Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
co misie lubia najbardziej... ?? |
... misie najbardziej lubią dobrze zjeść. Dobrze nie znaczy DUZO, lecz smacznie. Niniejszym zachęcam do dzielenia się tym co nam smakuje najbardziej, swoimi doświadczeniami kilinarnymi, eksperymentami. Może jakis przepis na "małe co nieco"??? ;)) W nawiązaniu do tematu podam przepis na naleśniki ze szpinakiem ;)) Ciasto na naleśniki jest w zasadzie standardowe ;)) z małym wyjątkiem, dodajcie do niego bazylii i oregano Skladniki: - szpinak - ser feta - ser gouda - czosnek 1-2 zabki - sok z cytryny - pieprz, sól - 1-2 lyzki masła Pzygotowanie - posiekany szpinak (ja używam mrozonego i juz posiekanego, jak ktoś ma niech zrobi ze świerzego) zagotować a nastepnie odcedzić. - obrany czosnek utrzeć z odrobiną soli (nie przesadzac z solą gdyż ser feta, który później dodamy sam w sobie jest wystarczająco słony) - ugotowany szpinak skropić cytryną, dodać czosnek, stopione masło oraz popieprzyć dla smaku. (wymieszać) - nastepnie dodac pokrojoną w kostkę fete oraz starty ser gouda. Podgrzewając wymieszać az sery sie rozpuszczą. tak przygotowany farsz nakladamy na usmazone wcześniej naleśniki i zawijamy (w rulon, kostkę lub rożek - jak kto woli ;)) naleśniki spozywać na cieplo, same lub z sosem np. czosnkowym ;)) jesli ktoś lubi smacznego
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: co misie lubia najbardziej... ?? |
jaki fajny post :-))))))) brawo!
|
|
|
eee osłabiacie mnie. Wolicie kłócić się na tematy polityczne i obrzucać się błotem niż napisać co lubicie zjeść, a moze nawet podzielić się jakimś przepisem kulinarnym?? Nie każdy musi umieć gotować, ale chyba każdy wie co mu smakuje. Przepis na grochówkę - paczka grochu (najlepiej połowek) jakies 400g napoczyć na noc w wodzie - do garnka wody wrzucić pokrojony w plasterki wędzony boczek (ile kto lubi) ;)) dodac kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. gdy sie zagotuje, a gotowany boczek roztoczy swój aromat (po jakich 20-30 minutach) dodac groch (wczesniej nalezy go odsaczyć i przeplukac swieza woda), wloszczyzne (marchew i korzen pietruszki proponuje zetrzec na tarce) i gotowac, gotowac i gotowac ... W miedzy czasie do zupy należy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. im dłuższej bedziecie gotować, tym bardziej rozgotuje sie groch. Im bardziej rozgotuje sie groch, tym mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia skutków ubocznych w postaci puszczania wiatrów ;)). Na koniec nalezy dla smaku doprawic solą oraz majerankiem. Najlepiej duża ilością majeranku (majeranek poprawia trawienie). W efekcie koncowym otrzymacie zupe o konsystencji "kremu" ;))
|
|
cipki lubia :)
|
|
...a ja właśnie zjadłem se jajecznice z kiełbaską.... mniam.... ________ Malachit
|
|
Fajne te naleśniki :) Obawiam się jednak że mój absolutnie-mono-mięsożerny-tylko- i -wyłącznie-miś nawet na nie nie spojrzy... Ja polecam sałatkę z tuńczyka. Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach + ugotowany ryż + świeża papryka pokrojona w kostkę + ogórki konserwowe też w kostkę + kukurydza + sól pieprz do smaku + trochę oleju + trochę sosu spod ogorków wymieszać. A jak ktoś lubi można dodać majonez. Pycha! :)
|
|
Malachit: Narobiłeś mi smaku tą jajecznicą. Ja chetnie zjadłbym taką na boczku mmm mikan: ja tez jestem mięsozerny :] specjalnie dla Ciebie podaje ostatnio przetestowany przeze mnie przepis. Kurczak z kuskusem składniki: - 40 dag piersi z kurczaka - 2 szklanki kaszy kuskus - 50 dag mrozonych brokułów - łyżeczka imbiru, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku lub naci pietruszki - 3 lyzki oleju Na głebokiej patelni (zalecana jest patelnia o grubym dnie - nie wiem czemu ;)) nalezy rozgrzać olej (2 lyzki). Włożyć brokuły podzielone na rózyczki. Przykryć i podgrzewać na średnim ogniu około 5 min (ja robiłem ciut dłużej i brokuły mi sie zaczeły rozpadac), po czym osolić i przełożyć do rondla. Patelnię wytrzeć i ponownie wlać olej( pozostałą część), wsypać drobno posiekany imbir (ja zastosowałem mielony) i podgrzewać. Po 2 minutach daodać opłukane, osuszone, pokrojeone w drobne paseczki i obtoczone w mące mięso. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, lekko rumieniąc, osolić. Kuskus zalać wrzątkiem i przykryć. Gdy będzie miękki dodać do mięsa na patelni, wymieszać z brokułami, doprawić solą i pieprzem, podgrzać. Na koneic posypać zieleniną Uwagi: - 2 szklanki kuskus to porcja dla 4 osób - gdy będziecie to wszystko mieszać ze sobą róbcie to w dużym rondlu lub bardzo wysokiej patelni. Inaczej nie obejdzie się bez strat ;)) - kuskus jest dość suchy, więc warto podawać potrawe z jakimś sosem lub przynajmniej surówką (ja proponiuję surówkę na bazie kiszonej kapusty) Życzę smacznego Prawdziwy mężczyzna powinien umieć gotować
|
|
Knee0, Lepiej jeść na siedząco, bo na boczku można się zadławić na śmierć! Thx za kulinarny temacik, bo już od zmysłów odchodzę, co gotować... Spróbujem tego kurczaczka z kuskusem. :) Aprops kuchni... Miałam w dzieciństwie taką książeczkę pt. "Kuchnia pełna cudów", ale z biegiem czasu gdzieś się ulotniła :(. W formie odpowiadań dla dzieci, zawierała kapitalne przepisy a to na regaty na liściach sałaty, a to znowuż na jeziorko żelatynowe z warzywnymi rybkami w środku, krakersowy domek, czy sałatka z niczego... Czy ktoś może wie o czym mówię?
|
|
Przepis na bigos na winie: Robisz bigos i wrzucasz wszystko co sie nawinie ehehe Ma ktoś może przepis na nalesniki na ostro jadłem kiedys takie a teraz nigdzie nie moge znaleść w łomży :/ z góry dzieki a i polecam bigos ehehe Zdetronizowany
|
|
a wiem, bo u koleżanki taka była. I miło było sobie pooglądać coś czego nie potrafiłyśmy zrobić. A nieeee, raz próbowałyśmy lody waniliowe robić - breja wyszła, ale miałyśmy wtedy jakieś 9/10 lat. ps. gratuluje podłączenia:) Allinka
|
|
Ryskago - a ja wciąż mam gdzieś tą książkę w domu :)) rzeczywiscie jest kapitalna. Obawiam się ze Szanowny Małżonek kuskusa nie trąci, ale można podać z ryżem na przykład. Czesto z kurczka robię tzw. "makłowicza" (podejrzałam podobny przepis właśnie u niego, tyle że był robiony ze szczupaka :D) Paprykarz z kurczaka a la Makłowicz potrzebujemy: pierś kurczaka, pomidory, cebulę, paprykę świeżą i w proszku, przyprawy dowolne do smaku (używam najczęściej majeranku, chili, bazylii) czosnek (suszony lub świeży) Robi się bardzo prosto: dużą (naprawdę dużą bo to paprykarz!) ilość slodkiej papryki w proszku przesmażamy krótko na patalni z olejem i czosnkiem. Nie za długo bo zgorzknieje. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i szklimy. Można odrobinę posolić to się nie przypali. Gdy cebula zmięknie wrzucamy kurczaka pokrojonego w paski (albo jak kto woli). Gdy kurczak się lekko podsmaży zalewamy całość odrobiną wody - nie za dużo nie za mało, tak aby powstał sosik. Gdy całość się poddusi wrzucamy paprykę świeżą pokrojoną w paski, a gdy troszeczkę zmięknie, pomidory na końcu. i w zależności od tego co kto woli, można poczekać aż sos zgęstnieje, albo wcale nie czekać. Ja dodaję jeszcze trochę chili, soli, pieprzu do smaku, łyżeczkę cukru, bazylię, majeranek. I voila, maklowicz gotowy :)) Aha sos można zagęścic śmietaną też jest pyszne.
|
|
...no właśnie.... zaczyna być smakowicie :) ________ Malachit
|
|
JA JAK MOZNA BY BYLO POPROSZE PPRZEPIS NA SALATKE Z KRABEM A SAM MOGE DORADZIC "ROLADE SEROWA" PALCE LIZAC ALE PRZEPIS NASTEPNYM RAZEM ...BEDZIE LEPIEJ NA KONCU
|
|
to ja dodam coś na prosty deser. Mus czekoladowy - tabliczka białej czekolady - śmietana kremówka duży kubek - żelatyna - owoce (ja daję wiśnie, kwaskowate pasują bardzo) W garnku podgrzać trochę śmietany. Czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie. Resztę śmietany ubić (bez cukru). Połączyć ubitą śmietanę i masę zrobioną z czekolady (ostudzoną). Odrobinę żelatyny rozpuścić we wrzątku (na taką ilość śmietany daję ok. 1 łyżeczki zelatyny). Gdy żelatyna ostygnie, dodać ją do masy. Musem zalać owoce. Schłodzić. Zjeść. Smacznego.
|
|
moje ostatnio ulubione danie: świeża bułeczka posmarowana masełkiem. czasem można w środeczek włożyć kawałek szyneczki albo zjeść z jajeczniczką. Pychotka!!! ps. trochę sobie klawiaturkę zatłuściłam:) Allinka
|
|
Hmm.. klawiaturka z masłem... Alli, dawaj przepis! :)) ------------------------------------------------------- Później taka mówi, że jej "A" nie działa...:P
|
|
a o przepis klawiatury z sokiem marchewkowo-jabłkowo-malinowym zapytajcie mojego syna ...... w tej dziedzinie powinien dostać certyfikat mistrza sztuki kulinarnej ;)
|
|
Klawiaturka z masłem: Zajadasz bułę posmarowaną obficie masełkiem, które przy naciskaniu buły przez paszcze wycieka ci na palce. W ten sposób przygotowane paluchy nie waż się wycierać, nawet w spodnie domowe, czy bluzeczkę. Zwyczajnie - czytasz 4lomza i odpisujesz na wybrane posty. No i klawiaturka z masełkiem jak marzenie:) Na drugie danie mogą być okruszki, które wpadły między przyciski. smacznego! ps. dzisiaj jednak polecam pączusie i faworki (teściowa robi) Allinka
|
|
wedle życzenia Sałatka krabowa[/] składniki: - paluszki krabowe (okolo 300g) - puszka kukurydzy - sloik slera konserwowego - Puszka ananasów - naturalny jogurt (mały) - 3 lyzki majonezu - przyprawy: sol, pieprz i inne wedle zyczenia, ja czasem dodaje pieprz cayen Przygotowanie: Paluszki krabowe pokroic w plasterki dodac pokrojony w kawalki ananas, odcedzoną kukurydzę, i seler konserwowy. Do jogurtu dodać majonez i wymieszać dodac do pozostałych składników i ponownie z całością wymieszać. Przyprawić wedle smaku i gustu. smacznego:]
|
|
A może inny przepis na sałatkę z paluszków krabowych? -dwie paczki paluszków krabowych -trzy czerwone cebule -dwa lub trzy pęczki rzodkiewki -biały pieprz, majonez ,sól, cytryna Paluszki pokroić w plasterki, wcisnąć w nie cytrynę, cebula w drobną kostkę, rzodkiewkę zetrzeć na tarce,połączyć składniki, dodać sól, pieprz i majonez do smaku. Pozostawić w lodówce na pół godziny. Smacznego:) G a z e l a
|
|
Jutro planuję eskalopki z indyka z ananasem i ement... czy innym goudą z gazetki Kauffland.. MOże gazetka się jednak na coś przyda...:))
|
|
specjalnie dla miłośników słodkości : "choć papierków po cukierkach tu i ówdzie ślad marzy mi sie bombonierka taka jak ta, niby nic a jednak jak zerkam jak sie dostać do pudełka, odkryć tajemnicę słodką, delikatnie zdjąć złotko" ;) wiecie kto to śpiewa ? :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |