Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Diagnoza kardiologiczna |
Mam pytanie do lekarzy, albo do osób leczących się kardiologicznie. Jakie badania dadzą najwięcej informacji o pracy serca.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Diagnoza kardiologiczna |
Pierwsze to zrobić DKG. O reszcie badan zdecyduje lekarz
|
|
Przepraszam EKG
|
|
Holter
|
|
Na załoźenie holtera musisz mieć skierowanie od kardiologa
|
|
Co ty,nie trzeba.Płacisz 100zł jak chcesz prywatnie
|
|
Nieprawidłowości elektrolitowe to chyba tylko badanie krwi wykryje...
|
|
Jak ja robiłem badania przed rozpoznaniem choroby (arytmia serca) to były to: - EKG - holter EKG przez 24h (bada pracę serca, rytm, zaburzenia rytmu itd.) - 4 razy - holter ciśnieniowy 24h (przez całą dobę bada ciśnienie krwi w odstępach co 15-30 minut) - 3 razy - echo serca (usg serca - lekarz ogląda czy nie masz żadnych wad np. wrodzonych i itp.) - próba wysiłkowa (polega na pomiarze ciśnienia krwi i pracy serca podczas wysiłku fizycznego - RTG klatki piersiowej - usg tętnic szyjnych - test krwi na obecność boreliozy (od ukąszenia kleszcza) bo to również może być powodem zaburzeń rytmu serca (a takie miałem) Jeśli chodzi o powyższe badania to robiłem je w klinice Allenort w Warszawie (oczywiście prywatnie bo sytuacja były dosyć nagła). W Łomży mogę polecić kardiologa, u którego kontynuuję leczenie - dr Chojnowski. Trochę napewno będzie trzeba poczekać w kolejce, ale moim zdaniem to dobry specjalista. Przyjmuje na Wojska Polskiego koło Biedronki.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |