Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Czy wiemy co jemy |
Dlaczego na naszym pieczywie nie ma etykiet jaki jest ich skład. Wczoraj na jarmarku wielkanocnym na rynku nawet u tych z Wilna na pieczywie były etykiety ze składem i o dziwo było kilka EEE czyli o chemii. Jest wymóg UNII ale nie u nas. Dlaczego brak etykiet na polskim chlebie!!! Czyżby skład pieczywa był ukrywany. Gdzie sa służby odpowiedzialne za kontrolę np. SANEPID. Ludzie skąd tylu chorych na nowotwory? pytanie do rządu i nie tylko. Cisza brak odpowiedzi.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Kiedys, dawno temu byly takie malutkie etykietki. Kilka z nich to chyba nawet zjadlem ;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Etykiet nie ma z przyczyn ekonomicznych. Pieczywo musiałoby być w nie zawinięte. To raczej mało ekologiczne. Hahaha. Weź sobie pieczywo z np. Lidla. Zawiń to w foliową torebkę i schowaj do ciemnego miejsca na tydzień. normalnie powinna wyrosnąć pleśń. Ale nie tutaj... Dlaczego? Pozdrawiam.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
ma byc naklejka jełopie pjerdolony a ty tu o ekologii pjerdolisz,wypjerdalaj
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Nie uważacie, że to właśnie dzięki kupującym, którzy chcą coraz dłuższych terminów przydatności, zakłady używają coraz więcej chemii.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
~ twojszef Chyba ci zwieracz popuszcza. Nie zasługujesz na miano szefa, choćby ze względu na brak szacunku do współrozmówcy. Może być nim klient, pracownik, kontrahent. Krowy doić, nie do internetu się udzielać. Pozdrawiam.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
mam to w ***** gosciu i ciebie, a teraz spac bo na nocke cie widze
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Nie wiem co bierzesz, ale daj mi nr. do dilera. ... szef. Chyba ci szew popuścił i masz jakieś chore odjazdy. Pozdrawiam.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Ma być informacja o składzie pieczywa ale wtedy by nikt go nie kupił. podobnież już mąka jest z chemią . Masakra. Trzeba piec chyba samemu ale skąd tu wziąść dobrej mąki. twojszef skąd takie chamskie wyrażenia jełopie wiejski!!!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Karolinko. Mąkę żytnią orkiszową typ 2000 kupisz w blaszaku. Do zakwasu trzeba trochę cierpliwości, jednak warto. Pieczenie 1 kG chleba to godzina, przygotowanie od zera, czyli od zakwasu - najmniej cztery dni. Już samo przygotowanie ciasta do pieczenia zajmuje 12 godzin. Nie używając rzecz jasna drożdży. Pozdrawiam.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
zamyślony, tak dlugiego czasu nie wymagają przygotowania do wypieku chleba, bo są przepisy takie i bez zagniatania. Karolina25, nie wszystkie e są szkodliwe, bo wśród nich są również naturalne produkty jak choćby E410, tj. mączka chleba świętojańskiego - produktu jak najbardziej naturalnego pochodzącego z przemiału strąków drzewa karobowego vel szarańczynu. nie tylko na chlebie brakuje naklejek bo również powinny być na kajzerkach, bułkach drożdżowych itd itp. Wystarczy zadzwonić do piekarni i poprosić o skład produktów niezbędnych do wypieku danego pieczywa.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Mączka chleba świętojańskiego, czyli guma karobowa... http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maczka-chleba-swietojanskiego-guma-karobowa-co-to-jest-czy-jest-szkodl_36266.html Pozdrawiam.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Gmo to już plaga naszej cywilizacji. Pomysłowo.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Mączka chleba świętojańskiego, inaczej guma karobowa lub karob, to zmielone na proszek nasiona, które znajdują się w chlebie świętojańskim, czyli w strąkach szarańczyna strąkowego (znanego także jako ceratonia, drzewo karobowe lub drzewo chlebowca świętojańskiego) - wiecznie zielonego drzewa, które można spotkać przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Indiach i Australii. Mączka chleba świętojańskiego - zastosowanie Zmielone na proszek nasiona drzewa karobowego znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako stabilizator, emulgator i substancja żelująca (zagęszczająca). Mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się w produkcji wyrobów, takich jak, m.in.: polewy, lukier, lody, mleko modyfikowane dla niemowląt, fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii, owoce i warzywa suszone, jadalne kasztany w zalewie, słodzony przecier z kasztanów, dżemy, galaretki, marmolady. Gumę karobową w składzie produktów spożywczych można znaleźć pod nazwą E410. Guma karobowa odznacza się lekko karmelowym aromatem, przypominającym kakao, w związku z tym jest traktowana jako dobra alternatywa dla kakao i czekolady. Mączka chleba świętojańskiego jest wykorzystywana również podczas produkcji suplementów diety (m.in. środków odchudzających) i niektórych leków (m.in. syropów). Dodawana jest także do karmy dla zwierząt. Poza tym gumę karobową można znaleźć w składzie klejów i detergentów. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maczka-chleba-swietojanskiego-guma-karobowa-co-to-jest-czy-jest-szkodl_36266.html
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
Karob otrzymywany jest z nasion drzewa karobowego (Ceratonia siliqua L., karob, ceratonia, szarańczyn strąkowy). Zawiera naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać rozkładowi wskutek działania bakterii jelitowych . Nie dostarcza kalorii. Drzewo zaczyna owocować po sześciu-ośmiu latach, gdy osiągnie pełną dojrzałość, może \"wyprodukować\" nawet do 100 kilogramów strąków rocznie. Chleb świętojański wytwarza strąki nawet przez 100 lat. Karob - nie tylko w kuchni Jako składnik spożywczy karob doskonale sprawdza się jako zamiennik czekolady. Nie dość, że jest od niej znacznie słodszy to zawiera o 40 proc. mniej kalorii oraz prawie trzy razy więcej magnezu. Stosowany jest do produkcji niektórych wypieków i wyrobów cukierniczych jak np. polewy, lukry czy lody. Wchodzi w skład dżemów, galaretek marmolad. Z nasion owoców chlebowca wydziela się tzw. gumę karobową, która doskonale zagęszcza i zastępuje tradycyjne substancje żelujące. Dzięki tym właściwościom guma karobowa znalazła się w składzie mleka modyfikowanego dla niemowląt oraz produktów zawierających żywe kultury bakterii. Karob - na zatrucie i cholesterol Niecodzienne właściwości mają również liście chlebowca. Badania przeprowadzone przez zespół Nadhema Aissaniego i opublikowane na łamach \"Journal of Agricultural and Food Chemistry\" dowiodły, że zawarte w nich substancje zwalczają bakterii Listeria monocytogenes, odpowiedzialne za szereg zatruć pokarmowych . W chlebie świętojańskim są też witaminy B1, B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe jak żelazo , miedź, nikiel, mangan i chrom. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych, nietrawionych polisacharydów) powodowane fermentacją przez mikroflorę jelitową. Badania wykazały, że może obniżać poziom cholesterolu we krwi.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
jak sobie sam nic dziś nie przygotujesz człowieku ,będziesz truł się tym dziadostwem ze sklepów..człowieku. Pomysłowo.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
na piwie tez nie ma składu:) ---------------------------------------------
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
cmyk nie dawno trafiłem na taką małą etykietkę, chleby chyba był z Suwałk :d ---------------------------------------------
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Czy wiemy co jemy |
życzę wszystkim świadomych wyborów (o ile jeszcze jest z czego wybierać) Pomysłowo.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |