Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Piosenki o Naszym mieście -->Łomży |
Podawajcie tutaj tytuły i wykonawców takich właśnie kawałków..ja mam jedną taką piosenkę.... Majeś--> Moje Miasto Łomża Ewelinka ;*
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Piosenki o Naszym mieście -->Łomży |
kiedyś był lokalny zespół "Rondo", który ma kilka kawałków o Łomży
|
|
Majeś też jest z Łomży xD podoba mi sie jego nuta, kiedy słucha sie jej pierwszy raz można nie zrozumiec wszystkich słów:P Ewelinka ;*
|
|
No napewno moja piosenka...która ma przewrotny tytuł w porównaniu do Majesia (zresztą zioma z osiedla) a mianowicie "Łomża- Miasto moje"!! Można przesłuchac tej i innych piosenek na stronie: www.mateja.mp3.wp.pl Podlasie czy Mazowsze? Oto jest pytanie.... Moja odpowiedź---> Mazowsze
|
|
El **** - Natalia w Brooklynie "...W Łomży nie ma teraz żadnej roboty..." ;)
|
|
"Na lewo most, na prawo most a dołem Narew płynie". Jakoś tak to leci ale wykonawcy nie pamiętam. ADALL
|
|
No taak, tak, ADALLu - moglbys jeszcze dodac cos o tych migajacych czerwonych autobusach, ale o ich zagladaniu do okien tramwajom, tu w Łomży, to juz bylo by chyba deczko przegieciem. No nie? ...:) Pozdrawiam, wychu
|
|
Najbardziej znany utwór o Łomży moim zdaniem to: "Nazywam się, proszę Państwa, Hanka Bielicka. Pochodzę z miasta Łomży, urodzona tamże w roku tysiąc dziewięćset ..... Więc właśnie, w związku z czym zaśpiewam Państwu piosneczkę o wszędobylskich Łomżyniakach! Gdzie nie spojrzeć - pełno Łomżyniaków, choć jak nikt kochają ziemię swą, zna ich Rzym, Warszawa, Paryż, Kraków, i w Bombaju Łomżyniacy są. Jeśli zdolny, uczony, to z Łomży, kompozytor ceniony, to z Łomży, zasłużony dyrektor, profesor czy rektor, to z Łomży, to z Łomży, jak nic! Nie liczymy na cuda, my z Łomży, nie boimy się trudu, my z Łomży, bo my z Łomży, a Łomża jest perłą wśród miast, najpiękniejszą gwiazdeczką wśród gwiazd. Powie ktoś, że my się przechwalamy, że lokalny tu patriotyzm gra, ale przecież my dowody mamy, niech rozejrzy się, kto oczy ma: Jeśli zdolny, uczony, to z Łomży, kompozytor ceniony, to z Łomży, zasłużony dyrektor, profesor czy rektor, to z Łomży, to z Łomży, jak nic! Nie liczymy na cuda, my z Łomży, nie boimy się trudu, my z Łomży, bo my z Łomży, a Łomża jest perłą wśród miast, najpiękniejszą gwiazdeczką wśród gwiazd. Dla swej ziemi żyją, dla niej giną, czasem ich los, hen, po świecie gna, więc daleko na Monte Cassino, swą dzielnicę Łomża także ma. Mmmmmm..... Nie liczymy na cuda, my z Łomży, nie boimy się trudu, my z Łomży, bo my z Łomży, a Łomża jest perłą wśród miast, najpiękniejszą gwiazdeczką wśród gwiazd." ************************* wyk.: Hanka Bielicka muzyka - Romuald Żyliński słowa - Janusz Odrowąż *************************
|
|
Wychu: poznałeś się na moim psikuśnym żarciku :)) Pozdrowienia. ADALL
|
|
W naszym mieście Łomża spokój jest i cisza. Szeryf tutaj rządzi, nie przebiegnie mysza. ref. Oj dana, oj dana, spokój jest i cisza Szeryf tutaj rządzi Nie przebiegnie mysza! A to z kultowego filmu pani Ewy Borzęckiej pt. "Sprawa Szeryfa". W filmie śpiewają rodowite łomżynianki. dream on
|
|
Kazik - w Polskę idziemy.. jak ktoś wczesniej napisał EL Dup@.. w 12 groszy jak Kazik mowi o "naj;epszej metodzie" na weselu tez ma na mysli wesele z Łomży heh
|
|
"swego" czasu tzn u schylku lat 60 byl rozpisany konkurs na piosenki o Łomży jako ze kilka z nich mialem sposobnosc śpiewac kilka z nich pamiętam,niektore z tytulu,niektore slowa. Poza przytoczona juz piosenką i lomżyniakach bylo jeszcze np "Łomżynskie tango" pamiętam to chyba cale,potem piosenka pt Ukryty skarb,tez chyba pamiętam slowa.Jeszcze inna zaczynala sie od slow;Wolno leniwie plynie Narew ...Prawdopodobnie wiecej jeszcze bedzie pamietal Pan Zbyszek Michalski.Tymczasem pozdrawiam,moze jeszcze cos sobie przypomne i ja
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |