Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Do mieszkancow ŁSM |
Witam Pewnie juz wszyscy otrzymaliście rozliczenia za ogrzewanie?? Chcialem zapytac jak jest u Was?? u mnie jest nadplata 100 zł ale ze czynsz mi w tamtym roku podniesli o 40 zł takze zadna to oszczednosc. Zima była wyjatkowo ciepla, wartości licznikow mialem o połowę mniejsze a tu tylko tyle?? Zauwazylem ze cena jesdnostkowa wzrosla ale czy to by tak wplynęło??
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Do mieszkancow ŁSM |
w ŁSM czynsze (zaliczki za c.o.) są indywidualnie dobierane do każdego mieszkania. Ich celem jest właśnie taka sytuacja by rozliczenia wychodziły na zero lub wokół zera oscylowały. Ja też mam około 100 zł zwrotu właśnie dlatego że zima była łagodna.
|
|
U mnie jest podobnie, nadpłata 116 zl, czynsz wzrósl o ok 20 zł
|
|
U mnie mieszkanie zamieszkałe od połowy lutego. Zaliczki pobrane 1200. Do zwrotu 400. Koszt policzony 800 zł. Trochę dużo jak na tak krótki okres korzystania... Boję się myśleć ile trzeba by było dopłacić gdyby mieszkanie było zamieszkane przez cały okres grzewczy...
|
|
U mnie na Chopina jeszcze nie było rozliczenia, raczej juz powinno byc chyba??
|
|
u mnie na moniuszki 300zł dopłaty. Szlag mnie trafił....w kuchni gdzie kaloryfer nie jest używany 112 jednostek
|
|
u nas zwrot 377 zl i czynsz obnizony o ok 5 zl...
|
|
U nas zwrot ok 400zł i zmniejszenie czynszu ok 20zł. Zima była ciepła i często były wyłączone grzejniki. W kuchni mam zawsze zakręcony...
|
|
Na Kopernika i Placu Niepodległości też jeszcze nie ma rozliczenia. Chyba że coś przegapiłam?
|
|
U mnie nadpłata-398 zł :)czynsz pomniejszony o 8 zł ;] Wyleczyć można tylko tego, kto chce być zdrowy...
|
|
U mnie nadpłata 460 zł, czynsz też minus 8 zł/mc. Całościowy koszt ogrzewania ok. 1200 zł. Była lekka zima, więc mniej niż w zeszłych latach.
|
|
trudno mi zrozumieć całe to rozliczenie. Pierwsza tabelka: Koszty stałe c.o. 700 zł, Koszty zużycia c.o.130 zł + 54 zł koszty rozliczenia i opłata raty dzierżawy (hmm ja coś dzierżawię:). Czy ja zużyłam ciepła za 130 zł? a zapłaciłam za nie 884 zł Czy to możliwe że wszystkie koszty stałe mogą być aż tak wysokie? Co zawierają koszty stałe?
|
|
U mnie jeszcze lepiej. Koszt wg powierzchni to 780 zl a koszt wg miernikow 20 zl
|
|
Koszt wg powierzchni wylicza sie na podstawie calkowitego kosztu ogrzania bloku podzielonego przez całkowita powierzchnię bloku i na koncu trzeba to pomnożyć przez ilość metrow mieszkania. Z tego wniosek taki ze nawet jak odkrecimy grzejniki na maksa to i tak nie zaplacimy duzo więcej niz oszczędzając
|
|
tylko w perspektywie maja dobre zwroty i czynsz niszy o 20 zl -30zlocisza ,a jeszcze im bloki porzadnie docieplo to wogle w raju bedo mieli
|
|
ŁSM usrywa się do Perspektywy jeżeli chodzi o wygląd bloków w środku klateki jak też ociepleń zewnętrznych. Do tej pory wszystkie bloki powinny być odnowione gruntownie a dla oka udają że coś zrobią, tu ocieplenie tu klatki tam chodnik. Ale co się dziwić jak taka sama kasa co na remoty idzie na premie dla zarządu.
|
|
nadpłata 400 zł :) ---------------------------------------------
|
|
re specu: Płace zarządu i pracowników w spółdzielniach mieszkaniowych umiejscowione są w opłatach eksploatacyjnych. Konkretnie w kosztach zarządzania. Ich wysokość znajdziesz w sprawozdaniu w ŁSM, bo w Pespektywie nie. Opłaty eksploatacyjne jak się orientuję po rodzince wynoszą: w Perspektywie 1,55 zł/m, na Konstytucji w ŁSM -1,45zł/m, na Górce Zawadzkiej ŁSM - 1,35zł/m. Fundusz remontowy musi być rozliczany tylko na remonty, a opłata za c.o. przechodzi przez spółdzielnię do mpecu kolego specu. Co zaś do zaliczek na c.o. to w tych samych mieszkaniach rodzinka płaci w kolejności: 2,45 zł/m oraz 2,20 zł/m i 1,95 zł/m. I ta najwyższa właśnie w Perspektywie. No i fundusz remontowy: tu najniżej aż o 60 gr/m w Perspektywie. Dlatego jak mówił w Nadziei Konopka trzeba podnieść, żeby nadrobić zaległości. Piana często udaje wartość, a balon jednak pęka.
|
|
Ja mam zastrzeżenia co do wyłączania światła w całym pionie na klatkach schodowych przy ulicy Staffa. Problem dotyczy zapewne nie tylko jednego bloku mieszkaniowego, zaś całej spółdzielni. APEL DO WŁADZ ŁSM O 5:50 JEST CIEMNO! Utrudnieniem jest wyjmowanie latarki za każdym razem, gdy chce zamknąć drzwi od mieszkania. Przecież to istna bezmyślność ! luz blues i orzeszki
|
|
No to ładnie :) Nawet za komuny światła się paliły całą dobę. Dam sobie rękę uciąć, że z tych oszczędnościach ktoś dorabia sobie do pensji.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |