Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Praca |
Chciałam poruszyć pewien temat....Dlaczego kobiety w ciąży traktowane są jak samo zło? Chodzi mi o pracę....Jestem teraz w trakcie poszukiwań, ale gdy ktoś usłyszy że jestem kobietą ciężarna to już koszmar....Ale my kobiety w tym stanie jesteśmy również dyspozycyjne, potrafimy być sumienne, uprzejmie, kulturalne....I również potrzebujemy mieć jakieś pieniądze. ....Czy to, że jesteśmy brzemienne to na starcie musi nas skreślać? Bezsens. ...Moim zdaniem te młodsze częściej są bardziej nieogarnięte i mało pracowite...No ale widocznie pracodawca tym się kieruje i życzę powodzenia co do takich pracowników. ..I powiem tak:Ciąża to nie choroba! Nigdy nią nie była i nie będzie. To po prostu zwykle 9 miesięcy oczekiwania na nowe życie. ...A w tym czasie czekania my jesteśmy takie jak zawsze...Jesteśmy człowiekiem, który ma potrzeby i chciałby zarobić/dorobić. ...Drodzy pracodawcy. ...Nie dyskryminujcie ciężarnych. ... Ona
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Praca |
Wiesz...W rzeczywistości nie jest tak kolorowo jak piszesz. Ciąża to dla pracodawcy strata pracownika na co najmniej kilkanaście miesięcy. Już po samym zajściu w ciążę wiele kobiet, które są zdolne do pracy wykorzystują to i lecą na 9-cio miesięczne zwolnienie lekarskie. Potem oczywiście wychowawczy, macierzyński... Dziwisz się tak pracodawcom, zwłaszcza prywaciarzom? Traci z automatu pracownika, który blokuje mu etat i dodatkowo którego trzeba opłacać.
|
|
Taka prawda trzeba byc idiota zeby we własnej firmie zatrudnic kobiete w ciazy.
|
|
trzeba byc idiota zeby głosowac na PO i te Pisy... trzeba byc idiota zeby własny kraj doprowadzac do upadku trzeba byc polakiem aby robic powyzsze, czysty debilizm
|
|
Rajdowiec-jeśli masz lub będziesz miał swoją własną firmę i nie zechcesz zatrudnić kobiety w ciąży to....Idiota to za lekkie słowo. .. Ona
|
|
A poza tym nie każda kobieta leci na wolne jeśli dowie się, że jest w ciąży. ...Każdy człowiek jest inny wiec proszę nie mierzyć wszystkiego jedną miarą. ... Ona
|
|
Lepiej sie nie mnożyć jak chcesz kaskę robić ;-) odp. już dostałaś nie jest w niczyim interesie ze ty chcesz mieć dzieci i tyle.
|
|
Sluchaj bedziesz miala swoja firme to zobaczysz czy tak fajnie placic komus kogo nie ma bo chyba nie powiesz ze w 7mies bedziesz skrzynki nosic w sumie to nawet ja bym nie pozwolil bo szanuje ten stan ale z wlasnej kieszeni nie bede za to placil. Trzeba miec zal do panstwa a nie do wlascicieli firm.
|
|
Amy Angel, oczywiście, że nie każda kobieta tak robi, ale dużo jednak tak postępuje i przez to odbija się to na ogóle. Trzeba też wziąć pod uwagę przepisy Kodeksu Pracy, które gwarantują kobiecie w ciąży czy kobiecie karmiącej wiele przywilejów, które są tym samym utrudnieniem dla pracodawcy. Chodzi mi np. o brak możliwości pracy w godzinach nocnych i wiele innych które wynikają z KP, a których nie będę tutaj przytaczał. Poza tym tak jak wcześniej wspomniałem- wychowawczy i macierzyński. Reasumując kobieta w ciąży lub z małym dzieckiem jest kiepskim materiałem na pracownika dla potencjalnego pracodawcy. Można całą tą sytuację naprawić tylko i wyłącznie w ten sposób, aby Państwo płaciło takiej kobiecie dopóki nie będzie ona zdolna do pracy, a nie pracodawca, któremu taki pracownik widnieje tylko w grafiku, musi na niego ponosić duże koszty, a fizycznie nie daje mu taki pracownik nic. Inaczej oczywiście jest w sferze państwowej (budżetowej), bo po pierwsze nikt nie płaci takiemu pracownikowi kasy z własnej kieszeni, a po drugie nawet w przypadku długiej nieobecności pracownika można zatrudnić kogoś na staż czy ma umowę zlecenie, kto zastąpi danego pracownika na czas absencji. Praktyka ta powszechna jest w wszelkiego rodzaju urzędach, sądach itp.
|
|
Witam, mam dla Ciebie ofertę pracy/współpracy. Odezwij się do mnie proszę na priv.
|
|
zapytaj z ZUS-ie dlaczego nikt nie zatrudnia kobiet w ciąży. Od razu są kontrole że niby celowo ktoś cię zatrudnił żebyś miała zasiłki itp. Nie obwiniaj pracodawców jak nie znasz się na przepisach tylko miej pretensje to tych co ustalają przepisy i do tych co kontrolują pracodawców bo to właśnie ich wina. Nikt nie chce płacić kary za zatrudnienie osoby która niedługo pójdzie na zasiłek
|
|
Podaj meila to się odezwę do Ciebie Ona
|
|
Monika Sz. Podaje meila to napisze do Ciebie Ona
|
|
.
|
|
No, państwo strasznie próbuje takie rzeczy inwigilować, a potem powiedzą, że istnieje problem kobiet, które po ciąży nie pracują, bo się odzwyczaiły.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |