niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Powróćmy nad Narew ! cz. CCXIX

W 1983 roku bardzo pomyślnie wypadły starty powołanej do kadry narodowej juniorów Elżbiety Walewskiej . Wraz z: Renatą Bąk , Małgorzatą Tomczyk (Łomża) ,Izabellą Dylewską w czwórce juniorek wygrała regaty w Bochum, w Republice Federalnej Niemiec. Wspólnie z koleżankami z reprezentacyjnej czwórki zajęła V miejsce w Regatach Przyjaźni w Szeged, w Rumunii. W osadzie z Renatą Bąk zawodniczką "Vęgorii" Węgorzewo zajęła IX m. w finałach konkurencji k-2 na dystansie 500 m. podczas Mistrzostw Europy Juniorów. Polski Związek Kajakowy w swoim rankingu za starty w 1983 roku ocenił ją jako najlepszą juniorkę w kraju. Małgorzata Cudnik również dostąpiła godności reprezentowania barw narodowych. W Mistrzostwach Europy zajęła VIII m. Płynęła w składzie czwórki na dystansie 500 m. Mistrzostwa Europy były zawodami otwartymi, oprócz krajów europejskich startowały reprezentacje Australii, Kanady, Japonii, Stanów Zjednoczonych i Chińskiej Republiki Ludowej. Reporter "Przeglądu Sportowego" ocenił, że ze względu na udział wymienionych reprezentacji poziom rywalizacji można było porównywać z Mistrzostwami Świata. Wyniki uzyskane przez Małgorzatę Cudnik były jej ogromnym sukcesem, bowiem odniosła je będąc jeszcze młodziczką. Jednocześnie odniosła inny sukces zdała egzaminy do Szkoły Mistrzostwa Sportowego przy Liceum Ogólnokształcącym w Wałczu i klubie "Orzeł" Wałcz. Oprócz niej w Szkole Mistrzostwa Sportowego uczyły się łomżynianki: Ewa Krawczyk i Małgorzata Korowajczuk. Klub nie ponosił z tego powodu żadnych kosztów, a dziewczęta miały zapewnione optymalne warunki szkoleniowe. Małgorzatę Tomczyk pozyskano z "Budowlanych" Olsztyn. Pozyskanie odbyło się bez żadnego transferu finansowego ponieważ Małgorzata Tomczyk była w tym czasie jedyną juniorką osiągająca w tym klubie tak wybitne rezultaty. Argumentowano to tym, że w Łomży w grupie dziewcząt o najwyższym poziomie sportowym w kraju będzie mogła optymalnie rozwinąć swój talent. Łomżyński klub miał zapewnić tylko warunki do nauki i treningu. 11

cdn.
Studia Łomżyńskie nr XI
Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowe

czesław

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Powróćmy nad Narew ! cz. CCXIX

Wyniki uzyskane przez Małgorzatę Cudnik były jej ogromnym sukcesem, bowiem odniosła je będąc jeszcze młodziczką. Polski Związek Kajakowy w swoim rankingu za starty w 1983 roku ocenił ją jako najlepszą juniorkę w kraju.

Nastąpiło przestawienie kolejności zdań w poście powyżej co zmieniło prawdziwość przekazu. Powino być tak jak napisałem w poprawce. Informacja o najlepszym miejscu w rakingu PZK dotyczyła Małgorzaty Cudnik. Przepraszam za pomyłkę.

czesław

drogi czesławie... od kiedy ty już toi piszesz? 2004?

Kolejna porcja spamu

Ooo tym razem o mojej mamie ;)

Czeslaw - pozdrowienia ;)

ps. Moja mama sie pyta czy byl Pan jednym z trenerow ŁTW Łomża.

ps. 2 - ciekawe kiedy napiszesz o mojej siostrze ;)

o twojej siostrze byl juz film.... ten z jatkowej ;P

Tak, był taki okres, że świadczyłem pracę jako trener w ŁTW.
Pozdrów mamę.

czesław

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org