Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
mazda 6 pytanie |
Siemka, wie ktoś może czy mogę a jak tak to ile jeździć samochodem sprowadzonym z francji, samochód ma już ubezpieczenie oc 30 dniowe ale na tablice i nazwisko handlarza i przegląd techniczny jest zrobiony, akcyza i wszystkie opłaty zrobione. Mam jeszcze jedno pytanie, samochód to mazda 6 I generacji 2006r 2.0 benzyna, przebieg jeżeli nie kręcony to 200 tyś km i wg producenta powinienem zalać olej Mazda Dexelia 5w30 i moje pytanie to czy lać ten olej czy inny?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: mazda 6 pytanie |
To trafiłeś na odpowiednie forum :P Piszę poprawnie po polsku.
|
|
Też tak myślę:P
|
|
olac Aby byl 5w30 wystarczy
|
|
jesteś pewny? nie wiem za bardzo jaki olej teraz jest zalany i trochę mnie to nurtuje
|
|
witam masz konkretny silnik więc nie oszczędzaj na środkach eksploatacyjnych !!! polecam valvoline maxLife syntetyk 5/40 lub półsyntetyk 10/40 oryginalny Holenderski olej sam posiadam mazde leje tylko ten olej w skrzyni biegów też valvoline i cała reszta na valvoline sprawdzony Polecam na pewno zauważysz różnice aksamitna praca silniczka.
|
|
Wiesz co ~rafał? Weź napisz wątek na jakimś forum tematycznym, gdzie ludzie są obeznani z tematem. Osobiście polecam /Elektroda.pl/. Pozdrawiam.
|
|
Ok, dzięki. Trzeba będzie tak zrobić, dzięki drajwer, wezmę to pod uwagę.
|
|
A ja tak od siebie dopowiem żebyście się tych zakalców pozbyli. Ciągle jak widzę te mazdy to płakać mi się chce. Dwa razy starsze np audi mają lepsze blachy niż te japońce. Z tym że nie powiem, technicznie w miarę ok prócz diesla i stylistyka dość ładna.
|
|
nalej valvoline lub liqui moly
|
|
ok, a jak z tym 5w30 lać czy coś innego?
|
|
19Rafal21...tatku nie bądź taki upierdliwy !!! z tym 5/30 ! w necie masz konkretne wiadomości na temat oznaczeń olei...przecież nikt nie będzie się rozpisywał na ten temat bo czcionki w kompie zabraknie :-) 30 a 40 jest jeszcze 50 to różnica w płynności oleju w wysokiej temperaturze 50 to już klasa rajdowa gdzie katuje się silnik w wysokich temperaturach a turbiny osiągają prędkość rzędu 250.000 obrotów na min. w naszych warunkach atmosferycznych wystarczy 30 ale standardem jest 40 5-to z kolei wartość płynności olei w niskich temp. i w zależności od producenta i jakości olei mogą być cyfry 0,5,10,15,20 ale 1-primo najważniejszym jest oznaczenie API(federacja kontroli jakości) i tu sobie poczytaj bo już nie chce mi się pisać jest to lepkość oleju do elementów ciernych silnika PANIAŁ !!! :-) miłego dnia. syntetyk i półsyntetyk to już sobie odpuszczę bo i tak nie zakumasz !!! internet masz to sobie poczytaj.
|
|
Toś mu teraz dopiero namieszał...
|
|
^saddam^:-) heheheh masakra ale gość jest zakręcony ! uczepił się tego 5/30 i albo taki tępy albo sobie z nas jajka Robi...
|
|
A czcionki Ci w kompie nie zabrakło.:-) nie bądź taki pewny że nie zakumam, wiem że dopasowuje się olej do min. Przebiegu ale już mniejsza z tym bo nie skumasz:-P
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |