poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
referendum w sparawie marketu

i co wy o tym myślicie

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: referendum w sparawie marketu

a co mamy myslec...szkoda...

ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!

Tylko teraz czekać aż wygra wybory Kołakowski i z hipermarketem pożegnamy się na dobre pare ładnych lat. Jednym słowem mieszkańcy Łomży popisali się!!!

Nie bójcie sie bedo te wasze ulobione markety ale na OBRZEŻACH miasta typu bawełna.

Przecież PiS wszędzie oficjalnie walczy z marketami, to co w Łomży nagle politykę zmienią?

tylko fakty bez komentarza

To nie mieszkancy - a komisja referendalna i RM
1. Nikomu nie zalezało aby wyniki byly wiązace -
w SP 10 gdzie były 2 komisje wyborcze , przez pół dnia nie bylo zadnej informacji, że komisje referendalne znajdują się w ciemnym korytarzu , nieoznakowane i mieszkancy zapominali o referendum.
2. Dopiero po interwencjach w komisji pojawił się na słupie niewudoczny napis małymi literami referendum
3. Na tablicy z ogloszeniami nie było nic o referendum.

Dlatego dzieki takim zabiegom ( najprawdopodobniej nie tylko w SP 10) w referendum wzielo udział tylko 50 % glosujących.

NIe PiS i Lech Antoni Kołakowski ma w programie wielkopowierzchniowe sklepy na obrzezach miasta.

no szkoda zabrakło 400osób zeby było 30% -to jedna szkoda ale jak ten burak kołakowski zostanie prezydentem to chyba se w łeb strzele,nawet mu prosto w oczy nie mozna spojrzec bo ma strita,z dwojga złego chyba wole brzezińskiego( o jak piekie sie zrymowało) pozdro!!!

Mam nadzieje, ze prezydentem zostanie Brzezinski.

http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=9138

Jak nie na Zawadzkiej to na Bawełnie... No i chyba miejscówka lepsza...

Powinien powstać w centrum i basta

To jak tak bardzo chcecie marketu w centrum to się przeprowadźcie jak najbliżej niego. Zobaczymy jak się wam spodoba jego sąsiedztwo...
A Real, który ma tam powstać wcale nie jest tanim sklepem. więc nie rozumiem argumentu, że będzie taniej bo to fikcja.
Wkażdym cywilizowanym kraju market powstają na obrzerzach tak aby miasto mogło się rozwijać, a nie tak jak w Łomży wciska się kolejne budynki nawet w najmniejsze przestrzenie. Powodzenia z takim podejściem!

zgadzam sie z jupanki w calej rozciaglosci!!!

Patrzę że większość wypowiadających się w tym temacie to zwolennicy super i hiper marketów w centrum Łomży.

Powiem tak, nic w przyrodzie nie dzieje się z przypadku. To że frekfencja nie przekroczyła 30% to zasługa osób które są PRZECIWNE budowie sklepu w tym miejscu. Wszystko było zgodne z prawem bo po prostu nie poszliśmy na głosowanie. Teraz dokładnie widać że tylko nie całe 30% ludności w Łomży chce tego sklepu w tym miejscu a pozostała większość prawie 70% nie chce. Wszystko to było kłamstwem i agitacją w starym stylu, że przeszło 66% osób jest za budową centrum handlowego przy Zawadzkiej. Nie pomogły artykuły w prasie, wypowiedzi radnych i rozsyłane ulotki do większości mieszkańców Łomży. Zwyciężyła prawda i zwykły ludzki rozsądek. I tylko szkoda (a nawet jest to bardzo dziwne) że są ludzie którzy chcą to sprawę doprawadzić do końca, "nawet po trupach".

Ps.
Czy słyszeliści że były architekt miejski Andrzej Z. wyszedł na wolność bo przyznał się do winy, czyli do przyjęcia korzyści majątkowej w zamian za pomoc w pozytywnym załatwieniu tej sprawy.

Bez komentarza.

"A Real, który ma tam powstać wcale nie jest tanim sklepem. więc nie rozumiem argumentu, że będzie taniej bo to fikcja."

Przecież będziesz miał(a) do wyboru normalne bardzo tanie łomżyńskie sklepy. Nikt Cie do zakupów w realu nie zmusza.

"To jak tak bardzo chcecie marketu w centrum to się przeprowadźcie jak najbliżej niego. Zobaczymy jak się wam spodoba jego sąsiedztwo..."

A od kiedy skrzyżowanie zawdzkiej/sikorskiego to centrum Łomży? Toż to do tej pory jedne z niewielu miejsc w Łomżu gdzie można pasące się krówki zobaczyć. Nic tylko pogratulować takiego centrum. I bloków w bliskim sąsiedztwie też jakoś tam nie widzę.

|"Powiem tak, nic w przyrodzie nie dzieje się z przypadku. To że frekfencja nie przekroczyła 30% to zasługa osób które są PRZECIWNE budowie sklepu w tym miejscu. Wszystko było zgodne z prawem bo po prostu nie poszliśmy na głosowanie. Teraz dokładnie widać że tylko nie całe 30% ludności w Łomży chce tego sklepu w tym miejscu a pozostała większość prawie 70% nie chce"

Brak słów. Tylko czekałem aż się taki post pojawi.

To, że pan Z. przyznał się świadczy tylko o tym, że wokół budowy tego marketu jest wiele nieprawidłowości a nawet przypadków złamania prawa. Potwierdzil to nawet sąd w Warszawie, do którego dojścia napewno nie mieli kupcy ani okoliczni mieszkańcy. Nie może być więc żadnych spekulacji na temat przekupstwa. Jak do tej pory przekupiony to raczej był pan Z. ...

No tak, na Starym Rynku to już się raczej nie da postawić marketu. A może jednak spróbować?... Będą mieli blisko okoliczni mieszkańcy. No i jak to poprawi architektoniczny obraz miasta... Będzie pięknie

tergus: BRAWO! jesteś idiotą

zrobi się Real na zawadzkiej, Media Markt na bawełnie. wiadomo tergus, prawda? Media Markt nie dla... ciebie

pozdrawiam!

80%, które chciało zabrać głos w sprawie hipermarketu opowiedziało się za jego budową, 20% było przeciw. reszty o zdanie się nie pytamy, bo widocznie swojego zdania nie posiadają.

jesli powstanie market przy zawadzkiej bedzie to sklep z zewnątrz /jakas alternatywa cos nowego
bo znając życie jesli powstanie cos na bawełnie to bedzie to tylko migracja drobnych sklepikarzy z łomży :(
lokalizacja przy zawadzkiej nie jest może najlepsza ale jestem jak najbardziej za bo jesli powstanie to bedzie szansa ze nie będzie ostatnim marketem w łomży
inne moga powstawać gdzieś na obrzeżach

nie rozumiem....jak market moze byc w centrum, chyba Ci ktorzy mowi to nie wiedza co mowia....wszedzie odchodzi sie od tego typu rozwiazań bo wychodzi to ze szkoda dla mieszkancow;
1. Utrudniony ruch
2. nisczenie walorów okolic
3. tereny te moga isc pod budowe mieszkan bo z tym jest problem; pytanie tylko co jest zapisane z MPZP

Zastanówmy sie
A co do prezydenta i tego czy market bedzie czy nie ....powiem tyle...tak naprwde to zalezy od rady miasta a prezydent nie ma tu za wiel do gadania

Ciekawy jestem kiedy ktoś się obudzi i zrobi olbrzymie pieniądze na inwestycjach usytuowanych po prawej stronie Szosy Zambrowskiej ?? (w kierunku Zambrowa). Osiedle tam szybko nie powstanie bo kłopot ze scaleniem i sprzedażą na małe działki. Ale hipermarkety, centra handlowe - dlaczego nie?? Zapewne nie byłoby większego problemu ze zmianą miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego (może się jednak mylę).

Pozdrawiam
Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.

Widzę że pojawili się jednak nie tylko zwolennicy marketu ale i przeciwnicy. I bardzo dobrze, bo temu m.in. miała służyć moja wypowieć .

Panie / Pani - orzech 555:
Wypraszam sobie formułowanie epitetów pod moim adresem.
Ja nikoga nie obraziłem, dlaczego ty obrażasz mnie.
Każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie, na tym polega demokracja.
Jeżeli tego nie rozumiesz to albo jesteś za młody, albo z tamtej epoki.
NIe wspomniałem w swojej wypowiedzi nic o Zawadzkiej, tylko o obrzeżach miasta, nie wiem czemu ta ulica tak często się tu przewija.
Pisanie o Realu w innym miejscu a o Media Markt w innym jest zwykłym naciągactwem potrzebnym do własnej wypowiedzi.

Jeśli chodzi o pozostałych którzy nie głosowali to myślę, że tu właśnie widać ile osób swoje zdanie posiada i ile osób jest przeciwnych budowie.
Co by nie pisać i co by nie mówić jest to wielka porażka Pana byłego radnego Szponarskiego i osób które za tym stoją. A mieszkańcy miasta są tylko biernymi obserwatorami zdarzeń, którzy są co pewien czas "wciągani" w ich polityczne gierki.

Podsumowując:
"Jaszcze się taki nie urodził - co by wszystkim dogodził".

mam pomysl...kto nie glosowal na referendum to niech sie i tu nie odzywa!

to bedzie zwykla galeria nie zaden hipermarket ***** niemylcie pojec ,supermarket to stokrotka sa tam jakies utrudnienia ruchu i te wszystkie wady co wymieniacie ??

to kiedy i gdzie będzie taki ogromny jak są w Warszawie ?? No i ważne, żeby był bliziutko. Z rana po bułeczki i świeży chlebek co by blisko było biegać. No i po południu w przerwie zakupów, żeby można było zjeść i piwko wypić !! Mam nadzieję, że już niedługo !!!!!!!! Ale najważniejsze, że może siostra znalazłaby dobrze płatną pracę !!

Pozdrawiam

tergus idac Twoim tropem rozumowania, dochodzimy do absurdu. Powiedz mi wiec moze, analogicznie, za kim a przeciw komu w wyborach opowiedzieli sie Ci, ktorzy nie poszli wogole do glosowania? Rozumiem, ze oznacza to iz 60% nie chce obecnych wladz w takim razie i powinni ich usunac? To ze ktos nie poszedl, znaczy tylko tyle, ze market mu ogolnie zwisal i nie byl ani za ani przeciw. Ewentualnie byl zbyt leniwy zeby ruszyc dupsko z domu. Nie mozna tez pominac faktu, ze lokale do glosowania na referendum byly najwyrazniej celowo umieszczane w trudno zauwazalnych miejscach lub nieoznakowane wogole. W zwiazku z czym wiele osob po prostu o nich nie wiedzialo. Komu to bylo na reke to chyba oczywiste, na pewno nie zwolennikom.
Mnie tam nie robi wielkiej roznicy, gdzie sie doczekamy hipermarketow, ale przydalyby sie, bo wielu towarow po prostu nie mozna u nas dostac, a tak bylyby pod nosem.

Co do linku o inwestycji na bawelnie, to panowe wydali 2,5 mln i obiecuja zlote gory, ale pod warunkiem ze na zawadzkiej marketu nie bedzie... Dziwi mnie ze spolka zainwestowala juz chyba wielokrotnosc tej sumy w budowe marketu, ktorego jeszcze nie ma, a panowie na bawelnie obiecuja juz kilka hipermarketow, multikino, galerie handlowa, fabryki itp itd. Nie rozumiem tylko argumentow typu, ze jak bedzie market na zawadzkiej to im sie nie bedzie oplacac stawiac multikina itd. Co ma piernik do wiatraka? I jak jeden maly market mialby zagrozic oplacalnosci tak ogromnego przedsiewziecia? Dziwi mnie tez, ze w markecie mialoby podobno znalezc prace 500 osob, a w takim ogromnym kompleksie z fabrykami jedynie 1000?
Zreszta skoro market na zawadzkiej ma wykonczyc handel w Lomzy, to co dopiero taki moloch? ;)

a ja chcę 5 hipermarketów, po jednym przy każdym wyjeździe z Łomży i jeden w centrum. bo co mi z jednego.

Dran:
Widać że nie dość uważnie czytałeś moje posty. Piszemy tu na temat referendum w sprawie budowy centrum handlowego przy ulicy Zawadzkiej, a nie na temat wyborów.
Bardzo dużo ludzi poszło na głosowanie do wyborów samorządowych, głosując na różne partie i ugrupowania od lewicy po prawicę, bojkotując przy tym referendum. W tej sprawie miasto jest podzielone, ale dopiero teraz widać w jakim stosunku głosów (podawano że "za" jest przeszło 66% mieszkańców a wyszło całkiem inaczej, że za jest jedynie 23,6% osób uprawnionych do głosowania ). Bojkot referendum był zamierzony i pisanie, że ci ktorzy nie głosowali w sprawie centrum handlowego oleli sprawę i że im to zwisa jest błędnym rozumowaniem.
Co do lokali wyborczych, nie wiem jak to było w innych lokalach, ale tam gdzie ja głosowałem ( dawna SP nr 8) było wszystko wyraźnie oznaczone strzałkami, a wyborców widziałem i w jednym i w drugim pomieszczeniu. Jeżeli rzeczywiście były jakieś uchybienia trzeba rozliczyć za to organizatorów, żeby na przyszłość wszystko odbywało się bez zastrzeżeń. Zwalanie winy na przeciwników budowy centrum przy ul. Zawadzkiej jest szukaniem dziury w całym po nieudanym głosowaniu.
Jeżeli referendum nic nie zmieniło i dalej jesteśmy w tym samym punkcie, to szkoda tylko, że pieniądze przeznaczone na to, a było to kilkadziesiąt tysięcy złotych, nie poszły na bardziej szczytny cel.
Tak samo jak ty jestem zdania że centrum handlowe powinno powstać, ale na pewno nie w tym miejscu, tylko na obrzeżach miasta a najlepiej parę kilometrów za nim. Przejmie wtedy i mieszkańców Łomży i mieszkańców okolicznych miejscowości tj. Kolno, Zambrów itd. i przejeżdżających turystów.
Co do bawełny to myślę że jeszce dużo wody upłynie w Narwi za nim coś tam powstanie, i czy wogóle coś tam powstanie.

co wy macie do gadania ponad 11 tys ludzi zaglosowalo na TAK troche podad 2000 na NIE , Brzeziński będzie prezydentem mamy Galerie , kino i Supermarket REAL i będzie wszystko pięknie i ładnie , a jak komuś sie nie podoba to jest Kolno , Stawiski , Piątnica i Konarzyce .

no właśnie

Tergus owszem wiem o czym pisales i uwaznie przeczytalem post, ale chyba nie do konca zrozumiales moja odpowiedz... Pytam, czy jesli uznac ze ludzie nieglosujacy sa przeciw czemus, to analogicznie kolo 60% (chyba) wyborcow, ktorzy nie poszli glosowac, rowniez byli przeciw czemus tak?
Wiec przeciw komu? Bo mozliwosci bylo mnostwo...
Jesli ktos jest przeciw marketowi, to chyba logiczniejsze byloby zaglosowanie na NIE, niz liczenie na slepy los, ze sie wymagana ilosc nie uzbiera i Ci ktorzy glosowali na TAK nie wygraja? Bo blisko bylo, zabraklo chyba 0,83%, a wtedy przewaga bylaby miazdzaca. Czytajac forum wyraznie widac, ze czesc osob chcacych marketu przy Zawadzkiej nie glosowalo, bo np nie wiedzialo co z tym referendum. Tak wiec, twierdzenie ze kazdy kto nie glosowal byl przeciwnikiem jest naciagane i demagogiczne.
Czy slabe oznaczenia prowadzace do lokali z referendum byly przypadkiem smiem watpic, bo przypadkiem bylo tak w wiekszosci lokali chyba. Najgorzej podobno w SP10 (akurat tam nie bylem, bylem w 2 innych), gdzie lokal byl w ciemnym nieoznakowanym korytarzu i dopiero po awanturze zostal oznakowany w polowie dnia... wszystko przypadek oczywiscie... Tym krajem rzadza chyba same takie przypadki. A roznica miedzy glosujacymi w wyborach a glosujacymi w referendum to ok 10% wiec nie wiem czy to takie mnostwo, jak odliczyc jeszcze tych, ktorzy pozniej skarzyli sie ze nie zaglosowali bo nikt im nie powiedzial ze mozna... nie dawali kart to nie wiedzieli.

Co do lokalizacji marketu, to pare km za miastem takim jak Lomza, raczej nikt tego nie postawi. To nie Warszawa, gdzie pare km w ta czy w tamta nie robi juz roznicy, a markety stoja i tak w zasadzie na obrzezach, poza tymi ktore sa w srodku miasta oczywiscie. Kto pobuduje cos takiego w szczerym polu, automatycznie pozbawiajac sie klientow z miasta nie posiadajacych samochodu? Zauwaz tylko, ze jesli popatrzymy na Warszawe czy Bialystok, to na obrzezach zlokalizowane sa wielkie centra, skladajace sie w zasadzie z kilku duzych hipermarketow, co nam raczej i tak nie grozi. Zwyklych spozywczakow w duzej czesci itp. takich jak Geant np. mozna znalezc sporo w miescie.
Market tej wielkosci co planowany przy Zawadzkiej raczej nie sciagnie tlumow z innych miast, bo to taka ciut wieksza Stokrotka bylaby z tego co sie orientuje?
Ja sie zastanawiam tylko, gdzie powstanie u nas jakikolwiek hipermarket w koncu? Chyba nigdzie. Bo ktos zawsze bedzie niezadowolony.

tergus, słucham uważnie Waszej dysputy i już nie wytrzymałem. Co Ty pieprzysz ?? Było wyraźnie widać, że tylko bojkot kupców i ich rodzin to jedyna szansa na to aby referendum nie było ważne !! Mieszkańcy, szarzy obywatele, którzy oddali głos powiedzieli zdecydowanie: TAK !! (81% o ile się nie mylę). Czekam, aż ktoś wniesie pozew o złe oznakowanie miejsc do głosowania w sprawie referendum. Ale nie jest to chyba najważniejsze odnośnie poruszanego tu wątku.
Myśląc Twoim tokiem rozumkowania: wylicz ile osób uprawnionych do głosowania było przeciwnymi tej budowie ?? Mnie wychodzi jakieś 5,70%. To zdecydowanie mniej niż ilość osób utrzymujących się z handlu w naszym mieście (niektórzy twierdzą, że to wartość nawet 40%). Bardzo możliwe, nie dziwię się migracji zakupowej mieszkańców poza granice naszego miasta. Jeżeli prawie połowa chce żyć kosztem tej drugiej nic nie produkując (ekonomia) to wszelkie paniczne ruchy i wypowiedzi na tym forum i nie tylko są ze wszech miar uzasadnione !

Pozdrawiam

Jeszcze jedno, skoro 60% mieszkancow nie poszlo wogole na wybory, to rozumiem ze swiadomie bojkotujac market, postanowili zbojkotowac i wybory przy okazji? Byli przeciw wyborom? ;) Przeciez mogli glosowac, olewajac tylko referendum, wiec chyba jednak bylo im raczej wszystko jedno co sie bedzie u nas dzialo i w polityce i w handlu albo moze nie wierzyli, ze ich glos cos tu zmieni na lepsze.

Nie wiem co widzieli i gdzie bywali '"target" i inni przeciwnicy marketu na Zawadzkiej. Troche Polski widziałem i twierdzę, że w wielu miastach podobne sklepy mieszczą się w mieście,a nie kilka km poza miastem. Kielce, Kraków, Bydgoszcz, Częstochowa i miasta śląskie mają wielkie
markety usytuowane w ścisłym centrum . Tutaj wyłaniają sie dwa problemy. Określenie co to jest centrum oraz co to jest supermarket lub hipermarket.
W Łomży jest takie usytuowanie dzielnic, że Zawadzka-Sikorskiego nie jest
centrum ani Starego Miasta, ani Osiedla Południe. Może nie jest to lokalizacja najlepsza, lecz w tej chwili chyba najbardziej optymalna. Argumenty o zatarasowaniu dróg przez dostawców towarów, niszczeniu
walorów okolicy itp. są przesadzone. Jakoś nigdzie nie tarasują dróg i nie
powodują utrudnionego przejazdu.
"Anonimowiec" twierdzi, że supermarketem jest Stokrotka. Dziękuję za taki
"supermarket". Auchan w B-stoku jest supermarketem, do tego dochodzi
stojąca obok chyba Castorama, to już jest jakieś Centrum Handlowe. Gdyby na Zawadzkiej był duży Real, do tego Media Markt i Praktiker to byłoby prawdziwe Centrum Handlowe. Ostatnio byłem w Chrzanowie , koło Krakowa. Do Krakowa 30 km, do Doliny 3 Stawów w Katowicach z mnóstwem marketów 25 km autostradą, czyli ok. 15 minut jazdy w jedna lub druga stonę. Tam już mają dwa markety typy Stokrotka i zafundowali sobie trzeci, Tesco. Jakoś te sklepy prywatne i markety funkcjonują.
Inna sprawą jest głosowanie w referendum. Na Kazańskiej, w budynku Perspektywy, były diw komisje wyborcze i jedna referendalna, zamaskowana jakąś przesłoną, z ledwo widocznym oznakowaniem. Gdybym nie pamiętał o referendum, poszedłbym do domu zaraz po wrzuceniu kartki wyborczej. Pamietałem jednak, zacząłem sie rozglądać i zobaczyłem tę zasłonę i kartkę. Uważam więc, że wiele osób nie wzięło udziału w referendum z uwagi na niedostateczne rozpropagowanie i brak
wyrażnych informacji w punkach głosowania.

Moim zdaniem w bialymstoku jest hipermarket ,stokrotka to dyskont ale mozna powiedziec ze supermarket , lomzy hyba najwiekszy sklep i najwiekszy asortyment,pozatym ladny wystroj sklepu .Zreszta wejdz na strone stokrotki i pisze SUPERMARKETY stokrotka.Tylko Hipermarkety powinny powstawac poza miastem.Tak wogule jak ktos uwaza te zarosla za centrum no gratuluje...

mi to zależy zeby był jakis hipermarket ważne zeby mozna było cos kupic i to po okazyjnej cenie

A ja w pełni popieram tergusa. Nie poszedłem głosować w referendum w pełni świadomie, gdyż nie przewidziano tam kratki, w której mógłbym postawić krzyżyk. TAK jestem za budową marketu (super-, hiper-, jak dla mnie może być nawet mega-) w Łomży. NIE, nie jestem zwolennikiem budowy go przy ulicy Zawadzkiej. Na marginesie dodam, że ani ja ani nikt z mojej rodziny nie utrzymuje się z handlu w żadnej jego formie.

Buahahahahahahahahhahhahaha!!!! Zawadzka i hipermarket. Tam nie ma miejsca na parking nawet, a tu rozprawa od nie wiem kiedy, jakby lotnisko ktos chcial budowac. hi hi hi...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org