niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

 Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Eko - posiłki anty rakowe

RYBNE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
400g filetów z białej ryby (mintaj, morszczuk)
500g ziemniaków
300ml mleka kokosowego
1 obrana cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżeczki curry w proszku
1 liść cytrynowca lub korzeń melisy lekarskiej

Przygotowanie:
W dużym garnku wymieszać oliwę z oliwek z curry. Na tej bazie smażyć posiekaną cebulę. Dorzucić obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, mieszając, następnie dolać mleko kokosowe i przykryć. Po 15 minutach gotowania na średnim ogniu dodać pokrojoną na kawałki rybę oraz liść cytrynowca. Gotować przez 5 minut na wolnym ogniu i podawać. Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/113917/kuchnia-antyrakowa

Książka dzieli się na trzy części. Opowiem krótko o każdym z nich.

Pierwsze to wstęp. Pierwszym moim zarzutem jest używanie \"badania dowodzą\" i nie podawanie tych badań w wielu miejscach. Ba, w całej książce nie ma bibliografii. Terminy używane w książce są zrozumiałe dla mnie, jako studenta dietetyki, ale czy każdy niezwiązany z tą dziedziną je zrozumie? Wątpię.

Druga część to przepisy. Zacznijmy od tego, że produkty używane w przepisach są moim zdaniem trudno dostępne (np. mrożone małże św. Jakuba lub szalotka). Po drugie przepisy są dla 3,4 lub 2 osób - nie ma niestety podzielonego tego na porcje np. dla jednej osoby i żeby wyliczyć sobie jaką porcję zrobić dla 3 lub 6 członków rodziny. Trzecią rzeczą jest podawanie porcji tylko w gramach a nie w miarach domowych. Moim zdaniem można by było zrobić nawet na końcu tabelkę pt. \"gramatura a miary domowe\", bo nie każda osoba ma chęć obliczać ile to 800 gram ziemniaków lub 250 g makaronu. Czwartą rzeczą jest używanie w przepisach ( np. strona 172 \" Kurczak w sosie pistacjowym\") kostek bulionu drobiowego... Niby smacznie, ale pierwsza lepsza kostka bulionu ma w swoim składzie E621, który uważany jest potencjalnie szkodliwy dla zdrowia.

Część trzecia zatytułowana jest \"Lepiej poznać produkty żywnościowe\". Czy coś wnosi do życia ? W niektórych momentach tak. Opis jakie oleje stosować a jakie nie jest dobrze napisany, ponieważ zawiera przykładowe stosunki kwasów omega-3 do omega-6. Wspomnienie o różnym zawartości tłuszczów w różne pory roku - jest też plusem i wspaniałą ciekawostką

Po książkę sięgnąłem z kilku powodów. Jeden z nich to chęć zapoznania się z nowymi przepisami. Czy to osiągałem ? Połowicznie... Niektóre ,przepisy jak nadmieniłem wyżej, mają dość niespotykane składniki. Może z 10 przepisów wykorzystam w normalnym żywieniu

Czy polecam tą książkę? Plusem na pewno była cena za jaką ją kupiłem - 9,99 zł w biedronce. Ale czy wniosła coś do mojego życia oprócz tego ,co napisałem powyżej? Nie. Trudno jest mi tą książkę polecić z czystym sumieniem, więc najlepiej aby każdy ją sprawdził sam :)

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

Ciekawy przepis na to rybne curry!

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

CZERWONA SOCZEWICA ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ

Skład:
90g soczewicy
1 kawałek (5cm) świeżego imbiru
gałązki kolendry
kolendra mielona
nasiona kminku
kurkuma
ostra papryka w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
W garnku nastawić soczewicę z 500ml wody i zagotować. Obrać świeży imbir, zetrzeć go i dodać do garnka wraz z 1 łyżeczką kurkumy. Posolić. Przykryć i gotować 20 minut na średnim ogniu, aż soczewica zmięknie. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 1 łyżeczkę nasion kminku, 1 łyżeczkę mielonej kolendry i kilka szczypt ostrej papryki w proszku. Smażyć 1 minutę, ciągle mieszając. Tak przygotowaną mieszankę przypraw dodać do soczewicy i wymieszać. Danie posypać świeżą kolendrą i natychmiast podawać.

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\\\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z WARZYWAMI

Składniki:
200g makaronu pełnoziarnistego
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
150g pieczarek
2 marchewki
1 por
2 cebule
2 ząbki czosnku
dobrej jakości oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Warzywa obrać i pokroić na małe kawałki. Czosnek, cebulę i por podsmażyć na małej ilości oliwy z oliwek. Dodać marchewkę, papryki, cukinię i pieczarki. Dusić na małym ogniu, często mieszając (najlepiej kiedy są jeszcze twardawe). W tym czasie zagotować dużą ilość osolonej wody i wrzucić do niej makaron. Kiedy będzie al dente, odcedzić i wrzucić na patelnię z warzywami. Starannie wymieszać i od razu podawać. Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

KORZENNE SZASZŁYKI Z INDYKA

Skład:
250g medalionów z fileta z indyka
1 pokrojona cebula
1 łyżka siekanej kolendry
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropli octu balsamicznego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu wrzucić pokrojoną cebulę, siekaną kolendrę, dodać 3 szczypty pieprzu, sproszkowaną paprykę, kminek, kurkumę, oliwę z oliwek i mięso z indyka. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 15 minut, żeby przeszło ich zapachem. Smażyć je na średnim ogniu, przewracając co 3-4 minuty na drugą stronę. Medaliony z indyka nabić na wykałaczki do szaszłyków i skropić kilkoma kroplami octu balsamicznego. Do szaszłyków można podawać ryż z szafranem, ratatouille lub puree.
Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\\\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

CRUMBLE Z POMIDORÓW Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:
6 średniej wielkości pomidorów
świeży tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka (płaska) cukru
1/2 szklanki komosy ryżowej
4 łyżki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 150 stopni Celcjusza. Umyć pomidory, usunąć z nich szypułki, i pokroić w ósemki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem i solą, następnie dodać cukier. Dolać oliwę z oliwek i wstawić do piekarnika na 45 minut. W tym czasie w zimnej wodzie wypłukać komosę ryżową, włożyć ją do rondelka i zalać 1 szklanką wody. Zagotować, dodać 4 szczypty soli i gotować na bardzo wolnym ogniu aż do wchłonięcia się wody. Komosa jest ugotowana gdy widać zarodki. Powinna zmięknąć, ale nie stracić chrupkości. Trzeba ją gotować około 15 minut. Po ugotowaniu należy ją przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 210 stopni Celcjusza. Włożyć pieczone pomidory do 4 kokilek. Do każdej nałożyć 2 czubate łyżki gotowanej komosy, 1 łyżkę parmezanu i trochę tymianku. Wstawić na 8 minut do piekarnika, aż zrumieni się wierzch.
Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\\\\\\\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

POTRAWKA Z GRZYBÓW Z RODZYNKAMI

Składniki:
300g małych ziemniaków
3 białe cebule
200g małych pieczarek
1 gałązka selera naciowego
4 łyżki rodzynek
1 łyżeczka nasion kolendry
2 gałązki tymianku
150ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, osuszyć, a następnie przyrumienić na patelni z oliwą z oliwek. Cebulę obrać, pokroić i wrzucić na patelnię razem z pokrojonym w paseczki selerem naciowym. Odkroić podstawę nóżki grzybów, umyć je szybko zimną wodą, żeby nie nasiąknęły wodą, a następnie dorzucić do reszty warzyw. Rodzynki obgotowywać 5 minut we wrzącej wodzie, odcedzić, dodać do ziemniaków i posypać kolendrą oraz tymiankiem. Dusić, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie. Podawać od razu jako dodatek do drobiu z rusztu lub jako samodzielne danie z sałatką.
Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

Idź do dietetyka, on ci dobierze odpowiednie posiłki

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

WIEPRZOWINA W MIODZIE Z ZIARNAMI ZBÓŻ

Składniki:
4 marchewki
2 średniej wielkości cebule
2 cukinie
1 puszka pieczarek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka curry
1 plaster udźca wieprzowego
1 torebka pszenicy samopszy

Przygotowanie:
Obrać wszystkie warzywa, pokroić je w cienkie paski, wrzucić do woka i gotować przez godzinę na wolnym ogniu. Wieprzowinę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać miód i ponownie smażyć przez 3 minuty. Zagotować wodę i ugotować zboże zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać w woku, podgrzewać jeszcze 3 minuty i podawać.
Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\\\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

TYMBALIKI SOUFFLE Z ORZECHAMI

Składniki:
180g łuskanych orzechów włoskich
20g mąki ryżowej
8 łyżek syropu klonowego
2 jajka
150ml mleka sojowego

Przygotowanie:
Orzechy zmiksować na drobny proszek. W salaterce wymieszać jajka z syropem klonowym i mielonymi orzechami, następnie dodać mąkę ryżową i mleko sojowe. Dokładnie wymieszać (można także wrzucić wszystkie składniki do miksera i uzyskać orzechowe ciasto o kremowej konsystencji). Rozłożyć do 6 natłuszczonych szklanych foremek (rodzaj kokilek) i włożyć na 20 - 25 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Tymbaliki będą rosnąć. Po wyjęciu z piekarnika każdy suflet polewać 1 łyżeczką syropu klonowego. Udekorować połówką orzecha włoskiego i podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

samo zdrowie

--
Masz kasety Video? Przegraj je na DVD!
http://przegrywanie.lomza.pl

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

CONFIT Z SZALOTEK Z CZERWONYM WINEM Z PRZYPRAWAMI

Składniki:
500g czerwonych szalotek
1/2 litra dobrego czerwonego wina
50g cukru
2 gwiazdki anyżu lub badianu
4 goździki
1/2 cm świeżego imbiru
60ml oleju
1/2 łyżki soli
8 ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Szalotki obrać i pozostawić je w całości. Zetrzeć imbir. W rondelku rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodać szalotki i smażyć przez 3 minuty. Następnie posypać je cukrem i zostawić na kilka minut, aż się skarmelizuje. Dolać wino i zagotować. Dodać sól, starty imbir, goździki, pieprz, tymianek, i anyż gwiaździsty. Gotować 45 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Odcedzić i podawać letnie jako dodatek do drobiu lub pasztetu z dziczyzny.
Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

Nawet dieta oparta na warzywach i owocach nie daje gwarancji nie zachorowania na raka. Na wadliwe geny to nie działa.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

ZAPIEKANKA Z FIG W CZERWONYM WINIE

Składniki:
5 fig
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
100 do 200 ml czerwonego wina
cynamon

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni celcjusza. Figi umyć i odciąć końcówki. Przekroić na połówki i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym (lub na małych osobnych kokilkach). Figi posypać cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu, następnie zalać czerwonym winem. Powinny być zanurzone w winie do dwóch trzecich wysokości. Posypać resztą cukru i włożyć do piekarnika na około 40 minut. W trakcie pieczenia wlać trochę sosu do środka fig. Czynność tę powtarzać regularnie. Podawać letnie.
Smacznego!

dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

Ja polecam przepis na Carpaccio z ośmiornicy: http://pokochajolejrzepakowy.eu/owoce-morza-polskiej-kuchni/
. Danie bardzo smaczne i zdrowe.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

ZUPA MISO

Składniki:
1 pokrojona w kostkę cebula
2 marchewki
1 pokrojony w paski liść kapusty
1 łyżka oleju
20g miso (pasta sojowa)
10g tahini (pasta sezamowa)
kiełkujące nasiona bobu

Przygotowanie:
Rozgrzać olej, dodać cebulę, marchewkę (pokrojoną w cienkie plasterki) i kapustę, podsmażać przez 5 minut. Dodać miso, 1 litr wody i tahini, następnie wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20-30 minut. Przed podaniem dodać garść kiełkujących nasion bobu.

Smacznego!
dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\\\"

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - posiłki anty rakowe

SALSEFIA PO PROWANSALSKU

Składniki:
1kg salsefii
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 pęczak natki pietruszki
700ml koncentratu pomidorowego
zielone oliwki
świeży rozmzaryn
2 łyżki whisky
1 szczypta pieprzu Cayenne
ziarna gorczycy

Przygotowanie:
Salsefię oczyścić pod bieżącą wodą i gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić salsefię i smażyć przez około 5 minut, po czym dodać przecier pomidorowy i trochę wody. Dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki oraz resztę składników: kilka oliwek, kilka gałązek rozmarynu, whisky, ostrą paprykę i kilka ziaren gorczycy, dolewając regularnie trochę wody. Dusić przez 10 minut. Podawać bardzo ciepłe.

Smacznego!
dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa

Odpowiedz na tę wiadomość
 Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 


 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:
   
Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.


Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne


Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org