Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dziś się dowiedziałem czegoś nowego - niby Kurpie, a Mazurzy! |
"Kurpie stanowili odrębną grupe Mazurów odznaczającą się pięknym strojem, zwyczajami, językiem oraz prostotą, uczciwością, umiłowaniem wolności i dzielnością, której dowody dali w walce ze Szwedami." Donata Godlewska "Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów rzeczypospolitej" (Roczniki Łomżyńskie tom 1 - PWN Warszawa 1962) Do tej pory myślałem, że Kurpie choć mazurzą to Mazurami nie są! Człowiek uczy się całe życie! --- PGG
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dziś się dowiedziałem czegoś nowego - niby Kurpie, a Mazurzy! |
to Łomża tez leży na Mazurach...
|
|
Czytałem gdzieś o "mazurach łomżyńskich", ale językowo - to my Mazowsze. To problem graniczny: leżymy na styku Mazowsza, Mazur i Kurpii, ale na pewno nie Podlasia! (Jeszcze jedna z nieprzebranych objawów tępoty polityków "robiących" województwa). Zbych
|
|
"Mazowsze historyczne było znacznym obszarem:... w kierunku północno-wschodnim sięgało po Grajewo i i Goniądz, na południe poza Pilcę, na północ do Pojezierza Mazurskiego. Bory północnego i wschodniego Mazowsza stanowiły północną granicę Polski. (.......) Na lesistym północnym i wschodnim Mazowszu na prawym brzegu Wisły ożywienie kolonizacyjne nastąpiło pod koniec XIV w., po unii polsko-litewskiej. W puszczach, które dotad dostarczały zwierzyny i miodu, szerzyło się osadnictwo wolne, popierane przez ksiąząt mazowieckich. (...) Gorsze warunki dla wzrostu wielkiej własnosci, a zapewne konieczność organizowania obrony na kresach sprzyjały rozwojowi mazowieckiego osadnictwa drobnorycerskiego. Ksiązęta mazowieccy zachowali nienaruszoną obszerną Puszczę Kurpiowską zwaną wówczas Zagajnicą, abędącą terenem łowów i gospodarki bartniczej. (..... ) ludność Mazowsza dwoma szlakami wkraczała do Prus, omijajac Puszczę Kurpiowską, jeden nurt poprzez Mławę dochodził do okolic Olsztynka i Nidzicy, drugi przez ziemię łomżyńską i wiską opanowywał dolinę wielkich jezior i ziemie pojaćwieskie." - Donata Godlewska, " Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej", Łomża, 2000, TPZŁ Kurpie stanowią część Mazowsza historycznego. Nazwa Mazury dotyczy sąsiadujących z Mazowszem, dawnych ziem pruskich i jaćwieskich, które były zasiedlane przez kolonistów z Mazowsza, zwanych właśnie mazurami.
|
|
Innymi słowy - Kurp to Mazur( Mazowszanin), ale Mazury to nie Mazowsze
|
|
No tak. A Łomżyniak to nie podlasianin. Kolejna pomyłka państwowa. Tym razem bolesna dla naszego niepodlaskiego miasta. Re5pect
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |