poniedziałek, 17 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Tajemnice starej części miasta...

Drodzy forumowicze przed nami niełatwe wyzwanie. Musimy zlokalizować następujące ruiny obiektów w Łomży:

1.

2.

3.

4.

5.
http://img177.imageshack.us/img177/2711/zniszczonyrynekwmie347cqr4.jpg

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Tajemnice starej części miasta...

Aby nasze poszukiwania były łatwiejsze pozwole sobie zamieścic poniżej kilkanaście pocztówek z tą częścia miasta. Poza pierwszą pocztówką pozostałe zniszczenia budynków pochodziły prawdopodobnie ze Starego lub Nowego Rynku.
Piszę prawdopodobnie gdyż jest to końca pewne, że te powyższe zdjęcia przedstawiają zniszczenia Łomży....

Oto materiał dowodowy ;)
http://img374.imageshack.us/img374/9089/nowyrynek1916qq4.jpg (duże zdjęcie)

Na koniec dodatkowo kilka zdjęć z mojej kolekcji:

Pierwsze cztery zdjęcia przedstawiają NOWY RYNEK (obecnie Plac Kościuszki), ostatnie zdjęcie to oczywiście STARÓWKA.

Zaprasza do kojarzenia tych wszystkich zdjęć ze zniszczeniami zamieszczonymi w pierszym poście.

Przepraszam, że piszę post po poście ale ostatnio często zawiesza mi się system.

To może ja zacznę:

->

Oto mój pierwszy trop. Co wy na to ?

Cze.
Masz moze zdjęcia koscioła (i jego okolic) w Piątnicy z dawnych lat???
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pytanie co prawda nie do końca związane z tematem ale z chęcią odpowiem.

Posiadam takie zdjęcia.

Super
A czy mozesz wysłać mi je na meaila? Organizowane jest 600-lecie parafii i takie zdjecia były by rarytasem. Być może uda się wydać jakiś mały folderik ze zdjęciami tak więc prosiłbym o nie w jak najwiekszym rozmiarze i najlepszej jakości żeby można było je wydrukować :)
pasik21@o2.pl

jak dodawalem je wczesniej to byly takie jakie widac...nie wieksze, ani nie bylo lepszej jakosci...nie trzeba ich wysylac na maila...wystarczy jest stad sciagnac...prawym zapisz jako...

pozdrawiam

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

witam
To prosze wrzucic te zdjęcia na forum lub podrzucić linka do nich.
p.s. Czy i wam chodzi 4lomza.pl fatalnie? Mimo dobrego łącza wszystko sie wiesza lub baaardzo powoli otwiera.......

Mogli by w Lomzy stworzyc oddzial IPNu, wiecej bysmy wiedzieli o swojej historii, bo czego totam w bialymten IPN? Jak oni nic nie robia z komunistami bialostockimi co robili zle Polakom po wojnie

Heh jeszcze w Łomzy nam brakuje wspolpracowaników SB :D Nasze miasto jest i tak sławne z najgorszych sku...syństw i na tym poprzestańmy :)

bocja - proszę bardzo:

http://i17.tinypic.com/352ohdx.jpg
Piątnica w latach 40-tych XX wieku. Po II Wojnie Światowej.

Postaram się jeszcze poszukać. Powinienem mieć przynajmniej jeszcze jedno.

Witaj Ptysiu!
Fajny temat, interesujący. Podłączam się do tego. Teraz nie mam zbytnio czasu, ale spróbuje odpowiedzieć na dwie zagadki. :) Otóż jeśli chodzi o foto nr. 1, to myślę, że jest to zniszczony budynek na rogu ul. Zjazd i Rybaki. Mam nawet pewne podstawy by być przekonanym. Zaś fotografia nr. 3 to raczej nie Stary Rynek, a dawny Zambrowski Rynek ( obecny Pl. Niepodległości ). Czy ta kamienica z lewej strony nie przypomina Ci ( Wam ) kamienicy, która stoi do dzisiaj i mieści się w niej m.in. Pizzeria Diavolo i sklep Paradise? W dodatku zdięcie jest wykonane z niższego wiele położenia, a teren ten taki właśnie jest. Może się mylę....????
Pozdrawiam.

Dzięki Intruder za zainteresowanie tematem. Jeżeli chodzi o fotografię nr. 1 to jest to prawdopodobnie ruina starego więzienia w Łomży na ul. Wiejskiej. Maciek powinien coś więcej wiedzieć na ten temat. Może się tu wpisze i wyjaśni nam tą zagadkę.

Odnośnie fotografii nr. 3 to prawdopodobnie masz rację. Jutro postaram się wyjaśnić tą zagadkę.

No i dzisiaj rano zagadka nr. 3 została definitywnie rozwiązana.

No teraz już jestem w 100% pewien, że Intruder miał rację. Porównajcie powyższe zdjęcia. Wszystko się zgadza. Na fotografii nr. 1 widać wyraźnie dobrze zachowaną kamienicę (lewa strona zdjęcia) i ruiny po prawej stronie tejże kamienicy. To już dużo tłumaczy. Ta zniszczona kamienica nigdy nie została odbudowana. Zwróćcie też uwagę na sam wygląd budynku z lewej i porównajcie go z fotografiami z dnia dzisiejszego. Ta sama kamienica ! Wszystko się zgadza ilość pięter, balkonów, brama, drzwi wejściowe, usytuowanie kominów także. Nastąpiły tylko niewielkie zmiany w elewacji (np. dobudowanie okien na poddaszu itp), w związku z niedawnym remontem budynku. Ale to wciąż ta sama kamienica.

Brawo Intruder ! Masz u mnie piwo. Oczywiście nasze wspaniałe łomżyńskie

Czy fasada kamienicy pod nr 10 nie jest podobna.

Masz rację, bardzo podobne fasady. Jednak zwróć uwagę, że na fotografii z ruinami i fotogafii obecnej przedstawiającej kamienicę z restauracją Diavollo środkowa część fasady posiada CZTERY WĄSKIE, PIONOWE okna, natomiast twoje ostatnie zdjęcie kamienicy prezentuje fasadę z DWOMA DUŻYMI oknami pośrodku, co wyklucza hipotezę jakoby to właśnie ten budynek był przedstawiony na fotografii czarnobiałej. Zresztą porównajmy sobie usytuowanie kominów na tychże kamienicach. Tutaj także kamienica nr. 10 nie pasuje do powojennego zdjęcia.

PS. Z tego co wiem także ta kamienica (nr. 10) przetrwała wojenną zawieruchę.

1 2

Nie jest to zagadka, ale dla zaspokojenia mojej ciekawości.
Zdjcie nr 1. Stara Wartownia przy dworcu PKS. Co mieściło się za to wartownią? Czy dawne więzienie carskie, czy monopol spirytusowy?

Zdjęcie nr 2 z Twojego zestawu Ptysiu80.
Co to były za budynki przed zniszczeniem?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org