Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
PRAWDZIWI ŁOMŻYNIACY |
Ilu waszym zadaniem może być w Łomży prawdziwych łomżyniaków?Chodzi mi o takich którzy mają choć jednego rodzica który się urodził i wychował w Łomży.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: PRAWDZIWI ŁOMŻYNIACY |
No i oczywiście sami też tu się wychowali
|
|
Kilku jeszcze jest -.-
|
|
1.Muzyk 2.Gwiazdowski 3. Olbrysiowie 4.Kołakowski. 5. Brzeziński 6.Czerniawski itp itd
|
|
Średnio trzeba liczyć do 1/5 rodzin w bloku, czasami bez współmałżonka (ki).
|
|
Tyle Łomżyniaków co grzybów w lesie ...
|
|
Tych co po urodzeniu zamieszkali w łomży jest......sporo,ale cała reszta to przybyszewo,którzy wozami się przewozili do blokowiska i teraz wielkie miastowe naśmiewają się z tych co mieszkają na wsi.
|
|
No cóż, mój dziadek urodził się w Łomży w XIX wieku. ADALL
|
|
moja babcia też urodziła się w Łomży ale potem tzw.PANICZ dał kawałek ziemi i wszyscy przeprowadzili się tam gdzie można było zasiać kawałek chleba.
|
|
|
Mogę się podpisać pod tym, co wyżej napisał ADALL, ale nie uważam, że o czymś to świadczy, albo jest jakimś szczególnym powodem do chwały. Z jednej strony są ludzie, których przodkowie przez pokolenia żyli w Łomży, ale oni sami stąd wyjechali z różnych powodów (Hanka Bielicka), a są i tacy, których rodzice pochodzili ze wsi, ale których chętnie byśmy nazywali łomżyniakami (Bohdan Winiarski czy Witold Lutosławski). A Andrzej Bobola, który tu mieszkał cztery lata? A Stefan Wyszyński? Czemu ich \"łomżyńskość\" jest cały czas podkreślana? Współcześnie zaś - ludzie, którzy np. tworzą kulturę tego miasta i mieszkają tu od dziesiątek lat nigdy nie będą łomżyniakami? Więc może nie: kto tu się barłoży od pokoleń, ale kto cokolwiek dla Łomży zrobił? _______________________________________ ... & vice versa!
|
|
Najwięcej pseudo mieszka w dzielnicy południe,tzw.hamburku.
|
|
Jestem łomżanką od kilku pokoleń, dziadek,- pra i jeszcze wcześniej ze strony matki i ojca, i co z tego, tyle pracowali dla miasta , po wojnie moja babcia,dziadek wynosili gruz na własnych plecach żeby odgruzować ulice,żeby zacząć normalnie żyć, mój ojciec w budownictwie budował co ważniejsze obiekty w Łomży, a dziś jego wnuczka nie ma swojego mieszkania bo bieda w mieście, morgów nie ma do sprzedania, pracy brak i pracuje dzieciak na umowę śmieć. W Łomży potrzeba teraz ludzi mądrych, uczciwych co widzą potrzeby ludzi i mądrze zaczęli rządzić, nie ważne czy to rodowity czy z poza .Ci z poza Łomży to też nasi ziomkowie z tego samego regionu,te same mentalności, ta sama tradycja,wiara itp ,itd ,
|
|
kiedys w lomzy byli łomzyniacy a teraz sa łomzanie jestem rodowita łomzynianka z dziada pradziada
|
|
nie ma podziałów ,ludzie z wioski są szczerzy i znają życie od podszewki. W tym trudnym czasie jaki obecnie nastał odnośnie najazdu islamu na europe musimy się zjednoczyć w imię miłości do ojczyzny! Pomysłowo.
|
|
do siwysiwy i pewnie południe to sami rodowici Łomżyniacy? południe tam kiedyś nic nie było pole puste a teraz sami rodowici Łomżyniacy dobre miastowi za jedwabnego i tym podobni miastowi masakra
|
|
W Łomży osiedlili się również prawdziwi warszawiacy, tacy z dziada pradziada. Sam znam dwie takie osoby.
|
|
U mnie w klatce większość ze wsi sie powprowadzało od kiedy wprowadzili dotacje i za ziemie płacą kolosalne ceny. Nie dość ze ze wsi to jeszcze próbują swoje rządy wprowadzić i sie panoszą.. Almę są gaszeni raz dwa przez starych lokatorów nie pozwólmy burakom brać sie pod nogi - plac zabaw to nie ich podwórko przed stodolą a piwnica nie jest ich własną ziemianką..
|
|
Każdy kto pracuje i mieszka w Łomży jest prawdziwym Łomżyniakiem.
|
|
A po co te badanie!
|
|
Dziś prawdziwych Łomżyniaków już nie ma: https://www.youtube.com/watch?v=BKYpzFgAsMQ
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |