

Wiele też słyszałem i nie są to pochlebne opinie.

Pawel_W nie wiem na czym polegała rewolucja zdrowia w Czechach mógłbyś przybliżyć temat?
A z tego co ja się orientuję to rezydencji dostają pensje tylko że od ministerstwa zgadza się?

Nie dziwcie się, że ludzie zazdroszczą wam pieniędzy bo każdy z nas ich potrzebuje. A kolejne rządy wybierane przez nas wszystkich nic nie robią żeby podnieść ogólną stopę życia ludzi tylko dorzucają nowe wyższe podatki.

Powiedz co mają zrobić np takie osoby jak ja? Sam pracuje w Szpitalu ponad 8 lat w tym roku chcę założyć rodzinę, myślisz, że starczy mi na dwie osoby 1000 zł? Ja też chcę żyć mieć dzieci, potrzebuje na czynsz ubrania, książki do szkoły. Mi też się nie podoba moja niska pensja i chciałby więcej.

Ok nie jestem po medycynie nie studiowałem tych 6 czy 7 lat nie wiem ile takie studia trwają. Ale też potrzebowałem nabyć praktyki jak przyszedłem do pracy a to nas chyba bardzo nie różni. W moim zawodzie też bardzo dużo się zmienia i to bardzo szybko.
Ale mnie nikt nie kieruje na szkolenia, jeśli sam nie pójdę za odłożone własne pieniądze to nie będę miał nic.
Ja jestem traktowany jak zwykły wyrobnik któremu każdy może przyjść i narzucić swoją wolę a już w szczególności z góry traktują mnie lekarze.
I wiesz co? ja również nadal się kształcę. Bo nie wiąże swojej przyszłości z Szpitalem za te marne grosze za które nie dam rady wyżywić rodziny.

Jasne, ze rzad marnuje pieniadze na rozne niepotrzebne sprawy typu becikowe. Co danej parze z tysiaca zł? Wozek dla dziecka kupic? A w ciagu roku sa to miliony....ktore mozna rozdysponowac inaczej... Ale kazdy rzad taki byl, czy rzadzila lewica czy rzadzi pseudo prawica.. Najpierw musi sie zmienic mentalnosc ludzi, aby moglo sie cos zmienic w tym kraju. Dla mnie sluzba zdrowia moze byc prywatna, przynajmniej bede wiedziala, za co place. A o lomzynskich lekarzach wypowiadac sie nie bede... bez urazy dla piszacych na tym forum przedstawicieli tej grupy zawodowej...
Przyklady? Podali mi kroplowke w szpitalu, wyszli z sali a ja sie o malo nie przekrecilam bo okazalo sie ze bylam uczulona na dany skladnik. Lekarz czy pielegniarka powinni chyba spytac, na co jest sie uczulonym?
Moja siostra cioteczna.. nie dostala skierowania na przeswietlenie choc uskarzala sie wiele czasu na bol w biodrze i wiele razy byla u danego lomzynskiego ortopedy. Efekt? 16 letnie dziecko umarlo w kwietniu. Lekarka z CZD dziecka poprosila o nazwisko lomzynskiego lekarza i zlozyla na niego skarge za takie zaniedbanie, rodzice raczej nie maja sily na wytoczenie cywilnego powodztwa.
Ja? Tak samo. Uskarzalam sie na bol w nodze, i sama chodzilam do lekarza. Bylam u niego z 5 razy i co uslyszalam? Dziecko, zwolnienie do szkoly chcesz? Dopiero jak zmusilam lekarza do wypisania mi skierowania na przeswietlenie i okazalo sie, ze mam guza na kosci to koles dopiero sie przerazil. Czy musze dodawac, ze raptem 2 lata pozniej nie chcial dac skierowania wyzej opisanej siostrze ? I smiecie mi mowic, ze bledy sie zdarzaja? To jest blad? Czy zwykle zaniedbanie? Lekarz ma teraz dziewczyne na sumieniu.
Mnozyc przyklady???? Czy po zdjeciu gipsu po zlamaniu kosci w dwoch miejscach powinno sie zrobic przeswietlenie? Powinno. A czy robi sie w lomzynskim szpitalu? hahahaha....................................
Ja naprawde wiele chorowalam.... czemu takie rzeczy nie przydarzyly sie w Warszawie czy w Bialymstoku? Czemu w Łomzy? Czemu nikt ze znajomych, nikt z rodziny nie chce sie polozyc do szpitala w Łomzy??????
Dlatego operacje mialam gdzies indziej. Dlatego nie lecze sie w Lomzy. I nie jest to nawet zwiazane z tym, ze w Lomzy juz nie mieszkam.

Takze zanim wyciagniecie lapy po pieniadze... to....troche oglady i szacunku...

A o lomzynskich lekarzach wypowiadac sie nie bede... bez urazy dla piszacych na tym forum przedstawicieli tej grupy zawodowej...
Przyklady?
He he, troche to bez ladu i skladu, ale prosze nie czepiac. Bylam wzburzona piszac ten post, poniewaz przypomnialo mi sie to, co nigdy zdarzyc sie nie powinno

Skoro uważasz że becikowe to głupi pomysł to chyba nigdy nie miałaś dziecka .Nawet i 1000zł to bardzo dużo .

A co do lekarzy to na razie wystrajkowali sobie kasy fiskalne i mam nadzieje że sobie jeszcze coś wystrajkują biedaki ;)

Pewnie, ze glupi. Tak naprawde taki jednorazowy zastrzyk 1000zł nic nie zmieni. Wozek tyle kosztuje. Jakos dla tego 1000zł ludzie nie robia sobie dzieci.
Jasne, ze nie mam dziecka. Jak bede miala, to ta rzadowa łaska 1000 zł nie bedzie mi potrzebna.

Myslę, że chętnie weźmiesz. Bo wózek to i tak trzeba wcześniej kupić - więc z becikowego na wózek nie wydasz ani grosza, ale gdy już dziecko będzie na świecie to każdy grosz się przyda poprostu na wszystko.

Każdy bierze becikowe , bo nie jest frajer. Ale tak jak lilaaa pisze , te 1000 zł to słaby bodzieć.
Uważam , ze zamiast szumnych haseł polityki prorodzinneji wymyslania kto i jak bedzie dzielił, mnożenia instytucji wystarczy wprowadzic zróżnicowane podatki . np.; mniejsze o 1% i każde kolejne dziecko tez procent czy 0,5 procenta . I wszystko ludzie sami sobie przelicza zaplanuja i bez dodatkowych kosztów administracyjnych. Proste i czytelne.

Tak samo jak wprowadzić w Polsce "B" czy " C" niższe podatki i kapitał sam napłynie.
A nie banda durni przez lata bedzie wymyślała programy , do programów poprawki, specjalne agendy rzadowe i takie tam duperele dla partyjnych kolegów.

ilaaa to jak będziesz miała dziecko to dasz mi te 1000zł , mi taka rządowa łaska odpowiada , niestety lekarzem nie jestem i takich kwot w dupie nie mam . A dziś mija kolejny dzień strajku ,który jak na razie przynosi same szkody i prowadzi do upadku szpitala .

Nie jesteśmy tacy, jakimi siebie widzimy. Jestesmy tacy, jakimi widzą nas inni.
To chyba wyczerpuje sprawę.

Prawda nie ma żadnych bogów ponad sobą. Wiara w prawdę zaczyna się od zwątpienia we wszystkie prawdy, w które się uprzednio wierzyło.

Wombat, Ty mnie nie zrozumiales. Mnie 1000 zł nie zacheca to zrobienia dziecka, a taki mial byc przeciez cel becikowego.

Oczywiście ,że wydatki na dziecko są o wiele większe , ale lepiej dostać 1000zł niż nic .Zawsze na początek dobre i to .

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org