Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Żywotność żarówek LED |
Czy żarówki LED mają jakąś dłużą żywotność? Chodzi o takie do oświetlenia mieszkania. Ktoś używa?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Żywotność żarówek LED |
Zalezy od mocy ale w przedziale 25-50 razy dluzsza zywotnosc. A powiem ci na przykladzie zarowki 100W -zwykla 100W zarowka srednio w roku zuzyje prad za 949zl, -energooszczedna za 175zl, -ledowy odpowiednik za 96zl. Obliczenia zaczerpniete z Energa.
|
|
|
Moje świecą już ze 3 lata
|
|
Z pięciu które kupiłem 2 padły po pół roku. Na szczęście wymienili mi w ramach gwarancji. I chyba więcej już \"ledów\" nie kupię.
|
|
Zależy jaka. Diody led mają na przykład żywotność do 25 lat. No i gwarancja też jest tak więc bez problemu można oddać. Wszystko ma jednak plusy i minusy. Plusy żarówek led: - energooszczędność - długa trwałość - szybko przechodzą do 100% oświetlenia Minusy: - barwa ( nie każdemu się podoba ale wiadomo,że wiele zależy od dostosowania) - kąt naświetlenia - cena ( chociaż można nieco zaoszczędzić zamawiając przez internet, na przykład: http://nexterio.pl/16333,16332,16318,Zrodla-swiatla_Zarowki-LED.html ).
|
|
kupisz tanie gowno chinskie z dyskontu , to czego wymagasz
|
|
Ja kupiłem po ok 20zł/szt i świecą jak już pisałem ok 3lat. Być może trwałość zależy od mocy na pewno nie od ceny. Do barwy to faktycznie trzeba się przyzwyczaić bo światło jest \"zimne\", nawet wybierając najcieplejszą barwę. U mnie zamontowane są jako światła dodatkowe do oświetlania mieszkania wieczorem (u mnie każdy zapomina wyłączać światło) i w każdej chwili mogę włączyć mocniejsze światło główne.
|
|
W sumie to jakie się kupi również ma pewne znaczenie. Tanich chińskich na pewno nie polecam. Sam zamawiałem tutaj. Zawsze można się gości dopytać o rodzaj i jakość i powinni doradzić co warto byłoby wybrać. Świecą tak 3-5 lat w zależności od żarówki oraz gwarancji.
|
|
mozna poczytać tutaj, bardzo fajny tekst: http://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-zarowki-led/606/ - tu poczytaj Ta chwila miła czasem to błąd...
|
|
Wady i zalety oświetlenia LED Zalety - energooszczędność – w porównaniu z halogenami, świetlówkami oraz żarówkami pobierają najmniej prądu - wydzielają mniej ciepła – mniej się nagrzewają niż pozostałe rozwiązania - charakteryzują się najdłuższą żywotnością Wady - bardzo drogie w porównaniu do innych rozwiązań - w większości przypadków emitują zimne światło - w sprzedaży znajduje się wiele produktów wątpliwej jakości - podatne na przepięcia
|
|
Teraz to już znaczna część osób ich używa. Faktycznie okazało się, że mimo samego kosztu żarówki (chociaż teraz to już ceny nie są takie duże) ich energooszczędność i żywotność naprawdę się opłacają. http://www.ultra-elektro.pl/144-zarowki-led-g4 Ceny nie są wygórowane, można wręcz powiedzieć, że są bardzo niskie, biorąc pod uwagę to, ile czasu działają. Dodatkowo wygodne jest też to, że te powyżej akurat mają różne końcówki, w zależności od zastosowania danej żarówki.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |