Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Opłaty w bloku |
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak naliczane są opłaty od spółdzielni za ogrzewanie, wodę i prad w bloku. Chce wynająć dwupokojowe mieszkanie i mam oplacac wodę prąd i ogrzewanie i nie wiem ile dokładnie będzie za rachunki. Ktoś może podać przybliżoną kwotę? Wiem że to zależy od zużycia, ale tak orientacyjnie ktoś pomoże ? Dodam że w mieszkaniu będą dwie osoby.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Opłaty w bloku |
pierwszy najem? prąd-poszukaj sobie stawek u dostawcy, nawet jak plany różne, ceny podobne za jednostkę... reszta zależy od zużycia - dziwne to pytanie - skąd mamy wiedzieć ile urządzeń masz podłączonych, czy śpisz przy lampce itd., ale ok. myślę, że możesz liczyć na wydatek ok 100 zł miesięcznie... woda-podobnie, dowiedz się ile za metr, czasami woda (częściowo) uwzględniona w czynszu; 2 osoby zużyją od 200 do 300 litrów, ale niech w tej kwestii mądrzejszy się wypowie... ogrzewanie? zależy jakie... --------------------------------------------------------
|
|
Tak pierwszy najem wiec nie wiem dokladnie ile bedzie trzeba przeznaczyc na opłaty. Tak myslalem ze woda i prad to okolo 200 ale nie wiem wogole o oplatach za ogrzewanie...
|
|
Autor: Fifty Jezeli bedziesz sam mieszkal wszystko zalezy od ciebie koszt moze byc nizszy lub wyzszy. prad - 1m-c = ok. 60 zl woda zimna + ciepla 1 m-c = ok. 60 zl Centralne ogrzewanie zaliczka do czynnszu ok. 2,50 zl = 1 m2 tj. 38 x 2.50 zl = 95 zl. Jezeli masz takie postawione warunki co do centralnego ogrzewania na koniec roku niech wynajmujacy przedstawi tobie rozliczenie centralnego ogrzewania i jezeli masz nadplate zadaj zwrotu swoich pieniedzy przy niedoplacie bedziesz musial doplacic.
|
|
Niech wynajmujacy pokaze tobie koszty oplat do spoldzielni tam bedziesz mial ile placi zaliczki za centralne ogrzewanie za 1 m2. Woda zimna ciepla scieki oplata licznikowa.
|
|
A jak jest z wynajem lokalu? Chodzi mi o energię. Wynajmujący nie podpina faktury za prąd tylko dolicza do wynajmu określoną kwotę ktora jest co miesiąc wyższa.. oczywiście spisuje podlicznik i tak ustala kwotę..hmm
|
|
Za ogrzewanie jest ryczałt ale jak wyjdzie tego nie wie nikt mam dwa mieszkania w spółdzielni są wymienniki i nikt nie wie jak to się liczy a najśmieszniejsze że jest też stacja pogodowa więc ja sam nie decyduje o temperaturze w mieszkaniu mam tylko płacić .We wspólnocie jest pomiar ale na wejściu do bloku i wszyscy mają zawsze zwroty . Wniosek wymienniki ciepła w mieszkaniach dają zysk spółdzielni i to duży Wniosek spółdzielnia to taka wspólnota której właścicieli pracownicy robią w trąbę
|
|
200-300 litrów miesięcznie zużyć wody to chyba trzeba prawie w mieszkaniu nie bywać. 2 osoby przy normalnym zużyciu to ok. 100 zł za wodę, 100 zł za energię elektr. i 100 zł za ogrzewanie.
|
|
re: CoffeeTime ... znowu w życiu ci nie wyszło :) zużycie 200-300 litrów wody miesięcznie na dwie osoby? chłopie, to ty się myjesz 2 razy w miesiącu ? ... a ile to napuszczasz wody do wanny ? - jednorazowe napełnienie dużej wanny to ok.150 litrów , kilkuminutowy \"oszczędny\" prysznic, to ok.50 litrów ... jedno spuszczenie wody w kiblu to 3 do 8 litrów nauczycielu :)))) 1m3 = 1000 litrów !
|
|
Mieszkanie ok. 60 metrów ŁSM: - czynsz 360 (z ogrzewaniem) - prąd 130 (elektr. kuchnia) - woda 100 (2 osoby)
|
|
Za ogrzewanie jest rozliczenie dopiero w październiku. Włączaj oszczędnie, a dopłaty nie będzie. Pom za tym jest jeszcze czynsz, pewnie wliczony w zapłatę odstępnego. ---------------------------------------------
|
|
Autor: speech- Zaluzmy ze budynek jest ogrzewany gazem. W roku 2016 zuzylismy 21,200 m3 . Ilosc stopniodni w roku standardowym zaluzmy ze dla Lomzy wynosia 3471,5 a dla roku 2016 liczba stopniodni wyniosla 3302,5. Wartosc opalowa gazu jest 0,0355 GJ/m3. Ile energii koncowej zuzyj nasz budynek.
|
|
Autor: speech- bl. ort. poprawiam Zalozmy ze budynek jest ogrzewany gazem. W roku 2016 zuzylismy 21,200 m3 . Ilosc stopniodni w roku standardowym zalozmy ze dla Lomzy wynosia 3471,5 a dla roku 2016 liczba stopniodni wyniosla 3302,5. Wartosc opalowa gazu jest 0,0355 GJ/m3. Ile energii koncowej zuzyje nasz budynek.
|
|
jaruś ryboskrobie, ta emigracja do Islandii ci nie służy, ty już zidiociałeś do reszty, ... a gowno mnie obchodzi ile energii zużyje przykładowy budynek :))) czy , żeby korzystać z ogrzewania swojego domu gazem miejskim, muszę znać się na energetyce, wartościach opałowych i jakiś stopniodniach ? odpowiem ci tak : a co byka obchodzi, jak się krowa cieli ? urzekła mnie twoja historia forumowy specu od MPECu :) przyczepiłeś się idioto do jednego tematu i wciąż powtarzasz to jak mantrę , haha \"fachman\" od kotłów i ciepła :) matole, myślisz, że każdy musi się znać na tematyce energetycznej, pogadaj z @zubr, on już ci nieraz wytknął twoje dyletanctwo i amatorszczyznę , co to by było ... jakby każdy idiota wybrał sobie coś z arkanów swego zawodu, bądź hobby a i to o wyjątkowo wąskiej specjalizacji i zadawał głupie pytania ? próbujesz się chwalić, błysnąć inteligencją , popisać się przed forumowiczami ? odpuść i nie ośmieszaj się chłopie :) już z tej samotności sperma wali ci w dekiel, nie masz co robić, to zwal konia i przestań bezustannie wypisywać bzdury o MPEC - kto się na tym zna i kogo takie specjalistyczne dane obchodzą :)))
|
|
W każdej spółdzielni opłaty i naliczenia czy stawki wyglądają inaczej, więc trzeba się zgłosić do konkretnej spółdzielni.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |