niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Aparat lustrzanka

Witam, chciałabym się doradzić, najlepiej jakiś fachowców którzy na codzień fotografują..serafiński, cbtr, itd.jaki aparat polecacie, a jakiego nie?
Uwielbiam fotografować i chciałabym się tym zająć profesjonalnie. Bardzo prosze o poradę.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Aparat lustrzanka

I uważasz, że profesjonaliści doradzą Ci, jaki super sprzęt masz wybrać, żebyś w niedalekiej przyszłości stałą się dla nich konkurencją?? Jasne...

konkurencja?!? Może i tak, faktycznie masz rację, może być tak bardzo zazdrosna o moją pasję i moją przyszłość. I powinni się zacząć niepokoić o swoją. Oczywiście żartuję..:)
Jeżeli ktoś w czymś ma pasję i nie przestaje o tym mysleć, za każdym razem gdy na coś patrzy i widzi koncepcję..nie odejdzie od tego..będzie kroczyć do przodu..I
to nie ma nic wspólego z zazdrością i z obawą, że ktoś coś straci.. a tylko z współpracą i tworzeniem nowych idei, pomysłów..i to fajnych!
A moje pytanie dotyczyło sprzętu..oczywiście sprzęt musi być dobry..wiadomo, że najlepszy kosztuje penwnie krocie...i te sprzęty są używane przez najlepszych fotografów..a ja osobiście nie mam wiedzy i pieniędzy żeby z niego korzystać..także coś na początek sprawdzonego by się przydało, żeby robiło dobre efekty :) Pozdrawiam serdecznie :)

jeżeli chcesz sprzęt używany to dobre body można wyrwać za około 5000 zł, inna bajka to obiektywy, będziesz potrzebował kilku jasnych stałek, lampy, statyw który to wszystko utrzyma, itp itd.Na początek powinno wystarczyć około 15.000 zł. Nikt tak naprawdę nie doradzi jaki sprzęt kupić bo każda marka ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników, osobiście amatorsko używam sprzętu Nikona i wartość mojego plecaka dawno przekroczyła 10.000 zł.

Ktoś kiedyś powiedział, że nie aparat, a \"fotograf\" zdjęcia robi i od tego zacznij swoją pasję. Przede wszystkim rób zdjęcia, a reszta sama przyjdzie.
Sprzęt dopasowujesz do siebie i potrzeb, nie odwrotnie.
Sprzęt dobry?... hmmm. Canon, Nikon - I liga a szczegóły zależą od Twojego zaawansowania i możliwości finansowych. Body oczywiście ma znaczenie, ale przede wszystkim zwróć uwagę na obiektywy,bo jednym raczej sprawy nie załatwisz i tu zastanów się co chcesz fotografować.
Mimo chęci konkretnych podpowiedzi nie uzyskasz, bo nikt nie zna Twoich możliwości finansowych.

oba ma

a tak w ogóle najcelniejszą radą dla Ciebie byłaby...
Zacznij od podstaw, bo raczej jej nie ma. Prawdziwa pasja daje wiedzę, a u Ciebie nowe hobby i pomysł od wczoraj? Jeśli tak, to zapomnij o lampach, statywach, obiektywach jasnych i ciemnych, stałych, oraz body za 5 tyś, jak kolega podpowiadał. Chyba że się uprzesz, to znajdziesz za 1,5 tyś zł z obiektywem- w sam raz na kwiatki, motylki, poranny pejzaż i będzie sprzęt do nauki z namiastką profesjonalnego. Gdy to przejdziesz sama będziesz wiedziała co sobie kupić.

oba ma

nie ma butow na kazda okazje. Zdecyduj co chcesz pstrykac.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org