Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Afera napisowa |
Właściciele napisy.org zostali wczoraj zatrzymani przez policję, a wśród nich mieszkaniec woj. podlaskiego. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4138386.html Po tej akcji wiekszośc serwisów zawiesiła swoja działalność. Z tych 'wiekszych stron' nie ma zamiaru wycofywać się Hatak.pl - strona z polskimi napisami do seriali, oświadczyli to twórcy. Tylko w Polsce takie jazdy robią. Zamiast prawdziwych złodziei łapać...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Afera napisowa |
no cóż, państwo tak jak rządzący - poziom raczej niewysoki :) ________ Malachit
|
|
Cytat: "Tylko w Polsce takie jazdy robią. Zamiast prawdziwych złodziei łapać..." Odp : "w mieszkaniach podejrzanych funkcjonariusze zabezpieczyli komputery stacjonarne i laptopy z nielegalnym oprogramowaniem oraz prawie 2000 płyt z pirackimi filmami" A co nie nazwałbyś tego złodziejstwem??
|
|
mieczkoś997 moim zdaniem większą szkodę wyrządzają złodzieje i bandyci grasujący na ulicach niż ci, którzy udostępniają zdecydowanie zbyt drogie (jak na nasze zarobki) filmy czy muzykę. A co do aresztowania twórców napisów do filmów to już lekka przesada, to już nie można w ramach wolontariatu filmów tłumaczyć? Przecież nie wszyscy znają angielski, duński czy rosyjski.
|
|
Zgadzam się w pełni z SxxxK. Jeśli chodzi o tłumaczenie filmów (bo na tym głównie się skupiłem zaczynając ten wątek) to nie raczej nie powinno to być traktowane jako przestępstwo. Jak dla mnie to funkcjonariusze znaleźli sobie 'łatwy cel' do schwytania, a potem medialnie ten sukces rozdmuchali, aby 'uciszyć' nieudany desant w mieszkaniu pani Blidy. Co prawda z tym nielegalnym oprogramowaniem to z pewnością Mieczkoś997 masz rację - jest to pewna odmiana złodziejstwa (jeśli pliki są przechowywane dłużej niż 24h od momentu zapisu na hdd/płycie z danymi, a przeważnie tak właśnie jest), ale idąc takim tropem to znaczna część społeczeństwa polskiego poszłaby siedzieć! Powstałby kolejny problem: jak zbudować paredziesiąt placówek więziennych, że o drogach i mieszkaniach to już nawet nie wspomne (podejrzewam że kary finansowe nakładane na piratów niewiele by pomogły w tej sprawie) . Problem samego piractwa zapewne się rozwiąże gdy płace Polaków zbliżą się do zarobków mieszkańca Europy Zachodniej (czyli raczej nie prędko). Można jeszcze aczkolwiek, niektóre utwory/filmy/seriale względnie tanio zakupić i ściągnąć/obejrzeć z serwisów internetowych, ale jakoś tak do końca ta forma u większości internautów się nie przyjęła.(...)
|
|
..prosto wsadzić do więzienia, trzeba jeszcze ich utrzymać. Za czyje pieniążki ?, z resztą niełatwo zapracowane ! ________ Malachit
|
|
Kurcze.. powiem szczerze, że ja nie wiedziałem, że tłumacznie filmów to przestępstwo :/ Prawo komputerowe znam dosyć dobrze, ale tego nie słyszałem... nieważne.. do sedna... Nie popieram piractwa itd, bo pisze programy i "drażni" mnie jak ktoś tego używa "nie tak jak ja bym chciał".... że to kopiuje i używają osoby, które tego nie kupiły.... Ale jeżeli umieszczą na stronie formułkę typu: "Napisy te są tylko po to, żebyście Państwo zobaczyli jak wygląda ten film z napisami, po to, żebyście taki sam z namisami kupili od producenta...." to wtedy do serwisu nikt nie będzie się mógł przyczepić - będą go mogli pocałować w ..."pompkę"... Bo zanim kupię buty.. to chcę w nich się przejśc.. ubranie przymieżyć.. mp3 posłuchać... a napisy przeczytać.... A TAK WOGÓLE PANOWIE POLICJANCI CO SZUKAJĄ NAPISÓW(konkretnie oni, bo do reszty nic niemam): macie programy do szukania złoczyńców w necie("pisarzy" napisów), a pedofili w necie Wam ciężko szukać.... tylko Wam pod nos "trop" trzeba podsuwać, pomagać.. admini sami muszą namierzać tych skó.......nów co są prawdziwymi przestępcami.... a Wy się zajmujecie ..... PIERDOŁAMI !!!! Wstyd !!!! Wiem.. bo widze ile k..stwa po necie krąży, które wyrządzają ZŁO... a nie......... napisy.... echhhh....
|
|
Napiszę jeszcze jedną rzecz... Jakiś czas temu KOMENDA GŁÓWNA POLICJI wydała płytę z muzyką orkiestry policyjnej... Na mieście rozdawała płyty za darmo... i co ???? Nie uiściła odpowiednich opłat z tego tytułu, że wydała płytę... Dlaczego?! Bo niewiedziała!!!! Że pomimo tego, że za darmo to musi stawkę minimalną 1 zł za płytę oddać.... czy za darmo oddaje czy nie.... To ludzie od napisów też mogą teraz powiedzieć, że niewidzieli.... ja bym tak powiedział... bo niewiedziałem :P
|
|
"Odp : "w mieszkaniach podejrzanych funkcjonariusze zabezpieczyli komputery stacjonarne i laptopy z nielegalnym oprogramowaniem oraz prawie 2000 płyt z pirackimi filmami" A co nie nazwałbyś tego złodziejstwem??" Zatrzymani to moderatorzy i administratorzy forum i portalu. Komputery i laptopy mieli czyste. To wymysł policji co było na ich komputerach i co poza nimi.
|
|
Tak fLoorek jest to przestępstwo, jak by na to nie patrzeć, ale samo przetłumaczenie filmu i jeszcze niejednokrotnie ze słuchu to już wątpię. Wszak trzeba w to włożyć masę swego czasu i pracy czyli niejako 'twórczość' :). Trochę tylko drażnią mnie te byki ort. ________ Malachit
|
|
Zgadzam się,durne prawo ale prawo ;/ Pisałem to juz wielokrotnie i napiszę jeszcze raz:To nie Policja ustala prawo w Polsce tylko politycy wiec wszelkie wątki do nich! A tak na marginesie jasne że wszyscy mają pirackie oprogramowanie na swoich komputerach,ale mieć a dać się złapać to jest róznica... KrzyzaK wydanie tej płyty było sponsorowane,wiec KGP nie musiała ponosić żadnych kosztów wydania płyty. Ot taki policyjny caritas :)
|
|
to jest przestępstwo - http://wiadomosci.onet.pl/1537678,11,item.html. Jak można do tego dopuścić ? ________ Malachit
|
|
"jeśli pliki są przechowywane dłużej niż 24h od momentu zapisu na hdd/płycie z danymi, a przeważnie tak właśnie jest)," jesteś totalnym dyletantem w zakresie prawa autorskiego Carmello i do tego wprowadzasz w błąd innych czytających to forum to co napisałeś to KŁAMSTWO. polecam lekturę ustawy dodatkowo, żeby była jasność: "dorabianie" polskich napisów do filmów MOŻE BYĆ przestępstwem. Prawo autorskie penalizuje min nieuprawnione "przetwarzanie" treści. Robienie napisów z dialogu jest właśnie przetwarzaniem - nieuprawnionym. Chyba, że twórcy tych napisów zmieniali by treść dialogów, składnię itd. Udowodnienie tego co hest przetwarzaniem, a co nie to już zagadnienie czysto procesowe - kwestia tego, kto będzie lepiej argumentował: prokurator czy adwokat. to tyle i nie piszcie głupot
|
|
niestety policja łapie tych co łatwiej złapac co sie nie ukrywaja i podnosza statystyke wykrywania "przestepstw" a pedofilow jest trudniej bo sie ukrywaja ;/.....
|
|
to już inna sprawa - tak samo jak stopień szkodliwości społecznej zawsze mogą się powoływać na art 1 par. 2 Kodeksu Karnego
|
|
Van_Loosen napisał(a): //"jeśli pliki są przechowywane dłużej niż 24h od momentu zapisu na hdd/płycie z danymi, a przeważnie tak właśnie jest)," jesteś totalnym dyletantem w zakresie prawa autorskiego Carmello i do tego wprowadzasz w błąd innych czytających to forum to co napisałeś to KŁAMSTWO. polecam lekturę ustawy// Jeszcze pare lat temu strony internetowe z linkami do plików pirackich (w tym te z torrentami) przed ściągnięciem pliku informowały użytkowników tego typu '24-godzinną formułką' . Być może do tego czasu coś się zmieniło (bo już dawno z torrentów nie korzystam) lub też celowo autorzy tych stron wprowadzali ludzi w błąd. Ale przyznam: w całości ustawy nie czytałem. Także proszę wybaczyć mi moją gafę. Pozdrawiam!
|
|
"dodatkowo, żeby była jasność: "dorabianie" polskich napisów do filmów MOŻE BYĆ przestępstwem. Prawo autorskie penalizuje min nieuprawnione "przetwarzanie" treści. Robienie napisów z dialogu jest właśnie przetwarzaniem - nieuprawnionym. Chyba, że twórcy tych napisów zmieniali by treść dialogów, składnię itd." Van_Loosen czyli czyli gdy tłumaczyłem angielskojęzyczne teksty z czasopism tehcnicznych i udostepniałem przetłumaczone innym zainteresowanym to MOGŁEM popełnić przestępstwo? W takim razie musi zamknąć większość studentów i wykładowców politechnik bo wszysyc jesteśmy przestępcami.
|
|
mieczkos ty spoleczniaku tym razem sie z toba zgodze, policja tu nic nie zawinila. po prostu jak ktos juz wczesniej napisal ze policja nie sciga pedofili w sieci tylko tych co pisza napisy, otoz nie rozumiem tego wcale. pedofilia uwazana jest za zlo i zazwyczaj wywoluje negatywne odczycie, ale tylko wsrod "normalnych" tzn ktorzy nie sa pedofilami i nie kozystaja ze stron posiweconych pedofilli, natomiast jak policja zaczela scigac ludzi piszacych napisy to wiekszosc ludzi jest tym zbulweroswana. otoz wiekszosc tych ludzi sama korzysta z tych stron wiec wzniosek sam sie nasuwa. wszelkie pretensje do policji za to ze wypelnia swoj obowiazek spowodowane sa tylko i wylacznie glupota osob ktore maja takiepretensje. http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4138386.html wystarczy spojzec na ten artykul, pierwsze zdanie " Policjanci zatrzymali dziewięć osób..." kolejne "... Policja zarzuca im, że tłumaczyli dialogi z filmów i >>>>>>>NIELEGALNIE <<<<<<< zamieszczali je na znanym portalu internetowym " A wszystkocojest w tymkraju NIELEGALNE jest scigane przez policje, wiec trzeba sie zastanowic co powinno byc legalne a co nie. a z tym to juz nie do policji tylko troche wyzej...
|
|
@SxxxK porównaj skalę zjawiska:udostępnić kilku osobom, a udostępnić całemu światu to różnica. dlatego szkodliwość społeczna takich czynów się różni. a przestepstwem jest czyn, który jest szkodliwy społecznie zgodnie z art. 1 par. 2 KK ale to tylko jeden z elementów tej sprawy. nie wgłębiałem się w lekturę prawa autorskiego
|
|
Van_Loosen może źle się wyraziłem. Ja udostepniam to całemu światu, a że tylko kilka osób z tego korzysta to już inna bajka
|
|
Cos sie chyba trzeba podszkolic z przepisow panowie ;) Dialogi sa chronione prawem autorskim tak samo jak cala reszta filmu, wiec ich tlumaczenie i publikowanie przez osoby trzecie jest nielegalne niestety. Tzn. publikowanie, bo jak ktos sobie przetlumaczy w domu dla siebie, to nikt go za to nie ukarze. Kasowanie plikow w ciagu 24 godzin to bzdura. Za to pisanie, ze znalezli u kogos 2000 nielegalnych filmow tez jest raczej bzdura. A to dlatego, ze w Polsce posiadanie utworow, czyli filmow, muzyki (ksiazek chyba tez) NIE JEST NIELEGALNE. A to dlatego, ze wolno uzywac ich jesli juz wczesniej zostaly rozpowszechnione. Nie wolno ich natomiast udostepniac, to jest juz karalne. Nie wolno jednak posiadac np. filmow przedpremierowych (nie zostaly one wczesniej rozpowszechnione przez tworcow), a chyba wiekszosc takich sie znajduje na komputerach uzytkownikow. Czy wolno Wam nagrac sobie film z telewizji, czy piosenke z radia? Oczywiscie, ze wolno.
|
|
dziękuję Ci Drań - przywrociłeś mi wiarę w piszących tutaj. Jednak nie wszyscy powtarzają bezmyślnie wyssane z palca bzdury. Czyli reasumując: 1. robienie napisów do filmów to naruszenie prawa autorskiego 2. karalne jest rozpowszechnianie, anie posiadanie nielegalnych utworów ( czyli zasysać np z emule można raczej bez obaw, oby tylko nie udostępniać [upload'ować])
|
|
Napisy to trudny temat... Co do sciagania plikow z filmami, sciaganie nie jest przestepstwem, tylko udostepnianie ich do sciagniecia innym -czyli rozpowszechnianie. -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
Ja mam pomysł. Zlikwidować internet - będzie spokój. Wszystko co z nim zwiazane to jest nielegalne. "Według wstępnych ustaleń, zatrzymane osoby kontaktowały się przez internet." Jak prokuratura wstępnie ustali, że się z Wami kontaktuję przez internet to będę miał ciepło.... Tak wogóle to powoli wychodzi sprawa tego typu, że może wcale oni prawa nie łamali :-) Zaraz jeszcze wyjdzie, że są bohaterami narodowymi :-) Czego z całego serca im życzę, bo nie ukrywam, że korzystałem z ich napisów dosyć często(do legalnie zakupionych filmów ;-) )
|
|
Internet po to służy żeby żeby umilić nam życie tak samo jak prezerwatywy :) moim zdaniem zamiast ścigać takich osób to niech ścigają morderców bo strach chodzić po ulicach ...
|
|
hmm.... Bartes zdradź mi proszę, w jaki sposób prezerwatywy umilają Ci życie?. Ja osobiście wolę kobiety.... ________ Malachit
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |