Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Księża stali a świeccy siedzieli. |
Dziś miałem telefon z drugiego krańca Polski że w Łomży na pogrzebie Ks Biskupa świeccy, często młodzi wiekiem siedzieli w ławkach a obok nich, w nawie głównej stało dużo księży celebrujących Mszę Św. nie którzy starsi wiekiem. Nikomu z tych pierwszych nie wpadł pomysł do głowy aby miejscem się zamienić. Mówił że transmitowane to było na świat poprzez TV TRWAM i wielu mogło zobaczyć jakie to u nas panują zwyczaje. Sam nie widziałem tego a nie wierzyłem mojemu rozmówcy, więc włączyłem TV TRWAM, odtworzyłem fragment nagrania wczorajszej uroczystości i przekonałem się że to smutna ale jednak prawda.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Księża stali a świeccy siedzieli. |
Widocznie tak miało być, myślisz, że nikt nie planował tej uroczystości. Jakby biskup chciał by księża siedzieli to im by ławki zarezerwował. Cześć się oddaje na stojąco, a nie siedząco.
|
|
Ksiądz też człowiek. Jak nie ma gdzie siedzieć, to stać musi.
|
|
Ale jest coś takiego jak dobre wychowanie i kultura mówiąca że starszemu miejsca ustąpić trzeba.
|
|
Starszy jak był młody to też miejsca nie ustępował, więc niech nie oczekuje tego, czego sam nie robił.
|
|
Widocznie dostali rozkaz oddania hołdu na stojąco. Dzięki tej śmierci obecny biskup jest panem całego pałacu. Wcześniej Stefanek zajmował sporą część.
|
|
Nie marudż miejsca były opisane i tak każdy siadał jak było ustalone. To nie był tramwaj ani autobus.
|
|
Barbara Niechicowa na początku filmu ,,Noce i Dnie\" uciekając żydowską furmanką z palącego się majątku wrzeszczała BOŻE JAK ŻEŚMY WSZYSCY SCHAMIELI. Czytając te wasze wypociny można powiedzieć ze jej słowa są teraz bardzo aktualne.
|
|
Franio według ciebie powinni leżeć bo tak wygodniej i oddali by należytą cześć?
|
|
Oszczędźcie tych żenujących wypowiedzi bo jak ktoś z innego miasta zajrzy tutaj to zrozumie że jakakolwiek kultura i dobre obyczaje to w Łomży przeżytek.
|
|
Ani leżeć, ani stać, księża powinni siedzieć. Masowa międzynarodowa powszechna dewiacja kościelna już dawno powinna być osądzona i skaza. Z pazerności unikania dziedziczenia majątku wprowadzono celibat, który stał się przyczynkiem do podłego dewiacyjnego zachowania kleru. W skutek czego powstała najbardziej zdemoralizowana grupa w dziejach ludzkości działając od momentu swego powstania czyli w IV naszej ery. - ![]()
|
|
Brak wychowania i podstawowych zasad kultury! Dzieci wychowywani bezstresowo! Nie ważne, kim jest osoba stojąca obok, ważne, że starsza.A tak w nawiasie, niech młodzi siedzą-będą starzy to będą stać! Franio11 popieram Cię! DD
|
|
4lomżowy ksiądz Lemański w szoku że mu stać kazali :)
|
|
Ksiundz i tak się wystarczająco na siedzi i jeszcze biegają i im usługują. Trochę postoją nic im nie będzie. Ewentualnie gosposia, albo kleryk masaż nóg zrobią.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |