niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Łomża jest na Białorusi !!!!

Czy wiecie, że Łomża jest na Białorusi?
nie wierzycie?
sprawdźcie sami:
cytuję:
"Powyższa regionalizacja została opracowana przez Jerzego Kondrackiego (Geografia regionalna Polski, 2002, Warszawa: PWN). Wymienione regiony stanowią w nomenklaturze fizycznogeograficznej podprowincje. "
Łomża, według powyższego połozona jest nie jak by sie Wam Łomzyniacy wydawało w północno-wschodniej części Mazowsza lecz tu znów cytuję:
na: Wysoczyznach Podlasko-Białoruskich"
Żródło: portal polska.pl
http://przyroda.polska.pl/regiony/wysoczyzny_pb/index.htm

P.S.
Do tego , że Poloacy wymordowali żydów w polskich obozach koncentracyjnych juz sie przyzwycziłem, z myślą, że jako Polak zapłacę niemcom odszkodowania, za nieodpowiedzialną politykę polskich władz w 1939 roku media oswająja mnie od pewnego czasu, ale że Łomża za pomocą dziwnych czarów przeniosła się na Białoruś - tego czyba nie zaakceptuję. Chociaż ponoć w 1939 większość mieszkańców Łomży opowiedziała się za przynależnościa do Zachodniej Białorusi. Może to efekt tego referendum.

Co Wy na to Łomżanie i Łomżyniacy?
I co na to Koczisss, który chyba dawno tu nie zaglądał?

(........)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Łomża jest na Białorusi !!!!

P.S.

Powyższy post dedykuję działaczom samorządowym, który fanatycznie wyznają dogmat o przynależności łomzy do województwa podlaskiego, jako jedyna mozliwa drogę do funkcjonowania miasta.

pozdrawiam.

(........)

farmazony

z tego co tu widac na mapie to Łomża sie nie łapie do tej białorusi
wiec dlaczego dorzucili nas do podlasia? skoro jest one czescia białorusi czy cos w tym stylu

jacek16, najpierw dowiedz się gdzie leży Łomża, a potem zabieraj głos, tak jak zauważył urzad skarbowy, Łomża nie kwalifikuje się do tych Wysoczyzn Podlasko-Białoruskich

Czyżbym coś przeoczył?

1.http://przyroda.polska.pl/regiony/index.htm
2.http://przyroda.polska.pl/regiony/wysoczyzny_pb/index.htm
3.http://przyroda.polska.pl/regiony/wysoczyzny_pb/przelomowa_dolina_narwi/index.htm
a może ten link mnie źle kieruje:

http://przyroda.polska.pl/regiony/wysoczyzny_pb/przelomowa_dolina_narwi/porady.htm

cavalera - portal polska.pl lokalizuje przełomową doline narwi na wysoczyznach podlasko białoruskich, a dotrzec tam mozna , cytuję za tymże portalem "Aby dotrzeć do Przełomowej Doliny Narwi należy dojechać (autobusem, pociągiem lub samochodem) przed wszystkim do Łomży. ...",
Tak więc idąc tym tokiem rozumowania, oswoić by sie wypadało z białoruską lokalizacja Łomży. Zapewne autor miał świetne informacje nie tylko dotyczące lokalizacji, ale też komunikacji (kolejowej)

(........)

Mnie nie przekonałeś. Zajmij się może lepiej nauka geografii, a już na pewno przydałyby się nowe okulary. Łomża leży na lewym brzegu Narwi, co według owej mapki wyklucza jej przynależność do tej całej Białorusi czy jak to tam się inaczej nazywa.

Jacek16, wszystko jest w porządku, poprostu Ty źle rozumujesz, dolina Narwi leży na Wysoczyznach Podlasko-Białoruskich, ale Łomża już się nie kwalifikuje. Przynajmniej ta mapka z tej strony co wskazałaś tak to obrazuje. Zaznaczyłem mniej więcej położenie Łomży. Leży ona po lewej stronie Narwi a nie prawej.

Sorki ale coś nie tak z tą miniaturką, wklejam poprawione:

czy chodzi o tą Łomżę co w niej mazowieckie wrony zawracają?

mój świat - moja muzyka

Ale macie problem , Łomza zawsze bedzie Łomżą.....WESOLYCH SWIAT POZDROWIONKA ZZA WIELKIEJ WODY

Lima Oscar

A Łomża Królewskim Miastem Była, Jest i Będzie.

Białystok nie był, nie jest i nie będzie miastem polskim. Za dużo Białorusów, Chachołów i Tatarów

ściemka wszystkim

Łomża to przeciez stolica Polski wiec nie moze nalezec do bialorusi

Kapitan-widelec, mylisz sie. Lomza byla stolica Polski ale zanim zostala nia Warszawa. W jakim Ty swiecie zyjesz? ;>

Kurde przecież wyraźnie widać na tych mapach, że Łomża leży tuż przy granicy tej Wysoczyzny Podlasko-Białoruskiej!!!! Poza tym to są regiony przyrodnicze, a nie historyczne czy etniczne więc to nie ma większego znaczenia...Łomża była, jest i będzie na Mazowszu!!!!!

"tuż przy granicy" - robi wielkie różnicę, nieważne czy są to tereny przyrodnicze, historyczne, czy etniczne, granice przebiega w tym miejscu na odcinku Narwi, co tu więcej dodać, takze chyba dyskusja w tym wątku powinna być już zakończona

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org