piątek, 22 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Celina Jesionowska

Wczoraj 89 urodziny obchodziła urodzona w Łomży Pani Celina Jesionowska- brązowa medalistka Igrzysk Olimpijskich w Rzymie w sztafecie 4x100 metrów.
Ciekawe kto w Łomży o niej jeszcze pamięta?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Celina Jesionowska

Interesuję się sportem w całej rozciągłości od zawsze, ale tej nowinki nie znałem - dużo zdrowia dla Pani Celiny ...

Był rok 1960, byłem uczniem 1 klasy TPD. Szliśmy górnym chodnikiem ul. Zjazd, na stadion, na zajęcia WF prowadzone przez p. prof. Jerzego Dodę. Dolnym chodnikiem w kierunku miasta szły trzy osoby w tym kobieta. Wyglądali na atrakcyjnie bo zwrócili naszą uwagę. Gdy dotarliśmy na stadion p. Doda spytał czy spotkaliśmy w/w wspomniane osoby. Wyjaśnił, że to medalistka olimpijska z Rzymu, łomżynianka ze znajomymi. Medalistą z tej olimpiady był też znakomity bokser Tadeusz Walasek pochodzący z Elżbiecina. To się pamięta.

Rewelacja (: pozdrawiam serdecznie !!!

Witam serdecznie.
Celina Jesionowska to moja ciocia(siostra mego taty).Bardzo miło mi się zrobiło, że jest jeszcze ktoś kto o niej pamięta z poza rodziny.W naszym Muzeum Sportu można o niej poczytać artykuły.Poza tym ,że jest olimpijką to jest także wspaniałą dobrą kobietą.Pozdrowienia zostały dla niej przekazane:)

Uważam, że władze miasta Łomża w roku 2023r. powinny przy okazji przykładowo jubileuszu kolejnych urodzin Pani Celiny, uhonorować ją tytułem Honorowego Obywatela Miasta Łomża (chyba takiego tytułu Pani Celina nie doczekała się jeszcze).
Nie znam obok Pani Celiny innych osób urodzonych w Łomży, które zdobyły medal olimpijski -jeżeli się mylę proszę o informację (dwukrotny medalista niestety nieżyjący już Tadeusz Walasek tak jak wspomniano w dyskusji urodził się w Elżbiecinie).

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org