Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Weryfikacja zwolnień chorobowych |
Mieliście może już w swojej karierze kontrolę zwolnień chorobowych? Że ktoś z ZUS przyszedł i sprawdził czy rzeczywiście byliście chorzy? Lub że zostaliście wezwani?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Weryfikacja zwolnień chorobowych |
Miałem taką kontrole....byłem wzywany przez ZUS do Białegostoku. Nie mieli się do czego przyczepić. Miałem wystarczającą dokumentację leczenia. JOHNY
|
|
Jedli jestem chory to niech sledz z bialego sam do mnie przyjedzie. Po... ich. Chory i jeszcze moze autobusem sie tluc zeby mnie zobaczyli. Oj Duda moze sie wezmnie za takich urzedasow
|
|
Tak, ZUS ma prawo wysłać do domu chorego, przebywającego na zwolnieniu lekarskim zespól kontrolny, celem sprawdzenia czy chory np. ten który \" ma leżeć\" przebywa w domu, a ten, który może chodzić - nie wykorzystuje zwolnienia do innych celów np. remont chałupy, żniwa, wykopki itp. lub wyjazd na wczasy/wycieczkę. Zostawiają informację, jak zdarzy się, że akurat wyszedłeś do apteki, lekarza ect. masz nr telefonu i powinieneś jak najszybciej to wyjaśnić. Mogą przyjść i drugi raz następnego dnia, lub też i za parę dni później. ZUS do Białegostoku to wzywa na komisję lekarską, celem weryfikacji zasadności i podstaw do wystawienia zwolnienia lekarskiego.
|
|
Przy krótkich zwolnieniach to urzędnicy z ZUS mogą podjechać do Ciebie i sprawdzić jak wypełniasz warunki zwolnienia chorobowego. Przy dłuższych absencjach chorobowych raczej wezwą na komisję w celu weryfikacji. Więksi pracodawcy mogą skorzystać też z zewnętrznej firmy kontrolującej zwolnienia np tutaj masz info na ten temat.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |