Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Historyczna zagadka |
Witam Czy znajdują się na forum osoby, które interesują się historią naszego miasta? Zwracam się do Państwa o pomoc w zlokalizowaniu grobu brata mojego pradziadka. Trzej bracia należeli do AK. Z tego, co do tej pory udało mi sie ustalić, jeden został wywieziony do obozu koncentracyjnego. Drugi, ktory poległ w czasie wojny, został pochowany na bylym cmentarzu wojskowym, gdzie aktualnie znajduje się Kosciół Miłosierdzia Bożego. Pózniej, w latach 80tych groby zostały przeniesione na stary cmentarz. Z tego co wiem, mogiła brata pradziadka była podpisana imieniem i nazwiskiem. Niestety wszystkie osoby z rodziny, które mogłyby udzielić informacji, nie żyja. Czy ktoś sie orientuje, gdzie powinnam zacząć poszukiwania lub kto może posiadać informacje na temat gdzie kto był przeniesiony i pochowany? Mieszkam za granicą. Bedę w Polsce w wakacje i zależy mi na rozwiazaniu zagadki. Mam tylko trzy tygodnie, wiec dobrze byłoby, gdybym miała jakiś punkt zaczepienia. Pozdrawiam serdecznie!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Historyczna zagadka |
|
Dziekuje! W tym momencie juz kompletnie mam pustke w glowie. Wedlug tej strony jeden z braci, ktory byl wywieziony do obozu koncentracyjnego w 1943 (posiadam dokument potwierdzajacy), zmarl i zostal pochowany na starym cmentarzu w 1942. Nie wiem, jak to jest mozliwe...
|
|
o kurcze, a może to po prostu błąd w dokumentach.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |