Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
POLITYKA |
Koryto było jedno, a osób gromada. Kwik, tumult!... Sąsiad pcha się na sąsiada, Każdy chce zdobyć miejsce jak najlepsze: zwyczajnie - wieprze. Więc pierwsze chlewu figury: dwa knury I coś pięć najtęższych macior - stanęło rzędem przy krypie. Wlazłwszy po kolana w zacior żre, mlaska, chlipie. A słysząc te lube dzwięki młodsze karmniki znoszą istne męki: kręcą się, wiercą, tędy, owędy, szukają przejścia, kwiczą o względy... Lecz do koryta gdzie rząd starszych osób, przedostać się ani sposób. Aż knur jeden znudzony kwikiem plebsu: \"żryć!\" pysk jadłem uwalany, oparł na korycie I - mlaskajać smakowicie - rzekł: - Motłochu, wstydz się, wstydź! Alboż w naszym życiu całem tylko żarcie - ideałem?... Czy nigdy was nie wzrusza żadna myśl wznioślejsza? Czy głodu cielesnego duchowy nie zmniejsza?... Wierzaj mi, braci młodsza: nie dla sadła żyjem! Tu urwał - i w pomyjach znów utonął ryjem.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: POLITYKA |
POSŁANIE....MISJA....WIZJA... OD KORYTA REWIZJA.
|
|
Przed wyborami gotowi są wyborcom nieba uchylić, obiecują, omamiają a później nie chcą gadać ani słuchać byle do 1-go i kasa aby wpływała. Tacy sami i ci do Rady Miasta i ci niby prawicowi do Sejmu, nie chcąc się narażać nikomu w W-wie niczego z tego co się do nich mówi nie przekażą bo by mogli w następnych wyborach na listę być nie wpuszczeni. Nam zostaje tylko nie oddać na nich głosu.
|
|
Trafnie opisane subtelności naszych elit...
|
|
w polityce teraz nie ma elit zaden szanujacy sie profesor czy inny madry czlowiek nie bedzie w gownie sie babrał teraz do polityki ida te Jaśki i Maryski Choćbym ciemną doliną kroczył zła się nie ulęknę
|
|
Jak profesor był młody był Jaśkiem i Maryśką , jak dorósł został Profesorem , w tytule ważny jest tytuł...
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |