Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jazda na rowerze - prawo |
Co mówi prawo jeżeli ktoś jedzie rowerem i rozmawia przez tel lub coś je? Albo słucha muzyki na słuchawkach lub jedzie na szosie parą?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jazda na rowerze - prawo |
Nic nie słyszałem, żeby prawo zabraniało słuchać muzyki w trakcie jazdy rowerem, rozmawiać przez telefon lub jeść też chyba nie. Parą można jeździć, byle nie obok siebie ;) A co się stało?
|
|
|
No to trzymając w ręku nie wolno w takim razie ;) Co w zasadzie i tak dla mnie nic nie zmienia, bo telefon wożę w plecaku co raczej uniemożliwia rozmowę w trakcie jazdy :D
|
|
Za telefon 200 mandatu. Jazda obok siebie jest dozwolona o czym mowi: Prawo o Ruchu Drogowym Art. 33. 3a. Dopuszcza się wyjątkowo jazdę po jezdni kierującego rowerem obok innego roweru lub motoroweru, jeżeli nie utrudnia to poruszania się innym uczestnikom ruchu albo w inny sposób nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego. Co do sluchawek to nie ma zadnej podstawy karnej, ktora zakazuje sluchania muzyki przez sluchawki podczas jazdy rowerem.
|
|
cadys a masz jakieś własne przemyślenia .... lub jakieś pretensje ???
|
|
a co z jazdą chodnikiem i po przejściach dla pieszych? Bo troche wkurzające jest jak wyjeżdża się gdzieś z parkingu a przed autem nagle pojawia się rowerzysta jadący chodnikiem
|
|
Chodnikiem jeździć nie wolno. Za to wkurzające jest też jak się jedzie ścieżką rowerową, a kierowcy wyjeżdzający z parkingów/dróg podporządkowanych albo skręcający z głównej wymuszają pierwszeństwo...
|
|
przepisy dotyczące pieszych, rowerzystów i samochodów są banalnie proste !!! problem w tym, że kierowcy nie ustępują rowerzystom na ścieżkach, piesi łażą po ścieżkach a rowerzyści jeżdżą po chodnikach i przejściach dla pieszych... PROPONUJĘ ŻEBY KAŻDA GRUPA SKUPIŁA SIĘ NA SWOICH PRAWACH I OBOWIĄZKACH.... bo na dzień dzisiejszy ignorantów w każdej grupie jest wielu !!!
|
|
Otóż to.
|
|
Chciałem po prostu rozwiać wątpliwości... w sumie odpowiedź znalazłem na http://www.lifebox.pl/obowiazki-i-prawa-rowerzysty-o-czym-powinien-pamietac/ W dużym skrócie jazda parami jest dopuszczalna, jazda w słuchawkach jest niedopuszczalna (mimo, że wiele osób w nich jeździ). Z telefonem też (też wiele osób łamie ten przepis). W korkach też nie można się przeciskać.
|
|
A skąd sobie wymyśliłeś, że nie można jeździć w słuchawkach, bo pierwsze słyszę... Podobnie jak z przeciskaniem się w korkach.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |