Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Wycinka przed wyborami |
Pamiętacie jak pisałem o wycinaniu drzew w Łomży? Popatrzcie teraz na ulicę przy LO I (Bernatowicza) - wycięli wszystkie drzewa i zrobili parking (kostka Terrazytu oczywi¶cie), popatrzcie na aktualn± wycinkę starych drzew obok Szkoły Muzycznej - będzie tam parking z kostk± Terrazytu oczywi¶cie!; popatrzcie na wygolone drzewka (nawet niewielkie jarzębiny) na ulicach i osiedlach! Teraz te "drzewa" przypominaj± ukochan± przez SM i "magistrackie gł±by" formę betonowych słupów. Ani panowie "bezradni", ani ochrona przyrody -nawet się nie zaj±kn± na tak± dewastację. Oczywi¶cie będ± bredzić o szkodliwo¶ci topoli! W całej Europie rosn± piękne topole i nawet dosadzaj± tam nowe topole włoskie, na własne oczy widziałem. U nas natomiast dalej króluje "gł±bowato¶ć mózgowa" oraz zauroczenie betonem, asfaltem i kostk± Terrazytu. Przed wyborami wymy¶lił magistrat (i inni), że zdobędzie poparcie pod hasłem:"Tysi±c kostkowych klepisk zamiast tysi±ca drzew". Nie wiem jak wy , ale ja te szopki dobrze zapamiętam przy wyborach! Zbych
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Wycinka przed wyborami |
"tysiac czerwonych placow":))))... i zadnej fontanny:) °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Ludzie, a czego wy oczekujecie od władzy. Oni robi± to co obiecali(wybierzcie nas a będziecie mieli do¶ć...). No i mamy do¶ć...
|
|
słusznie, na terenie miasta obserwuje się niczym nieuzasadnion± wycinkę drzew. Co prawda wła¶ciwie s± tam jakie¶ powody , ale czy istotne przy tak głębokiej i szybkiej degradacji zieleni na terenie miasta. Z tego co wiem to często sami mieszkańcy tzn nie wszyscy tylko jeden " pieprznięty" zwykle podnosi wrzask o to , że co¶ mu nie pasuje terroryzuj±c władze miasta . Te dla ¶więtego spokuju tn± wszystko jak leci aby mieć natręta z głowy. No a potem dochodzi do sytuacji ,że s±siedzi tego pieprzniętego szukaj± tego kto zrobił im takie ¶wiństwo i wyci±ł ich ulubione drzewa. Zło¶c idzie w kierunku ratusza a autorem pomysłu jest twój najbliższy ukochany s±siad. Nie powiedziałem całej prawdy bo w naszej administracji sa też zwolennicy tego cięcia , s±dzę że należy do nich dyrektor ZGM Pan Stefanowicz . Jeżeli sie mylę to niech wyja¶ni dlaczego tak swobodnie pozwala na wycinkę drzew wokół bloków komunalnych. DONOS
|
|
a niech sobie tna i tak kazdy o tym zapomni niedlugo On
|
|
Do "on" A co ty taki...? Drzewa ci nie odpowiadaja... wszystko ci nie odpowiada... to zrob cos! a nie wypowiedzi strasznie takie nijakie.. :P
|
|
Do Zbycha..... |
...czemu Cię tak gryzie ta kostka Terrazytu...? ...też sprzedajesz, a od Ciebie nie wzięli...?? ...z tego co wiem, to Terrazyt już nie produkuje kostki, a sprzedaje to co im zalega na magazynach..... taniej..... pozdrawiam _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Słyszałam, że ta wycinka to pomysł racjonalizatorski cieci. Jak się co nieco wytnie, to nie ma tylu li¶ci do zamiatania.... Płotka
|
|
Re: Do Zbycha..... |
Do samej kostki Terrazytu nic nie mam, nawet nie wiem, kto naprawdę j± produkuje bo jako produkt jest całkiem dobra, ale PIOTRZE - czy zauważyłe¶, że nie o to tu przecież chodzi? To jest tak, że do produkcji broni także nic nie mam do chwili, aż zacznie kto¶ do mnie celować - nad±żasz? Smuci mnie trochę:..."nich tn± i tak zapomn± o tym"... O nas też zapomn± kiedy¶, a więc czy w ogóle warto żyć?(do "on") Pozdrawiam. Zbych
|
|
Re: Do Zbycha..... |
Zbychu ...to rozumiem..... i też boleję nad zmniejszaj±cym się procentem powierzchni (iobjeto¶ci) zielonych wszędzie.... czy w mie¶cie... czy w lasach (Puszcza Piska) ...po prostu wydawało mi się że mocno akcentojesz to że jest z Terrazytów (szukałem podtekstów) ....... ...najgorsze jest to że się wycina...... a nie sadzi prawktycznie wogóle nowych....... je¶li juz to jakie¶ małe jarzębinki, rajskie jabłonie itp...... .....taki wielki plac...... u "Ambroziaka" niem ożna by tam zrobic szybkiej akcji...... "Kto chce mieć swoje drzewo?" ....składka po kilkana¶cie złotych na sadzonki i transport....... przywozimy ....każdy odbiera swoje i sadzi...... !!! i mamy piekny las (bór?) w centrum miasta...... za kilka lat..... _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Bor w centrum miasta? ...brak patroli... wylegarnia przestapczosci... nieee Lepiej niech zagospodaruja to w inny sposob... pomysl z jakims centrum kulturalnym bylby dobry. Kawiarnie, kregielnia, itp... Jestem ZA!
|
|
czemu brak patroli.....? ...czemu wylęgarnia przestępczo¶ci....? poza tym drzewa można tak prowadzić, że jest trawnik.... a korony drzew znacznie wyżej.... tak że ¶wiatło wszędzie dociera i widać co się dzieje..... :) ...i gdzie¶ między tymi drzewami mozna zrobić jakie¶ boisko, jaki¶ plac zabaw, scenę, kawiarenkę, ....czemu nie..... ...bo tak jak to zostawili na perspektywie (skate park) .... nie bardzo mi się podoba..... ....fajnie, że wreszcie młoda młodzież ma czym się zaj±ć, gdzie pohasać, pograć...... .....ale to praktycznie trawiasto, tartanowe pustkowie (mimo tych wszystkich malutkich drzewek dookoła) Pozdrawiam Piotr ps. tak tak wiem..... o gustach się nie dyskutuje ! :))) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Ostatecznie trzeba wysluchac glosu mieszkancow co by chcieli w tym miejscu i wybrac najrealniejsze plany. Rozpisac jakis konkurs (czy cos takiego - nie znam sie na tym) znalesc ludzi ktorzy byliby chetni do otworzenia/przeniesienia tam swoich lokali gastronomicznych... bo az glupio mi sie robi jak ide ze znajomymi ze szczecina a w srodku miasta krowy sie pasa (albo konie). To juz wg. mnie lekka przesada. Przesada jest rowniez to zeby ten teren pozostawal pusty... cos trzeba z nim zrobic... Bo niedlugo ktorys z wlascicieli wpadnie na pomysl zeby tam jakies zborze czy kukurydze zasiac. :) Pozdrawiam ps. I co z tym zagospodarowywaniem miasta? Kto za to odpowiada?
|
|
Trzeba oddac sprawiedliwo¶ć Ambroziakowi: swego czsu obsadził cał± aleję kasztanami. Niestety, "wierni katolicy" systematycznie łamali, aż zostało kilka biednych drzewek, które podobne s± raczej do krzaków. Znowu nasuwa się uogólnienie: jaki naród taka władza (dziwić się, że tn±?). Nasi 'notable" uważaj± pewnie, że "na betonie lepiej widać przestępców"! To wszystko przecież robi± "dla naszego dobra" ... czasami ogarnia mnie niemoc wobec...gdyby głupota mogła fruwać, to w Polsce bez końca trwałoby zaćmienie słońca... Trzymajcie się mimo wszystko! Zbych
|
|
dla mnie to wyglada tak: przed wyborami trzeba sie wykazac wiec trzeba robic byle co byle bylo widac a co jest bardziej spektakularnego od wyciecia wielkich drzew no i praca dla paru z interwencji do ukladania choc podobno slyszalem ze takie wysokie topole sa niebezpieczne groza bowiem przewroceniem (w srodku to same pruchno) ale to trzeba systematycznie przycinac i dbac a to juz nie jest takie spektakularne
|
|
Witam wszystkich, Teraz dokładnie widzę jak rodzi się plotka w Łomży. Kto¶ podał hasło wycinka drzew i bez sprawdzenia faktów wszystkich krytykuje. Tak rodzi się jedynie nienawi¶ć budowana na swoich byłych i potencjalnych wrogach. Łatwo jest pu¶cić wodze fantazji i mówić to co ¶lina na język przyniesie. Fakty s± zupełnie inne. Sprawa wycinki drzew przy szkole muzycznej czyli na ulicy Dmowskiego jest następuj±ca. Mieszkańcy już od dawna wysyłali pisma z pro¶b± o dokonanie wycinki. Skoro tak bardzo walczycie o drzewa w Łomży, to czy chcecie mieszkać w mieszkaniu zaciemnionym przez cały rok (aż do czwartego piętra w bloku). Czy skoro jeste¶ alergikiem to pozwolisz aby drzewo które ma zły wpływ na Twoje samopoczucie było na wyci±gnięcie ręki z balkonu ? Do wycinki w tym rejonie przyczynili się również handlowcy z w/w ulicy. Uzasadnienia : Utrudnienia w ruchu spowodowane brakiem parkingów, Niebezpieczeństwo dla ludzi spowodowane spadaj±cymi gałęziami. Tak, tak, sam osobi¶cie nie raz odci±gałem z drogi połamane gałęzie po byle wichurze. Tak więc ja jestem za tym co się stało. Owszem można mieć na ten temat swoje zdanie, ale trzeba sobie zdać sprawę, że niektóre miejsca potrzebuj± takich zabiegów i jest to robione dla dobra ogółu. My¶lę że na¶wietliłem Wam sprawę wycinki drzew przy szkole muzycznej. Innych sytuacji nie znam więc się na ich temat nie wypowiadam. Zawsze bardziej widoczne rzeczy przyci±gaj± uwagę widzów. Czy kto¶ z was zauważył jakie¶ działania zwi±zane z sadzeniem drzew w Łomży ? Pozdrawiam Sharky Sharky
|
|
Sharky, przy szkole muzycznej wycięto drzewa nie zasłaniaj±ce żadnego piętra w żadnym bloku, tylko przy wjeĽdzie. A te "słupy" z wyciętch drzew w mie¶cie wcale Ci nie przeszkadzaj±? Topole przy LO II wcale nie były spróchniałe i teraz młodzież zamiast widoku zieleni będzie w±chać spaliny z parkuj±cych samochodów (ale pewnie dla nich jest to miły, taki "samochodowy" zapach , i będzie kojarzył się z "wieczn± młodo¶ci±" bo staro¶ci w tych oparach pewnie nie dożyj±). Staram się uszanować Twoje argumenty, ale wybacz - jeste¶ typowym człowiekiem asfaltowego miasta, a więc trzeba by wyci±ć WSZYSTKIEdrzewa - bo powoduj± alergię, łam± im się gałęzie, spadaj± owoce (np. kasztany), trzeba sprz±tać li¶cie, trafiaj± w nie pioruny, zaciemniaja ¶wiatło w bolkach, przeszkadzaj± w budowie parkingów (samochód - to jest dopiero bóg!), na poboczach wjeżdżaj± na nie samochody (powduj± wypadki), siadaj± na nich ptaki i sr...± na chodniki, próchniej±......czyli s± tylko przeszkod± w poważnego mieszczucha. Pewnie mnie poniosło, wybaczcie, ale nie mogę jako¶ tego zrozumieć. Pozdrawiam. Zbych
|
|
W pi±tek wyjeżdżałem z Łomży w kierunku na Zambrów. Z prawej strony drogi, przed blokami, w odległo¶ci od nich jakie¶ 40-50metrów, powycinano drzewa. WYdaje mi się, że to były lipy. Widać , że miały juz trochę latek, ponad metr ¶rednicy. Wygl±dały też na zdrowe - było widać ¶cięte pnie, na całym przekroju zdrowe jasne drewno - Zastanawiam się komu znowu one przeszkadzały!!!???? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Pomysł dla "wycinaj±cych"...Skoro drzewa przy szkole muzycznej przeszkadzały samochodom i stanowiły potencjalne zagrożenie dla przechodniów to może wytnijmy tez cały park przy Legionów..... Argumenty: przecież ptaki zamieszkuj±ce wierzchołki drzew stanowi± potencjalne zagrożenie dla przechodniów i ich wierzchniego okrycia, ba...zniknie także powstaj±cy po deszczu niezbyt przyjemny zapach w tej cze¶ci Legionów... ...I?... każdy powód może być dobry...Tylko wycinaj±c co popadnie, i nie dbaj±c o sadzenie nowych drzewek.... za 10 lat łomża będzie zupełnie "goła"... Zasłanianie się alergi± jest także niedorzeczne. Alergenem równie dobrze może być wszystko, siersć kota, psa, kurz, ¶rodki chemiczne......itp. ...Może kto¶ gustuje w krajobrazie typu "Stary Rynek"...lub poprostu nie my¶li... °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Pod blokami na osiedlu - w ogrodkach - mieszkańcy nasadzili dużo drzew i s±dzę, że nikt nie zastanawia się nad tym. czy mu jakie¶ drzewko zacienia mieszkanie, czy nie. Tym bardziej nie zastanawia się, czy je wyci±ć. Ludzie szanuj± te drzewa, bo sadzili je własnymi rękami i sami je pielęgnowali. A odpowiadaj±c na jedno z pytań które zadał Sharky: Ja nie chcę "mieszkać w mieszkaniu zaciemnionym przez cały rok (aż do czwartego piętra w bloku)". W zwi±zku z powyższym proponuję wuburzyć wieżowiec, który mi zasłania słońce. Płotka
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |