Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Powróćmy nad Narew ! cz. LXV |
Nie zapomniano o poległych w obronie odradzającego się państwa polskiego. Dnia 3 maja 1921 r. prezydent Łomży Władysław Świderski uczcił część tych, którzy zginęli i odsłonił w lokalu zimowym ufundowaną przez Towarzystwo tablicę marmurową. Na niej były wyryte nazwiska członków klubu wioślarskiego: Leona Jakubowskiego, Tadeusza Wajchta, Stefana Wądołowskiego i Antoniego Zakrzewskiego. 1 listopada 1921 r. delegacja Towarzystwa złożyła wieniec na grobach obrońców Łomży. Studia Łomżyńskie nr V cdn. .............................................. Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego czesław
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Powróćmy nad Narew ! cz. LXV |
czeslaw prosze o kontakt ( mam sprawe , w zwiaku z historia lomzy) onomastyczne (historia, powstawanie, gramatyka) nazwy ulic w lomzy czy masz materialy jakies na ten temat a moze wiedzę ? podaj kontakt ( to nie dla mnie ale dla kogos...)
|
|
Wysłałem info na adres internetowy. czesław
|
|
Jeżeli to możliwe, bardzo proszę o powyższe materiały (nazewnictwo ulic Łomży).
|
|
Łomżyńskie ulice... |
O łomżyńskich ulicach, ich historii i nazewnictwie bardzo dobrze napisał ks. Witold Jemielity w książce "Dzieje Łomży Tysiącletnie". Powinna być jeszcze w księgarniach.
|
|
Proszę dowiedzieć się do Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego im. Wagów ul. Długa 13, dzisiaj byłem tam i widziałem książkę o nazewnictwie ulic nie tylko w Łomży. Pozdrowienia.
|
|
Taką właśniu tam nabyłem w cenie 20 zł za egzemplarz. Omawiany temat jest na stronie 297. Dzisiaj właśnie otrzymali kilka egzemplarzy. Pozdrowienia.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |