Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Pomocy |
Witam . Moja 2,5 letnia córka bawiąc się wybiła sobie zabawką Jedynkę na górze , kawałek ząbka jeszcze zostało . Nie narzeka na ból , zachowuje się tak jakby się nic nie stało . Może ktoś miał podobną sytuacje i podpowie co w tej sytuacji zrobić . Powiem jeszcze że dzwoniłam do swojej dentystki i powiedziała że jak nic nie boli to nic nie trzeba robić
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Pomocy |
Zapytałaś swojej dentystki- osoby posiadającej wiedzę i doświadczenie na takie tematy i uzyskałaś odpowiedź. Oczekujesz, że osoby zarejestrowane na tym forum (gimnazjaliści, nauczyciele, handlowcy, miłośnicy kebabów, urzędnicy itd.) udzielą Ci lepszych rad?
|
|
Póki nic się nie dzieje, typu ból czy stany ropne itp, nic nie rób. Obserwuj. Łatwo zrazić dziecko a trudniej będzie zaciągnąć później do dentysty na zwykły tzw przygląd. Znam to, moja córka ma zepsuty ząbek. Dentysta nie chce leczyć bo będzie bolało. Tym samym będzie płacz i strach. Póki oczywiście nie ma konieczności czekam aż sam wypadnie. Fakt dziecko mam starsze ale nigdy nie miała leczonego zęba. Tak więc czekam i obserwuje. Może umów się na wizytę do obejrzenia.
|
|
Dokładnie póki nic się nie dzieje powinno się zaczekać z usuwaniem resztki zęba. Ja swojemu dziecku usunęła i mamy problem ze stałym. Radzę poczekać
|
|
Ale tak w sumie to co chcesz zrobić? Ułamanego kawałka zęba nie dokleisz, a usuwanie resztki zęba jest mocno niewskazane - nawet jeśli został tylko kawałek zęba, to w dziąśle nadal są korzenie, które trzymają miejsce dla przyszłego zęba stałego. Jeśli ten pozostały kawałek zęba się rusza to należy ten ząbek oszczędzać - dawać dziecku do jedzenia rzeczy nie wymagające intensywnego gryzienia, płyny itp., aby ząbek nie rozruszał się jeszcze bardziej i nie wypadł. Idź z córeczka do dentysty, niech obejrzy ten ząbek. Od samego oglądania córeczka się nie zniechęci do dentysty ;)
|
|
Przyklej jej na Superglu :)
|
|
Dziękuję dziewczyny za rady jutro zadzwonie do dentysty i umowie się na obejrzenie tego ząbka :) A ty maruda lepiej sobie przyklej kartke na czoło z napisem nie mam mózgu Szkoda słow na takie marginesy społeczne jak ty
|
|
jak maly bylem wybilem sb caly przod i nie mialem nic robione, stale wypchnely te korzenie i resztki :) Lepiej nie usuwac jak nic sie dzieje, latwo dziecko w traume wpedzic, jak mnie wpedzono w leczeniu na NFZ jak mialem z 14 lat, lepiej nie pisac:) ---------------------------------------------
|
|
i jak zawsze zdziecinniały Superdziad musiał coś głupiego napisać Do byka nie podchodż z przodu, do konia z tyłu, a do IDIOTY - w ogóle!
|
|
Jak trzeba mieć nasrane pod deklem żeby pytać o takie bzdury na forum ?? Dokładnie tak jak ma nasrane zezowaty-zonk sierota po EGZORCYŚCIEobecnie występujący pod którymś już nickiem: vox populi ! Zęby mleczne mają to do siebie, żę wypadają same i na ich miejsce wyrastają nowe , stałe zęby i ukruszenie kawałka zęba mlecznego niema na nic wpływu u małego dziecka :)
|
|
zatroskana młoda mama grzecznie pyta, a ten nudzący się forumowy troll , jak zawsze bzdury wypisuje ile to ty infantylny dziadu, tu dziecinnie głupich tematów już założyłeś, setki ... Do byka nie podchodż z przodu, do konia z tyłu, a do IDIOTY - w ogóle!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |