Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Panie Prezydencie - BARIERKA - dlaczego |
Wraz z modernizacja ulicy Zjazd, na odcinku wzdłuż chodnika przy LO II, została zdemontowana /mam nadzieję, że przy tej okazji nie zdewastowana a jedynie gdzieś zmagazynowana/ stara zabytkowa barierka . Barierka składała się z kamiennych, ręcznie wykutych słupków ,w których zamontowane były poręcze z rur i częściowo szyny. Każdy fragment tego zabezpieczenia chodnika miał swoją historię. Myślę, że wielu Łomżyniaków miało z nią związane swoje wspomnienia. Była niepowtarzalna w swojej prostocie, była rękodziełem, formą jakich teraz sią nie spotyka a do tego zabytkiem drobnej architektury. Bariery te są widoczne na starych pocztówkach z początku u. wieku. Dlaczego zostały wymienione na współczesne RUROCIĄGI. Dlaczego pozwolono projektantom na taką dewastację. A może władze miasta same tego chciały. Gdzie byli konserwatorzy i czy opiniowali projekt. Jest mi z tego powodu bardzo przykro. Myślę , że nie jestem odosobniony w ocenie zmian /zniszczeń/ i znajdę poparcie wśród mieszkańców. Liczę też na nagłośnienie sprawy przez łomżyńskie media. A czego oczekuję - przywrócenia historycznej, zabytkowej balustrady .
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Panie Prezydencie - BARIERKA - dlaczego |
Na ,omzynskie media bym nie liczyl, raczej media warszawskie takiej jak polsat czy tvn( lub inne czasopisma) .lub konserwator zabytkow w bialymstoku. Anatol M.
|
|
To jak to wyglądało to była żenada , 4 metry szyny od wąskotorówki i kilka powyginanych rurek ... druga sprawa bezpieczeństwo - wszystko nachylone od upływu czasu w stronę jezdni... .........................................................................
|
|
Teraz przynajmniej jest ładnie...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |