Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Stare komputery.... |
witam, mam pytanie...czy jest w Łomży skup starych komputerow? Jesli tak , to gdzie sie miesci?I jeszcze jedno...chcialabym kupic laptopa ale kompletnie sie nie znam na tym gdzie jest tanio i jaki ?w gre wchodzi cena 2000-3000zl. z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam szukam wiec pytam....
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Stare komputery.... |
|
takowe stare komp to tylko do komisu albo daj ogłoszenie w gazeci i czekaj tylko na chetnego, a co do laptopów to szukaj po sklepach komputerowych i tak jak kolega napisał na allegro-czasami można kupić naprawdę coś pożądnego
|
|
na wyszynskiego skupuja komputery naprzeciwko piekarni
|
|
w expercie na bema
|
|
na wyszynskiego to sie nawet nie wybieraj :] bo sie mocno zdziwisz jak ci sypna cene 100zl ha... lepiej na allegro sprzedaj. a laptopa tez mozesz na allegro poszukac. napewno znajdziesz cos dobrego w tej cenie.
|
|
Witam, jeżeli chcesz kupić laptopa - kieruj się według następującej zasady. Klasa jakości : 1. Dell, 2 Toshiba, 3 IBM, HP-Compaq. Oczywiście za tym "idzie" cena sprzętu. Na pewno stanowczo odradzam kupno na aukcjach. Również odradzam kupno składaków. Pozdrawiam MirekO
|
|
polecam na allegro. zobacz taki nick jak:PrimaKomp. są niezawodni i wypróbowani. ceny chyba najniższe na allegro
|
|
|
Jaki model?
|
|
A wiecie gdzie sprzedać atari???
|
|
do 3000pln. to polecam hp nx7400, co to za dell do sprzedania?
|
|
Donatelka20 oczywiscie odradzam ci kupna komputera z allegro bądz z jakiej kolwiek innej aukcji. stary komputer wystaw w jakiej kolwiek gazecie np. bezcenna , (kramik)wspólczesna , ewentualnie mozesz sie przejsc po komisach. teraz w wielu sklepach na terenie Łomży jest duuuuzo promocji NOOTEBOOK (laptopy) wiec przejdz sie po sklepach zbierz ulotki o sprzecie i jesli sama nie znasz sie to popros kogos z rodziny albo znajomych zeby ci doradzil w wyborze. zycze powodzenie w wyborze:) pozdrawiam.
|
|
skinek - pracujesz w jednym z nich? Dlaczego odradzasz allegro? Masz jakies zle wspomnienia?
|
|
Jak ktos chce kupowac z allegro to oczywiscie jego sprawa. Fakt faktem, ze nie raz dochodzi do przekretow, a odzyskanie pieniedzy graniczy czesto z cudem. Nie mowiac o tym, ze kupujesz kota w worku i nie masz pojecia w jakim cos jest stanie. Moze dlatego odradza allegro komus, kto z ewentualnymi problemami nie bedzie sobie potrafil poradzic? Co do klasy laptopa, to jasne niech kupi toshibe za 2 tys. Ludzie troche realizmu. Pewnie w mysl zasady "boso ale w ostrogach", bo tansze markowe modele, sa po prostu gole jesli chodzi o parametry i dodatkowe opcje, nie wspominajac ze ich ceny zaczynaja sie dopiero od 3tys. Jak kogos nie stac kupic cos super markowego, to na pewno znajdzie sie jakis przyzwoity sprzet w dobrej cenie.
|
|
"Jak ktos chce kupowac z allegro to oczywiscie jego sprawa. Fakt faktem, ze nie raz dochodzi do przekretow, a odzyskanie pieniedzy graniczy czesto z cudem. Nie mowiac o tym, ze kupujesz kota w worku i nie masz pojecia w jakim cos jest stanie." Na allegro kupowałem już nie raz części do komputera, obiektywy itp itd. Jeśli kupujesz od porządnego sprzedawcy (duża część oferty allegro to oferty sklepów) to nie masz problemów ze zwrotem towaru i odzyskaniem pieniędzy (co najwyżej pokryjesz koszty wysyłki). A ja łomżyńskich sklepikarzy z cenami z kosomosu nie mam zamiaru dorabiać, ale jeśli ktoś chce jego wola...
|
|
nemo moze jakbys znal ceny hurtowe, to inaczej bys patrzyl na te "ceny z kosmosu". Niektorzy patrza na wszystko tylko przez pryzmat wlasnej osoby, to teraz doradz z czystym sumieniem zakupy na allegro komus kto sie na sprzecie nie zna. Niech sobie sam okresli co mu najbardziej pasuje, gdzie to kupic, niech sobie sam zamontuje, zrobi diagnostyke i sam sobie naprawia w razie czego... Powodzenia. A co do allegro, to znajomy niedawno szukal np procka, bo mu padl, kupil na allegro dwa, oba spalone. Interes zycia nie? A i tak jeszcze pozniej trzeba latac po znajomych serwisach albo gdzies, zeby stwierdzic co i dlaczego nie dziala, a jak nie masz znajomych to kolejny wydatek. Taniej by mu wyszlo nowszy procek w sklepie kupic, z 3 letnia gwarancja i serwisem na miejscu.
|
|
"nemo moze jakbys znal ceny hurtowe, to inaczej bys patrzyl na te "ceny z kosmosu"." Mnie ceny hurtowe NIC nie obchodzą. Mnie interesuję cena dla końcowego klienta. " co do allegro, to znajomy niedawno szukal np procka, bo mu padl, kupil na allegro dwa, oba spalone. Interes zycia nie?" Po pierwsze nie uogólniaj. Po drugie jak szukał okazji typu "procek jest w wizualnym świetnym stanie, ale nie wiem czy działa bo nie mam jak sprawdzić" to jest sam sobie winien. Mógł kupić nowy z gwarancją (takie też są na allegro, uwierz) I nie pisz, że płacisz drożej w sklepie w Łomży bo masz tam kompetentą obsługę, chyba że przez taką rozumiesz taką, która przy pierwszej lepszej nadarzającej się okazji (wizyta, klienta który o komputerach nie ma zielonego pojęcia) wciska mu to co ma aktualnie w sklepie.
|
|
nemo mi karzesz nie uogolniac, a sam po prostu wylewasz jakies swoje zlosci i pretensje na ogol sprzedawcow, wiec moze zastosuj sie do wlasnej rady i nie uogolniaj. Moze i cena hurtowa Cie nie interesuje, do czego masz pelne prawo, ale piszac ze nie masz zamiaru dorabiac sklepikarzy z cenami z kosmosu, sugerujesz ze po prostu narzucaja sobie jakies kosmiczne marze, co w wiekszosci mija sie z prawda. Twoj wybor gdzie kupujesz, co nie znaczy, ze to co dobre dla Ciebie, bedzie automatycznie najlepszym wyborem dla kazdego. Jesli chodzi o allegro to nie uogolniam, przytoczylem faktyczna sytuacje i chcialem tylko pokazac, ze takie sytuacje sie zdarzaja i wcale nie tak rzadko, co zwolennicy allegro tez czesto pomijaja w swoich postach. Opisu sposobu szukania nie komentuje, bo skad mozesz wiedziec jak szukal, podejrzewam ze nieco inaczej niz sugerujesz, a na oszusta mozna zawsze trafic. Na allegro owszem, mozna kupic nowy z gwarancja, tylko ZAKLADAJAC ZE NIE ZNASZ SIE NA SPRZECIE, ktos musi Ci to jeszcze zamontowac, sprawdzic czy dziala itd. Jak zdechnie to tez musisz to zdiagnozowac i wymienic. Dla osoby nieznajacej sie na tym ,a wielu jest takich uzytkownikow, jest to rozwiazanie o wiele drozsze i bardziej uciazliwe. Bo albo ktos im pomoze po znajomosci albo beda biegac po serwisach i placic. Co do sklepow, to jesli odwiedzasz tylko takie, ktore postepuja w opisany przez Ciebie sposob, to Twoja sprawa, ale nie obrzucaj blotem wszystkich jak leci z tego powodu. A to ze takie sklepy sa i funkcjonuja, to po czesci zasluga samych klientow, dla ktorych jedynym kryterium jest cena, przez co sami rezygnuja z jakosci uslug, na rzecz paru zlotych w kieszeni. Takie firmy psuja wlasnie rynek innym, a klienci chodza niezadowoleni i niestety w tej branzy zaczyna to byc norma. Jesli zas uwazasz, ze na sprzedazy komputerow zarabia sie takie kokosy, to nic nie stoi na przeszkodzie sprobowac, tylko nie jeden juz sie zwinal po roku czy dwoch ciagniecia tego zlotego interesu. O dziwo widac, ze wiekszosc firm ktore sie trzyma, nie obniza cen kosztem jakosci. Ewentualnie co mnie osobiscie dziwi, trzymaja sie tez firmy jadace na przekretach i robieniu ludzi w konia. Ci ktorzy probowali grac uczciwie, przy zanizonych cenach w wiekszosci pobankrutowali. Nie rozumiem tylko jechania po firmach, bo w necie taniej. Dla mnie to normalne, sa to rozne formy sprzedazy, maja plusy i minusy, nie ma co sie slepo zapedzac i warto wybrac to co jest lepsze dla danej osoby.
|
|
polecam allegro... do każdej formy transakcji. tak kupna - jak i sprzedaży.
|
|
|
fLoorek nie pracuje w zadnym ze sklepow z komputerami. poprostu jestem realisto. a kota w worku niechcial bym dostac...
|
|
a kto ma jakiś mały dysk np. 10 G i jakiś w miare sensowny monitor na sprzedarz?
|
|
DrAgOn19 ten laptop to żadna okazja...
|
|
Dell D620 Dell D610 z allegro Nie jest to okazja ale nie jest to również drogie. W USA kosztuje podobnie. Dran - tak jak nemo napisał, takich rzeczy nie kupuje się od użytkowników podejrzanych. Trzeba zachować zimną krew i nie wciskać przycisków "licytuj" oraz "kup teraz" na hurra. Można przecież poprosić o kontakt telefoniczny, zdjęcia sprzedawanego przedmiotu i ewentualne spotkanie na obejrzenie przedmiotu jeśli mieszka się blisko. Jest wiele możliwości na sprawdzenie sprzedającego. Nie wolno również tworzyć stereotypu, że allegro to sami oszuści.
|
|
fLoorek ale ja zadnego stereotypu nie chce tworzyc. Samemu zdarzalo mi sie okazjonalnie kupic cos z allegro, ale sa rzeczy z ktorymi bym nie ryzykowal raczej i jest to tylko moje osobiste zdanie. Oczywiscie ze sa sprzedawcy, ktorym mozna zaufac z duzym prawdopodobienstwem. Nie tak znow rzadko zdarza sie jednak, ze towar nie jest zupelnie w takim stanie, w jakim obiecywal sprzedawca i nie pomagaja czasem nawet kontakty telefoniczne itd. Nie twierdze, ze sa sami oszusci, ale tez nie powiesz mi, ze sa tam tylko uczciwi sprzedawcy. A niestety taka forma handlu stwarza wieksze okazje i mozliwosci dla oszusta. Poza tym w przypadku czesci komputerowych pozostaje jeszcze druga kwestia o ktorej pisalem. Nawet jesli sprzedawca jest uczciwy, to osoba nie znajaca sie na sprzecie i tak poniesie wieksze koszty dodatkowe (testowanie montaz itd), narobi sobie wiecej klopotow przy ewentualnych awariach, bo do sklepu zawsze mozesz przyniesc towar i powiedziec "cos sie zepsulo prosze sprawdzic", a komu to zaniesiesz kupujac przez allegro? Automatycznie wydluza Ci sie tez czas ewentualnych reklamacji, bo nawet zakladajac ze kupiles cos z gwrancja i masz gdzie odeslac, masz juz dodatkowe koszty i pare dni wiecej transportu w obie strony. A niestety nie mozna sobie optymistycznie zakladac, ze nic sie na pewno nie zepsuje, warto sie przygotowac na taka ewentualnosc. Z pozornej oszczednosci mozna czasem stracic jeszcze wiecej. Allegro jest zapewne dobrym rozwiazaniem dla osob, ktore szukaja rzeczy nietypowych, czy tez z drugiej reki, zeby oszczedzic, przy czym znaja sie dobrze na sprzecie i maja mozliwosc serwisowania go we wlasnym zakresie. Bo czasem cos padnie i zeby sprawdzic, trzeba i tak latac po znajomych, szukac zeby podpiac pod inne czesci. Dlatego twierdze, ze i sklepy i aukcje internetowe maja plusy i minusy, nie rzucalbym osobiscie stwierdzeniami, ze cos jest we wszystkim lepsze od drugiego.
|
|
|
czy jest w Łomży skup starych komputerow? Jesli tak , to gdzie sie miesci? --> Optimi PC na Wyszyńskiego jak wcześniej było napisane. Lepiej jednak sprzedać na aukcji intenetowej w częściach ... I jeszcze jedno...chcialabym kupic laptopa ale kompletnie sie nie znam na tym gdzie jest tanio i jaki ?w gre wchodzi cena 2000-3000zl. --> W tym zakresie cenowym da się kupić dosyć dobry sprzęt słabej firmy ( np. Acer, Fujitsu-Siemens modele Amilo, itp ) lub słabszy model ale lepszej firmy ( np. HP , Toshiba ) Najlepiej przejść się po kilku sklepach , posłuchac co mówią sprzedawcy i wyrobić sobie opinię. Warto wziąść pod uwagę czy sklep jest nowy , czy istnieje parę lat . Nie należy kupować szybko , warto dłużej się zastanowić
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |