wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Pracuj na sąsiada.

Każdy pracujący mieszkaniec województwa podlaskiego utrzymuje ze swojej pensji przynajmniej jeszcze jednego obywatela, który pracować mógłby, ale z różnych przyczyn tego nie robi.
Opieka lekarska i zasiłki dla bezrobotnych, renty, emerytury - na to
wszystko potrzeba pieniędzy m.in. z podatków osób aktywnych zawodowo.

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060927/AKTUALNOSCI/60926017

Dlaczego ktoś na mnie pracuje, czy ja pracując przez 40 lat, nie zarobiłem dla siebie na skromną emeryturę? Gdzie podziały się moje składki płacone przez tyle lat, zapewne przejedzone odpowiecie. Czy to nie jest jedna Polska, przedtem i teraz. Jeżeli ja pracowałem na siebie i jeszcze kogoś, dlaczego teraz ma być inaczej. Czy teraz jest mniejsza biurokracja? Zobaczcie ile urzędników pracuje w ZUS-ie, Urzędzie Skarbowym, jakie są ich budynki, jaki wystrój wnętrz? Pieniędzy należy szukać w Rządzie, ZUS-ie, Urzędzie Skarbowym, Sądzie i wszelkiej maści agencjach. Tam są pieniądze do zdobycia a nie jak zwykle u rencisty i emeryta.

Pozdrowienia.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Pracuj na sąsiada.

ty pracowales na kogos nie na siebie, teraz ktos pracuje na ciebie i tak to wszystko sie toczy, musimy tyrac jak woly na smieszne pieniadze bo jeszcze duzo osob zyje z zalatwianyhc rent czy emerytur po 5000pln, zenada!!

zeby bylo smieszniej to jakis czas temu zaostrzono regulacje dot. przyznawania rent, ale...

Ci, ktorzy zalatwiali nadal je dostaja, a przestali dostawac Ci, ktorzy naprawdę ich potrzebowali...

ale te 5000 PLN to chyba przesada jakaś :O

---------------------------------------------------------------------------------------------------

No maciek, maciek, a ot kiedy to Ty się taki anty-socjalny zrobiłeś? Jeszcze niech Zbychu napisze, że jest przeciwko socjalowi, to już mi się wszystko pokręci...

A tak do rzeczy: pieniędzy nie ma co szukać w "Rządzie, ZUS-ie, Urzędzie Skarbowym, Sądzie i wszelkiej maści agencjach", bo tam ich zwyczajnie nie ma. Za to KRUS, "bezpłatna słuzba zdrowia", "bezpłatne" szkolnictwo: oto, na co idą (niestety) moje podatki.

Pozdrawiam.

Właśnie,czy wieś jest taka biedna?Mają dobre samochody,budują ładne domy,mają dopłaty prawie do wszystkiego,h ziemi,paliwa itp.Płacą dwieście parę złotych do krus-u na kwartał,to nie uczciwe kiedy od najniższej krajowej trzeba do ZUS-u zapłacić ponad 400 zlotych miesięcznie.Jest jeszcze podatek,a ten rolniczy to śmiech.Oczywiście nie wszystkim się tak powodzi,ci biedniejsi oddaja panśtwu swoje pieniądze w postaci akcyzy na alkochol.Mozna polemizowac czy to jest dobre czy nie, ale mnie wkurza to ze czlowiek kilka razy bogatrzy odemnie,płaci dla państwa durzo mniej.

Witaj!
W końcu Adamus dałeś znać, że jesteś na forum.

Na co pójdą Twoje podatki jeżeli służba zdrowia i szkolnictwo będzie płatne, a KRUS zostanie zrównwany z ZUS-em. Nie myślisz, że instytucje rządowe, ZUS czy urzędy skarbowe nie mają przerośniętej administracji, czy potrzebne są im biurowce - pałace, luksusowe limuzyny dla każdego z członków rządu, gabinety o wysokim standardzie dla dla urzędników nie najwyższych lotów. Czy tam nie ma pieniędzy. Na pewno by się znalazły gdyby rząd wywodzący się z PiS-u trzymał się zasady "Taniego Państwa" którą obiecywali przed wyborami. To czym teraz zajmują się muszą zmienić nazwę partii na Przekupstwo i Stołki.
Co będzie dalej z emerytami i rencistami, czy dalej obecnie pracujący muszą zarabiać nie tylko na swoją emeryturę, ale też na obecnego emeryta czy rencistę?
Przepraszam, że w niektórych wątkach odbiegłem od tematu.

Pozdrowienia

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org