środa, 27 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Planetarna piasta biegowa

Mam zamiar kupić rower miejski, w sklepie zaoferowano mi rower z tzw.planetarną piastą biegową, do tej pory jeździłem rowerem z zainstalowaną tradycyjną przerzutką. W internecie jest wiele opisów ale mi chodzi o ewentualną opinie od osób, które z własnej praktyki mogą coś napisać na ten temat.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Planetarna piasta biegowa

Jeżdżę praktycznie od zawsze rowerami z takmi przekładniami planetarnymi, aktualnie shimano nexus 7. Świetna sprawa, prosta w regulacji, bezawaryjna , nie do zajechania, brak skakania łańcucha po zębatkach. Zdecydowanie polecam. Problemem może być jazda w mocno pagórkowatym terenie bo zakres przełożeń jest trochę mniejszy niż w standartowej przekładni. Można to trochę potuningować odpowiednim doborem zębatki tylnego koło - miejsza zębatka np. 18 do jazdy w terenie płaskim, większa zębatka np. 21 na teren pagórkowaty.

Dziękuję za podpowiedź, oferują mi rower z shimano nexus 8, no i chyba się na to zdecyduję.

Jeszcze lepiej, trochę większy zakres, będziesz napewno zadowolony a jak nie to możesz zrugać mnie na forum. Poczytaj sobie jeszcze:

http://www.roweryholenderskie.net/roznice-miedzy-piastami-shimano-nexus-3-7-i-8/

https://roweroweporady.pl/przerzutki-w-piascie-czy-warto/

Ja na takim rowerze zrobiłem turystycznie setki kilometrów a zamierzam zrobić jeszcze tysiące. A i jeszcze napiszę, niczego nie troluję, reklamuję i takie tam.
Mam spore doświadczenie w temacie i pomagam bezinteresownie ;-)
Miłej jazdy.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org