Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
uchodźcy - stereotypy |
Na spotkaniu w Łomży, Kamil Kamiński z fundacji Przestrzeń Wspólna przedstawił wyniki badań pokazujących, że 80 % ankietowanych nigdy nie spotkało muzułmanina. Żarty ! Występuje gość w Łomży i bazuje na ankietach przeprowadzonych w jakiejś zabitej dechami wiochy? Przez ostatnie kilka lat mieszkała tu (ulica Wiejska i Czerwony Bór) ogromna liczba uchodźców narodowości czeczeńskiej. Jeżeli się nie mylę ich religią jest Islam. Tylko ludzie obłożnie chorzy nie mieli z nimi możliwości spotkania. Tak więc to 100% naszej społeczności miało z kontakt z muzułmanami. Moje wrażenia? Nie byli wrogo nastawieni. Panie z gromadami dzieci na zakupach w Kauflandzie, panowie: jak jeden mąż okupowali wszystkie lokalne salony gier wyposażone w tzw. jednorękiego bandytę. Proszę mi powiedzieć, ilu z nich znalazło pracę w mieście? Czy w ogóle się o nią starali. Wg mnie, bazowali tylko i wyłącznie na zasiłkach socjalnych. Dalej pan Kamiński zaprzeczył, że we Francji do zamieszek doszło z powodów religijnych. Wg niego to dlatego, że zostali zamknięci w swoistych gettach, gorszych dzielnicach na obrzeżach miast. No to proszę mi powiedzieć, gdzie powinni być ulokowanie w Łomży, aby tych zamieszek nie było? W nowych blokach mieszkalnych na osiedlu Południe, w hali targowej na starówce, a może w nowo budowanych budynkach jednorodzinnych budowanych w okolicach ul. Przykoszarowej? Czeczeni w polski ośrodku Linin usiłują zmusić pozostałych uchodźców do przyjęcia muzułmańskich zasad dotyczących ubioru. Kobiety są zmuszane do rezygnacji z krótkich spódniczek i bluzeczek. W Niemczech władze apelują, aby kobiety swoim ubiorem nie prowokowali uchodźców. Czy już dziś w Łomży, nasze kobiety, aby nie urazić ich uczuć religijnych, muszą zacząć ubierać się wg zasad islamskiego Hidżab, czyli burka na głowę i czarne prześcieradło na pozostałe ciało? Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: uchodźcy - stereotypy |
Odnośnie przeprowadzonego badania: badanie przeprowadzone zostałą przez fundację Przestrzeń Wspólna i Centrum Badań nad Uprzedzeniami w sierpniu 2015 r. na grupie 711 Polaków i Polek. Badanie miało na celu dokładne zdiagnozowanie postaw wobec muzułmanów i muzułmanek oraz wskazanie najważniejszych psychologicznych uwarunkowań tych postaw. Ponadto, w badaniu zastosowano relatywnie nowe narzędzie do pomiaru postaw wobec muzułmanów i muzułmanek pozwalające na rozróżnienie postaw islamofobicznych od rzetelnej, racjonalnej krytyki islamu. Wiecej o badaniu znajdzie Pan na stronie patrzena.pl Odpowiadając na Pana pytanie: Prawo kraju przyjmującego jest prawem nadrżedynym. Można wierzyć w co się chcę, ale swojej wiary nie można narzucać innym. Jeżeli ktoś łamie prawo danego kraju powinien trafiać do więzienia.Zacytuje tutaj burmistrza Rotterdamu (muzułmanina): Jeżeli komuś nie podoba się w Europie, niech pakuję waliziki i wypier... Integracja nie polega na dostosowaniu się grupy większosciowej do mniejszościowej. Inetgracja polega na tym, że obie grupy wzajemnie się poznają, szukaja płaszczyzny do wspólnych kontaktów. Z wzajemnym zrozumieminiem i szacunkiem dla odmienności. Odpowiadając na pytanie odnosnie lokalizacji: Nie powinni być umieszczani w jakimś specjalnym miejscu. Osoby te powinny zamieszkiwac tam gdzie chcą i pozwalją im na to warunki (w tym finansowe). Pobyt w Ośrodku powinien byc jak najkrótszy( odzielny temat to to, że ośrodke dla uchodźców nie powinien powstawać w Łomży). Ilu uchodźców znalazłą prace w miescie? Niewielu. Stad bardzo duża migracja z Łomży i szukanie pracy w innych miastach( zresztą podobne zjawisko występują wśród łomżyniaków). Bo jak powiedział Dominik Wach z świadczeń socjalnych nie da się przeżyć w Polsce. Jak Pan zauważył w 2009-2011 w Łomży i w ośrodkach obu mieszkała duża liczba uchodźców (szacuje się że ok 900 osób) w tej chwili jest to liczba dużo mniejsza. Opuszczenie miatsta w głwonej mierze motywowane jest czynnikami ekonomicznymi.
|
|
a o co miszukac porozumienie z muzulmanami, ja mam ich gdzies i nie zamierzam. Jak widze to kobiety w workach po kartoflach, to smiac mi sie chce. Gonic i nie patrzec, zbudowac mur jak Wegy w razie problemow, ale sprzedajne PO sie boi kazdego, co ma chociarz 50% rozumu i nie wierzy w brednie z telewizora i takichg smiesznych fachowcow, jak wyzej. Tak Cie sie podoba ta kultura, to jedz do Syrii czy Rosji w rejon czeczeni, bo nawet nie potrafili oni swojego panstwa niezaleznego stworzyc. ---------------------------------------------
|
|
Panie Kamiński po co to nam. Pan z tego ma pieniądze a my co dostaniemy? Chcesz pan sprowadzić do nas modne na zachodzie podpalania aut albo zbiorowe gwałty?
|
|
Do peter mógłbyś zmienić tę pannę na bardziej ubraną bo islamiści od Kamińskiego będą tutaj rwali ino siwy dym i niech się ten guru od islamu dokładnie określi z jakiej jest rodziny/ bo znam porządnych Kamińskich Farna ,nauka jazdy/i coś mi się wydaje że to nie ci.Moje zdanie Kamiński spieprzaj do Arabii Saudyjskiej i tam namawiaj do przyjęcia swoich braci /to tak delikatnie/.
|
|
Panie Kamiński. Proszę nam wyjaśnić?! Ankietę przeprowadzono telefonicznie, nie znając miejsca zamieszkania ankietowanego? Jeżeli uchodźcy spowodowali falę gwałtownych zamieszek we Francji, reagując na swoją sytuację ekonomiczną, to co ma im do zaoferowania Polska, a Łomża w szczególności? Mówi Pan, że Łomża jest złą lokalizacją dla uchodźców. Więc ponawiam pytanie: po cóż ta debata w mieście zamieszkałym niedawno przez 900 muzułmanów ? Był Pan na demonstracji w Warszawie \"Uchodźcy mile widziani\". W pewnym wywiadzie twierdzi Pan, że to Warszawa jest miastem przyjaznym uchodźcom, dlatego że to między innymi tam możliwy wynajem lokali na preferencyjnych warunkach – miasto co roku przeznacza pulę pięciu mieszkań dla osób posiadających status uchodźcy. Wielu uchodźców czeka jednak na swój przydział latami. Gdzie w takim razie ugości Pan pozostałych 10 tys. mile widzianych uchodźców ?? Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
Panie Kamilu, do miłości nie da się nikogo zmusić. Zmusić to ja się mogę do polubienia teściowej a nie islamisty, który za parę lat zacznie dożyć do tego żebyśmy myśleli, żyli i wierzyli w to co on. Przecież im właśnie o to chodzi zalewając Europę. Jak za parę lat zapuka do Pana drzwi Buka z Muminków i zapyta Pana czy było warto tak namawiać do tej miłości i przygarniać ich tu, to niech Pan wie, że to będę pewnie JA ubrana w burkę. Liczę tylko na to, że mój pan i władca pozwoli zrobić mi w tej burce otwór na oczy na tyle wielki, bym coś widziała i żebym nie musiała obijać się od każdego słupa idąc do Pana.
|
|
Kaminiak jak tak samo zaczniesz dbać o polaków to zgoda...ale NIE zadbasz bo na polaku nie zarabiasz ? Doskonale wiadomo że tu nie chodzi o niechęć do islamu a o DYSKRYMINACJE POLAKÓW zarówno tych bezrobotnych jak i tych tzw.biednych pracujących,wszystkich potrzebujacych polaków którzy nie mają mieszkań.Repatrianci też czekają na powrót do macierzy!
|
|
NIE UDAWAJ TROSKLIWEGO I DOBREGO Z CUDZYCH PIENIĘDZY!
|
|
czasem to az oczy bola patrzec jak sie przemecza pan kaminski zeby wzbogacic nasza kulture a wy nie chcecie Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
Dodam jeszcze, że nie wierze ani trochę w to, że będą chcieli się integrować ze społecznością do jakiej trafią. To wszystko o czym Pan mówi to takie pitu pitu dla naiwnych.
|
|
opanujcie się z tymi emigrantami ! kogo to interesuje ??? garstki wystraszonych paranoików .... Polska to nie Niemcy, Francja .... nie Szwecja, Norwegia.... i w tym stuleciu to emigranci i Muzułmanie raczej się tą Polską za bardzo nie będą interesowali !!!
|
|
Panie Kamilu, Pan i Panu podobni ludzie, zwolennicy społeczeństwa otwartego, tolerancyjnego, używają terminologii demokratycznej do obrzydzenia. Więc powiem tak: większość spośród nas, Polaków, nie chce u siebie uchodźców muzułmańskich, bo nie i już. Jest nas większość, i taka jest nasza decyzja, z której nie musimy się tłumaczyć.
|
|
w nocy ich wybic do zera i z glowy, debatuja jakby byli polonistami z zawodu, a co drugi ma pensje ponizej 1000, co wy chcecie? spokoju? ma byc mniejsce dla naszych dzieci, a nie muzulmanskiego gowna, pozdro
|
|
Te szarik fundacja cie oplacila zebys trochr na nich poplul? Powtorka z przeszlosci ,stworzyc nieprawdziy \"rasizm\"przez samych siebie a nsjlepiej jrszcze sami niech sie pobija nastepnie zrzuca na pl.-wszystkie chwuty dozwolone ,oby pokazac pl. jako tych zlych.....w reszcie narodu wzbudzic wspolczucie ze jakto rzekomo uchodzcy maja zle...w nowych blokach i zasilkach wyzszych niz niejeden z pl.ma penske za cirzka pracr...lewaki to maja jednak nierowno pod kopula. Nie ma w polsce ksenofobii jest natomiast poczucie niesprawiedliwosci spolecznej- tak kruwa to pojac!
|
|
My się nie boimy \"uchodźców\"(prawdziwy uchodźca ucieka do najbliższego kraju bez wojny, a nie 1500km od domu), MY ICH PO PROSTU NIE CHCEMY!!! A nietolerancja to brak zrozumienia dla moich poglądów, ja się tutaj urodziłem.
|
|
pozabijac dezerterow zasranych w dooope
|
|
Szarik ostrzegałem cię żebyś uważał co piszesz a ty dalej swoje. Chcesz mieć problemy i kilka stówek w plecy?
|
|
Naprawde jakim trzeba byc rasowym daunem zeby chciec sprowadzac brudasow i darmozjadow do kraju taki ktos kto zasiada w rzadzie za cos takiego powinie byc wyje b any z kraju a nie tylko z rzadu jakim trzeba byc nieodpowiedzialnym kolkiem nikogo nie chce obrazic ale tyczy sie to kazdego co jest za
|
|
Każdy chce mieszkać na podlasiu
|
|
w ramach scisłości to są dezerterzy ew ludzie ktorzy chcą:kasy, kasy, kasy, waszych kobiet, zasilkow, kasy, kasy i w odpowiednim momencie krzykną alla.h.u a.k.h.b.a.r i będzie płacz
|
|
po 1 to nie uchodzcy to dezerterzy po 2 za dezerterstwo kara smierci proste
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |