wtorek, 18 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
dlaczego policja zastrzeliła niewinnego człowieka?? :(

http://wiadomosci.onet.pl/1363038,11,item.html nienawidzę policji banda niewyszkolonych baranów która jak zwykle najpierw strzela a pózniej zadaje pytania wstyd na szubienice z nimi.............

Jack Daniels rulezzzzzzz

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: dlaczego policja zastrzeliła niewinnego człowieka?? :(

Człowieku, co ty pier**olisz, przeczytaj artykuł, zastanów się 5 razy a poźniej pisz. Moim zdaniem policja miała racje.

Niewyszkolony to byl baran, co nie wiedzial ze jak go zatrzymuja na blokadzie, to ma sie zatrzymac albo beda strzelac. Przestan zwalac wszystko na policje. Szkoda chlopaka, ale jesli faktycznie ominal blokade i uciekal to co niby miala robic policja?

I Ten co juz nie żyje i panowie policjanci sie chyba naogladali za duzo poscigow z usa.

BRAWO dla policji !!! W podobny sposób jak ten motocyklista powinni kończyc hulugani na stadionach. Padło by troche trupa to społeczeństwo poczuło by respekt do prawa i policji która je egzekwuje. Mocne rozwiązania są najlepsze !!! Przez takich ludzi jak pomysłodawca tego topica niedługo strach bedzie z domu wyjść bo przestępcy będą mieli większe prawa niż ich ofiary.
Na obecne niebezpieczne czasy najlepiej było by powołac instytujce typu SS, Gestapo oni wiedzieli jak od durnych polaków egzekwować prawo.

Po pierwsze, to juz tytul tego watku jest idiotyczny. Nie zastrzelila niewinnego czlowieka, bo pierwsza jego wina bylo chocby to ze nie mial prawa jazdy, kolejna ze nie zatrzymal sie na blokadzie. A policja wedlug mnie zareagowala prawidlowo. Szkoda, ze zginal mlody chlopak, a nie jakis bandyta, ale wina lezy po jego stronie niestety.

dran skoro maja zabijac za brak prawa jazdy a uciekających po pijaku nie zabijaja to ty pieprzysz głupoty a na blokadzie nietrzeba sie zatrzymać jeśli masz wątpliwości czy to policja albo ci się nie chce nie maja prawa strzelać ale oczywiście teraz to wina tego chłopaka bo oczywiście chciał rozjechać 10 policjantów niby życzę ci żebyś tak samo zginoł w beznadziejny sposób albo ktoś z twoich bliskich i wtedy wypomnę ci ooo zabili go bo nie miał prawka zreszta wstąpię chyba do police i będe mógł se legalnie ludzi zabijać hwdp

Jack Daniels rulezzzzzzz

Poparcie dla slash forever wild...

Enen napisał: Przez takich ludzi jak pomysłodawca tego topica niedługo strach bedzie z domu wyjść bo przestępcy będą mieli większe prawa niż ich ofiary.

Człowieku zastanów się co piszesz! Przecież to policjanci, którzy strzelają do ludzi są przestępcami! Pewnie strzelali w opony? Ręce opadają jak czytam posty takich stworzeń...

policja ma racje i żądzi

koleś nie zatrzymał się na wezwanie więć skąd Policja miała wiedzieć czy to nie bandzior. sam sobie winny

rotfl. Po pierwsze to ja nie jezdze bez prawa jazdy i nie robie innych podobnych glupot, nie uciekam przed policja to i nie maja powodu do mnie strzelac. Co do niestrzelania do pijanych to zauwaz drobna roznice sytuacji, to byla blokada drogowa, czekali na groznego przestepce. Pewnie telepatycznie mieli wiedziec, ze motocyklista uciekajacy przed nimi akurat jest niewinny.
Co do pieprzenia, to powala mnie sila twojej argumentacji. Nie rozsmieszaj mnie juz wiecej bo moge tego nie wytrzymac. Doucz sie prawa dyskutancie, prawo nie zatrzymac sie, to masz jak cie proboja w nocy poza miastem w nieoznakowanym radiowozie zatrzymac. Watpliwosci heheh, stoi oznakowany radiowoz, umundurowani gliniarze itp. a ten ma watpliwosci... A sprawdzac doswiadczalnie czy jak ci sie nie chce to sie mozesz nie zatrzymac, to ja ci nie radze, bo mozesz skonczyc jak ten chlopak w swietle prawa. Jakby mial prawo jazdy to by znal przepisy i wlasnie dlatego bez prawa jazdy jezdzic nie wolno.
A w ramach wymiany zyczen, to ja ci zycze zeby jakis bandyta na motorze rozjechal cie albo kogos z twojej rodziny i wtedy powiem ooo ktos zginal bo policja nie musi go lapac jak im sie nie chce. Nie wstepuj do policji, bo brak ci rozumu i zdrowego rozsadku do tego. A hwdp to ci powinien ojciec pasem ze lba wybic. Kolejny inteligentny inaczej. Zlodzieje i bandyci powtarzaja to w kolko, bo im policja przeszkadza ludzi okradac, a jeden z drugim powtarza bezmyslnie. Do ksiazek sie wez lepiej.

a ilu ludzi dziennie nie zatrzymuje się na wezwanie? fullll a policja może i rządzi ale racji to nie ma na pewno niech się wezmą za żuli w samochodach i prawdziwych bandytów a nie jak coś ktoś okradnie to pużniej wala w kogo popadnie podobnie było już kiedyś jak ostrzelali zamochód z kolesiami niby w opony ale na wysokosci szyby..... ;(

Jack Daniels rulezzzzzzz

Oj kochaniutek chętnie bym cie przesłuchał ale kiedys (PRL) nie teraz......

kochaniutek, pokaz mi przepisy prawa wedlug ktorych ci policjanci sa przestepcami. a jak ich nie znasz to nie naduzywaj tego slowa. co do strzelania, to policjant oddal kilka strzalow ostrzegawczych i podejrzewam ze pozniej faktycznie strzelal w opony. Strzelales kiedys z broni krotkiej? Albo chociaz masz pojecie o celnosci takiej broni? Powyzej kilkunastu metrow strzelanie do ruchomego celu to juz dobry wyczyn. A jakby go chcieli zastrzelic, to pewnie by go trafil juz pierwszym albo drugim strzalem, zamiast ostrzegawcze walic tyle razy.

heheh wiesz sam jeżdze motorkiem i jak mi się niechce to sie nie zatrzymuje i bardzo wielu motocyklistów tak robi i policja dobrze o tym wie......... koles był młody spanikopwał bo wiedział że nie ma prawka sam pewnie terz byś tak zrobił....... i policja powinna strzelac w opony a nie w niego no chyba że połowa pierwszy raz używała pistoletu a u nas w policji to normalka

Jack Daniels rulezzzzzzz

Slash forever wild a Ty masz jakies rozdwojenie jazni czy co? Jak gdzies cos okradna, kogos pobija, zamorduja, to wrzask ze glupia policja nic nie robi, tylko sciga drobnych pijaczkow. Jak poluja na bandytow, to drzesz sie zeby sie lepiej za ganianie zuli wzieli. I tak to wlasnie jest, zawsze zle.

zresztą wydaje mi się że połowa ludzi w tej rozmowie to dzieciaki psów albo same psy do zobaczenia na drodze.........

Jack Daniels rulezzzzzzz

ty oni ani nie scigaja pijaczków ani morderców zero wysiłku poprostu czekaja az cos im się nawinie to moze to zrobią.... zreszta jaka władza taki kraj

Jack Daniels rulezzzzzzz

jezdzisz motorkiem i dlatego debila bronisz. ja ci powtarzam jeszcze raz, ja bym tak nie zrobil, bo ja bez prawka nie jezdze. a ze ty sie nie zatrzymujesz to zaden powod do dumy. powinni ci sie w koncu do dupy dobrac to bys zmadrzal i zaczal prawa przestrzegac, zamiast nadawac na policje ze tego wymaga. a co do uzywania pistoletu to ci jeszcze raz napisze, sprobuj postrzelac z odleglosci kilkunastu albo wiecej metrow w ruchomy cel, to sie moze dowiesz jaka jest celnosc broni krotkiej. za duzo filmow ogladasz, gdzie ze zwyklego gnata glowny bohater strzela jak z karabinu snajperskiego.
Koles spanikowal trudno, ale to akurat nie wina policji. wez w koncu wbij sobie do glowy, ze to byla blokada i czekali na przestepce, co zmienia troche sytuacje i nie jest to proba zatrzymania kogos za przekroczenie predkosci.

aaa i jeszce jedno bye nie gadam z psimi pupilami idzcie sie pod komende pucowac hgeheh

Jack Daniels rulezzzzzzz

masz racje, ja nie gadam z maloletnimi debilami, szkoda czasu.

aa i chyba zostanę policjantem to dopiero fucha wtedy se sprawdze celnosc tego gnata jak bedziesz przejeżdzał :) za spaloną żarówke w lampie pewnie też można zabić na blokadzie bo to podejżane moze w tej policji nie jest aż tak zle hehehehe

Jack Daniels rulezzzzzzz

Jestes widac zbyt ograniczony, zeby zrozumiec poruszany temat, wiec wybacz ale szkoda czasu na ciebie naprawde.

Policja nie zastrzeliła chłopaka za brak prawa jazdy. Przeanalizuj sytuację:
1. dokonano napadu na hurtownię,
2.sprawcy uciekli na motocyklu,
3.policja zarządziła rutynową blokadę dróg,
4. nie rozstawia sie kolczatek na uciekających motocyklistów.
W tym czasie na skutek zbiegu okoliczności chłopak jechał motocyklem do
swojej dziewczyny. Nie posiadał prawa jazdy kat. A / motocyklowego/.
Był trzeżwy, motocykl nie był kradziony. Chłopak zamierzał wkrótce starać
się o pracę w policji.
4. Policjanci w radiowozie gdzieś na drodze zauważyli jadący motocykl.
Mieli obowiązek zatrzymać go i sprawdzić, czy ma związek z napadem.
5. Motocyklista /w obawie przed konsekwencjami/ zaczął uciekać, a wiemy wszyscy jakie motocykl ma przyśpieszenie.
6. Radiowóz zaczął doganiać motocyklistę , który nie zatrzymał się na blokadzie.
7. Motocyklista zawrócił i skierował się na blokującego mu drogę ucieczki
policjanta.
8. Policjant był wówczas przekonany, że to sprawca napadu na hurtownię
próbował go rozjechać.
9. Strzelał więc /w jego przekonaniu/do bandyty z napadu na hurtownię
i przestępcy próbującego go rozjechać.
Na podjęcie takiej decyzji miał kilka sekund. Nie przypuszczam, aby strzelanie do człowieka było ulubionym zajęciem policjantów. Nie sądzę
również, że strzelał po to aby zabić człowieka. Chciał go zatrzymać, lecz
wiadomo, iż po trafieniu motocyklista ma małe szanse na przeżycie. Zależy
głównie od prędkości motocykla. Dlaczego więc ten chłopak uciekał, przecież
groził mu tylko mandat za brak prawa jazdy. Bał się chyba zamknięcia drogi
do pracy w policji.
A co byłoby ,gdyby uciekającym był bandzior z hurtowni? Policji oberwałoby się, że nawet takiego nie potrafia zatrzymać.
Zanim więc wydacie werdykty na policjanta i motocyklistę pomyślcie o rodzinach obu ludzi. Jeden nie żyje, rodzina w rozpaczy, ma żal do policji.
Policjant, bez względu na wynik śledztwa, będzie żył ze świadomością, że
osoba do której strzelał i którą zabił, nie była bandytą, a jedynie młodym
ryzykantem, niedoświadczonym życiowo młokosem. Tragedia dla obu rodzin.
A tym szafującym wyrokami, straszącym strzelaniem do wszystkich i za wszystko przypomnę, że takie czasy już były i niezbyt się sprawdziły.
Ps. Slash... nie sądzę, aby z taką mentalnością jaką prezentujesz czekali na
Ciebie w policji. Wstąpic to sobie możesz do baru.

bayan co do Slasha, to ja naprawde u niego podejrzewam rozdwojenie jazni. Niedawno w temacie o kibolach dewastujacych stolice, pisal ze policja powinna w takich wypadkach uzywac ostrej amunicji ;)

I on tu teraz do obrazania ludzi usiluje uzywac slow psy, dzieci psow, psi pupile ;)

Slash jak kiedys uciekajac na tym swoim motorku, rozjedziesz komus dziecko bohaterze, to jeszcze bedziesz tych zlych policjantow blagal zeby cie ratowali, jak cie wkurwiony rodzic dorwie.

PS. A co do tego chlopaka, zal go naprawde. Ale do policji to on sie chyba tez nie nadawal. A Slash ma teraz pewnie ciezki orzech do zgryzienia... skoro chlopak chcial wstapic do policji, to tez byl prawie znienawidzonym psem, wiec zalowac go czy nie ? ;)

Slash forever wild ale ty masz nasrane we łbie. kto Ci takich głupot do głowy nawbijał?!

A ja powiem to co zwykle CHWDP

Nienawidze psów zawsze i wszędzie

hue hue bruraki no o kibolach to racja była bo oni sami się proszą hehehe a tak pozatym jak wy się do komendanta odnosiceie heheh lepiej wezcie idzcie jakiś niewinnych ludzi połapać bo bandytów nie umiecie hehehe buhahha ihihihi ty tez zresztą miał byś rozdwojenie jazni po 2 promilach :/ pały pały pały!!!!!!!!

Jack Daniels rulezzzzzzz

Zabić 21 letniego człowieka za to ,że uciekał przed psami to szczyt .
Slash forever wild dobrze mówi ja go popieram

CHWDP :) racja

Jack Daniels rulezzzzzzz

CHwdp :P

Jack Daniels rulezzzzzzz

Chwdp :P

Jack Daniels rulezzzzzzz

Chwdp :D

Jack Daniels rulezzzzzzz

Chwdp :lol

Jack Daniels rulezzzzzzz

Chwdp :P

Jack Daniels rulezzzzzzz

Slash no jak to? Ludzie na mecz ida, troche pokrzycza, zaczna sie wyglupiac na miescie a ty juz bys zabijal? :P Od kiedy to za wandalizm jest kara smierci? :P
Ja tam z policji nie jestem i nie mam z nimi nic wspolnego, za to ty jestes najwyrazniej jednym z przyglupow szalejacych po miescie. Jak ci kiedys dziecko wybiegnie na droge, to zobaczymy jaki bedziesz bohaterski.

Wombat, to powiedz co mieli robic policjanci skoro czekali na przestepce? Pozwolic mu odjechac? Jesli chlopak faktycznie probowal rozjechac policjanta, to na co jeszcze tamten mial czekac? Reszte wyjasni postepowanie i dopiero wtedy bedzie mozna powiedziec, czy policja faktycznie zawinila.
Policja nie raz popelniala bledy, ale nie mozna zalozyc z gory, ze i teraz byla ich wina. Z koleii jak policja komus cos zrobi, to dziwnym trafem nagle wszyscy mowia jacy oni grzeczni i niewinni byli, jacy z nich dobrzy obywatele. A policja pewnie ich zawija prosto z chodnika i bije albo strzela do nich dla zabawy... Oczekujecie skutecznosci od policji, a z drugiej strony nie pozwalacie im dzialac. Zaloze sie ze w USA nie byloby wogole dyskusji w takiej sytuacji. Tam przy rutynowej kontroli sprobuj zachowac sie nieprzepisowo, to zobaczysz jaka policja jest delikatna. I jakos tam ich szanuja.

ale nie jestesmy w usa w usa normalka że podziurawili by go a tu jest polska :) a jak mi dzieciak wybiegnie i go rozjade to niebedzie moja wina bo to bedzie wtargnięcie na jezdnie w miejscu nieoznakowanym przejsciem no chyba ze miałes na mysli przejście dla pieszych hehhe akurat w tych miejscach staraja sie wszyscy uwazac a kibole nie są niewinni wkońcu demoluja stadiony leja sie itp. a ten typ se jechał.... no ale dobra poczekamy i zobaczymy co prokuratura ustali mogę przyznać się do błedu w ocenie sytuacji ale jak narazie wydaje mi sie ze policja ewidentnie zawiniła no i skoro to była blokada to gdzie kolcztki na jezdni itp??? chyba ich nie przeskoczył? pewnie ustali polonkiem przy drodze i wszystko zobaczyli że sie niezatrzymuje to postanowili se postrzelać a co do pruby rozjechania policjanta to wiesz jak policjant wyskoczył mu pod koła bo myslał że jest tango i cash i ten zdąży wychamowac to chłopak pewnie miał za mało czasu aby chociaz wcisnac klamkę chamulca albo zjechac........ zobaczymy co prokuratura ustali myślę że napisałem w sposób normalny to co mysle i takie jest moje zdanie ...... a teraz wychodze narka

Jack Daniels rulezzzzzzz

poprostu napad, nie zatrzymuje się do kontroli policyjnej, oddanie strzału i na tym się kończy

I co? Jakbys jechal np 130km/h po miescie i przejechal dzieciaka poza pasami, to nie mialbys sobie nic do zarzucenia? Wtargniecie to jedno, a dostosowanie predkosci do warunkow na drodze i przestrzeganie ograniczenia predkosci to drugie. Nie wiem jak ty, bo ja tam bym sobie nie darowal.
Co do kolczatki na drodze, to jej nie rozlozyli, bo przeciw motocyklistom chyba nie wolno? a przeciez czekali na bandyte na motorze. jesli chodzi o to jak wygladala blokada to animacje komputerowa z odtworzeniem sytuacji masz tutaj:

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8421950&rfbawp=1154114838.576&ticaid=120b5

reszte wyjasni postepowanie, wtedy bedzie mozna podyskutowac. ja sie nie dziwie, ze rodzina ma zal, po policjantach tez to raczej nie splynelo, ale nikt tu nie byl zupelnie bez winy.

no tu się zgodze dwie strony ponoszą winę ale nawet jeśli policja zawiniła i tak tego nikt nie udowodni no a z tym 130 to przesadzasz normalka że tak się nie jeżdzi i tez bym se niedarował ale tak samo jak pod motor tak samo pod samochód może ci ktoś wleżć i tez niebędzie to twoja wina zresztą wszyscy poginają i tak 90km\h po mieście..... pożyjemy zobaczymy niema co ********* smutów ale tak samo może skończyć każdy z nas......... (*)

Jack Daniels rulezzzzzzz

Czytam niektóre wypowiedzi i szlag mnie trafia. Jak można miec w ogóle jakiekolwiek wątpliwości? Policja rozstawia blokady, bo był napad na hurtownie, a podejrzani poruszali się motocyklem. Stoi patrol z blokadą, oznakowany, policjanci w mundurach, a koleś ucieka przed nimi i próbuje przejechać policjanta. Jestem pewien, że policjanci postąpili słusznie. Wina leży po stronie motocyklisty, na pewno nie chcieli go zabić, ale zatrzymać, powstrzymac od ucieczki, jego zachowanie wskazywało na to, że jest przestępcą, którego oni poszukiwali. I tak złamał przepisy: nie miał prawka, uciekał przed policją i próbował przejechać funkcjonariusza. Przykre jest to, że młody nie żyje, ale to jego wina. Gdyby się zatrzymał dostałby karę za brak prawka, zabraliby mu motor albo inaczej to rozwiązali, ale na pewno by żył. Więc odpieprzcie się od policji w tym przypadku Ci, którzy mówią, że to ich wina.

makmarc napisał(a):

> koleś ucieka przed nimi i próbuje przejechać policjanta.

Z podanego artykułu, nie można potwierdzić takiego przebiegu wydarzeń (czytanie ze zrozumieniem).

Jeśli zabija się młodych ludzi za niezatrzymanie się do kontroli na drodze, to pójdźmy dalej. Powystrzelajmy wszystkich pijanych kierowców, potencjalnych morderców...
Sami pieniacze na tym forum. Zabić człowieka za takie przewinienie... ;/
Czy ktoś wie, czy w tym napadzie na hurtownię były jakieś ofiary w ludziach? Jeśli była taka ostra reakcja ze strony Policji, to musiała wydarzyć się tam jakaś rzeź. W innym przypadku, nic nie usprawiedliwia takiego przebiegu wydarzeń.

--
Samotność to emocjonalna trzeźwość.

markac jakie czytanie ze zrozumieniem? przeciez napisali, ze strzelal policjant ktorego gosc probowal przejechac... dodatkowo podalem linka gdzie jest odtworzony przebieg wydarzen. czego tam nie rozumiesz?
Poza tym kolejny raz, odrozniasz kontrole na drodze, od blokady drogowej? Samochod stojacy na poboczu i policjanta z radarem, od dwoch radiowozow ustawionych w poprzek drogi i policjantow sygnalizujacych ze masz sie zatrzymac ??
Goscie nie zastrzelili go od razu jak minal blokade tylko ruszyli za nim w poscig, gosc uciekal, po czym zawrocil i jechal wprost na policjanta ktory dawal mu kolejne sygnaly do zatrzymania...
Wez moze napisz, jak wedlug Ciebie ma wygladac procedura zatrzymywania uciekajacego bandyty, bo z zachowania chlopaka mieli jak najbardziej powody przypuszczac, ze to wlasnie on? Maja mu dac odjechac, a pozniej liczyc na szczescie, ze moze jakis przypadkowy swiadek go kiedys rozpozna?
Ja sie nie dziwie, ze w tym kraju jest taki burdel, widzac jak duze jest spoleczne przyzwolenie na lamanie prawa. A pozniej zdziwienie, ze za przestepczosc zorganizowana i morderstwa goscie odsiaduja 5-10 lat i do domku... o ile ich wogole zlapia, bo przeciez ganiac ich albo nie daj Boze strzelac nie wolno...
Nie da sie ciastka zjesc i ciastko miec. Albo policja ma byc skuteczna albo lagodna, moze pora sie zdecydowac czy chcemy miec bezpieczne ulice czy zyc pod dyktando bandytow?
Gdyby kazdy wiedzial jakie konsekwencje groza za lamanie prawa i co wolno policji, to taki chlopak nie jezdzilby sobie na motorze bez prawka, jak cala masa malolatow albo chociaz nie uciekal przed policja i zyl by dalej.
Markac ja nie wiem, Ty tez nie rozumiesz, ze nikt go nie zabil "za takie przewinienie", tylko zginal wskutek tego i calej sytuacji ? Przeciez nikt do niego nie strzelal za niezatrzymanie sie na blokadzie, przestancie odkrecac to w druga strone i na sile pokazywac jakie to bydlaki z policjantow.
Naprawde napisz mi, co mieli zrobic, biorac pod uwage ze po jego zachowaniu mieli wszelkie podstawy przypuszczac, ze to ten bandyta?

SĄ ŚWIADKOWIE, KTÓRZY WIDZIELI "AKCJĘ" POLICJI. ZNACZNIE RÓŻNIŁA SIĘ OD TEGO, W JAKI SPOSÓB JĄ PRZEDSTAWIAJĄ. MAM NADZIEJĘ ŻE SPRAWA SIĘ WYJAŚNI.

NIKT Z WAS TAM NIE BYŁ, NIE OCENIAJCIE WIĘC ANI POLICJANTA, ANI TYM BARDZIEJ CHŁOPAKA, KTÓRY DZISIAJ MIAŁ ZDAWAĆ EGZAMIN NA PRAWKO NA MOTOR...

Wszyscy, którzy tak ostro krytykujecie postępowanie policjantów powiedzcie co w tym wypadku mieli oni robić? Niewinna, to kobieta "Rowerzystka została ciężko ranna, przebywa w szpitalu".

Dran, to czy motocyklista chciał przejechać Policjanta, ustali dopiero prokuratura. Wiesz o czymś, o czym my nie wiemy?

--

Markac owszem wersja jest dopiero ustalana. Moze faktycznie byli winni, ale tego tez nie wiemy. Na razie moze odpowiedz mi, co wedlug Ciebie mieli robic policjanci w tamtej sytuacji?
5510 jezeli Ci swiadkowie to np. rodzina, to raczej nie wiem co musialoby sie stac, zeby uznali ze policja miala racje... w ich oczach, pewnie i tak beda winni, chocby nie wiem jakie dowody swiadczyly na ich korzysc. Tak wiec poki co, niech decyduje sad, bo relacje obu stron moga byc nie do konca rzetelne.

1' Slash od kibicow to z daleka.
2' Skoro byl nie winny to po co uciekal??
3' Policja tez nie Aniolki ale w tym wypadku, jesli potwierdza sie wiadomosci, to popieram takie dzialanie w 100%.
4' Wiem, jak cieta jest policja na motocyklistow, ale nie az tak zeby sobie ciwczyc na nich strezlanie do ruchomych celow...

Czy nie zatrzymanie się do kontroli drogowej jest wystarczającym powodem do zabójstwa człowieka ?

Policja = LEGALNI ZABÓJCY

Nie no tutaj mozna 1000 razy to samo i nic nie dociera...
Odroznia ktos kontrole drogowa, od blokady ?? Chyba niebardzo. I sprawdz sobie znaczenie slowa zabojstwo. Po cholere pisac takie bzdury? To jakbys napisal, ze areszt jest legalnym porwaniem, widzisz w tym jakis sens? Widze, ze wiekszosc tutaj jest zdania, ze prawo jest ot tak sobie i za lamanie go nie powinno sie ponosic zadnej kary.

Dram, ładna to była kara...

--

markac, straszna kara, niestety. Nie zmienia to jednak faktu, ze byla ona nastepstwem lamania przez niego prawa. I zaloze sie, ze policjant wcale nie strzelal zeby zabic. Poza tym nadal mi nie odpisales, co wedlug Ciebie miala zrobic policja... krytykowac jest latwo, znalezc rozwiazanie trudniej.

Nie wiem, nie byłem świadkiem tego zdarzenia. Nie znam się na postępowaniu w takich sytuacjach. To policjanci są szkoleni w tym kierunku. Wytłumacz rodzicom tego chlopaka, że ich dziecko zginęło, ponieważ nie zatrzymało się na blokadzie. Jestem pewien, że nie zdawał sobie nawet sprawy z tego, jakie mu groziło niebezpieczeństwo. Z góry potraktowali go jak najgorszego przestępcę, a przecież w polskim prawodawstwie nie przewiduje się kary śmierci? Obojętnie jakie to przewinienie by nie było.
Poczekajmy na potwierdzenie się informacji, że próbował rozjechać policjanta, zanim będziemy wydawać wyroki.

--

Markac, to co w tej chwili przedstawiasz to czysta demagogia, masz zamilowanie do polityki? Skoro sie nie znasz, to nie oceniaj. Bo sam sobie przeczysz. Chlopak sobie nie zdawal sprawy? Gdyby mial prawo jazdy, to by wiedzial jak sie ma zachowac. Poza tym znasz zasade, ze nieznajomosc prawa nie zwalnia z odpowidzialnosci?
A policjanci nie sa od tego, zeby tlumaczyc rodzicom czemu ich dziecko zginelo. Z punktu widzenia prawa, to nie bylo niczyje dziecko, tylko dorosly czlowiek odpowiadajacy za swoje czyny. A jechanie na emocjach nijak sie ma do prawa, chcialbys zyc w kraju gdzie wyroki zapadaja na podstawie nastrojow spolecznych? Ja nie.
Przepisy jasno precyzuja co wolno policjantowi i jak sie ma zachowywac, skoro z miejsca ich nie aresztowali, to widocznie prawo uzycia broni mieli, postepowanie ma wyjasnic czy dopilnowali wszystkich "formalnosci".
I sorry ale kara smierci, to juz wyrok sadowy. Przy Twoim rozumowaniu policjant powinien dac sie zabic bandycie, bo kazde uzycie broni byloby kara smierci. Prosze Cie, naprawde skoncz z ta demagogia, bo pleciesz bzdury.
Niewinny czlowiek nie ucieka przed policja, skoro to robil, to stal sie domniemanym przestepca. Policjant nie jest telepata, zeby wiedziec, ze typ ucieka bo nie ma prawka. Ciekawe co bys powiedzial, gdyby tym motorem faktycznie jechal bandyta i policja by go puscila, a on np kilometr dalej by kogos przejechal albo zastrzelil. Proponuje zrozumiec wreszcie, ze prawo jest prawem. Lamiac je narazasz sie na konsekwencje i przyjmij do wiadomosci, ze sa sytuacje kiedy policja ma prawo uzyc broni. Jesli taka sytuacje stworzysz, to pretensje miej do siebie.
Teraz postepowanie tylko zbada, czy faktycznie nie naruszyli przepisow, ale jesli ich wersja sie potwierdzi, to postapili slusznie, mimo ze skutek byl tragiczny.

chwd chwdp'owcom

Szkoda dzieciaka, ale należało mu się. Co to ma q... być - jak Cię zatrzymują, to się zatrzymujesz i tyle. Jak nie - to Twoja sprawa, Twoje koszta.

Pozdro.

No moze nie to, ze sie nalezalo, bo kara straszna, ale z jego winy. Ja tak mysle, ze jesli juz sie o cos przyczepia do policjantow, to o stworzenie zagrozenia dla osob trzecich.

Na chłodno, bez emocji.
Młody mężczyzna nie zatrzymał się do kontroli, mimo jasno dawanych znaków. Na swoją odpowiedzialność zlekceważył swój obowiązek i poniósł konsekwencje. Poważne, to fakt - ale może dzięki temu społeczeństwo nauczy się szacunku do prawa i Policji. Ktoś dobrze zapytał - mieli się przed nim rozstąpić i jeszcze ukłonić życząc szerokiej drogi?
"...

Policyjne blokady pojawiły się po napadzie na hurtownię w Kraśniku. Patrole miały jedynie informację, że napadu dokonali ubrani w ciemne stroje motocykliści. Bandyci zrabowali 15 tys. zł. Według pracownicy hurtowni, jeden z mężczyzn miał długą broń i grożąc jej żądał wydania pieniędzy - powiedział rzecznik komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie, Janusz Wójtowicz. W Chodlu funkcjonariusze usiłowali zatrzymać odpowiadającego temu rysopisowi mężczyznę - wyjaśnia lubelska komenda wojewódzka
..."
Nastąpił nieszczęśliwy zbieg okoliczności, który powinien być przestrogą dla wszystkich motocyklistów czy innych użytkowników dróg, którzy mają w zwyczaju niezatrzymywanie się do kontroli. Z opisów wynika, iż policjanci mieli prawo sądzić, iż mają do czynienia ze sprawcą napadu (rozboju), a wtym przekononiu napewno utwierdził ich fakt, że facet nie zatrzymał się do kontroli. Policjanci realizując swój obowiązek wynikający szerokodostepnej Ustawy o Policji mieli prawo użyć broni w pościgu za sprawcą rozboju.

kłaniam
Indar

ps. trochę więcej szacunku do siebie na tym forum, to nic nie kosztuje.
I.

Dran a gdyby to był twój syn nadal byś twierdził że policja postopiła słusznie i byś ją pochwalał?
Mam nadzieje że wywalą tego co strzelał albo sam odejdzie bo to zwykły nadgorliwiec tacy są najgorśi.

kolumb a Ty uwazasz, ze prawo ma sie opierac na emocjach? Tym sposobem, to kazdy przestepca ma rodzicow ktorzy beda po nim plakac.
Gdyby to byl moj syn, to zapewne mial bym malo obiektywny poglad na sprawe i dlatego wlasnie postepowania i procesy sa prowadzone przez osoby niezwiazane ze sprawa, przez co bardziej obiektywne.
Moze ja Ciebie zapytam inaczej, gdyby to ktos z Twojej rodziny byl tym policjantem, to tez bys go nazwal zabojca i rzadal dla niego kary w trybie natychmiastowym? Najgorsze jest wlasnie to, ze czesc osob chce wywierac naciski majace doprowadzic do skazania policjantow, zamiast poczekac do konca sledztwa. I wybacz, ale nie mozesz wiedziec jaki byl ten policjant, wiec nie szafuj wyrokami.
Moze Ty, czy ktos inny z krytykujacych wreszcie bedzie w stanie napisac, jak mial sie zachowac policjant? Pamietaj przy tym, ze mial on wszelkie podstawy sadzic, ze motocyklista jest wlasnie poszukiwanym bandyta.

Gdzies wczesniej dalem linka do materialu wideo, jest tam wstawka z symulacja przebiegu sytuacji. Moze warto obejrzec, bo niektorzy moze sadza, ze rozpedzony chlopak minal ich na prostej drodze i dostal strzal w plecy... obejrzyjcie sobie najpierw.

"Według dotychczasowych ustaleń, wszystkie procedury w zakresie stosowania blokady na drodze i czynności z tym związanych zostały zachowane. Policjanci zachowali się tak, jak przewidują to szczegółowe przepisy, stosowane w takich sytuacjach".

To moze jednak nie tacy znow bandyci z tych policjantow?

proste że bandyci policja policje kryje proste.............

Jack Daniels rulezzzzzzz

Moze kryje, a moze i nie. Problem w tym, ze teraz mlodzi juz w szkole sie ucza, ze robia co chca i leja na przepisy, a jak przyjdzie co do czego, to placz ze nauczyciel niedobry itd. i zawsze im uchodzi na sucho, bo znaja tylko swoje prawa, o obowiazkach nawet nie slyszeli. Niestety z policja nie zawsze sie tak konczy. Znam chlopakow co odsiaduja po pare latek, za rozne ciekawe osiagniecia i lepiej sie wyrazaja o policji, niz 17-letni szpanerzy w szerokich spodniach, obnoszacy sie wszedzie ze swoim debilnym chwdp, jakby im policja faktycznie co strasznego zrobila. Jak ktos jest niezdolny zrozumiec, ze sam ponosi odpowiedzialnosc za swoje czyny, to juz trudno. Ciekawe ilu by sie tu znalazlo takich, ktorym faktycznie policja zrobila krzywde za niewinnosc.

Dran 100% poparcia z mojej strony. Dobrze piszesz w kwestii CHWDP.

Co do rozdwojenia jazni w naszym spoleczenstwie, to tak w ramach ciekawostki:

http://www.kurierlubelski.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=28354

o gosciu ktory uciekal samochodem 200km/h bo wiozl papierosy bez akcyzy. poczytajcie sobie komentarze, co powinna z nim policja zrobic...

a teraz o naszym motocykliscie, ktory rowniez nie zatrzymal sie do kontroli i uciekal bo nie mial prawka. Policja zrobila to, co sugerowano we wczesniejszym artykule. to teraz poczytajcie sobie komentarze z tej samej gazety

http://www.kurierlubelski.pl/index.php?name=News&file=article&sid=28462

Jak widac w tym kraju sa tylko dwie mozliwosci dla policjanta : byc policjantem nieudacznikiem albo policjantem morderca. Dla tych, ktorzy maja odwage dzialac wedlug przepisow zwyczajnie nie ma miejsca. No coz, jacy ludzie taki kraj.

Macie na dokladke punkt widzenia policji, cytaty z forum policyjnego.

"Jeśli któryś z cymbałów, co się tak wymądrzali w radio odnośnie tej sprawy spróbuje niezatrzymać się do kontroli u "niemca" to dopiero zobaczy jakie go czekają atrakcje. U nas jak zwykle źle, wrzask, że Policja brutalna, tylko jak jakaś tragedia się wydarzy to Policja bezradna. Może czas się ku..... zdecydować."

"Sami wiecie ilu motocyklistów nie zatrzymuje sie do kontroli drogowej. Ich motorki setke mają na budziku po 3-4 sekundach. Nasze pojazdy 50-tke osiągają po 20 sekundach hehehe. Zresztą określone są przepisami zasady pościgu za motocyklami. Ja tam się nie spiesze do prokuratora i mam gdzieś gonitwy za jednośladami. Zresztą mam większe wtedy szanse wypadek niż zatrzymanie takiego czuba. Więc sami widzicie, że lepiej czasami przystopować niż tłumaczyć się latami przed smutnymi panami, predatorami i niezawisłymi sądami nie wspominając nagonki medialnej jakim byłbym wtedy mordercą niewinnego facia który tak się spieszył do kochanej dziewczyny, że miał w pupie wszelkie przepisy i zatrzymującego go gliniarza. Wtedy pokażą jego zdjęcia z chrztu, komuni i szkolne, jaki to dobry, wspaniały, uczciwy i prawy obywatel był. To jego rodzinę medialnie policja otoczy pomocą policyjnego psychologa a mnie w tym przypadku wykończą psychologicznie."

"Rozumiem tragedie rodziny chłopaka, ale to co sie dzieje w relacji z zdarzenia na miejscu to smiech...spoleczenstwo chce "miesa"!....
Jesli faktycznie sie nie zatrzymal do kontroli akurat w dzien kiedy byla oblawa na bandziorów(motocyklistow) to mial pecha...normalnie chlopaki z suszarkami pewniew by olali go, ale takto:
-Nie zatrzymal sie do kontroli
uciekał,
-potem (wedlug policji) chcial potracic policjanta...
wiec o co tu chodzi?! stanowil zagrozenie dla zycia funkcjonariuszy, a potem (gdyby nie interweniowano) stanowil by zagrozenie zycia postronnych ludzi...
szkoda gadac.
MOim skromnym zdaniem, chlopak uciekal przed police poniewaz(tak mowiono w reportazu) chcial wstapic do policji, czy nawet byl juz w trakcie calych procedur rekutacyjnych, co za tym idzie nie chcial dac sie zlapac poniewaz by to przekreslilo jego szanse byca "niebieskim"(mial prawo jazdy kat. B), co absolutnie nie usprawidliwia jego zachowania.

Rodzina, bliscy i cala miejscowosc chca winnego(oczywiscie ich zdaniem nie mogl byc to ten chlopak....)ale to co wyprawiaja to juz jest istny klechistan...
Policja powinna budzic respekt, ale wyglada na to ze w tym kraju sa chlopcami do bicia...jak to mozliwe?!
....brak slow...."

"Rzecznik tamtejszego kwp powiedział że facet został postrzelony w udo i plecy a policjanci oddali oklo 10 starzałów. Prorok oczywiscie mina smutna(jak zwykle) dodał że" policjanci twieredzą że kilka z nich bylo starzłami ostrzegawczymi"zaznaczył ze nie jest pwen.Wszytsko w tvp 3, niedorzecznik mial minę nie tegą jak się wypowiadał przy całej wsi która jakby mogła to by go ukamienowała i oczywiście tylko policja winna bo jak zwykle nieudaczna jest i nie chce jej sie robić w dodatku musiała kogoś zabić bo nie chciało sie szukać prawdziwych sprawcow."

Moze sie niektorym nieco przejasni.

Jeszcze jeden apel policjanta, w zwiazku ze smiercia innego motocyklisty... Jak widac policja jest zawsze wszystkiemu winna... Czy motocyklisci sa ubezwlasnowolnieni? Jesli nie, to moze niektorzy z nich powinni...

"Stała się, rzecz straszna zginął młody człowiek, młody motocyklista , chociaz ciężko nazwać tak kogoś kto nie ma do tego uprawnień ale to nie ma znaczenia w tym przypadku. Nie mi zwykłemu sierżantowi, ciężko pracującemu i nie bedącemu na miejscu zdarzenia oceniac całą sytuację. Jezeli tylko moge chciałbym wam pokazac inne zdarzenie, które jest na stronie KSP. http://www.warszawa.policja.gov.pl/?pag ... p;nid=1919 .
Ten młody człowiek ma, przepraszam miał na imię Krzysztof, był moim sąsiadem w tą sobotę rano i wieczorem w pobliskim kosciele będzie msza za jego duszę.Ten młody człowiek nie wiem z jakiego powodu nie zatrzymał sie do kontroli nie był ścigany, nikt do niego nie strzelał poprostu na widok patrolu policji "włączył nadswietlną" i zakończył życie w tyle innego pojazdu, dokładnie Toyoty. straszne w tym wszystkim jest to, że zginął niecałe 2 kilometry od swojego domu. Chciałem to napisać, gdyć idąc, któregoś dnia na zakupy usłyszałem od grupy sąsiadów siedziącyh niedaleko miejsca gdzie przechodziłem, że ten młody człowiek stracił życie przez policjantówe, bo jak by go nie zatrzymywali to do tego by nie doszło. Poczułem sie jak "kopnięty pies". Czy ja tez ponosze wine za to, ze ten młody człowiek, nieżyje, czy ja jako policjant też sie do tego przyczyniłem?. "

Teraz do Slasha, Markaca i innych... chyba ktos tu szuka sobie kozla ofiarnego? Cala masa motocyklistow tak jezdzi i nie jest to dla nikogo tajemnica, podobnie jak ten postrzelony, bez uprawnien, ze schowana rejestracja, urzadzajac sobie ucieczki przed policja i myslac, ze nic im przez to nie grozi. A pozniej i tak oni sa niewinni.

...jestesmy tylko ludzmi.....czyz nie robimy czegos za nim pomyslimy?
umiemy oceniac!!!wyciagajmy wnioski!!!
pozdrawiam serdecznie Lomze.

..lecz pamietaj naprawde nie dzieje sie nic i nie stanie sie nic az do konca....

Dran...nie wiem po co sie wyslilasz....i tak nie dotrze...szkoda czasu, raz, drugi mozna wytlumaczyc ale to juz lekka przesada...popieram Ciebie w 100%
(jedni tak jedni nie)

pozdrawiam

Dram, lubisz rzucać linkami, to poczytaj to http://www.gazeta.policja.pl/archiwum/2304/s6a1.html
i podaj chociaż jeden przykład, w którym policja się nie pomyliła. Ja już słyszałem o dwóch dużych pomyłkach w ostatnim czasie, a jak na razie nie słyszałem o tym, żeby zabili, złapali kogoś naprawdę winnego. Piszę tu o pościgach i wszelkiego rodzaju łapankach.

--

Ludzie zastanówcie sie jak uciękający typek na motocyklu może kogoś przejechać/potrącić? Przecież to paranoja, równoznaczna ze zchwytaniem.
Poza tym oddanie strzałów w kierunku motocyklisty, to tez najprawdobodobniej śmierć, nawet jeśli kula trafi w oponę.

Co do szacunku dla policji to wystarczy spojrzeć na ich zachowanie i sposób poruszania się radiowozami. Zamiast świecić przykładem łąmią przepisy jeden za drugim, bo im podobno wolno.

Sorry że tak późno sie wypowiadam..... :):)
A więc moje zdanie... POLICJA MIALA RACJE!!
Facet nie zatrzymał sie do kontroli,policjanci zaczęli pościg,użyli broni i stało się...!! Powinien się zatrzymać!! Policjanci zachowali wszelkie procedury dotyczące blokad i pościgu jaki i użycia broni.Nie rozumiem po co na forum tyle kłótni!? Przecież wszystko jest jasne,wystarczy tylko logicznie pomyśleć...

A z drugiej strony... Wyobraźmy sobię że policjant który strzelał zostałby w tej sytuacji skazany przez sąd!! Jaki byłby skutek?? Oczywiście żaden z Polskich kierowców nie zatrzymywałby się do kontroli drogowej!! ISTNA SAMOWOLKA!! A tak piraci drogowi nie będą czuli się bezkarni...

Policjant zapewne nie chciał zabić tego człowieka,jednak w takich sytuacjach (podczas pościgu) takie incydenty się zdarzaja.Policjant jest pod opieką psychologa,opuścił swoje miejsce zamieszkania,jest załamany psychicznie.Powinniśmy mu wspołczuć i dziękować...

NIECH TO BĘDZIE NAUCZKĄ I PRZESTROGĄ DLA INNYCH!!!!!
Pozdrawiam

Warszawa.
Dzis znow kolejny motocyklista spowodowal karambol.

Na skrzyzowaniu Sikorskiego i Al.Wilanowskiej 56-letnia emerytka Stefania
Z. spowodowala karambol. Pedzac swoim MZ Trophy zignorowala znaki nakazujace zatrzymanie sie, dawane jej przez Funkcjonariusza Policji, Starszego Sierzanta Sztabowego Komendy Ruchu Drogowego W Warszawie, Zbigniewa M.
W opublikowanym po tym zdarzeniu raporcie Funkjonariusz M. opisuje:
"...zachodzilo powazne podejzenie ze pojazd denatki mial niechomologowanom tylnoą lampe i kierunkowskazy. Gdy po mojej prubie zatrzymania z rykiem, silnika przemknela obok mnie przez chwile, nic nie widzialem. Oslepiony, i lekko podtruty spalinami potenznego silnika MZ nie moglem sztrzelac wiec, wziolem granat wyciagnelem zawleczke, i rzucilem w strone oddalajacego sie pojazdu. Jak juz w/w nadmienilem wczesniej bylem podtruty i oslepiony i dlatego granat wylondowal na srodku skrzyzowania, i przed pojazdem Stefanii Z."
Wybuch granatu nastapil tuz przed przednim kolem motocykla. Plonacy
pojazd wyrzucony wybuchem granatu wbil sie w bok cysterny przewozacej paliwo i spowodowal ogromny wybuch. Zginelo ponad 25 ludzi, okolo 30 jest rannych. Strazacy jeszcze przez 4 godziny gasili plonace samochody. Jak twierdza swiadkowie motocyklistka mialaby szanse przezyc gdyby tak nie pedzila. "Czekalam na autobus. W pewnym momencie zobaczylam ten motocykl. Pojawil sie znikad, poruszal sie z oszalamiajaca predkoscia" - relacjonuje Zuzanna Burgmann, jeden z tych swiadkow zdarzenia z przystanku autobusowego, ktorzy przezyli.
Wedlug obliczen i szacunkow Ekspertow Policyjnych motocyklistka
pedzila z predkoscia conajmniej 160 km/h. "To wariatka, ich jest coraz
wiecej" - mowi nam Funkcjonariusz M. - "Spiesza sie do tego kosciola, jakby
sie palilo. Poprzednia, ktora musialem zastrzelic, nawet nie miala na glowie
kasku tylko moherowy beret." Potezne, sportowe maszyny, wyposazone w
radioodbiorniki Radia M. oraz plazmowe wyswietlacze i zestawy telewizji
satelitarnej TV T. coraz czesciej powoduja wypadki. Zapatrzone w ekran
wyswietlacza emerytki, pedzac w strone kosciolow i cmentarzy nie zwracaja uwagi na przepisy drogowe, czesto wymuszajac pierszenstwo i powodujac takie tragedie, jak dzisiejsza.
Miejmy nadzieje ze nowe karabiny maszynowe, w ktore wlasnie zostala wyposazona Stoleczna Policja pomaga rozwiazac ten
palacy problem. T.K.

markac sorry, ale znow demagogia z Twojej strony. Piszesz o dwoch najbardziej znanych przypadkach, a probujesz z tego zrobic dowod, ze tak jest zawsze. Jesli juz przy tym jestesmy, to przeczytaj uwaznie tekst ktory mi wyslales. O ile w Lodzi to faktycznie bylo danie dupy na calego, to w Poznaniu tez wszystko nie bylo takie jasne, chociaz faktycznie komus puscily nerwy. Tylko co to ma wspolnego z naszym motocyklista? Ja Ci podalem linki majace jakis zwiazek ze sprawa, a Ty chcesz tylko szukac jakichkolwiek pomylek policji na uzasadnienie, ze i tutaj na pewno sie pomylili. Pokaz mi jakies analogie miedzy tamtymi zajsciami, a tym ostatnim?
Daruj, ale gosc uciekajac przed blokada i probujac rozjechac policjanta automatycznie stal sie winny i stworzyl sytuacje w ktorej policja miala prawo uzyc broni, wiec jaka pomylka? Nie podoba Ci sie, ze maja prawo uzycia broni w takiej sytuacji, to sprobuj zmienic prawo, a nie miej pretensji do policjantow ze dzialaja zgodnie z nim. Ja Ci wkleilem tekst o gosciu, ktory zaczal wiac motorem na sam widok policji i sie zabil. I tez policja winna, ze wogole stali przy drodze prawda?
Markac powiedz, zrobila Ci cos zlego policja? Miales z nimi jakies kontakty, ktore przebiegaly nie tak jak powinny?

_wowo z pewnoscia gdyby policjant nie odskoczyl i dal sie przejechac, to wszyscy byliby szczesliwi, ze po jego smierci motocyklista sie przewrocil i dal zlapac? Jak widac sa ludzie, ktorzy gotowi sa ryzykowac wlasne zycie przy ucieczce, tak jak ten chlopak, wiec co tu ma do rzeczy racjonalne myslenie, ze i tak by sie przewrocil jakby wjechal w policjanta?

Poczytaj sobie komentarze "swiadkow" i rodziny broniacej tego chlopaka. "Wystarczylo jechac za nim az skonczy mu sie benzyna", to jakas kpina prawda?

markac sorry, ale znow demagogia z Twojej strony. Piszesz o dwoch najbardziej znanych przypadkach, a probujesz z tego zrobic dowod, ze tak jest zawsze. Jesli juz przy tym jestesmy, to przeczytaj uwaznie tekst ktory mi wyslales. O ile w Lodzi to faktycznie bylo danie dupy na calego, to w Poznaniu tez wszystko nie bylo takie jasne, chociaz faktycznie komus puscily nerwy. Tylko co to ma wspolnego z naszym motocyklista? Ja Ci podalem linki majace jakis zwiazek ze sprawa, a Ty chcesz tylko szukac jakichkolwiek pomylek policji na uzasadnienie, ze i tutaj na pewno sie pomylili. Pokaz mi jakies analogie miedzy tamtymi zajsciami, a tym ostatnim?
Daruj, ale gosc uciekajac przed blokada i probujac rozjechac policjanta automatycznie stal sie winny i stworzyl sytuacje w ktorej policja miala prawo uzyc broni, wiec jaka pomylka? Nie podoba Ci sie, ze maja prawo uzycia broni w takiej sytuacji, to sprobuj zmienic prawo, a nie miej pretensji do policjantow ze dzialaja zgodnie z nim. Ja Ci wkleilem tekst o gosciu, ktory zaczal wiac motorem na sam widok policji i sie zabil. I tez policja winna, ze wogole stali przy drodze prawda?
Markac powiedz, zrobila Ci cos zlego policja? Miales z nimi jakies kontakty, ktore przebiegaly nie tak jak powinny?

_wowo z pewnoscia gdyby policjant nie odskoczyl i dal sie przejechac, to wszyscy byliby szczesliwi, ze po jego smierci motocyklista sie przewrocil i dal zlapac? Jak widac sa ludzie, ktorzy gotowi sa ryzykowac wlasne zycie przy ucieczce, tak jak ten chlopak, wiec co tu ma do rzeczy racjonalne myslenie, ze i tak by sie przewrocil jakby wjechal w policjanta?

Poczytaj sobie komentarze "swiadkow" i rodziny broniacej tego chlopaka. "Wystarczylo jechac za nim az skonczy mu sie benzyna", to jakas kpina prawda?

markac czlowieku szczerze mowiac to mam juz dosc Twoich komentarzy. Skoro uwazasz ze Polska Policja to jedna wielka pomylka, to sam zostan policjantem i zrob rewolucje w dzielnych szeregach strozow prawa. Zastanawia mnie jedno- czy ty sam kiedykowliek byles w sytuacji niebezpiecznej dla Ciebie?? Napadl Cie ktos?? Pomagales komus zlapac zlodzieja itp??? Jesli tak to wiesz, ze czlowiek w takich sytuacjach w pierwszej kolejnosci mysli o sobie i dziala instyktownie - czyli broni sie nie patrzac na skutki swojego dzialania. Jesli sledztwo potwierdzi, ze motocyklista uciekal to policjant mial prawo uzyc bron. Na razie za wczenie jest na osady, dopoki wszystko nie zostalo wyjasnione. I jeszcze jedno sam bylem swiadkiem kilku przypadkow, gdy Policjanci wykazali sie - tchorzostwem i brakiem profesjonalizmu w swoich dzialaniach - wiec nei jestem tak do konca zwolennikiem strozow prawa. Jednak sa wsrod nich ludzie, ktorzy robia kawal dobrej roboty, wiec w takich tematach jest nie na miejscu uzywanie stwierdzen typu : Policja wykazala sie brakiem...., tylko raczej w takich wypadkach powino byc: " Ci Policjanci wykazali sie ...(czyms tam)..".

"Daruj, ale gosc uciekajac przed blokada i probujac rozjechac policjanta"
Jak można przejechać kogokolwiek jadąc motocyklem? Przecież to jest samobójstwo.
Czy jeśli ktoś mi wyskoczy przed maskę samochodu, którym jadę z dość duzą predkościa, to oznacza, że chcialem tego kogoś rozjechac? Daj spokój. To jest akurat jedyny argument, działajacy na korzyść tego policjanta i wszyscy będą się go trzymać.
Z policją na bakier nie jestem i nic do nich także nie mam. Ale nawet najgorszych morderców nie zabija się na ulicach, a tu zginął młody chłopak (który nic nie zrobił - dla mnie) i o to mi się cały czas rozchodzi.
Powiem więcej, nawet jestem za wprowadzeniem kary śmierci! ale nie za takie głupie przewinienia!

--

SN4P, masz dość? To nie czytaj. Każdy ma prawo się wypowiedzieć. Ust mi nie zamkniesz, a może byś chciał?

--

_wowo fajna historyjka... To moze pobawmy sie w inne domysly. Ciekawe c by bylo, jakby tamten motocyklista mial przy sobie jeszcze nielegalna bron i zaczal strzelac do policjantow? Tez by bylo, ze niewinny chlopak zginal, tylko dlatego ze spanikowal bo jechal bez prawa jazdy? Wasza logika do takich wnioskow powinna prowadzic... Skoro to co robi podczas poscigu nie czyni z niego winnego, to chocby narazil na smierc 20 osob, to i tak bylby tylko niewinnym chlopcem, zaszczutym przez policje.
Mieczkos slusznie napisal, gdyby teraz skazac tego policjanta, to wszyscy przestaliby sie zatrzymywac do kontroli, ale bysmy mieli wesolo.
Naskakujmy dalej na policje za wszystko co robia, wytracmy im ostatnia bron z reki, to na pewno bedzie nam sie dobrze zylo. Niestety policja albo jest skuteczna albo lagodna, nie da sie tego polaczyc.
A ja nadal nie przeczytalem zadnej odpowiedzi na pytanie, co powinna byla zrobic policja?
Doloze jeszcze drugie, ilu jest tu na forum poszkodowanych przez zla policje niewinnych ?

PS. Sorki za dubel poprzedniego posta, cos mi sie zle wyslalo.

Gdyby całą Polską policję przenieść do USA a policję ze Stanów do Polski, to w Polsce wystrzelaliby wszystkich bandytów a w Stanach policjantów. Policjant użył broni bo taka była sytuacja, nie ma takich samych sytuacji, tutaj myślę że gdyby nie ten napad to by się tak nie skończyło. Jeżeli ma być bezpiecznie policja musi używać broni a ponieważ używa jej zbyt żadko zdzrzają się takie tragedie.

Broń powinna być użyta w ostateczności i to gdy istnieje sytuacja zagrożenia życia. Jeśli to policjant wybiegł przed motocykl to sory, zagrożenie musiało być, ale z jego winy.
Jest coś takiego jak kolczatka drogowa. Czy została użyta w tym przypadku? A może pociski były tańsze :|

--

Jak można przejechać kogokolwiek jadąc motocyklem? Przecież to jest samobójstwo.
Markac a nie dociera, ze taki gosc w momencie poscigu nie mysli o tym, ze jak kogos rozjedzie to sam moze zginac? Jakby myslal, to by sie juz przy blokadzie grzecznie zatrzymal, wiec powolywanie sie na jego zdrowy rozsadek, nie ma w tym miejscu sensu.

Czy jeśli ktoś mi wyskoczy przed maskę samochodu, którym jadę z dość duzą predkościa, to oznacza, że chcialem tego kogoś rozjechac?

Znow to samo.... Powinienes raczej zapytac, czy jakbys wjechal samochodem w kogos, kto stal na srodku drogi od 5 minut, znaczyloby ze chciales kogos rozjechac. Tak, znaczyloby.

a tu zginął młody chłopak (który nic nie zrobił - dla mnie)
Masz swoiste pojmowanie prawa:
- kierowanie pojazdem bez uprawnien
- zasloniecie rejestracji
- nie zatrzymanie sie na blokadzie
- ucieczka przed policja
- proba rozjechania policjanta

Jak to wszystko to jest NIC, to pytam co wedlug Ciebie trzeba zrobic, zeby juz nie byc "niewinnym"? Jesli proba pozbawienia zycia funkcjonariusza to nic, to mi brak slow. I nie interesuje mnie tu, czy on sobie w glebi duszy myslal, a wjade prosto w niego to odskoczy, czy nie, bo musial sie liczyc z tym ze jednak nie odskoczy i bedzie zabojstwo.
Wez w koncu pod uwage cala sytuacje, ze czekali na uzbrojonego bandyte uciekajacengo na motorze, a zachowanie chlopaka wskazywalo ze to on nim jest. Policjant nie jest telepata do cholery, skad ma wiedziec czy gosc jest uzbrojony i jakie ma zamiary, skoro nie dal sie skontrolowac i sprawdzic? Chyba ma podstawy zakladac, ze nie goni niewinnego czlowieka?
I jeszcze raz, skoro policjant postapil zgodnie z przepisami, to mozemy tu sobie w tej chwili dyskutowac o przepisach, a nie o winie policjanta.

Markac powoli zaczyna mi brakowac cierpliwosci do Ciebie, jak mozna byc takim ignorantem i na dodatek przekrecac fakty ??

1) Nie znasz przepisow i gadasz glupoty. Policja ma prawo uzyc broni nie tylko w obronie wlasnej. Doucz sie, zanim napiszesz kolejna glupote. Pomoge Ci nawet:

Art. 17. 1. Jeżeli środki przymusu bezpośredniego, wymienione w art. 16 ust. 1, okazały się niewystarczające lub ich użycie, ze względu na okoliczności danego zdarzenia, nie jest możliwe, policjant ma prawo użycia broni palnej wyłącznie:

1) W celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na życie, zdrowie lub wolność policjanta lub innej osoby oraz w celu przeciwdziałania czynnościom zmierzającym bezpośrednio do takiego zamachu,

2) przeciwko osobie niepodporządkowującej się wezwaniu do natychmiastowego porzucenia broni lub innego niebezpiecznego narzędzia, którego użycie zagrozić może życiu, zdrowiu lub wolności policjanta albo innej osoby,

3) przeciwko osobie, która usiłuje bezprawnie, przemocą odebrać broń palną policjantowi lub innej osobie uprawnionej do posiadania broni palnej,

4) w celu odparcia niebezpiecznego bezpośredniego, gwałtownego zamachu na obiekty i urządzenia ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa, na siedziby naczelnych organów władzy, naczelnych i centralnych organów administracji państwowej albo wymiaru sprawiedliwości, na obiekty gospodarki lub kultury narodowej oraz na przedstawicielstwa dyplomatyczne i urzędy konsularne państw obcych albo organizacji międzynarodowych, a także na obiekty dozorowane przez uzbrojoną formację ochronną utworzoną na podstawie odrębnych przepisów,

5) w celu odparcia zamachu na mienie, stwarzającego jednocześnie bezpośrednie zagrożenie dla życia, zdrowia lub wolności człowieka,

6) w bezpośrednim pościgu za osobą, wobec której użycie broni było dopuszczalne w przypadkach określonych w pkt 1-3 i 5, albo za osobą, wobec której istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia zabójstwa, zamachu terrorystycznego, uprowadzenia osoby w celu wymuszenia okupu lub określonego zachowania, rozboju, kradzieży rozbójniczej, wymuszenia rozbójniczego, umyślnego ciężkiego uszkodzenia ciała, zgwałcenia, podpalenia lub umyślnego sprowadzenia w inny sposób niebezpieczeństwa powszechnego dla życia albo zdrowia,

7) w celu ujęcia osoby, o której mowa w pkt 6, jeśli schroniła się ona w miejscu trudno dostępnym, a z okoliczności towarzyszących wynika, że może użyć broni palnej lub innego niebezpiecznego narzędzia, którego użycie zagrozić może życiu lub zdrowiu

2) Policjant nie wyskoczyl mu na droge tylko na niej stal i dawal znaki do zatrzymania, wiec przestan juz pisac bzdury, ze to on stworzyl zagrozenie, bo przekrecasz fakty.

3) Uzywanie kolczatki przeciw motocyklistom jest PRAWNIE ZAKAZANE geniuszu. Daruj sobie wstawki co bylo tansze...

"Masz swoiste pojmowanie prawa:
- kierowanie pojazdem bez uprawnien
- zasloniecie rejestracji
- nie zatrzymanie sie na blokadzie
- ucieczka przed policja
- proba rozjechania policjanta
"

Szczególnie te pierwsze cztery punkty zasługują na najwyższą karę... Co do piątego punktu, to rzecz jest dyskusyjna. Jeśli rzeczywiście tak było to to nie będę się upierał przy swoim. Ale trzeba wziąć pod uwagę to, że w takim przypadku gość był zapewne pod wpływem dużego stresu i prawdopodobnie w tym momencie miał ograniczną poczytalność. Ale to go przecież nie usprawiedliwia.

Dziwię się tylko waszą reakcją na śmierć człowieka "nie zatrzymał się, więc zginął" - zdarza się!

Dran, uwielbiam Cię wkurzać :) Może zacznijmy od początku?

--

Dran, naprawdę ciężko Ci musi być w życiu, jeśli każdemu próbujesz narzucać swój tok rozumowania. Nie przyjmujesz nawet do wiadomości, że ktoś moze mieć inne spojrzenie na pewne rzeczy niż Ty. Wyluzuj trochę i nie wciskaj już mi tej swojej papki.

To ostania moja wypowiedź w tym temacie.

--

Markac, cztery pierwsze swiadcza o tym, ze nie byl niewinny, nie dyskutuje tu o karze. A poza tym to co go spotkalo, to nie byla wymierzona prawnie kara, w sensie wyroku sadu, tylko konsekwencja jego zachowania podczas dzialan operacyjnych policji.
Jesli zas ktos na widok policji wpada w duzy stres i ma ograniczona poczytalnosc, to nie powinien kierowac jakimikolwiek pojazdami. Po to sie wydaje prawo jazdy, zeby takich ludzi wyeliminowac z ruchu. Skoro wsiadl na motor nie majac uprawnien to sam podjal ryzyko i jeszcze narazil innych. Wiec masz racje, to go nie usprawiedliwia.

Dziwię się tylko waszą reakcją na śmierć człowieka "nie zatrzymał się, więc zginął" - zdarza się!

Ja mowie, ze to tragedia ze zginal, ale zginal z wlasnej winy. Ty natomiast robisz z policji mordercow i to mnie bardziej dziwi.

ROTFL teraz to mnie zabiles... Doskonale zakonczenie dyskusj, wytracilem Ci z reki argumenty, to kontrujesz bezsensownym postem i uciekasz, uwielbiam to heheh.
Moje wciskanie na sile pogladow, to wyjasnianie Ci przepisow prawa. To raczej Ty wciskasz komus swoj punkt widzenia, stosujesz demagogie zamiast argumentow, przekrecasz fakty i jezdzisz na emocjach, ale moze faktycznie wszyscy powinni sie dostosowac do Ciebie.

markac być może ten chłopak zginął po to abyś Ty jadąc kiedyś samochodem bądź motocyklem zatrzymał się do kontroli i żeby nawet przez myśl Ci nie przeszła myśl o ucieczce...
Pozdrawiam

I jeszcze jedno :) Nie robię z policji morderców, zrobili co uważali za słuszne, nie przekręcaj moich słow. Można to było jednak inaczej rozegrać. Dalej nie wiem czy zastosowano wszystkie inne niezbędne środki, jak kolczatka drogowa?

--

Markac to tylko dowodzi, ze nawet nie czytasz postow do konca. Tam gdzie podawalem przepisy, na koniec napisalem Ci wyraznie, ze stosowanie kolczatki przeciw motocykliscie jest ZABRONIONE, a Ty mi znow o kolczatce...

Nie robisz z policji mordercow? Jesli piszesz, ze chlopak byl niewinny, a winna jest policja, to chyba zdajesz sobie sprawe, ze nie moze byc tak, ze ktos jest winny a nie ponosi kary? Jesli stwierdzasz, ze policjant jest winien smierci tego chlopaka, to ile powinien dostac 10-20 lat? Ja uwazam, ze niestety winny byl chlopak, a policja wykonywala swoja prace, szkoda ze skutki byly tak tragiczne.

O czym wy gadacie, gdyby sprawa była tak jednoznaczna to by wogle nie było komisji co bada czy policjant miał prawo strzelać, także poczekajcie do orzeczenia komisji. I żadna gadka już nie wróci chłopakowi życia.
A ten co strzelał to jakiś cienias albo słabo wyszkolony strzela a potem jest załamany. Jak się strzela do człowieka to nie można mieć żadnych skrupułów, kulka i trup tak jak na wojnie. A jak on jest teraz załamany to co on robił w policji po co on wogle tam szedł co nie wiedział że w policji jest broń i się strzela do ludzi. Ale pewnie myślał że przebuja się te parę latek i pójdzie wcześniej na emeryturkę.

Wiesz Kolumb... dlatego jest załamany gdyż stał się "najsławniejszą" osobą ostatnich dni w Polsce a tacy ludzi jak np. markac "gratulują" mu, "wspierają na duchu" i "dziękują" za Jego służbe...

to jest tragedia ale...
wszyscy psiocza ze w Polsce jest zle niebezpiecznie a policja boi sie uzyc broni, ale jak juz jej uzyje podnosi sie krzyk, bo akurat ten jeden raz na tysiac lub wiecej sie pomylili, albowiem ok, to nie byl ten kogo szukali

natomiast nie zatrzymal sie do kontroli, na blokadzie
sam nie zatrzymal bym sie w nocy w lesie na widok kolesi w powiedzmy fabii ktorzy tyle maja atrybutow policyjnych co lizak i kogut, zreszta poza miastem tylko mundurowi moga zatrzymac do kontroli

natomiast BLOKADA?!? BLOKADA policyjna to nie jest chloptas z latarka i MUSISZ sie zatrzymac or else! Skoro sie nie zatrzymal to ze tak powiem sam jest sobie winien, przykra sprawa ale albo mamy miec policje albo harcerska sluzbe ruchu

kolumb wzywasz do poczekania na wyniki komisji, a jednoczesnie sam oceniasz policjanta... Cienias bo ma wyrzuty sumienia? Gdyby ktos nie mial zadnych wyrzutow, nawet po zastrzeleniu przestepcy, to nie powinien pracowac w policji wedlug mnie. Jakby w policji pracowali ludzie bez skrupulow, to dopiero mialbys powody plakac i zalic sie na ich dzialanie, brutalnosc itp.

Markac: patrzę, że to właśnie Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem. W artykule jest dokładny przebieg całego zajścia, poza tym na bieżąco słucham info dotyczących tego zdarzenia. Poza tym wyraźnie napisałem, że przecież nie zabili go celowo, chcieli go powstrzymać, a że skończyło się to tak a nie inaczej - trudno, sam sobie winien, policjant postąpił prawidłowo i jeśli faktycznie tak to wszystko miało miejsce, jest on wporządku.

Naucz się czytać dobrze do cholery, a potem wypowiadaj się na forum. Wkurzają mnie tacy ludzie, którzy odrazy lecą z krytyką do innych, a sami popełniają te same błędy.

Współczuje rodzinie zabitego młodego, ale jeszcze bardziej jest mi żal tego policjanta, który na 1000% nie chciał go zabić, lecz wykonywał swoją pracę, i sam mógł w tym zdarzeniu ucierpieć.

nie chce mi sie tego wsyztskiego czytac ale ale nawet gdy by to on okradl to hurtownie to czy zycie ludzkie jest warte tak malo?? mysle ze te kilkanascie tysiecy to zbyt malo by odbierac zycie komukolwiek, zreszta nie po to zostaje ono dane by ktos mogl je odbierac, nie jest pewien to nie strzela, a nie ze wydawalo sie czy zachodzilo prawdobodobienstwo, w taki sposob mozna codziennie odebrac zycie kilkuset osobom czy to winnym czy nie

To jest nie watpliwie tragedia.

Mozna jej bylo prawdopodobnie uniknac, ale i policja i Marcin postapili w taki a nie inny sposob, i nie da sie tego odwrocic.
Sam jestem motocyclista, sam uciekalem policji, sam mialem grozny wypadek, rozumiem Marcina, ale jak robisz takie rzeczy - licz sie z konsekwencjami. Nie mowie ze masz sie przygotowac na smierc wsiadajac na motcykl ale on nie mogl wiedziec ze policja akurat sciga przestepcow na motorze, ale i oni nie wiedzieli kto ich probuje rozjechac (jesli to okaze sie prawda). Zwroccie uwage na charakter pracy policji, oni za kazdym razem musza zakladac najgorsze, ze ktos moze byc uzbrojony, ze moze pchnac ich nozem, i... ze moze chciec ich rozjechac. Gdyby nie to, nie wrociliby na kolacje do domu. Marcin dal im wszelkie podstawy zeby tak myslec - jak tam byl czas zeby myslec - co w takich sytuacjach jest raczej instynktem. Bo jak ktos chce cie rozjechac, to na pewno jest podstawa zeby uzyc bronic wszelkimi sposobami.
A ci wszyscy ktorzy tak lekkodusznie sie wypowiadaja o tym co ten policjant przezywa, w zyciu pewnie nie mieli do czynienia z sytuacjami na pograniczu zycia i smierci - i nie mowie tu o zyciu i smierci czlowieka, ale nawet zwierzecia. Jestem ciekaw czy nie oparliby sie u psycha po tym jak ( wszystko hipotetycznie) rozwlaliby niezaierzenie swojego kotka czy pieska z 12 srutowki.
Pozostawiam do przemyslenia.

itsmax dokladnie o to mi caly czas chodzi.
JA, czy zycie ludzkie jest warte tak malo? Widocznie tak, skoro przestepca ktory obrobil hurtownie grozil ludziom bronia. A zadaniem policji jest chronic ludzi przed bandytami. Co by bylo, gdyby zamiast tego chlopaka faktycznie jechal tamtedy poszukiwany przestepca? Policja mialaby mu pomachac na dowidzenia?
Moze to bedzie jakas nauczka dla mlodych, ktorzy podobnie jak on urzadzaja sobie ucieczki przed policja. Zdaje wam sie, ze urzadzicie sobie zabawe z policja, a nigdy nie wiecie, czy oni nie szukaja akurat groznego przestepcy i czy swoim postepowaniem nie dajecie im powodu sadzic, ze to wy nimi jestescie. A do takich ludzi sie strzela niestety.

JA, zacytuje Ci tu jeszcze raz przepisy, kiedy miedzy innymi policja moze uzyc broni:

6) w bezpośrednim pościgu za osobą, wobec której użycie broni było dopuszczalne w przypadkach określonych w pkt 1-3 i 5, albo za osobą, wobec której istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia zabójstwa, zamachu terrorystycznego, uprowadzenia osoby w celu wymuszenia okupu lub określonego zachowania, rozboju, kradzieży rozbójniczej, wymuszenia rozbójniczego, umyślnego ciężkiego uszkodzenia ciała, zgwałcenia, podpalenia lub umyślnego sprowadzenia w inny sposób niebezpieczeństwa powszechnego dla życia albo zdrowia,

Takie jest prawo i do takich ludzi mozna strzelac. Jesli ktos decyduje sie na popelnianie przestepstw, to niech nie oczekuje ze beda sie z nim cackac jak z dzieckiem.

To co nalezaloby zrobic, to przeprowadzic jakies akcje uswiadamiajace spoleczenstwo, co wolno policji w takich sytuacjach i jak sie maja zachowywac, zeby zapewnic sobie bezpieczenstwo.
Policjant tez ma prawo sie bronic, jesli ma uzasadnione podejrzenie ze czlowiek moze byc uzbrojony i niebezpieczny, to ma sie wystawiac na kule, zeby ludzie byli zadowoleni?

wiesz nie rzycze ci by spotaklo to kogos z twojej rodziny bo pewnie zmienil bys zdanie, nie powinno byc "zachodzi podejzenie" tylko "jest pewien"

zycze :P i uzasadnienia to tam nie ma zadnego

podejzenie :P moje bledy sa przegieciem dzis :)

Ej JA a jeżeli jakiś pędzący 200km/h motocyklista zabiłby kogoś z jego rodziny to też byłaby wina Policji ??

A i jeszcze jedno!! Policja ma prawo podejrzewać!!Na podejrzewaniu właśnie opiera się ich praca.A jeżeli nie podoba Ci się ustawa o Policji to proszę bardzo maszeruj se pod Sejm i tam wygłoś swoje żale!! Albo zostań prezydentem i zaopatrz Policę w plastikowe pistolety na kulki...

dziciaku co ty wiesz o zyciu??? a jak jakiemus motocykliscie czy kierowcy obojetnie zcego jadacemu 60km/h wtargnie ktoś z twojej rodziny i zginie to zmienisz jaka ustawe?? o zagapianiu sie na drodze???

aha, ciebie to bym zaopatrzył w rozum ale nawet jak bede prezydentem to i tak w kolejce za ciebie stał nie bede

JA, problem w tym, ze wedlug prawa pewnym to mozna byc po procesie i uprawomocnieniu sie wyroku. Tez sobie nie zycze, zeby spotkalo to kogos z mojej rodziny, mam nadzieje ze mam w niej rozsadniejszych ludzi. A zyczysz czyjejkolwiek rodzinie, zeby ich to spotkalo? Czy jak ktos dokona napadu z bronia w reku i zginie, to jego rodzina nie bedzie rozpaczac? A przeciez to nie rodzina jest winna, tylko czlowiek ktory dopuszcza sie przestepstwa. Dlatego tez, odwolywanie sie do rodziny jest bezsensowne. Iles razy juz pisalem, ze prawo nie moze byc zalezne od emocji. Zas co do podejrzen, to nic prostszego niz dac sie zatrzymac i rozwiac je.
Ktos tu sie zastanawial, czemu gina niewinni a nie przestepcy. Moze dlatego, ze przestepca wie co mu grozi i woli dac sie zlapac niz zginac? Tylko tacy mlodzi bohaterzy mysla, ze beda urzadzac sobie poscigi rodem z filmow?

Dlaczego na zachodzie ludzie wiedza jak sie maja zachowywac przy policji i ze za zlamanie regul moze im grozic kulka? Co dziwne, to u nas a nie u nich, wszyscy wrzeszcza ze policja nie potrafi skutecznie lapac bandytow albo ze jest brutalna. Jak to jest? Jeszcze dziwniejsze, ze faktycznie za granica, nasi rodacy tez staja sie posluszni i nie odstawiaja takich numerow.

PS> o co chodzilo z tym uzasadnieniem? ;)

w USA to kolego policjant sciga podejzanego na swoja odpowiedzialnosc, jezlei sie okaze ze jest on niewinny to wiesz co sie dzieje, wyobrazasz chyba sobie co??

Czyli rozumiem, ze po kazdym wyroku uniewinniajacym jaki zapada w USA policja ma przesrane? Bo przeciez kazdy jest niewinny, poki mu sie tej winy w sadzie nie udowodni? Moze troche tego nie rozumiem, ale wyjasnij mi, co sie dzieje w USA, kiedy policjant podejmuje poscig za niewinnym ,a ten nie tylko ucieka, ale jeszcze probuje go przejechac?

Ja również nie jestem miłośnikiem policji, ale wiem, że jest ona potrzebna. Tu trzeba spojrzeć nieco szerzej, musimy zrozumieć policjanta, który napewno nie przeszedł do porządku dziennego nad tym, że zastrzelił młodego człowieka. Musimy zastanowić się jak zachwalibyśmy się w jego roli, gdyby po napadzie z bronią w ręku ktoś próbował nas staranować na motorze (oczywiscie jeśli to była prawda) i nie zatrzymywał się do rutynowej kontroli. Nie próbuję bronić policji, ale spróbujcie sobie wyobrazić, że to dotyczy napadu na Waszych najbliższych, czy kazalibyście policjantowi zadawać pytania w czasie kiedy ktoś go taranuje na motorze, czy kazalibyście mu użyć broni. Wiem, że trudno teraz oceniać to w chwili gdy wiemy o śmierci młodego człowieka, ale myślę, że ten policjant nie chciał być jego zabójcą, to był efekt sytuacji w jakiej znalazł motocyklista i policjant. Opierając się teraz na faktach podawanych przez media staję po stronie policjanta.

Dran-> widze ze kazdy kreci wokol swojego, kazdy niewinny ktory jest scigany przez Policje w USA i ucierpi przy tym, bierze kolosalne pieniadze w ramach odszkodowania, kazdy ma prawo spanikowac i zachowac sie jak ow policjant(bo tez spanikowal i taka jets prawda), jednak prawa do odbierania zycia chyba nie ma?? a czy to w USA czy w PL kazdy uniewinniony, ktory spedzil jakis zcas w areszcie ma prawo do ubiegania sie o odszkodowanie i pociagniecie do opowiedzialnosci tych ktoprzy sie "pomylili"

JA co ty opowiadasz! Nie zatrzym sie policji w stanach, a zobaczysz jak cie potraktuja. Mozesz miec wszystkie dokumenty, a i tak sie oprzesz w kryminale, a pozniej w sadzie. Nie ma litosci za 'zabawy' w smerfy. A co do policji. Nie wiem czy wiesz ale kazdy policjant przy kontrol;i drogowej podchodzi do ciebie trzymajac bron ( i za pewniam - nie bedzie sie upewnial, czy jest pewien, czy moze tylko podejrzewa) zakuwa cie jak ma tylko jakies podejrzenie, od reszty jest sad. Bylem na imprezie gdzie policja skula okolo 12 osob stojacych na zewnatrz dzyskoteki spowodu zamieszania jakiego poczatkiem byla bujka dwoch gosci. Oni nie maja decydowac czy ty jestes winny, czy nie, oni maja pilnowac porzadku.
Wiec to tylko od ciebie zalezy czy uslyszysz: "Milego dnia" czy " zamknij sie bo co powiesz bedzie..."
Tak wlasnie wyobrazasz sobie stosunki policja - spoleczenstwo w Polsce, bo ja bym wolal miec rozumne spoleczenstwo, i wyrozumialo policje. Gdyby marcin sie zatrzymal pradopodobnie by mu powiedzieli zjezdzaj stad bo mamy cos wazniejszego na glowie. Ale za pozno na takie gdybanie.

dretwa jest ta dyskusja, do nieczego nie doprowadzi nic nie zmieni bo kazdy i tak obstaje przy swoim, z mojej strony tyle nie chce mi sie dalej pisac i udowadniac bo wy i tak wiecie swoje a zycia temu chlopakowi nikt nie przywroci

Może zobaczmy co sami policjanci mówia o tej sprawie... Poznajmy ich opinię:

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=14887

To jest pewne.

Ale nie o tym jest dyskusja. My probujemy znalezc gdzie i co trzeba poprawic zeby do tego nie dopuscic. Moze wlasnie to niektorych uswiadomi jak cenne i jak kruche jest zycie. Jak glupota prowadzi do tragedii i rozpaczy wielu osob. Jak niewiele rozni i jak bardzo jestesmy podobni (bo i policjant byc moze nie przemyslal wszystkich faktow, mogl sie mylic- w koncu czlowiek, a i motocyklista nie zachowal sie zbyt madrze i rozwaznie) To jest wlasnie wazne. Nawet z najwiekszej tragedii treba sie podniesc i wyciagnac jakies wnioski.

Zadajmy sobie pytanie: "Dlaczego uciekał?? " Odp.: "Bo się bał"

Ale czy policjant się nie bał !!?? Czy podejrzewając człowieka o popełnienie przestępstwa i ścigając go nie można się bać?? Mieli mu pinezki na ulice wyrzucać... Ludzie dajcie spokój ta dyskusja jest bez sensu... Wg.informacji w czasie postępowania wyjaśniającego w tej sprawie nie stwierdzono winy policjanta i zaprzestańmy na tym...

Dokładnie, sprawa jest na tyle prosta, że nie było sensu aż tak się unosić (to co do niektórych pisząc w tym temacie). Szkoda chłopaka, ale sam się do tego przyczynił. Mi jest jeszcze bardziej szkoda policjanta, bo on nie chciał go zabić, wykonywał swoją pracę, a że sytuacja było taka a nie inna ... Pomyślcie, co ten człowiek teraz przeżywa, wie, że zabił człowieka, rodzina chłopaka wiesz na nim psy, ale tak naprawdę to nie on zawinił, a mimo wszystko stał się ofiarą i cierpi.

Co do policji z USA, rozgryweczka jest krótka. Oni tam nie szczędzą nawet samochodów, nie zatrzymasz się do kontroli, zepchną Cię swoimi maszynami i tak unieszkodliwią, a potem jeszcze sąd itp. W Stanach policjant podchodząc do Ciebie podczas kontroli, cały czas ma rękę na spluwie, taka jest rzeczywistość.

Wg niektórych najlepiej stałoby się, żeby ten chłopak przejechał tego policjanta, a dopiero wtedy można byłoby do niego strzelać. Chłopak nie miał prawka i tylko dla tego się nie zatrzymał. 1 błędem była jazda motorem bez pozwolenia, 2 błedem i ostatnim nie zatrzymanie się do kontroli. Przykra sprawa ...

Nie mozna oczekiwac od policji, ze bedzie miala pewnosc, ze goni wlasciwego czlowieka, bo to moze dopiero sad rozstrzygnac. Gdyby tak bylo, to policjant bylby w stanie na miejscu wydac wyrok i oszczedzilibysmy na calej machinie sadowniczej.
W USA odszkodowanie niby mozna wyciagnac i za to, ze zupa byla za slona. Ale jakos policja sie nie cacka nawet przy rutynowej kontroli i kierowca dobrze wie, ze ma sie zatrzymac i siedziec grzecznie z rekami na kierownicy albo moze byc kulka. Nie slyszalem, zeby z tego powodu byly jakies manifestacje i protesty spoleczne. Kazdy wie, ze tak jest i nie kozaczy. Nie jestem pewien, czy faktycznie kazdy ma prawo spanikowac. Chyba normalny obywatel nie ma powodu doznawac szoku i paniki jak mu policja lizakiem machnie?
Zreszta dla mnie na podstawie przepisow wszystko jest jasne, chlopak podpadl az z dwoch punktow: spowodowal poscig w ktorym probowal pozbawic zycia policjanta i dwa dal uzasadnione podejrzenie ze bral udzial w napadzie. Policjant mial prawo uzyc broni, na pewno nie chcial go zastrzelic, ale nie mozna go winic za final tej imprezy.

sie rozpisaliscie, a wystarczylo tylko napisac tyle, ze policja miala racje strzelajac do kolesia.
Nie wazne czy winny czegos czy nie, ale nie ucieka sie kiedy jestes niewinny a policja cie goni.
A gyby ktos z was szedl w tym czasie a ten pajac na motorze pedzil 180km/h ?

W panstwie prawa doszlo do tego , ze przestepca ma wiecej prawa niz policja, ktora go powinna strzec.

PS. Nie to, ze bronie policji, ale poj*ebani sa ci , ktorzy tylko szukaja dziury w calym by sie do milicyjnych tylkow dobrac!
Sa zli i sa normalni, to tez *urwa ludzie jak ja czy wy. Jaka by nie byla policija to i tak bedzie jakims pajacom zle

...Kiedy stałeś z nami, walczyłeś ramie w ramię - idea Wielkiej Polski Twym celem stała się...!

Cała sprawa jest wg mie wynikiem:
- braku wychowania Marcina (chodzi mi nie o tzw. maniery, tylko o wszystko co spowodowało że wsiadł na motocykl bez uprawnień, nieszkolony, nieodpowiedzialny)
- braku wychowania policjanta (tutaj w szczególności: czy był właściwie/wystarczająco szkolony - nie tylko w zakresie użycia broni ale także psychologicznie.
Czy zdenerwowany/przestraszony wystarczająco policjant może strzelać do tłumu ludzi na przystanku? Ja to sobie bez problemu wyobrażam... Tak samo jak możliwośc takiego wyszkolenia, że nie będzie popełniał błędów kończących się zamętem wśród jego pracodawców( podatników ).
I uważam że wyżej wskazane aspekty sytuacji mogą być kluczem do szukania rozwiązań na przyszłość.

hobong chyba to niezupelnie tak. Po pierwsze, czy zdazylo sie kiedys, zeby policjant zaczal strzelac do ludzi na przystanku? nie sadze. Po drugie, podatnicy nie sa pracodawcami policjanta, gdyby tak bylo, to bylbys w stanie wydawac mu polecenia sluzbowe, wiec nie przesadzajmy. Fakt faktem, ze policja utrzymywana jest glownie z podatkow, ale to troche za daleko posuniete uproszczenie.
Dalej, nie sadze zeby dalo sie kogos tak wyszkolic zeby nie popelnial bledow, nie wazne policjanta czy kogokolwiek, bo niestety kazdy czlowiek jest omylny. A skoro jestesmy juz przy bledach, to tym razem policjant chyba bledu nie popelnil, skoro uznano ze dzialal zgodnie z przepisami?
Jedynym bledem wedlug mnie, byl tu blad chlopaka, ktoremu wydawalo sie, ze mozna lamac prawo i urzadzac zabawy w ganianego z policja, bez zadnych konsekwencji.
Wedlug mnie, inni milosnicy takich sportow powinni teraz wyciagnac konsekwencje i nie mowie tu o obrzucaniu policji blotem. Czas zaczac wreszcie robic porzadki w tym kraju, a nie ogladac sie na krzykaczy szukajacych sensacji.
I tak jak niektorzy napisali, sprawa powinna byc jasna i krotko zalatwiona. Szkoda, ze nie wszyscy to rozumieja, bo jak widac po calej dyskusji nadal nie wszyscy sa przekonani kto mial racje.

Tak czy inaczej zginął niewinny chłopak, a policjant i tak będzie miał do końca przechlapane.
Poza tym wystrzelenie 10 pocisków, świadczy o tym, iż nie strzelał by zatrzymać tylko zabić. No i z ewentualnym nisieniem pomocy też sie popisali.

Kiedy piszę o wychowaniu, to myślę o kształtowaniu takiej postawy młodego człowieka, by działał prospołecznie a nie antyspołecznie. Wtedy działanie policji w tym konkretnym przypadku miałoby znacznie mniejsze szanse zaistnieć.
Ogólnie, to mam wrażenie że większa część czynów szkodliwych bierze się ze złego kształtowania.
Tak było też w tym przypadku.
Policjant podjął działanie (wielokrotnie) które ma następstwa nieodwracalne:
de facto wyeliminował dzieciaka. No cóż.

Tylko sobie wyobrażam społeczeństwo, tak się rozmarzyłem, gdzie ludzie są trochę bardziej odpowiedzialni ... I nieco inaczej wychowują swoje dzieci (raczej nie porównujcie z Amerykanami). Ich policjanci (i obywatele) znacznie częściej używają broni BEZ POTRZEBY.

Z tych 10 pocisków wszystkie były potrzebne?
Może mechanizm jest znacznie szerszy: dzieciak który się napatrzył tv wsiadł na motor żeby tak samo pośmigać, a policjant zgodnie z procedurami użycia broni użył jej jakże skutecznie (jak w tv).

Zauważcie że bardziej mnie interesują mechanizmy, niż osąd tej konkretnej sytuacji - od tego jest sąd.

głupie przepisy+głupi człowiek=taka sytuacja

Panowie co do tych pocisków to przystopujcie trochę!! Oddano 10 strzałów ale zapominacie o strzałach ostrzegawczych... Wiec nie pier.. cie że facet chciał go zabić!!Nie było was tam nie rozmawialiście z policjantem więc nie róbcie z niego mordercy!!

buhahaha 2 ostrzegawcze a 8 na ****???

Z takiej odleglosci to dziwne ze wogole trafil

Boże kochany !! Ej "JA" strzelałeś kiedyś z takiej broni !!?? Nie wiem czy z odległości 10metrów trafiłbyś chociaż w tarczę na strzelnicy !!!! Do tego dołóz sobie oczywiście sytuację czyli pościg,a pościg jak samo słowo wskazuje to nie jazda 50 km/h,nie wspomne oczywiście o stresie jaki towarzyszył policjantowi!! Więc po "kiego grzyba" piszesz takie głupoty!! Sam napisałes że oddał 2 strzały ostrzegawcze,czyli po 2 strzalach ostrzegawczych facet powinien się zatrzymać u byłby HAPPY END...

Faktycznie rozrzut z broni krótkiej jest spory, ale dla osoby która ma z tym mało doczynienia. Policjant skoro już ma gnata, powinien być z nim raczej obyty.
Moje zdanie jest takie jak napisałem wyżej. Celował w korpus człowieka, więc miał jedno na celu i raczej nie ma ku temu wątpliwości.

enen napisał:
>Na obecne niebezpieczne czasy najlepiej było by powołac instytujce typu SS, Gestapo oni wiedzieli jak
>od durnych polaków egzekwować prawo

PIERD...IJ SIĘ W ŁEB PAJACYKU !!!

Ptysiu chłopak ma rację :) Do gestapo nikt by nie powiedział "pies" , nie użył by zwrotu w stylu "CHWDP" ...

_wowo mi sie zdaje ze bron krotka z samej swojej specyfiki nie jest celna na duze odleglosci... jak masz tak krotka lufe, to wiadomo ze nie da sie super dokladnie wycelowac, chyba ze celownikiem laserowym ;)
A skad wiesz, ze celowal w korpus ?? Jesli postrzelil go w noge i w dolna czesc plecow to dla mnie bardziej oczywiste byloby ze probowal celowac w opone.

Dran, mieczkoś997 zgadzam się w 100% z Wami. Były 2 strzały ostrzegawcze, facet powinien się zatrzymać a on ...... liczył że uda mu się zwiać. Uważam, że za swoje czyny ponosi się odpowiedzialność. Jestem bardzo ciekawa co byście krytykujący policję powiedzieli? ale niezdara wypuścili i ........Bardziej bronicie osobę która nie podporządkowała sie prawu. Taka sytuacja nie powinna wcale mieć miejsca. Jeszcze raz stwierdzam, miał obowiązek się zatrzymać.

Swoją drogą dziwię się, że rodzina chłopaka tolerowała to, że jeździ na motorze bez prawka. Bo chyba mało prawdopodobne, że nie wiedzieli, że ma motor albo nie ma prawka? Gdyby zrobili coś z tym wcześniej nie byłoby problemu. Ale wątpię by mieli sobie coś do zarzucenia, bo co z tego, że nie miał, tyle jeździł i nie miał wypadku, znaczy świetnie umiał jeździć itd. itp...

http://wiadomosci.onet.pl/1417040,11,item.html :)

--

buahhahaaa

Że też ktoś musiał ten temat wygrzebać z archiwum !! ;///

Policjanci z Katowic,
niedoszła ofiara z Norwegii,
akcja mająca miejsce w Krakowie.

Duży ten przypadek... ;D

Kolejny debilny temat na forum...

Panowie niebiescy zareagowali prawidlowo. Naucza sie inni debile zeby sie zatrzymac przed Policja...

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

Noooo szczególnie nieumundurowaną policją ;D

Ah ta nasza polska gościnność... :P

Umundurowanie nie ma tu nic do rzeczy !! Policjant sie wylegitymował !!

No tak Mieczkoś, pewnie ten Norweg umiał czytać po polsku ;D Taka legitymacja to wiesz co... :)

Przecież na legitymacji jest odznaka i nawet afrykanin z dżungli wiedziałby że to POLICJA !! Pozatym policjant miał na sobie kamizelkę odblaskową również z napisem POLICJA !! Może policjanci powinni mieć na czołach napisany wyraz POLICJA tłumaczony we wszystkich językach,może to byłoby wyjście?? Pzdrr

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org