niedziela, 16 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
PUP!

Hej, mam takie pytanie, będę wdzięczna za rzeczowe odpowiedzi :) Jakis czas temu zarejestrowałam się w urzędzie pracy. Czy PUP ma obowiązek wysyłania mnie na jakieś szkolenia, kursy itp? I czy ja mam prawo ewentualnej odmowy odbycia jakiegos kursu lub też odmowy przyjęcia oferowanej pracy? Obecnie choruję, przechodzę ciągłe badania i nadal nie mam diagnozy, nie jestem w stanie wychodzić z domu, stąd moje pytanie..

:) :) :)
:) :)
:)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: PUP!

Zależy na kogo trafisz. Musisz zadzwonić do nich i wyjaśnić sytuację, aczkolwiek nie jest powiedziane, że bez zaświadczenia lekarskiego w jakiś sposób Ci ulżą. Jeżeli chodzi o odmowę to kiedyś mogło się odmówić 3 ofert teraz pewności nie mam, ale wydaje mi się że z obecnymi przepisami nie można odmówić (musisz poczytać o tym na ich stronie powinno być napisane). Szkolenia chyba są dla chętnych, chociaż mnie na siłę wysłali na kurs, także to też nie jest jednoznacznie określone. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam ;)

Owszem, pomogłaś, bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam :)

W takim razie cieszę się, że mogłam pomóc ;)

Odmowa bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej pracy zarobkowej, lub innej formy pomocy określonej w ustawie, lub poddania się badaniom lekarskim, lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie, wykonywania prac społecznie użytecznych, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych albo udziału w szkoleniu, stażu, przygotowaniu zawodowym dorosłych spowoduje pozbawienie statusu bezrobotnego na okres:

120 dni w przypadku pierwszej odmowy, 180 dni w przypadku drugiej odmowy, 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy.

Nie chciałbym Ciebie wprowadzać w błąd, ale wydaje mi się że PUP nie ma obowiązku (ma jedynie prawo) kierowania Ciebie na kursy, szkolenia itp. Niemniej Ty masz prawo do korzystania z takich form \"dokształcania\" o ile są one organizowane, a Ty spełniasz warunki.

Nie jestem też pewien czy masz prawo do odmowy przyjęcia pracy, ale wydaje mi się, że o ile masz jakieś racjonalne uzasadnienie to chyba możesz odmówić. Jeśli nie, a jesteś kierowany do jakiejś marnej pracy za marne pieniądze, lub masz już przykre doświadczenia z tym pracodawcą to zawsze możesz ze skierowaniem udać się do danej firmy i na dzień dobry powiedzieć np. nic nie umiem, na niczym się nie znam, nigdzie nie pracowałem, a moim hobby jest notoryczne alkoholizowanie się i w związku z tym chciałbym zarabiać 6000 netto i z racji Twojego kosztownego hobby oraz kosztów utrzymania, ani złotówki mniej. Wówczas taki pracodawca stwierdza, że nie spełniasz jego oczekiwań lub nie masz odpowiednich kwalifikacji i z pokwitowanym skierowaniem wracasz do PUP.

Jeśli jesteś chory i nie możesz stawić się na podpis to powinieneś przedłożyć zaświadczenie od lekarza, który zresztą może ktoś dostarczyć w Twoim imieniu. Ewentualnie skontaktować się telefonicznie z Panią, u której składasz podpis, wyjaśnić jaka jest sytuacja i poprosić o możliwość zgłoszenia się w innym terminie na podpis.

To tyle co mam do napisania, ale podkreślam, że pewności nie mam.

Baaardzo Wam dziękuję za pomoc! :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org