Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Matematyka - Pilne !!! |
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Matematyka - Pilne !!! |
Co do pierwszych zadania a) to po prostu podstawiasz za i po kolei liczby od 2 do 10, czyli (2*2+4)+(2*3+4)+...+(2*10)+4 Przy zadaniu drugim a) warunek x^2+16>0 spelnia każda liczba rzeczywista czyli C=B b) sam sobie rozwiąż ;) Trudno chyba by było znaleźć prostsze zadania, więc jeśli z nimi masz kłopot...
|
|
Twoj nauczyciel musial naprawde mocno się głowić żeby ułożyć tak trudne pytania! Przecież tam masz wszystko napisane, najprostszego szeregu nie umiesz rozwiązać. Nie komentował bym tego (bo nie mam zamiaru ci pomóc), ale ludzie nie można pozwolić żeby ktoś zaliczal przedmiot nie umiejąc podstawić do wzoru! P.S. dam ci radę: dobrze wpatrz się w te przykłady - odpowiedź przyjdzie sama! HEHE :D
|
|
hehe a co jutro wejściówka z tych zadań? :) tez mam i juz je zrobilem!
|
|
ja mam kolokwium same obliczenie nie jest trudne bardziej interesowalo by mnie przedstawienie tego wszystkiego na wykresach :]
|
|
Zamiast chłopakowi rozwiązać to jakieś głupie komentarze sam bym je zrobił no ale niestety nie potrafie :p
|
|
b) A - x^2 - 25 >0 delta = 100 x1 = 7,5 x2 = 14,5 x=(-oo; 7,5) u (14,5; oo) B - x=(-7; 0) C=A u B = (-oo; 7,5) u (14,5; oo) Mam nadzieje ze bez bledu :P, piwo sie nalezy.
|
|
"ja mam kolokwium" A mogę wiedzieć co to za uczelnia? "A - x^2 - 25 >0 delta = 100 x1 = 7,5 x2 = 14,5 x=(-oo; 7,5) u (14,5; oo) B - x=(-7; 0)" Źle (x^2-25)=(x-5)(x+5) czyli miejscami zerowymi są to x1=-5 i x2=5 czyli x(-oo,-5)u(5,oo)
|
|
sraka, nie mozesz nie masz zielonego pojecia o szeregach liczbowych twoja pierwsza wypowiedz co do tych zadan jest calkowicie zła a ja juz mam ich rozwiazanie :) nie wime tylko czy to jest dobrze zad2 a) x^2+16 >0 X1 > -4 X2 < 4 sumą jest: ---- {xeR i x>-4 ix < 4} ---- {xeR i -4<x<0 } ---- (-4,0) to ktore jest dobrze ?
|
|
urząd skarbowy :) zad2 a) podaj mi taki X który podniesiony do kwadratu i dodany do 16 będzie mniejszy od zera... a wtedy uznam, że Twoje rozwiązanie jest dobre zad2b) podpowiadam Ci, że nemo nie skończył zadania, tylko poprawił błąd bertusa co do wyznaczenia miejsc zerowych (a Bertus chyba nie kojarzy zapisu matematycznego) ps. Można wiedzieć jaka to uczelnia, kierunek i który semestr?
|
|
jakie downy jakie downyyyyyyyyyyyyyy z kim ja tu wogle rozkminiam pisze ciagle ze potrzebny zapis graficzny inaczej na osi wspolrzednych czyli kurde trza miec jakies iksy no nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! downy matematycy od siedmiu bolesci !!! pffff
|
|
Se sam zrób;]
|
|
se sam zrobilem
|
|
Kefas napisał/a ...podaj mi taki X który podniesiony do kwadratu i dodany do 16 będzie mniejszy od zera... X= i5 :) gdzie i to liczba urojona czyli pierwiastek kwadratowy -1 wiec i5^2 = -25 16+(-25)= -9 -9<0 :) trzeba sprecyzować że chodzi o X Rzeczywiste :)
|
|
hehehe :) w treści zadania jest napisane, że x należy do zbioru liczb rzeczywistych :) (...i nie pisz tu o liczbach urojonuch, bo jeszcze ktoś pomyśli, że go obrażasz... :D ) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
urzad skarbowy no i jakie bylo prawidlowe rozwiazanie tego 2a? ;)
|
|
Kefas napisał/a ..i nie pisz tu o liczbach urojonuch, bo jeszcze ktoś pomyśli, że go obrażasz... :D Hehe :) Ale jak ktoś nie może rozwiązać takich zadań, to co jest go w stanie obrazić?:) Nawiasem mówiąc czy poziom w szkołach naprawdę tak spadł czy to ja się tak doedukowałem ??
|
|
enigmatusie kazdy raczej wie ze do sumy dwoch zbiorow naleza wszystkie elementy zbioru A i B tworzac w ten sposob zbior C w/w zbioru zostaly zdefiniowane za pomoca przedzialow i funkcji i zadna odpowiedz nie byla prawidlowa kazdy pisał " jakie to proste etc" lecz nie zrobil poprawnie tego zadania nie pokazywał graficznego rozwiazania, ani zadnych dopełnien zbiorów tu nie chodzi o poziom edukacji lecz o zrozumienie zadania i sposobu jego rozwiazania pozdrawiam wszystkich intelektualistów ;)
|
|
"lecz nie zrobil poprawnie tego zadania nie pokazywał graficznego rozwiazania, ani zadnych dopełnien zbiorów" Ciekawe gdzie mieliśmy to narysować w paincie? I jeszcze oświeć nas, ciemną masę i napisz (narysuj też) jakie jest prawidłowe rozwiązanie zadania 2 podpunkt A. Prosimy o wielki intelaktualistą. "tu nie chodzi o poziom edukacji lecz o zrozumienie zadania i sposobu jego rozwiazania" Tylko chyba gdzieś Ci polecenia do tych zadań uciekły, równie dobrze mógłbym napisać, posta z prośbą o obliczenie 2+2=.... A po otrzymaniu odpowiedzi twierdzić, że są złe bo nie oto mi chodziło. Abstrahując od samych zadań, to twój poziom wypowiedzi jest raczej na poziomie początkowych klas podstawówki. Stwierdzenia typu "jakie downy jakie downyyyyyyyyyyyyyy z kim ja tu wogle rozkminiam" rzeczywiście potwierdzają twoją ogromną inteligencję i wiedzę. Sądząć po hoście to jesteś najprawdopodobniej studentem jeden z łomżyńskich uczelni, jeśli tak jest to świadczy to o bardzo wysokim ich poziomie. (napisałem prawdpodobnie, bo nie raczyłeś odpowiedzieć gdzie taki inteligent jak ty studiuje)
|
|
he dobrze ze ty jestes "cool" dopuki tatus daje hajs, w wawie siedzisz i myslisz ze caly swiat juz znasz "dałnie"niezła z ciebie pieczarka (w ciemni chowany, gównem karmiony)
|
|
Tu nie chodzi o to czy ja (czy ktoś inny) umie te zadania rozwiązać. Te zadania są po prostu trywialne ! I jeżeli nie umiesz zajrzeć do pierwszej lepszej książki do matematyki, to już nie jest mój problem :) Ale ja się nie znam. Studiuje tylko Fizykę :)
|
|
won
|
|
...tak mnie przed chwilą zastanowiło, przeczytawszy ten wątek do końca: jak się czują wykładowcy tych studentów? ...przecież kiedy oni zaczynali studia, takie rzeczy robiło się w liceum!!! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Na studiach nikt się z takimi ludźmi nie szczypie :) Nie umiesz, to się naucz. Jak się nie nauczysz zapraszamy za rok :) Sesja szybko weryfikuje takich ludzi :P
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |