wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Dziś się dowiedziałem czegoś nowego - niby Kurpie, a Mazurzy!

"Kurpie stanowili odrębną grupe Mazurów odznaczającą się pięknym strojem, zwyczajami, językiem oraz prostotą, uczciwością, umiłowaniem wolności i dzielnością, której dowody dali w walce ze Szwedami."

Donata Godlewska "Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów rzeczypospolitej" (Roczniki Łomżyńskie tom 1 - PWN Warszawa 1962)

Do tej pory myślałem, że Kurpie choć mazurzą to Mazurami nie są! Człowiek uczy się całe życie!

---
PGG

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Dziś się dowiedziałem czegoś nowego - niby Kurpie, a Mazurzy!

to Łomża tez leży na Mazurach...

Czytałem gdzieś o "mazurach łomżyńskich", ale językowo - to my Mazowsze.
To problem graniczny: leżymy na styku Mazowsza, Mazur i Kurpii, ale na pewno nie Podlasia! (Jeszcze jedna z nieprzebranych objawów tępoty polityków "robiących" województwa).

Zbych

"Mazowsze historyczne było znacznym obszarem:... w kierunku północno-wschodnim sięgało po Grajewo i i Goniądz, na południe poza Pilcę, na północ do Pojezierza Mazurskiego. Bory północnego i wschodniego Mazowsza stanowiły północną granicę Polski. (.......) Na lesistym północnym i wschodnim Mazowszu na prawym brzegu Wisły ożywienie kolonizacyjne nastąpiło pod koniec XIV w., po unii polsko-litewskiej. W puszczach, które dotad dostarczały zwierzyny i miodu, szerzyło się osadnictwo wolne, popierane przez ksiąząt mazowieckich. (...) Gorsze warunki dla wzrostu wielkiej własnosci, a zapewne konieczność organizowania obrony na kresach sprzyjały rozwojowi mazowieckiego osadnictwa drobnorycerskiego. Ksiązęta mazowieccy zachowali nienaruszoną obszerną Puszczę Kurpiowską zwaną wówczas Zagajnicą, abędącą terenem łowów i gospodarki bartniczej. (..... ) ludność Mazowsza dwoma szlakami wkraczała do Prus, omijajac Puszczę Kurpiowską, jeden nurt poprzez Mławę dochodził do okolic Olsztynka i Nidzicy, drugi przez ziemię łomżyńską i wiską opanowywał dolinę wielkich jezior i ziemie pojaćwieskie." - Donata Godlewska, " Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej", Łomża, 2000, TPZŁ

Kurpie stanowią część Mazowsza historycznego. Nazwa Mazury dotyczy sąsiadujących z Mazowszem, dawnych ziem pruskich i jaćwieskich, które były zasiedlane przez kolonistów z Mazowsza, zwanych właśnie mazurami.

Innymi słowy - Kurp to Mazur( Mazowszanin), ale Mazury to nie Mazowsze

No tak. A Łomżyniak to nie podlasianin. Kolejna pomyłka państwowa. Tym razem bolesna dla naszego niepodlaskiego miasta.

Re5pect

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org