Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Wysokośc nowych mandatów to czyste s... |
Witam! Przed chwilą dostałem do zapłacenia mandat za przejście na czerwonym świetle. Jest sobota godzina 8.10 rano, na skrzyzowaniu prawie pusto, nie patrze na światła tylko na ruch (którego nie ma) i raźno przechodze na przejściu dla pieszych przez ulicę. Po chwili zatrzymuje się mondeo i policjant poucza mnie o tym, że źle zrobiłem (ma rację) i wręcza mandat za 250 zł. Ludzie, mandat za przejście przez ulicę na pasach przy czerwonym świetle i braku ruchu (na całym skrzyzowaniu ze 3 samochody, które akurat stoją) to czyste s... . Podejrzewam, że gdybym przebiegał przez środek skrzyżowania o 15.00 i dał się złapać to zapłaciłbym taką sama stawkę (to jest jedyna stawka w nowym taryfikatorze, a więc min i max). Sądzę, że w dzisiejszych czasach gdy jest ciężko z pracą i pieniędzmi taka wysokość mandatu jest zabójcza dla domowego budżetu, a policja mogłaby chociaż w tych kilku pierwszych dniach stycznia ograniczyć się do pouczenia (taki noworoczny prezent). Teraz z niekłamaną satysfakcją (która mnie kosztuje 250 zł) mogę powiedzieć trochę populistyczne hasło: zamiast ścigać przestępców, policja ściga niewinnych ludzi. Teraz przechodząć przez przejście rozglądajcie się uważnie, a jak ktoś zechce was zatrzymać to ... decyzja zależy od was ;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Wysokośc nowych mandatów to czyste s... |
"Teraz z niekłamaną satysfakcją (która mnie kosztuje 250 zł) mogę powiedzieć trochę populistyczne hasło: zamiast ścigać przestępców, policja ściga niewinnych ludzi" Oczywiscie zgodze sie z Toba, ze nowy wymysl mandatowy to nieporozumienie, absurd w dzisiejszych czasach... ale takie sa niestety przepisy i tego nie da sie zmienic...i chyba nie do policji musisz miec pretensje, a do tych ktorzy taryfikator w tej formie wymyslili... Policja tylko robi swoje... Poza tym drogowka jak mi sie zdaje jest chyba od tego, aby pilnowac porzadku na drodze prawda?... nie byles bez winy... pozdrawiam mimo wszystko goraco w ten brrrrrrrr zimny sobotni poranek °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
jak za przejscie na czerwonym swietle jest 250 zł mandatu to co mowic przejechanie na czerwonym swietle albo jakies wykroczenie samochodowe !! teraz bede bał sie wyjechac na miasto :)) z moimi zdolnosciami :))) pozdrawiam
|
|
W tym roku, żeby ubezpieczyciel uznał roszczenia, do każdej stłuczki (nawet najmniejszej) trzeba wzywać policję. Uważacie, że jak już przyjadą, to obejdzie się bez mandatów? Nie wiem jak wygląda cennik- kiedyś to było 500 zł ekstra do kosztów ściągnięcia i naprawy samochodu...
|
|
ubezpieczyciel pokrywa koszty ściągnięcia i naprawy... więc nie musisz nic sumować... a mandat dostaniesz tylko wtedy jeśli popełniłeś jakieś wykroczenie.... np. Ty spowodowałeś wypadek... --- PGG
|
|
Dla zainteresowanych podaję link do taryfikatora mandatów: http://www.mswia.gov.pl/prawo/prm_03.208.2023.html Chwała Wszystkim Dobrym Policjantom ;)
|
|
Powiem wam że absurdem jest wogle polskie prawo, a policja zamiast ścigać przestępców siedzi sobie w autku i śpi( nie raz widziałem) poprostu do zabiciai tak na marginesie gdybyś pogadał z policjantem to pewnie za 100 by Cię puścił, ni ebędę tego nazywał po imieniu ale każdy wie o co chodzi a policja jak w każdym zawodzie bierze choć brać nie powinna!!!!!!!!!!!!!!!! MARCIN
|
|
Hm... Ja kilka razy przebiegałem na czerwonym świetle, kilka razy siedziałem w Fordzie Mondeo i mandatu nie dostałem ;-) Tylko pouczenie :-> Miałeś pecha chłopie... Pozdrawiam
|
|
Przez takie zachowania policji to mam dla nich jak najwiekszo pogarde. I jest to prawda czytaliście może artykuł w ostatnich kontaktach jak to łomżyńska policja pałuje ludzi wracajocych z dyskoteki. Jakiś chłopaków spałowali i to równo i to w jaki sposób zasłaniajoc reką usta zeby nic nie było słychać a drugi wali pało po nogach. Poczytajcie cała sprawa jest dobrze opisana. A wiecie co powiedział policjant który zapałował kibica ze słupska (sprawa była głosna pare lat temu) na pytanie ile razy pan mogł go uderzyć. Policjant niewiem jak sie pałuje to ręka sama chodzi. Napewno są w policji porzodni funkcjonariusze ale są i zwyrodnialcy którzy myślą ze można wszystko im jak za komuny. Bo prawda jest taka ze prawo chroni przestepców i policjantów a nie uczciwych obywateli. Nie jeden policjant ma na swoim koncie jakies przekrety czy korzysci wprost do kieszeni to jest pewne taki zawód tego nie da sie uniknoć.
|
|
Panie i panowie forumowicze pieprzycie takie głupoty i jesteście stronniczy aż szkoda czytać, znalazł się wielki pokrzywdzony przez policję bo złamał prawo przelazł przez skrzyżowanie na czerwonym świetle i dostał mandat, pewnie jeszcze zamiast wyraźić skruchę pyskował co on może i kogo on zna i jakiego" koloru" jego tatuś nosi krawat. Pytam sie kto jest tu winny??? policjant czy łamiący prawo. Właśnie tacy pieniacze uważają, że zostali pokrzywdzeni. Prawo jest prawem i powinno być przestrzegane, przejscie przez jezdnię na czerwonym świetle, jak i zabicie człowieka jest naruszeniem prawa i powinno być tak samo karane!!! Co do artykułu w Kontaktach początek jest dobry, ale na końcu artykułu w kilku słowach wspomniano , że to właśnie pokrzywdzeni złamali prawo dewastując czyjeś mienie i byli agresywni, wyzywali interweniujących policjantów. Pytam się kto tu jest winny i kto złamał prawo, czy są równi i równiejsi wobec prawa, jednym wolno, drugim nie??? najważniejszy jest higieniczny, bezalkoholowy tryb życia !!!
|
|
mandat mandatem ale 250 zł na ptrzejsciu na czerwonym swietle to moim zdaniem lekka przesada !! dzisiaj miałem przyjemnosc siedziec w fordziku naszych kolegow i zapytałem sie z ciekawoasci czy to mozliwe ze ktos dostał 250 zł za przejscie na czerwonym swietle ?? i tak !! to mozliwe !!! ale i tak moja gadka nie pomogła dostalęm 4 punkty i 150 zł za jazde bez pasow i na dwu pasmowce po lewym pasie !! ale tak sobie siedziałęm w tym fordziku i na około 10 samochodow jakie przed nami migneło to 6-7 jechało lewym pasem !! był on po prostu słabiej odsniezony jak lewy !! i ja pozwoliłem sobie powiedziec ze nie tylko ja tak jezdze ale jak widac inni tez to byl tylko taki text panie Piotrze my jeszcze nie skonczylismy rozmawiac czy ja mam jeszcze cos do powiedzenia :))) wiec przestałęm dyskusje :))) ale było fajnie !! spotkac kolegow !!! precz z reklama na forum !! pozdrawiam i uwazajcie na naszych niebieskich kolegow !!!
|
|
Re: XtraVert Ubezpieczyciel za wszystko zwróci i za transport, i za naprawę, pod warunkiem, że to Ty masz AC (w pewnego typu samochodach to się już jednak mało opłaca opłacać). A jeśli chodzi o winę w kolizji, to w stłuczce kilkusamochodowej (miałem nieprzyjemność) wg policji winny jest każdy, kto ma naruszony przód swojego samochodu, ponieważ "nie dostosował szybkości do warunków panujących na drodze"... Czego nikomu z forumowiczów w Nowym Roku, oczywiście, nie życzę.
|
|
Drogi smyku ;) (ciekawe ile masz lat swoją drogą i czy nie pracujesz w policji) Prawo powinno być przestrzegane, ale to prawo jest chyba zbyt surowe i o tym jest mój list na tym forum. Uważam, że kara za przejście na czerwonym świetle w wysokości 250 zł jest w obecnych czasach stanowczo za wysoka biorąc pod uwagę niskie zarbki i wysokie bezrobocie - to jest spora kwota dla znacznej częsci społeczeństwa. Wydaje mi się, że kara w wysokości 50-100 zł byłaby równie mocno pouczająca, a przy tym znacznie mniej dotkliwa dla domowego budżetu. Nie czuję się WIELKIM pokrzywdzonym, nie pyskowałem policjanowi, przyznałem się do winy, a mój tata dobiera kolor krawatu do ubrania. Kto jest winny - ja, kto został ukarany - ja. "Prawo jest prawem i powinno być przestrzegane, przejscie przez jezdnię na czerwonym świetle, jak i zabicie człowieka jest naruszeniem prawa i powinno być tak samo karane!!!" - wydaje mi się, że chodzi ci o nieuchronność konsekwencji, bo rozumiejąc dosłownie to domagasz się takiego samego wyroku w obu przypadkach czyli 250 zł za morderstwo lub 25 lat więzienia za przejście na czerwonym swietle ;) - precyzyjniej formułuj swoje myśli ;) Artykułu nie znam i nie wypowiadam się. Co zaś do policji i obywateli: jak obywatel złamie prawo to dostaje karę (mandat) lub płaci łapówkę (to też forma kary), jak policjant łamie prawo (przyjmuje łapówkę) to jest to nieformalna nagroda. Proszę nie pisz o wspaniałej policji drogowej (uczciwej i godnej naśladowania), bo jak jest naprawdę wszyscy wiemy, a w ślad za ta wiedzą ustawodawca zmienił przepisy regulujące ilość posiadancyh pieniędzy przez policjantów na służbie.
|
|
Martinez moge miec wiele uwag do policji drogowej ale nie pieprze takich głupot jak ty. ŁAZISZ JAK KROWA PO POLU WIĘC SŁUSZNIE UKARALI CIĘ MANDATEM. Że 250 złotych - to nie do nich pretensja tylko do tych co taki taryfikator ustalili. Swoją prostacką złość starasz się zasłonić błotem którym obrzucasz policje. Apis
|
|
Widziałem dzisiaj w Telewizji Białystok rozmowę z jednym z białostockich strażników miejskich. Nie wiedziałem, że w chwili obecnej również Straż Miejska ma możliwość wręczenia takiego mandatu o jakim się rozpisujecie -zwiększono uprawnienia naszym strażnikom. Za przejście przez jezdnię w niewyznaczonym miejscu obecnie kara wynosi 100 zł za przejście na czerwonym świetle dokładnie 250 zł. Moim zdaniem to dużo - jednak sama świadomość u pieszych, że istnieją aż tak wysokie kary może nie jedno istnienie uratuje.... Pozdrawiam Tiger
|
|
Jest jedna rada. Jak się nie robi nic za co można dostać mandat to się go raczej nie dostanie :-) Uważam, że kary powinny przede wszystkim odstraszać. Z poważaniem...
|
|
...tak.... od tego są kary - ale kiedy odstraszanie nie zadziałało to trzeba egzekwować, żeby odstraszały podczas kolejnej wycieczki po światłach... ...ciekaw jestem ile osób po przeczytaniu tego wątku zastanowiło się przed wejściem na czerwone światło...? ...przecież to tak dużo nie kosztuje - poczekać na zielone... :) --- PGG
|
|
witam mnie się wydaje że kary są za małe. i nie ma co płakać tylko trzeba przestrzegać prawa i szlus. po to jest policja żeby bolało...
|
|
Po raz: Moja polonistka zawsze kazała się trzymać tematu: wysokość wszystkich mandatów jest i będzie czytym s............. w każdym państwie i pod każdą geo szerokościa a poza tym, to już nie jest reszta tak oczywista. Pomyśl, Martinez, postaw się w sytuacji tego policjanta który wsadził ci mandat. po raz- ma on jakis charakter - może ma wredny i służbistyczny, może nikomu nie przpuszcza. jego prawo - aj em sory. Może mógłby być bardziej "ludzki" - jego "mozliwość", ale nie obowiązek. Mógłby tylko pouczyć - też bym tak myslał na twoim miejscu. Ale na pewno bym tak nie myślał gdybyś mi wlazł przed maskę!!!! rzuciłbym ci wiązankę i od razu poprosił o 400 PLnów "nagrody" dla ciebie. Zakładam że jesteś młody - to możesz poczekac na zielone, nie jesteś staruszkiem, zdążysz dotrzeć wszędzie na czas. Z drugiej strony jak jesteś młody, to zdążysz zleźć z jezdni na czas przed nadjeżdżającym autem, w przeciwieństwie do starszej osoby. I znów - należy się i się nie należy 250 PLN. A co jesli kiedyś wpakujesz się na czerwonym, ktoś nadjedzie i będzie to akurat małolat w PF 126p z prawem jazdy od tygodnai i zamiast ciebie z mocy prawa skasować, skręci i rąbnie z słup od sygnalizacji? A ty będziesz stał i patrzył na jego pokręcony kręgosłup i na kapiącą krew? i rozdziawisz buzię i nie będziesz wiedział co zrobic? I mam nadzieję że kiedy dostałeś te 250 to policjantem kierowała li i tylko chęć oszczędzenia ci w przyszłości takiego widoku, a nie wredny charakter. Może wytarczyłoby pouczenie - ale najwyraźniej nie okazałeś się wytarczająco przkonywujący... i nie myslę tu o łapówie. w miare mozliwości lepiej nie wchodźmy na czerwone. A jesli juz - to szyja niech się wcześniej obróci, ooooj, obróci!!!
|
|
Przypomnę sytuację: 8.10 rano, 3 stojące samochody na skrzyżowaniu, brak pieszych, zimno jak diabli. Idę do pracy, jestem spóźniony. Rozumiem, że gdyby to była 15.20 i duży ruch uliczny to faktycznie mógłbym byc ofiarą wypadku na własne życznie, ale w tej sytuacji było tak jak opisałem. Dlatego mam tez pretensję do polcjanta, że nie udzielił pouczenia tylko wlepił mandat. Nie brał pod uwagę okoliczności (podobno teraz okoliczności się nie liczą).
|
|
martinez.... przypomnę sytuację: świeciło się czerwone światło! Miej pretensję do siebie (i do pani Fortuny), a nie do Policjanta, który wykonywał swoją pracę! --- PGG
|
|
A ilu z was przejechało na czerwonym świetle, albo dostało za to mandat na pewno wielu także co się czepiacie. Jak ktoś wchodzi na czerwonym świetle na przejście to ma tego świadomość i najpierw się rozgląda w koło 3 razy czy nikt nie jedzie no i obowiązkowo czy nie widać policji.
|
|
Swego czasu w pieknej Ostrodzie mili panowie zatrzymali mnie, czego efektem bylo 10 punktow oraz 400 zl mandatu. Powod? 3-krotne przekroczenie dozwolonej predkosci, wyrpzedzanie na podwojnej ciaglej. Pech, ze wyprzedzalam nieoznakowany woz policyjny :) Panowie byli bardzo mili, a ja? No coz, zawinilam, trzeba bylo zaplacici. Proste. Nie mam zalu. Jesli ktos lamie prawo, niech sie liczy z konsekwencjami.
|
|
Martinez od 03.01.04 śledzę na tej stronie Twoje żałobne rapsodje na temat krzywdy jaka Ci się stała.Jak jestem w temacie to o 15.00 za przebieganie na pasach przy czerwonym świetle dostał byś 300 PLN,gdyż teraz sumuje się wykroczenia.Każdy sprawca wykroczenia,czy to przestępstwa powinien mieć świadomość,że będzie ujawniony przez policję i proporcjonalnie do jego czynu ukarany.Myślę że masz dla kogoś żyć,a nie jak "święta krowa" łazisz po skrzyżowaniu,a tak wogóle to ponoć po sylwestrze jeszcze nie byłeś wczorajszy, żeby przy trzech samochodach nie widzieć mondziaka,oj chyba było ich więcej?,a może staruszka na siłę przeprowadzała Cię na czerwonym,żeby zdobyć odznakę sprawności? Przestań publicznie użalać się nad swoim olewaniem prawa bo wykroczenie popełniłeś świadomie,a mandaty nie są od dzisiaj,a tylko zmienił się cennik,chyba masz dostęp do wiadomości?Już małe dzieci w przedszkolu policja uczy"czerwone -stój,zielone -idź,a żółte to uwaga",chyba ,że miałeś grypkę i nie byłeś na lekcji.Powodzenia na zzzzzzzzzzzzzielonym.
|
|
No co Martinez ,gdzie jesteś ,na polach Elizejskich,czy na placu TIELALMEN, tam nie trzeba korzystoć z sygnalizacji ,bo w Łomży to światła są w miejscach newralgicznych ,czyli tam gdzie zapewne lazłeś na szagę. Jak widziałeś na TV w Chinach można chodzić wszędzie i nie będziesz marzł pod sygnalizatorem ze względu na klimat.Powodzenia na zzzzzzzzzzzzzzzzielonym. PS.Ciekawe ,czy widziałeś potrąconą osobę przez samochód?Nie życzę!!!!
|
|
To jest mandat!!! :D : http://i.joemonster.org/mig/albums/Z%20%BFycia%20wzi%EAte/Kwity/kwity084.gif --- PGG
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |