Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
dla majsterkowiczow |
Siemka mam pytanko moze ktos wie co mam zrobic zeby w piwnicy odbieral laptop. Podpiolem pod zarowke, ale nie bezposrednio kablami tylko przez przejsciowke, ale nie dziala. Moze ktos cos doradzi :)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: dla majsterkowiczow |
bo w zarowce masz napiecie 12 V dlatego nie dziala potrzebna ci bedzie przetwornica pradu z 12 na 220 volt Tylko Bóg moze mnie sadzic…
|
|
domyslam sie ze jest miejsze napiecie, chodzi mi czy da sie jakos to przerobic ;) a inna opcja tansza :)
|
|
Oj, w piwnicy może być 24 nie 12. Przetwornica to dobry pomysl, ale nie zapomnij ze w piwnicy jest prąd zmienny a przetwornica jest na prąd stały.
|
|
zmierz napiecie, jesli bedzie 24 w sinus to git, w elektroniku powiedza ci jak zrobic mostek prostowniczy za 15 zl gora i bedziesz mial 18 v stalego co zasili lapka, potrzeba tam diody po 5 amper , pozdrawiam
|
|
W piwnicy jest 24V prąd zmienny, przetwornice są na 12 i 24 V w zależności od modelu ale potrzebują zasilania prądem stałym.
|
|
Dzieki Panowie podumam
|
|
bez sensu z tymi przetwornicami, ucinasz kabel albo kulasz jakis drugi z tym samym gniazdem co podlaczasz do lapka, do tego mostek taki co napisalem , w elektroniku za grosze i drugi koniec do gniazdka, wszystko bez zadnych przetwornic, bo zasilacz lapka daje juz 18 v wiec po co robic z 24 na 230 potem znowu 18 sinus z 24 to tak jak 24 pomnozyc przez pierwiastek z dwoch , daje nam tyle ile trzeba. dlubie przy radiach wiec mozna mi ufac, pozdrawiam
|
|
Szarowiak moglbys dac mi do siebie namiar to bys mi pomogl oczywiscie nie za free kamieniem w Ciebie nie zuce :)
|
|
napisz tu jak trzeba cos pomoc, majac w sieci zmienne napiecie 24 v to tak jak miec stalego 18 v, odwrocisz zasilacz od lapka i na naklejce bedzie te owe 18 v made in china, dodatkowo jest drugi parametr taki jak prad, czyli ampery, jesli jest tam napisane na nim cos w stylu 3A ampery to zgodnie z fizyka 18 x 3 , uzyskujesz 54 w - jakies tam straty po drodze. dlatego wybierajac cokolwiek w elektronice bierze sie nadmiarem, wiec potrzebny ci bedzie zrobienie mostka gretza, nic prostrzego, zasady dzialanie nie trzeba znac a warto, a podlaczenie banalne, do tego kandensator doslownie niewielki, koszta znikome, a efekt taki jaki sie oczekuje, wiec nalezy wybrac sie do elektronika, opisac co sie chce,czyli, ze chcemy podlaczy lapka, w piwnicy, potrzebujemy 18 v stalego z sinusa 24, do tego pokazac zasilacz od lapka, zeby pan widzial jakiej mocy dobrac diode, i poprosic zeby narysowal schemacik jak to polutowac/pospinac/skrecic/zlaczyc/podczepic jak nie bedzie klientow w sklepie to moze uzyskasz jakies darmowe korepetycje, ktore napewno kiedys sie przydadza, np, przy diagnozie altka w samochodzie. pamietaj o biegunowosci diod, czyli ze dioda przewodzi w jedna strone, z drugiej sdziala zaporowo. mostek sklada sie z 4 diod i do wygladzenia sinusoidy - kondensatorka, pan dobierze na miejce w sklepie. poswiec kilka sekund na posluchanie sprzedawcy, w elektroniku w oce sa super , kiedys uczylem sie elektroniki to tlumaczyli kazdemu co i jak, w lomzy podobnie, elektronik to przedewszystkim czlowiek cierpliwy, wiec nie bedziesz mec problemu http://tobee.w.interia.pl/pliki/obrazki/prostownik.gif jesli masz troche gratow w garazu to mozesz sam to zrobic,
|
|
aha, gif na gorze jest przykladowy, :D pozdrawiam
|
|
Zamiast snuć dziwne teorie o 24V, polecałbym wykonać jeden podstawowy pomiar. U mnie w piwnicy jest 230V, ale w półokresie (dla niekumatych w 25Hz) i w takim przypadku pomoże tylko falownik, ewentualnie podpięcie się do pionu na klatce.
|
|
chyba pokombinuje zrobic tak jak mowil szarowiak, bo podpiecie sie do pionu to sam nie dam rady tego zrobic :) przydal by mi sie ktos kto by mi pomogl to zrobic :)
|
|
A tak pozatym, czy ktoś z \"fachowców\", którzy tu piszą zastanowił się nad tym, że zasilacz do laptopa jest impulsowy, a nie stabilizowany.
|
|
Merkury wiedzial bys jak zrobic ten prad?? moze masz czas jutro do 14?? ewentualnie w sobote? :) dałbym Ci zarobic :)
|
|
laptop nie pobiera duzo mocy i wysokich napiec, wiec taki zwykly prostonik wystarczy, bateria podpieta do niego i mozna dzialac, co innego jakby baterii nie bylo a co do Hz to nie istotne czy jest tam 25 czy 50 czy 100, no i m mniej tym wieksza pojemnosc kondensatorka by sie przydala. wiadomo wygladzic trzeba i podtrzymac gdzies ten pradzik
|
|
Po pierwsze laptopy, zależnie od modelu i marki, mają różne napięcia zasilania. Po drugie podanie do laptopa napięcia wg prymitywnego pomysłu szarowiaka, czyli \"tętniącego\", bo bez \"wygładzenia\" choćby jednym kondensatorem o stabilizacji nawet nie wspomnę, grozi natychmiastową usterką wielu układów DC/DC, które często są zbudowane na cyfrowych przetwornicach, a które najczęściej \"wybuchają\" wypalając nawet laminat z powodu nieprawidłowego ich zasilania. Takie usterki często są nienaprawialne. rudy błazen z druhem
|
|
To ja juz nie wiem co mam robic. Najlepiej jak by ktos byl chetny mi taka instalacje zrobic w wolnej chwili. :) kto chetny pomoc :)
|
|
Po pierwsze po jaką cholerę włączać/użytkować laptopa w piwnicy..???!!! Po drugie nie ma sensu samemu klecić w sytuacji, kiedy na rynku dostępne są przetwornice w różnych wariantach napięć wejściwo-wyjściowych, a chińszczyzna tania jest jak barszcz (Sosnowskiego). rudy błazen z druhem
|
|
I to jest gosc ktory chce cos doradzic a karze isc po chinski szajs na rynek. Zrob prostownik wedpug zalecen w elektronicznym bez marudzenia reszty. Bo chyba pomylili laptopa z tokarka.
|
|
spróbuj kupić coś niechińskiego..., kiedy to w każdej marce sprzętu elektronicznego, ba w każdym niemal samochodzie... znajdzie się coś Made in China Dobrze, że w tych piwnicach jest napięcie tzw. bezpieczne, bo jeszcze byłbyś sprawcą śmierci tego nieszczęśnika, a tak może stracić tylko laptop. Nowoczesna tokarka też może poważnie się zepsuć od niewłaściwego zasilania. rudy błazen z druhem
|
|
co ty nie napiszesz? chlopie jesli sie jest ostroznym to i 20 00 volt nie stanowi zagrozenia, no ale trzeba miec jakis powod zeby chociaz troche kogos osmieszyc, bezssensowne porady zachowaj dla siebie, napisalem dobrze, co ma robic, moze ludzie dla ciebie nie powinni zapalek wyjmowac z kieszeni bo to grozi splonieciem miasta. jesli jestes taki dobry w teorii to moze powiedz mi jak wyglada w praktyce taki chinski szajs ktory polecasz? rozbierales? a jak juz tak to jaka tam srube dla obciazenia wlozyli m20 czy 24? pozatym bateria w laptopie w takim wypadku pelnila by jakas role, tylko pewnie nie wiesz jaka? szperaj google moze znajdziesz, do tego napisalem ze sprawa bylaby inna gdyby jej nie bylo, czytaj to co tu jest napisane a nie myslisz tylko zeby kogos obsmarowac , zenada panowie zenada.
|
|
***** Panowie niema co sie sprzeczac :) dzieki za wasze rady naprawde duzo mi to pomoglo. Podjade jutro do elektronicznego zapytam. Tylko ja sam tego mostka nie zrobie i nie bede grzebal w kablach gdzie jest zarowka hmmm... Czyli przetwornica chyba mi pozostaje. Szarowiak bylbys wstanie mi to zrobic po swojemu???
|
|
smigaj do elektronika,dobiara diody i kondensator. pozdrawiam
|
|
szarowiak bylem w elektrycznym nawet w 2och i powiedzieli ze nie da sie nic zrobic :/ nie dal bys rady ty tego ogarnac ??
|
|
heh m w elektrycznym to zarowke daja na lade conajwyzej, w elektroniku jest gosc co umie odroznic volt od ampera i zna swoja robote , a nie te lepki na umowach smieciowych
|
|
ja moge sie pobawic, gdzies mialem trans. 24 v, zrobie prowizoryczny mostek moze jutro , podaj ile watow tam masz napisane na zasilaczu
|
|
szarowiak pisze input 100-240 a output 19v input 1.5A 50-60Hz a output 4.74A daj znac w tygodniu kiedy bys mogl.
|
|
szarowiak odczytaj e-maila
|
|
Jakiś czas temu potrzebowałem kupić nowy sterownik PLC i natrafiłem na ofertę sklepu internetowego Gigaom - https://gigaom.pl/kurtyny-bezpieczenstwa/pozostale , gdzie uzyskałem profesjonalną pomoc i bardzo indywidualne podejście do klienta. Jakie Wy macie zdanie na temat oferty tego sklepu?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |