Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
O "Przestrodze..." do mieczkosia997 |
Witam Rzadko zabieram głos na tym forum chociaż śledzę je regularnie. Wczoraj natknąłem się na link, który wstawił Pan, mając zapewne jak najlepsze intencje. Obejrzałem te fotografie. Wszystkie. Poza ogromnym wstrząsem, jakiego doznałemm, po chwili nasunęły mi się 2 pytania, które chciałem Panu postawić: 1. Czy chciałby Pan natknąć się gdziekolwiek w sieci na podobne rozpowszechnianie linku do strony, na której zawarte byłyby fotografie szczątków ciała osoby Panu najbliższej? Czy nie wolałby Pan, aby śmierć kogoś bliskiego (i każdego innego człowieka) otoczona była właściwym szacunkiem i godnością? Czy upubliczniając ten link pomyślał Pan o bliskich tych wszystkich osób? Dla nas są to ludzie anonimowi, ale wszak ludzie ci mieli rodziny, przyjaciół, krewnych .... Co oni czują Pańskim zdaniem, oglądając te zdjęcia ze świadomością, że są one przedmiotem lokalnej "sensacyjki"? 2. Fakt - zamieścił Pan ostrzeżenie o drastyczności zdjęć, o ograniczeniu wiekowym. Być może Pan nie wie, ale dla młodych ludzi takie ostrzeżenia są wręcz zachętą, aby tam zajrzeć. Oglądają więc te zdjęcia dzieci kilku- i kilkunastoletnie. Oglądają je jak fotosy z jeszcze jednego filmu sensacyjnego. Oswajają się z takimi widokami, przestają one robić na nich wrażenie. Dlaczego więc potem my, dorośli oczekujemy od nich wrażliwości, empatii i otwarcia się na drugiegi człowieka, skoro podsuwamy im takie obrazy, na których drugi człowiek jest jedynie zdeformowaną kupą mięsa. Pewnie intencje Pana były bardzo szlachetne: przestrzec, pokazać skutki brawury. Jednak forma, jaką Pan wybrał wywołuje we mnie głęboki sprzeciw. Sprzeciw taki wywołuje we mnie również postawa administratora strony, który - gdy zasygnalizowałem problem - stwierdził, że zamieszczenie linku do strony przez kogokolwiek jest zgodne z prawem. Czy administartor twierdził by tak samo, gdyby na jednej z fotografii zobaczył w trawie głowę osoby, którą kocha, a resztę jej tułowia 50 metrów dalej? Pozdrawiam zygzak
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: O "Przestrodze..." do mieczkosia997 |
1.Żeby to nie było zgodne z prawem to napewno bym tego nie robił... 2.Zdjęcia zostały robione przez Policję bądź Straż Pożarną i skoro zostały umieszczone na stronie internetowej to raczej rodziny tych ofiar nie zgłosiły sprzeciwu... 3.Nie umieściłem tych zdjęć dla "lokalnej sensacyjki" tylko z powodów które napisałem w tamtym temacie... 4.Jeżeli zginąłbym w taki sposób i ktoś miałby umieszczać moje zdjęcie w internecie i jeżeli taka przestroga uratowałaby życie choć jednej osobie to nie miałbym nic przeciwko... 5.Odnośnie nieletnich to poczytaj moje argumenty w tamtym temacie... Pozdrawiam
|
|
mieczkoś997 czy ty pracujesz w policji jezeli tak to na jakim stanowisku wiesz jestem twoim fanem piekne fotografie zamiesciłes na forum ci powiem mało ja jestem wrazliwy na codzien ale te fotki zrobiły wrażenie brawo brawo jak masz dzieciaka małego to mu powieś nad łóżeczkiem zeby go przestrzegać zeby powoli jeżdził i nie wpadał pod samochody bo inaczej będzie z nim to co na zdjeciach
|
|
Mieczkoś z tego co się orientuję jest raczej zagorzałym fanem policji:) A co do tematu, to ja również jestem przeciw prezentowaniu takich treści na forum publicznym do którego dostep mają dzieci. Jeśli kogoś interesuje powyższa tematyka - to sobie odnajdzie w internecie bez problemu fotki i filmy. I nie chodzi o to czy ktoś dał lub nie dał ostrzeżenie - poprostu, kwestia smaku i dobrego wyczucia. Z tego co mi wiadomo policjanci pokazywali kiedyś film w szkołach w Łomży o skutkach wypadków drogowych - ale był to film firmowany przez Komendę Stołeczną Policji i zawierał oprócz zdjęć (ułożonych co ważne z wyczuciem - dla młodzieży szkolnej powyżej 18 roku życia) i statystyk także sensowny komentarz policjanta. Film ten był również promowany w mediach ogólnopolskich. No ale to inna historia.
|
|
Hehe Brzeczyszczykiewicz fanem to można być drużyny piłkarskiej!Ja jestem kandydatem do służby w Policji :)
|
|
o co Wam chodzi ludzie? @zygzak: 1) tam nie było fotek ludzi z Łomży 2) to, że dla niektórych ostrzeżenie jest tylko zachętą świadczy tylko o nich / ewentualnie o wychowaniu odebranym od rodziców - w żadnym wypadku o mieczkosiu 997 @spiero to wolny kraj - jak sobie zechce to powiesi hehehe @brzeczyszczykiewicz skoro takie treści są ogólnodostępne w necie to czemu akurat na 4lomza będzie coś nie cacy? Tak odnośnie tematu to podkreślam, że logowanie się i przeglądanie treści tego forum jest całkowicie DOBROWOLNE. co natomiast powiecie obrońcy moralności i dobrego smaku, na fakt, że uczęszczając w latach 90 - tych do SP10 w Łomży byłem ZMUSZANY do oglądania na lekcjach filmów z pokazaną aborcją - odkurzacz, pływające rączki i nóżki i te sprawy??? Od razu wyjaśniam - mnei takie filmy już wtedy nie ruszały - podobnie jak ten link teraz, a odnośnie aborcji mój stosunek się sprowadza do jednego zdania: " nie chcesz aborcji? - to jej nie rób" Chodzi mi o innych, którzy ze mną musieli ogladać tą czarną propagandę w majestacie prawa. co Wy na to?
|
|
Z Łomży? Van_Loosen tam z Polski nie było. A podrugie i tak by nikt nie rozpoznał bo po takim makabryczym wyglądzie ciała trudno je rozpoznać.
|
|
no więc właśnie o to chodzi - argument o bliskich odpada
|
|
Bardzo dobrze że zamieścił ten link . Ta strona pokazuje skutki szybkiej lub nie ostrożnej jazdy . Może co niektórzy dzięki temu zwolnią .
|
|
Zdjęcia są wstrząsające i faktycznie nie nadają się do szerokiej publikacji. Takich stron na necie jest wiele i wszędzie są ostrzeżenia co do zawartości, więc jesli ktoś jest delikatny nie powinien tam zaglądać, nawet z ciekawości, bo potem długo nie zaśnie. Z Polski jest tam Volvo S60 i ma zamazane nr rej. W sumie to nie istotne czy ukazane zdjęcia są z Polski czy z Malezji. Gdy ciężarówka przejeżdża człowieka obrażenia są takie same niezależnie od szerokości geograficznej. Tak więc uważam, że mieczkoś podając link do strony, nie zrobił nic złego.
|
|
Już pisałem w tamtym temacie i powtórzę raz jeszcze: źle zrobił Mieczkoś umieszczając ten link, i wkurza mnie, że zasłania się prawem, że napisał kilka regułek prawnych i myśli, że to go usprawiedliwia. Ale jest jeszcze ludzkie sumienie, moralność, samozachowanie i inne sprawy, które powinny go powstrzymać przed podaniem tego linku. Rozumiem jego przesłanie, ale przesadził. Mieczkoś, masz rację ... Jesteś kandydatem do policji.
|
|
Biernaczento z Polski byly tam zdjecia!! Jak samochod Volvo wpadl pod tira! Moze nie widac tam zadnych cial ale zdjecie jest:/ Tak jak napisal Van_Loosen ze wejscie na to forum jest DOBROWOLNE! W poscie mieczkosia997 byl napisane ze sa to zdjecia drastyczne i od 18 lat! Wiec chcesz to wejdz, nie chcesz to nie zagladaj!
|
|
Moim zdaniem trzeba mówić i pokazywać wszystko , w końcu takie są realia i nic tego nie zmieni .
|
|
Czesto jest tak że potrzebne jest chirurgiczne ciecie.Mieczkos to zrobiłes i chwała Ci. Myśle że to odniesie jakis skutek. Nie da sie przejść obok tego obojetnie.
|
|
ja tam jestem za. ktoś wyżej wspomniał że są tu dzieci. ale nie tylko. nie ma innego sposobu jak powiedziec ze jest to dozwolone od 18 lat. bez względu na wiek i tak reakcje są podobne. nikt mi nie powie że ktoś kto ma 40 lat jest przyzwyczajony do takiego widoku. Poza tym jak ktoś jest słaby psychicznie to wyłączy stronkę po 3/4 zdjęciach. Ukazanie prawdy zawsze wzbudza sprzeciw u pewnych jednostek. Czasem dobrze - nie może być tak że społeczeństwo nie reaguje. Moim zdaniem - ktoś kto ma rozum wyciągnie pewne wnioski widząc takie zdjęcia. Na wspomnianej przeze stronie były również i filmy jak ktoś podżyna komuś gardło, strzela w głowie. Pierwszy raz jak takie rzeczy ogladałem nie miałem 18 lat i nie mogę powiedzieć że miały one na mnie destrukcyjny wpływ. Wręcz przeciwnie. Widząc że codziennie dochodzą tysiące takich zdjęć uświadomiło mi że wokół nas nezwykle często zdarzają się tak przykre przypadki. Nie oglądałem nigdy maniakalnie codziennie tych wszystkich zdjęć ale sama świadomość o ich obecności dużo mówiła.
|
|
... a poza tym takie jest życie i nic tego nie zmieni ! ________ Malachit
|
|
Było nie wchodzić a nie teraz macie problem, że drastyczne te zdjęcia.
|
|
a moim zdaniem takie zdjecia niczego nie zmienia. to tylko epatowanie drastycznymi zdjeciami. jedyne co moze zmienic poziom bezpieczenstwa na naszych drogach to (poza samymi drogami) bardzo surowe mandaty z przepadkiem auta wlacznie. jak jeden gnoj z drugim straca swoja beemke to dopiero do nich przemowi.
|
|
albo i nie stracą, zależy kto jest ojcem... ________ Malachit
|
|
On napisal jasno: PRZESTROGA dla kierowcow, zaopewne dla tych z ciezka noga. Jakby mi ktos cos takiego z dzieciakiem zrobil, zadne prawo by mnie nie powstrzymalo i pewnie w afekcie zrobilbym z kolesia cos co wygladem przypominaloby tamte widoki. -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
Gdyby Mieczkoś tego linku nie zamieścił, to takie bestie jak Seweryn by ich nie zobaczyły. A jestem pewien, że nawet po obejrzeniu kilku takich zdjęć, myślenie podczas jazdy odnotuje chociaż najmniejszy wzrost u takich tępaków. Ciąg dalszych zdarzeń jest wiadomy- mniej wypadków na drogach.
|
|
Gowno nie przestroga. Ludzie ktorzy jezdza 160km/h po Legionow, obejrza ta z takim samym ladunkiem emocjonalnym jak "Amerykanska Masakre Pila Lancuchowa" Nie wiem czy zrobil dobrze czy zle ze umiescil. Ale jedno zrobil beznadziejnie - nie ostrzegl dokaldnie czego mozna sie spodziewac po tym linku. Jak sie umieszcza takie strasznosci to trzeba wyraznie napisac co sie chce ludziom pokazac, a nie jakies.. "niemile widoki" !!! zarty q-wa!
|
|
...eee no bez przesady, kilka zmasakrowanych ciał nic więcej... ________ Malachit
|
|
mieczkoś ty cwelu juz nie moge cie wysłuchac jestes orginalno ruro
|
|
do szkoły smyku - naucz się poprawnie wysławiać
|