Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
wyrzucony szczeniak szuka domu ! |
Witam W pewnej miejscowości latem często ludzie wyrzucają psy. Blisko Łomży. Teraz trafił tam ten młody piesek, którego zdjęcia zamieszczam poniżej. Umiejscowił się w niebezpiecznym dla niego miejscu, bo przy samej szosie, Gdzie jest spory ruch. Śpi w rurze melioracyjnej. Jest bardzo przestraszony, ale widać, że chciałby się bawić i zaufać komuś. Jest bardzo żywotny. Na razie nie pozwala się pogłaskać tylko czasami na krótko dotknąć i się cofa. Może jeszcze nie jest za późno. Ja nie mam możliwości dojeżdżania i dokarmiania psa codziennie, ani zabrania go do siebie. Grozi mu potrącenie przez samochód. Piesek już mnie trochę zna to pomogę go zabrać stamtąd. https://plus.google.com/u/0/photos/108568669723119960655/albums/6147687995559639857
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: wyrzucony szczeniak szuka domu ! |
Zabierz go po prostu... nawet do schroniska... nie pozwól mu tam zostać...
|
|
Żadne schronisko nie działa w obrębie gminy. Nikogo nie obchodzą te psy. Nie ma żadnego rozwiązania. Orientowałam się już kiedyś. Problem z wyrzucanymi psami w okresie letnim powtarza się co roku we wszystkich miejscowościach w około Łomży. To tylko jeden z tych psiaków. Schronisko w Łomży jest jedno i zawsze zapełnione. Dostaje pieniądze z urzędu miasta tylko na psy odłowione w mieście Łomży i pod warunkiem, że jest dla niego miejsce. Nie mogłabym oswoić tego psa i przełamać jego strachu tylko po to, aby wywieść go do Łomży i tam znowu porzucić, aby zgłosić go do schroniska, które nie wiadomo nawet czy go weźmie z uwagi na chroniczny brak miejsc. Pałętając się po mieście bezpieczniejszy nie będzie.
|
|
Każda gmina ma podpisaną umowę ze schroniskiem to na pewno. Niekoniecznie musi to być Łomża. Udaj się do Urzędu Gminy,w której znajduje się pies, zgłoś go i poproś o potwierdzenie przyjęcia zgłoszenia, jeśli będą się wykręcać, poproś o uzasadnienie odmowy. Każda gmina ma obowiązek odławiać psy na swoim terenie i nie warto nawet słuchać, ze nie mają pieniędzy, na to jest inna pula.
|
|
Większość gmin ma podpisaną umowę ze schroniskiem w Radysach. To nie jest dobre miejsce dla szczeniaka, choć ta droga też nie. Jeśli psiak jest w gminie Łomża to śmiało zgłaszaj go do odłowienia, umowa jest ze schroniskiem w Żarnowie.
|
|
Czy chodzi o te schronisko? Głodnemu proponujecie wycięcie żołądka? http://www.tvn24.pl/prosto-z-polski,18,m/lamanie-praw-zwierzat-bicie-wlascicieli-schronisko-dziala-mimo-nieprawidlowosci,384932.html Naprawdę nikt tutaj nie zna kogoś, kto może wziąć tak ślicznego psiaka?
|
|
To schronisko w Radysach, okropne. A większość gmin z tym właśnie ma umowę.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |