Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ilu nas tu jest? tylko dla Lomzyniakow |
1
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ilu nas tu jest? tylko dla Lomzyniakow |
MYŚLĘ ŻE WAS ŁOMŻYNIAKÓW JEST MAŁA GARSTKA ?BO I WASZE MIASTECZKO MAŁE
|
|
starczy zajrzeć w statystyki
|
|
Cuś się tam nazbiera ;)
|
|
1+ 1 czyli 2 DiDi
|
|
Jakaś definicja tego pojęcia? Łomżyniak to ten, kto urodził się w Łomży (choćby przez przypadek, bo matka w drodze na Mazury przed czasem zaczęła rodzić), czy ten, kto może udokumentować swoją \"łomżyńskość\" od trzech pokoleń? A może trzeba od XV wieku? Hanka Bielicka urodzona w Kononowce to łomżynianka, czy nie? A Halina Miroszowa, która tu mieszkała \"tylko\" 20 lat? Poza tym ci najbardziej znani w świecie rodzili się dookoła samej Łomży - Lutosławscy w Drozdowie, Chętnik w Nowogrodzie, Wnorowski koło Nowogrodu... Dawajcie nazwiska równie uznanych łomżyniaków. _________________________________ ... & vice versa!
|
|
A, napisałem to co powyżej, bo mam prawo - jestem łomżyniakiem (małą literą). Może nie od XV w., ale na pewno od udokumentowanych co najmniej trzech pokoleń. Tylko nie uważam, że miejsce urodzenia o czymkolwiek świadczy. _________________________________ ... & vice versa!
|
|
Miałem kiedyś kolegę który twierdził że jest rodowitym łomżyniakiem . Na moje pytanie : jak to jesteś rodowitym łomżyniakiem skoro pochodzisz z Kownat ? Ale moje dzieci rodziły się w łomży, to ja jestem rodowity łomżyniak :)
|
|
Kazdy jest lomzyniakiem co jest z Ziemii Lomzynskiej . A definicje Ziemii Lomzynskiej niech zdefiniuje TPZL.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |