Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przedszkole |
Witam, chcialabym sie dowiedziec jakie przedszkole jest lepsze panstwowe czy prywatne? I moze ktos wie jaka jest roznica pomiedzy jednym a drugim bo slyszalam ze cenowo to jest bardzo podobnie? A i ktore przedszkola mozecie polecic?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przedszkole |
Przedszkole prywatne zazwyczaj oferuje więcej zajęć dodatkowych np: basen , angielski itp...
|
|
Cenowo wcale nie jest podobnie. W przedszkolu publicznym pobyt dziecka do 10 godzin dziennie za m-c kosztuje mnie ok 150-160zł. Znajdź prywatne w takiej cenie...
|
|
Moje dziecko chodzi do państwowego przedszkola a ma i angielski i basen.
|
|
Jeśli chodzi o cenę ŻŁOBKA to owszem ceny są podobne, ale jeśli chodzi o przedszkole to publiczne jest dużo tańsze. Z tego co wiem publiczne przedszkola tez maja szeroki zakres zajęć dodatkowych ;-) a jeśli nie chcesz twoje dziecko nie musi w nich uczestniczyć :)
|
|
Prywatne jest czynne od 6.30 do 18.30. Nie słyszałem aby któreś przedszkole publiczne w tych godzinach pracowało, co istotne jest dla rodziców pracujących od wczesnych godzin. Wachlarz zajęć cenowo wychodzi tak samo. Jeśli dziecko ma być tylko w podstawowych godzinach to przedszkole publiczne. Jeśli dłużej - to proponuję prywatne. Zajęcia zróżnicowane, w tym np. teatr, angielski, plastyka, wf, taniec, basen.
|
|
Publiczne też otwarte są od 6:30 do 17:30
|
|
Moje dziecko chodzi do państwowego. Uczęszcza na zajęcia angielskiego, tańce, zajęcia korekcyjne, basen i rytmikę. W przedszkolu spędza 9 godzin dziennie i całkowity koszt miesięczny wraz z zajęciami to około 250 zł. Z tego co wiem przedszkola prywatne pobierają stała opłatę od 400 zł w górę i nie ważne, czy dziecko jest chore pół miesiąca. W publicznym jak nie chodzi to nie płacisz. Wybierając raz jeszcze, ponownie wysłała bym malucha do państwowego przedszkola.
|
|
kaśka, nieprawda, w Małym Artyście opłata wynosi 200 zl za pobyt (w tym wszystkie zajęcia jak wyżej) + posiłki 5,5 zł za dzień, czyli około 300-320 zł. Opłata za pobyt może być zmniejszona po złożeniu wniosku. Nie wprowadzaj w błąd. Opłata jest zbliżona. Ciuchcia, nie wszystkie przedszkola publiczne pracują w godzinach od 6.30, bo niektóre zaczynają pracę od 7.30 i pracują do 17.00.
|
|
Nie wprowadzam w błąd tylko mówię to co słyszałam i z własnych doświadczeń. Chyba nie robię tym nikomu krzywdy. Poza tym jakby nie patrzeć publiczne jest tańsze. Nie potrzebny ten jad.
|
|
Niektórzy lubią trochę pohejtować
|
|
Mały Artysta to niepubliczne przedszkole. Zgadzam się z kaśka2. Stojąc ponownie przed wyborem zdecydowałabym się na publiczne, w niczym nie jest gorsze ani słabsze od prywatnego. Kukulka w publicznym dziecko mozna zostawić po 17 godz, też nie wprowadzaj w błąd innych.
|
|
kaśka, to nie jad tylko wypowiedź. Każdy ma swoje preferencje odnośnie przedszkola. W moim przypadku zdecydowało usytuowanie pracy. To które jest lepsze czy gorsze to jest kwestia tego czy dziecko chce do niego chodzić. Ciuchcia, owszem przedszkola publiczne pracują może i po 17-tej, ale żadne publiczne nie pracuje w godz. 6.30 - 18.30. Cenowo wychodzi prawie to samo, jeśli ktoś chce dziecko zostawiać na dłużej, i pod warunkiem, że dziecko chodzi na zajęcia dodatkowe. Poza tym gdyby nie obniżka za nadgodziny w ubiegłym roku, to prawdopodobnie cena byłaby ta sama. Dla kogoś kto korzysta tylko z godzin podstawowych polecam publiczne, w innym przypadku kwestia rozpatrzenia własnych możliwości finansowych.
|
|
ps. w cenie za pobyt są również wyjścia do teatru, imprezy zewnętrzne, dojazdy, basen. To nie tylko cena za pobyt, ale również kwota obejmujące język angielski i inne zajęcia. Nie płaci się na komitet rodzicielski. Trochę inne zasady niż w publicznym przedszkolu.
|
|
Po zmianie cen za pobyt dziecka w przedszkolu publicznym wychodzi drożej. Przynajmniej w moim przypadku. Stare zasady przewidywały zajęcia w cenie przedszkola i wychodziło około 200 zł miesięcznie. Tera około 150 zł ale za zajęcia trzeba dodatkową stówe dopłacić. Tak więc zmiabyła na lepsze dla rodziców którzy dzieci prowadzą o 8 rano a np babcia odbiera je o 13.
|
|
kaśka2, dlatego nie chcę wypowiadać się o publicznych przedszkolach, bo nie znam do końca zasad opłat za pobyt. Koleżanka mi mówiła, że każde zajęcia dodatkowe są płatne i porównując ofertę MA i przedszkola publicznego kwotowo wychodziło mi prawie to samo. Ważne aby dziecko było zadowolone, a opiekunki podchodziły profesjonalnie do dzieci.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |