Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
OGRÓD |
Ile za zaprojektowanie ogrodu ?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: OGRÓD |
|
tak masz rację ,,krzaki '' to ja mam na polu
|
|
Autor: wolny niewolnik (---.113.introlan.pl) Data: 26-04-13 14:22 Proszę więcej nie pisać na tym forum. Mówię do Autor: wolny niewolnik (---.113.introlan.pl) Data: 26-04-13 14:22 Nie mogę zrozumieć takich ludzi. Jeśli ktoś ma potrzebę, chęci i możliwości zapłacić za wykonanie danej pracy bardzo proszę. Niestety nie pomogę ponieważ nie wiem jaka jest cena za taką usługę Ps. Autor: wolny niewolnik (---.113.introlan.pl) Data: 26-04-13 14:22 Chyba z zazdrości to napisał lub zawiści/braku mózgu Nie przejmujmy się tym
|
|
to zależy od wielkości ogrodu, stopnia trudności, oraz danego projektanta. Musisz zwrócic uwagę czy dana osoba się naprawde zna, dobrze by był to ktoś z polecenia. Jak szukałam 2 lata temu kogoś do zaprojektowania to ceny były różne. Jedni mówili stałą kwotę inni od tzw metra. Ceny były naprawdę różne od 500zł do 3tyś W ubiegłym roku przez przypadek wpadla mi ulotka łomżyńskiej firmy zakładającej ogrody, na której były zdjęcia zupełnie innej firmy o dość określonym, specyficznym stylu z podpisem z podtekstem' robimy takie ogrody' :) Zatem trzeba uważać
|
|
Założenie ogrodu przez osobę która nie ma wiedzy i doświadczenia jest skazane na porażkę . Ktoś wcześniej napisał że posadzić krzak i już po robocie . Żeby roślina rosła i wyglądała ładnie trzeba zbadać glebę , określić warunki świetlne i wodne . Inną kwestią jest ile czasu chcesz poświęcić na późniejsze doglądania ogrodu. Swój ogród założyłem w 2004r. i jako że działka jest duża i w bardzo wymagającym terenie prace nad nią trwają cały czas i końca jeszcze nie widać . Na samym początku pomógł mi właściciel szkółki roślin ze Śniadowa a potem realizowałem własne pomysły lub zapożyczone z czasopism ogrodniczych. Nie ustrzegłem się błędów za które musiałem zapłacić nerwami , złotówkami i czasem . Przez pierwsze cztery lata trzeba się działki nauczyć i ona ci powie co lubi a czego nie . lubię ładne ogrody więc życzę ci sukcesu zbyszek
|
|
kondior Możesz se prosić,mam to w du..pie.nie pisałem tego z zazdrości,ani zawiści.ja se nasadziłem krzaków(tak je nazywam,bo nazw tych krzewów nie znam),kwiatów i drzewek na działce i upływ czasu sprawił,że teraz zajebiście się to komponuje w całość.niektórym faktycznie coś nie pasiło i nie rosły,bądź obumierały.ale metodą prób i błędów uzupełniałem braki.teraz też mam tam dużo pracy,ale na tym polega "MUJ OGRÓD".pracuję nad oczkiem z kaskadą i nie płacę kolosalnych sum dla projektantów. jak robię jakąś imprezę to mogę znajomym się pochwalić pracą swoich rąk i głowy.wy pochwalicie się portwelem,lenistwem i brakiem wyobraźni czy jak to tam napisałeś "mózgu"nieźle nie mogę powiedzieć,że nie wiem ale wiem,że powiedzieć nie mogę
|
|
Jest bardzo dużo czasopism z planowaniem ogrodu. Wtedy zaplanujesz tak jak lubisz. Moi sąsiedzi odsadzają rośliny po zimie bo projektant posadził to co piękne a nie wytrzymałe na mróz. Jeszcze jest internet do pomocy. Zaprojektuj ogród, poczytaj o roślinach i dopiero je posadź.
|
|
Z tej ,,biedy" i wysokiego bezrobocia sie ludziom w głowach pier.do.li:):) Płacić cwaniaczkowi za posianie trawki i krzaczków w ogrodzie :) hahahaha
|
|
|
a gryka gdzie? Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
w sumie zamiast trawnik dla żony lepiej zasadzić szczaw
|
|
i mirabelki a zamiast płotu zrobic nasyp Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
Wam się wszystko nie podoba. Ktoś zrobi coś dobrego i mu się powiedzie-źle, jak coś spartaczy też źle. Jak dogodzić Polakowi.
|
|
|
za 2 tys podejmę się projektu. Pomysłowo.
|
|
|
To chcesz tanio czy ładnie?
|
|
To zależy również od wielkości ogrodu. Pomysłowo.
|
|
mrówka colosseumwawa
|
|
Moim zdaniem warto jest samemu postarać się zaprojektować swój ogród - daje to o wiele więcej satysfakcji. Niedrogie meble i akcesoria do ogrodu można na przykład zamówić sobie w sieci. W tym sklepie na przykład jest spory wybór: http://www.meble.ogrodowe.net/ - jakiś czas temu zamawiałam tam altankę. Było to dla mnie wygodniejsze rozwiązanie niż budowanie jej samemu od podstaw. Pozdrawiam.
|
|
Przypadły mi do gustu kompozycje ogrodowe, które przypominają ostry górski klimaty czyli myślę że jakieś głazy, kamienie a w okół nich rosnące skalniaki itp.. No i właśnie nasze upodobania skończyły się tym że zakupiliśmy do ogrodu kilka akcesoriów - w ASDStudio - http://krajowy.biz/firma,asdstudiopl - trudno jest w naturze zabrać z tatr ładne skały bo by nic nie zostało, a ASD Studio wykonuje piękne imitacje różnych kompozycji do ogrodów w tym na zamówienie, wygląda to wszystko bardzo naturalnie, z reszta pooglądać trzeba to na żywo albo właśnie na stronie internetowej.
|
|
A ja wpadłam na pomysł żeby sobie w ogrodzie zrobić miejsce na jacuzzi, o którym czytałam na: eu-eu.eu/planujesz-jacuzzi-ogrodowe-to-musisz-wiedziec/. Taki prywatny basen z hydromasażem to świetna sprawa. Można się fajnie zrelaksować po ciężkim dniu w pracy.
|
|
Ja sama zaplanowałam ogród, wyszło jak wyszło, jestem zadowolona, jeszcze tylko żeby ziemia była lepsza, chyba będę musiała kupić gotowe już podłoże przynajmniej pod niektóre krzewy
|
|
Ja dzisiaj mojej Zośce spulchnię grządkę
|
|
Jeśli szukasz dobrej kosiarki w przystępnej cenie zajrzyj na https://euroogrod.com.pl/pol_n_Kosiarki-3775.html Widziałam, ze mają spory wybór kosiarek. Sama mam w planach zakup kosiarki bo nasza padła jakiś tydzień temu. Trawnik mamy spory więc bez kosiarki ani rusz a pożyczać canie`dotyczy napisał(a):
|
|
Nom Zocha potrzebuje dobrej kosiary bo ciężko jest się przez te krzaczory przedzierać.
|
|
Najwięcej frajdy sprawia samodzielne zaprojektowanie i wykonanie ogrodu. Dlatego warto podpatrywać, analizować jak to wygląda u innych. Wiadomo, że przygotowanie ogrodu to może być spory koszt. Mam tutaj na myśli zakup maszyn, ale z drugiej strony ile się z tego korzysta? Np taka glebogryzarka? Taniej wychodzi wynajęcie na te 1 czy 2 dni. Tutaj koszta wynajęcia przykładowych urządzeń https://www.boels.pl/wynajem/ogrod-i-park/obrobka-gleby.
|
|
Wydaje mi się że takie coś można zrobić samodzielnie, popatrz tutaj https://gardenspace.pl/inspiracje-ogrodowe Na pewno znajdziesz to czego szukasz
|
|
Haha dobra kosiara to podstawa ;) bo trawa szybko rośnie ;)
|
|
O to zależy co sobie zażyczysz w tym ogrodzie. ;D I oczywiście od powierzchni, jaką masz do zaprojektowania. My z żoną również zastanawiamy się nad zaprojektowaniem ogrodu. Wstępnie wybraliśmy firmę http://trawarica.pl/ , bo zajmują się także budową ogrodów, a nawet konserwacją. Na pewno wyjdzie taniej, niż wynajmowanie trzech różnych firm. Adi ;)
|
|
Mam pytanko do osób mieszkających już jakiś czas w swoim domu i którzy zdecydowali się na posadzenie w ogrodzie drzewek owocowych. Mam trawnik i 2 brzózki oraz jakieś iglaki. Czy drzewa owocowe w ogródku przydomowym np. karłowate odmiany czereśni to duży problem? Bo widziałam takie na https://www.drzewkakarlowe.pl/ i się zastanawiam.
|
|
Ważne żeby dbać o te rośliny, a nie tylko je kupować i sadzić ;) Ja od lat używam produktów marki Target: https://www.target.com.pl - wszystko pięknie mi rośnie :)
|
|
Z racji, że jestem nowa, chciałam się przywitać, więc cześć wszystkim !
|
|
Na pewno warto jest wspomnieć również o tym, że jeśli już posiadamy swój ogród to warto również jest rozejrzeć się za dobrym systemem nawadniania. Jakiś czas temu czytałem także na stronie https://www.podlane.pl/blog/ile-kosztuje-system-nawadniania/ ile taki system może kosztować.
|
|
Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem huśtawka ogrodowa , to osobiście polecam Wam sprawdzić stronę, gdzie znajdziecie ofertę polskiego producenta K-Sport Garded. Jakie WY macie zdanie na temat oferty tej firmy?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |