poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Piłka nożna w Łomży

Do założenia tematu zainspirował mnie między innymi artykuł "Pakt Piłkarski dla Łomży" oraz osobiste przemyślenia związane z naszym rodzimym sportem.
Piłka nożna w Łomży istnieje co najmniej od 1926 roku kiedy to założono Łomżyński Klub Sportowy. Przez wiele lat klub osiągał sukcesy, ale tylko na arenie regionalnej. W tym roku mamy niewątpliwe szczęście oglądać mecze naszej drużyny na poziomie ogólnopolskim w II lidze. Jesteśmy na pewno dumni z naszej drużyny która pomimo ciągłych problemów finansowych i kadrowych nie najgorzej radzi sobie na zapleczu ekstraklasy. Między innymi o tych problemach chciałbym podyskutować w tym temacie z innymi użytkownikami forum, a może niektóre pomysły wyjdą poza forum i zainteresują się nimi włodarze naszego Miasta (?).
Co należało by zrobić żeby wzmocnić nasz zespół. Ja spróbuję podejść do tematu pod kątem ogólnego wzmocnienia pozycji piłki nożnej w mieście. Kiedyś (za czasów IV ligi) w ŁKSie prawie wszyscy piłkarze pochodzili z Łomży lub okolic. O transferach z drugiego końca Polski nikt nie myślał bo po co... Jednak należało by przeanalizować sprawę też pod kątem finansowym, ponieważ zakup lub wypożyczenie piłkarza jest dosyć kosztowne i znacznie uszczupla klubowy budżet. Rozwiązaniem było by szkolenie łomżyńskiej młodzieży, tak aby więcej z nich miało szansę grać w II ligowym klubie i walczyć o honor swojego miasta.
Należało by stworzyć plan który w znacznym stopniu rozwinął by szkolenie młodzieży piłkarskiej ale też angażował inne grupy wiekowe do aktywnego uprawiania tego sportu. A więc, co można zrobić:
- budowa 2-3 boisk ze sztuczną murawą, jedno pełno wymiarowe 105x65 na terenie ŁKSu, oraz dwa szkolne, np. przy SP1 oraz ewentualnie SP5. Stwarza to możliwość gry w bardzo dobrych warunkach praktycznie cały rok.
- Stworzenie kilku (4-5) boisk szkolnych z murawą na przyzwoitym poziomie (np. przy SP10, SP4, ZSEiO, I LO, na strzelnicy) oraz budowa boiska treningowego dla ŁKS po drugiej stronie ulicy Zjazd (aby murawa na obiekcie głównym nie była niszczona przez treningi)
- Utworzenie Amatorskiej Ligi Piłki Nożnej w Łomży, z zespołami typu: ŁKS-u18, Perspektywa II, „Jantar”, AZS PWSIiP, „Śródmieście”, „Rembelin”, „Łomżyca”, „Południe” itd. Drużyny rozgrywały by mecze na swoich boiskach osiedlowych lub szkolnych (min. na boiskach ze sztuczną murawą). Amatorska rywalizacja piłkarska między osiedlami stworzyła by na pewno pozytywną atmosferę wokół piłki nożnej. Takie drużyny były by kopalniami młodych talentów oraz formą aktywnej rozrywki dla starszych. W takie przedsięwzięcie musiały by się zaangażować duże lokalne firmy i przede wszystkim samorząd lokalny wspierając finansowo rozgrywki.
- Utworzenie klas sportowych o profilu piłkarskim w kilku szkołach podstawowych i gimnazjach. Słyszałem że już co najmniej jedna taka klasa istnieje, ale uważam że to jeszcze za mało.
- Stworzenie w Łomży, na terenie ŁKSu piłkarski ośrodek szkoleniowy. Wbrew pozorom Łomża wyśmienicie nadaje się do tworzenia takiego ośrodka: stadion, który w najbliższym czasie ma być do końca wyremontowany, 2 boiska treningowe które też mają być wyremontowane, hotel na 27 miejsc, w pobliżu budowana hala sportowa w Piątnicy, ładne położenie- w pobliżu wiele obiektów cennych przyrodniczo. Niewątpliwie ten cel wymaga jeszcze wielu poważnych inwestycji ale myślę że zysk z takiego ośrodka znacznie wspomógł by budżet ŁKS a poza tym nasi piłkarze mieli by idealne warunki do treningów.
To tylko kilka pomysłów z mojej strony, myślę że można jeszcze wiele zrobić dla piłkarskiego rozwoju Łomży.

Zachęcam do konstruktywnej dyskusji na ten temat. Pozdrawiam

Łomża- OSTATNI BASTION PÓŁNOCNEGO MAZOWSZA

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Piłka nożna w Łomży

A ja myśle że można było by pomyśleć też o boisku sp 7... jest w miare dobre:)

Infrastruktura o której wspominasz została w większości wyszczególniona w 'Strategii Zrównoważonego Rozwoju Miasta Łomża do 2020 roku'
link do tematu i załącznika: http://www.lomza.pl/index.php?wiad=782
Niemniej jednak Łomżyńska Liga Piłki Nożnej to by było coś. Jakby ten pomysł wypalił to można by było pójść dalej i zrobić inne ligi z innych dyscyplin sportów zespołowych, t.j. siatkówka.

Fajnie było by w niedzielne popołudnie przejść się na meczyk pomiędzy drużynami osiedlowymi, pograć lub popatrzeć jak grają znajomi z osiedla na ładnie przygotowanych boiskach.

DamianE03 nie męcz się pisaniem na tym forum o takich rzeczach jak młodziężowa szkółka piłkarska, stworzenie kilku boisk bo i tak się tym nikt ważny niestety nie zainteresuje, ważniejsze jest budowanie kolejnych rond na ulicach, budowanie kosciołów itp. Oczywiście uważam że masz świetny pomysł. Uważam, że trzeba inwestować w młodzież!!!!!!!!

Właśnie napisałem kilka propozycji z wyżej wymienionych do projektu „Strategii Zrównoważonego Rozwoju Miasta Łomża do 2020 roku”, może coś z tego wyjdzie :) Jest jeszcze taka sprawa że jeśli nie zaczniemy sami działać dla dobra naszej Małej Ojczyzny to żaden radny czy prezydent nie wyczaruje nam tego...

a tak się spytam? gdzie masz SP1 w Łomży?(oczywiscie obecnie)

____
^_^

takie pomysly od dawna były i widac jak jest w Łomży.... ale mam nadzieje ze wreszcie sie cos ruszy...

____
^_^

Krzychu007: no załóżmy że chodzi o PG 1 - pomiędzy ulicami Kard. Wyszyńskiego a ul. Reymonta

NA PG 1 jest tak zwana piaskownica tam sie grać nie da :(

no o to chodzi żeby takie boiska ulepszać, ja proponował bym tam boisko ze sztuczną murawą, na pewno jest to bardzo dobra lokalizacja na taki obiekt.

Ostatnio orientowałem się ile może kosztować taka inwestycja, dowiedziałem się że szacunkowy koszt położenia sztucznej murawy na nawierzchni już przygotowanej wynosi ok 70pln, więc takie boisko jak na PG1 (czy jak kto woli SP1) o wymiarach 50x30m może kosztować w okolicach 105.000zł + dodatkowe koszty związane z obsługą geodezyjną, podbudową itd, czyli wyszło by nie więcej niż 200 tyś.

Mam pytanie: czy można korzystać dla własnego użytku z boiska klubu Perspektywy, tego przy PG 8 ? czy istnieje taka możliwość?

jakubb, z tego co mi wiadomo to nie, ale jakbyś poszedł i zapytał, to może by pozwolili.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org