wtorek, 26 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Powróćmy nad Narew ! cz. LXV

Nie zapomniano o poległych w obronie odradzającego się państwa polskiego. Dnia 3 maja 1921 r. prezydent Łomży Władysław Świderski uczcił część tych, którzy zginęli i odsłonił w lokalu zimowym ufundowaną przez Towarzystwo tablicę marmurową. Na niej były wyryte nazwiska członków klubu wioślarskiego: Leona Jakubowskiego, Tadeusza Wajchta, Stefana Wądołowskiego i Antoniego Zakrzewskiego. 1 listopada 1921 r. delegacja Towarzystwa złożyła wieniec na grobach obrońców Łomży.

Studia Łomżyńskie nr V cdn. ..............................................

Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego

czesław

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Powróćmy nad Narew ! cz. LXV

czeslaw prosze o kontakt ( mam sprawe , w zwiaku z historia lomzy) onomastyczne (historia, powstawanie, gramatyka) nazwy ulic w lomzy czy masz materialy jakies na ten temat a moze wiedzę ? podaj kontakt ( to nie dla mnie ale dla kogos...)

Wysłałem info na adres internetowy.

czesław

Jeżeli to możliwe, bardzo proszę o powyższe materiały (nazewnictwo ulic Łomży).

Łomżyńskie ulice...

O łomżyńskich ulicach, ich historii i nazewnictwie bardzo dobrze napisał ks. Witold Jemielity w książce "Dzieje Łomży Tysiącletnie". Powinna być jeszcze w księgarniach.

Proszę dowiedzieć się do Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego im. Wagów ul. Długa 13, dzisiaj byłem tam i widziałem książkę o nazewnictwie ulic nie tylko w Łomży.

Pozdrowienia.

Taką właśniu tam nabyłem w cenie 20 zł za egzemplarz. Omawiany temat jest na stronie 297. Dzisiaj właśnie otrzymali kilka egzemplarzy.

Pozdrowienia.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org