Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Obowiązek służby wojskowej - paranoja !!! |
czytalem na onecie artykul w ktorym bylo napisane ze do sluzby wojskowej beda kierowani wszyscy zdrowi poborowi bez zadnych odroczen, studenci i jedyni zywiciele rodziny.W glowach im sie poprzestawialo tak bardzo chca ludzi ciagnac do wojska a jestem ciekaw ile osob zasiadajacych w parlamencie odbylo te sluzbe. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????? wyrazam stanowczy sprzeciw tej ustawie.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Obowiązek służby wojskowej - paranoja !!! |
Fakt. Ministerstwo stwierdziło, że 4 miesiące w woju "nie zniszczy nikomu życia i kariery zawodowej". Z mojej strony również stanowczy sprzeciw... PRECZ Z PRZYMUSOWĄ SŁUŻBĄ WOJSKOWĄ Pozdrawiam
|
|
Paranoją jest to że ktoś żucił pomysł a nie skalkulował kosztów. Przykładowo. Jako jedyny żywiciel rodziny wezmą mnie na 4 miesiące do wojska kto pokryje koszty utrzymania mojej rodziny, pójdzie na 4 miesiące na bruk ?? , albo kto studentom zaocznych studiów pokryje koszty zaczętego roku, opłata wniesiona bilet do woja, a co z rokiem i zapłaconym czesnym ?? chyba nikt nie pomyslał o tym co chce wprowadzić. paranoja wielka. ogromne koszty. służba wojskowa powinna być dobrowolna, a co najśmiejszniejsze ktos próboje podciągnąc pod to jescze patryjotyzm do ojczyzny, jako by odbyćie służby było jej wyznacznikiem. szkoda słów...
|
|
Pozdrawiam
|
|
zamiast dac nam prace i lepsze mozliwosci krztalcenia sie to oni jeszcze nam klody pod nogi klada, takie rzeczy to tylko w Polsce,ale jka by tak 100 tys. poborowych sie zbuntowalo to bylo nawet ciekawie w koszarach. Damy rade
|
|
Też uważam, że każdy młody mężczyzna bez względu na koszty powinien odbyć służbę wojskową. Przecież nie wynajmą tam firmy do sprzątania kibli, szorowania podłóg, obierania kartofli. Przecież zawodowi oficerowie ani nawt plutonowi tego robic nie będą. Porządek musi być. Bez wyjątku!! Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
Jest to jeden z niewielu dobrych pomysłów, jakie ostatnio się pojawiły. Jest to powrót do normalności. Każdy powinień odebrac minimalne przeszkolenie jak zachowac sie w sytuacjach kryzysowych. Teraz co drugi z krytykujacych ten pomysł na forum nie ma zielego pojecia jak w sytuacjach zagrozenia sie zachowac. A moze Panie MRS wiesz jakie sygnały ostrzegaja ludnosć przed zagrozeniem skażeniem chemicznym. A FM-INFO pewno dokładnie wiesz jak sie zachować w sytuacji gdy poszkodowanych zostanie wokół Ciebie wiele osób np wskutek wybuchu cysterny przejeżdzajacej obok ciebie. Albo panie Urzędzie skarbowy, zapewne dokładnie wiesz jak masz się zachowac w lesie na terenie objetym pozarem. To tylko kilka zbednych normalnemu młodemu człowiekowi informacji, które nabyłby w trakcie słuzby wojskowej. Tak wiec sprzeciw wobec powszechnej słuzby wojskowej jest krótkowzrocznym działaniem pozbawionego instnktu samozachowaczego społeczeństwa. Panowie dorośnijcie. Wojsko jest dla dorosłych a Wy zachowujecie się jak rozkapryszone bachory. Bądźcie cokolwiek pożyteczni dla społeczności, nie tylko dla siebie. POWSZECHNA SŁUŻBA WOJSKOWA DLA WSZYSTKICH !!!!!!!!! (........)
|
|
wogóle nie ma o czym dyskutować. Beznadziejny pomysł. Po cholere takie przeszkolenia skoro ma być wojsko zawodowe? Tak samo po cholere trzymać wykroczeniowócw w więzeniu skoro mogliby kary za niepłacenie alimetnów, drobne oszustwa. kradzieże odrapiać pracując w zakłach albo na usługach państwa. Tak sie zastanawiam kto wybiera tych osłów? Kto wymyśla te debilizmy? I ostatnie pytanie. Pod wpływem jakich leków? Jeśli bez recepty to i ja sobie kupię :P Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani...
|
|
Jacek16 bardzo gleboka analiza problemu, gratuluje. Tylko moze wez ty sam dorosnij dzieciaku, zanim zaczniesz innych pouczac. Jakbys byl jedynym zywicielem rodziny i by cie zgarneli do woja, to powiedz geniuszu co by sie z Twoimi bliskimi stalo? Won na bruk i niech zdychaja z glodu przez 4 miechy? Czy niech wyprzedaja co sie da, zeby przezyc? Pozniej wychodzisz z woja i jestes bez pracy, ktora jak wszyscy wiemy tak latwo dzisiaj zdobyc... Same plusy. Nie mowiac juz o tym, ze jesli ktos chce studiowac, to traci caly rok po to, zeby 4 miechy obierac kartofle w armii. W zasadzie to czemu nie pojsc dalej i nie brac do woja od 18 roku zycia, mature sobie zrobisz jak wyjdziesz prawda? A podstawowych rzeczy o ktorych piszesz, mozna sie nauczyc np na lekcjach PO. Nie trzeba do tego isc na 4 miechy do wojska. Wiec przestan tu walic smuty. Powiedz lepiej, jestes zapalonym militarysta, czy tez z jakiegos powodu sluzba Cie nie obejmuje?
|
|
Spokojnie panowie!! Przecież istnieje możliwość "odbębnienia" wojska w Policji :) Pzdr
|
|
Dran-u, czyzbyć wkrótce osiągnął wiek poborowy i masz pietra przed dorosłym życiem? Militarysta nie jestem i nigdy nie byłem. Los zrzadził, że przysiegę wojskową składałem dwukrotnie, od powszechnego obowiazku obrony nie uchylałem sie nigdy, jestem zołnierzem rezerwy, i jestem systematycznie powoływany na szkolenia. Oczywiście za kilka lat przestanie mnie to dotyczyć z uwagi na wiek a do twojego sposobu myslenia to pewno dopiero mój wnuk będzie musiał dorosnać. A taki dodry jesteś że w wieku 19 lat jedynym żywicielem rodziny jesteś? Szybciej uwierzę, że jedynym konsumentem, który za rodziców kaskę "na studiach" chce pożyć. POWSZECHNA SŁUŻBA WOJSKOWA DLA WSZYSTKICH !!!!!!!!! (........) (........)
|
|
Akurat studia mam skonczone i od dluzszego czasu nie jestem na utrzmaniu rodzicow, wiec tez nie trafiles. Nie dziwie sie juz, ze tak lekko przychodzi Ci ocenianie sytuacji, bo Ciebie juz ona nie dotyczy. Skoro jednak tyle masz lat na karku, to dziwi mnie za to brak wyobrazni i nieumiejetnosc postawienia sie w sytuacji ludzi, dla ktorych ta sluzba bedzie ogromnym problemem. Roznie sie zycie uklada i niektorzy nie moga sobie pozwolic na 4 miesiace takich wakacji. Poza tym i tak juz wystarczajaco ciezko jest znalezc prace, zeby jeszcze ryzykowac jej utrate przez sluzbe wojskowa. Studia tez sa wedlug mnie jednak wazniejsze. Szkoda, ze masz tak ograniczone spojrzenie na sytuacje. Pewnie gdyby dotyczyla Cie osobiscie i bylbys np. tym jedynym zywicielem rodziny to inaczej bys krzyczal.
|
|
To wszystko jakieś chore ... po cholere ludziom te wojsko. Niech idą tam Ci, którzy chcą i wiążą sobie przyszłość z wojskiem. A mi po kiego takie cuda? Ja chcę się iść uczyć, żeby mieć coś w głowie i później dostać szybko normalną i dobrą pracę. Niech się skubańce zajmą łataniem a nie powiększanie dziury w polskim budżecie. Pieprzyć armię!
|
|
Teraz to beda przekrety w komisji wojskowej! Polowa chlopakow z kategoria D :)
|
|
Żeby tylko połowa... 3/4 będzie niezdolnych do służby wojskowej. Ale nie zapominaj ilu jest już po komisjach z kategorią A...
|
|
Dran-u, a co obchodzi WKU moja praca jak powołuje mnie na szkolenie? Dokładnie nic. Dlatego, że jestem starszy to mam do siedemdziesiątki pękać na szkoleniach, bo ty masz problem żeby swoje życie poukładać. Denerwuje to, że ja muszę za młodych i zdrowych byków obowiazki wykonywać. I potem jak juz przydzie emerytura to będziesz dalej na mnie pluł , że pracować na moje utrzymanie musisz. A w razie zagrożenia to ja, stary dziad mam za Ciebie karku nadstawiać? Zacznij odrobinę myśleć, zanim innym ograniczenia przypiszesz. Jeżeli jesteś dorosły(?) to bierzesz odpowiedzialność za rodzinę. Ukończenie studiów, jak widać z wypowiedzi z wzięciem odpowiedzialności za siebie i rodzine niewiele ma wspólnego. POWSZECHNA SŁUŻBA WOJSKOWA DLA WSZYSTKICH !!!!!!!!! (........)
|
|
Powaznie? Dla Ciebie prawdziwa odpowiedzialnosc, to przeszkolenie pod katem czegos co moze nigdy nie nastapic (wojna), kosztem niezapewnienia podstawowych srodkow do zycia? Ciekawe podejscie. Slyszales o czyms takim jak hierarchia potrzeb chociazby? Glodny nie bedzie myslal o sztuce, tak samo wazniejsze jest zapewnienie dachu nad glowa i jedzenia dzieciom, niz bieganie z karabinem bo byc moze (jakie jest prawdopodobienstwo?) kiedys wybuchnie wojna. Kiedys jak sila wcielali do wojska chlopa, ktory byl jedynym zywicielem rodziny, to byla wielka krzywda. A ze teraz juz nie ma panow i poddanych, to znaczy, ze juz sie nikomu krzywda nie stanie? Doprawdy nie pojmuje Twojej argumentacji. Poza tym, jezeli juz mowimy o obronie kraju, to powiedz mi czego naucza ludzi przez te 4 miesiace? Przeciez to smiechu warte. Jak to sie wogole ma do wspolczesnych wojen? Jezeli juz mowimy o faktycznej obronnosci kraju, to armia zawodowa jest tu jedynym wyjsciem, nie ma co sie oszukiwac. Poza tym wedlug mnie wszystkie te odroczenia mialy jakis sens skoro funkcjonowaly tyle lat. A ze obecna wladza ma chopla na punkcie patriotyzmu to juz inna sprawa, tylko nie tedy droga. Mysle, ze faktycznym powodem Twoich wypowiedzi jest wlasnie to co napisales: czemu ty masz jezdzic a ktos nie... To Cie tak naprawde kole w oczy i tyle. Patrzysz na studia i wyzywienie rodziny tylko jako na miganie sie przed wojskiem? Gdyby wojsko mialo byc jedynym powodem studiowania, to chyba mniej wysilku by mnie kosztowalo i wcale bym sie nie migal. Zreszta przeciez po studiach tez moga powolac do wojska. Tak samo jak moga powolac kogos, komu poprawila sie sytuacja i przestal byc jedynym zywicielem, wiec o co Ci chlopie chodzi? Sa rozne priorytety i naprawde nie widze, zeby przeszkolenie wojskowe, jeszcze w takiej formie jak u nas funkcjonuje na dodatek, bylo faktycznie najwazniejsza sprawa pod sloncem.
|
|
Poza tym tez ciekawi mnie, skad panstwo wezmie na to pieniadze. Przeciez teraz zrezygnowali z powolywania wielu osob, wlasnie ze wzgledu na koszty. Ale co tam, wymysla zaraz jakis nowy podatek, podniosa akcyzy, pieniazki sie znajda. Przeciez najwazniejsze to zrobic z nas "patriotow".
|
|
Uważam, że w czasie tygodniowego szkolenia można nauczyć wszystkiego, co potrzebne w razie mobilizacji lub wszelkiego rodzaju zagrożeń. Pozdrawiam
|
|
Dran-u Napisałes: "Mysle, ze faktycznym powodem Twoich wypowiedzi jest wlasnie to co napisales: czemu ty masz jezdzic a ktos nie... To Cie tak naprawde kole w oczy i tyle. Patrzysz na studia i wyzywienie rodziny tylko jako na miganie sie przed wojskiem?" Jest to twój sposób myslenia i nie przypisuj swoich motywacji i swojego postrzegania świata innym. Na kogo zrzucisz obowiązek jak moje pokolenie osiągnie "wieczne ostępy" czyli przeniesie sie do wieczności? Pewnie na swoje dzieci, bo pierwsza twoja zasada to "dlaczego ja jak mogą inni". MRS tydzień to moze być trochę mało, ale na pewno powinno być to zorganizowane tak, aby było maksymalnie efektywne. może np. dwa tygodnie i za jakiś czas znów dwa itd. Aż do wyczerpania programu. Ale powinno to być POWSZECHNE. I niezależne od funkcjonowania armii zawodowej. (........)
|
|
Jakos nie widze, zeby na calym swiecie bylo to powszechne i obowiazkowe. Tam gdzie jest armia zawodowa ludzie nie maja obowiazku odbywania sluzby wojskowej. A Tobie niczego nie przypisuje Jacku. Przeciez sam napisales: "Denerwuje to, że ja muszę za młodych i zdrowych byków obowiazki wykonywać". Wiec w jaki niby sposob przypisuje swoje motywacje? Ja jestem przeciwny temu pomyslowi, wiec chyba cos tu nie gra? Zreszta sam przypisujesz mi rozne rzeczy i chyba tego nie zauwazasz. Ja nie zwalam na nikogo obowiazkow. Tylko dlaczego nie chcesz sie odniesc do argumentow ktorych uzylem? Moim zdaniem sa sytuacje, ktore powinny byc brane pod uwage i tyle. Dlatego nie rozumiem Twojego uporu w tej sprawie. Moze jeszcze zacznijmy brac wszystkich, niezaleznie od tego czy zdrowych czy nie? W koncu jak powszechnie to powszechnie. Wezmy tez do wojska wszystkie kobiety, przeciez powinny wiedziec jakie sa sygnaly ostrzegajace ludnosc itd prawda? ;) Wezmy niedorozwinietych i ciezko uposledzonych, nauczymy ich biegac w szeregu, beda chociaz robic za mieso armatnie, kazdy sie musi przydac... Co dalej? Moze dorzucicsz cos ciekawego... Bedzie fajnie, nareszcie obowiazek bedzie POWSZECHNY. Niech ludzie zawala studia, za ktore jeszcze zaplacili, bedziemy mieli wiecej niewykwalifikowanych bezrobotnych, ale beda znali sygnaly ostrzegajace ludnosc prawda? Jak ktos utrzymuje ciezko chora matke, to niech ja zostawi na te pare miesiecy, najwyzej sie kobita przekreci, bedzie lzej dla wszystkich, wazniejsze wiedziec jak sie laduje karabin i znac sygnaly ostrzegajace ludnosc prawda? Przeciez jak POWSZECHNIE to POWSZECHNIE. ZADNYCH WYJATKOW, dla tych wymigujacych sie od obowiazkow leniwych studentow czy utrzymujacych rodziny-darmozjadow. Wlasnie cos takiego bije z Twoich wypowiedzi jak sie im przyjrzec. Student - darmozjad zyjacy na koszt rodzicow, migajacy sie od sluzby wojskowej. Jedyny zywiciel rodziny - zdrowy byk za ktorego TY musisz pelnic obowiazki. Nie widzisz poza czubek swego nosa i chcesz to usprawiedliwiac jakimis bzdurami o wojnie, bo TY musisz jezdzic na szkolenia. Dla mnie tak to wyglada sorry. nie rozumiem inaczej Twojej zacietosci. Bo co ja mysle to juz wyraznie napisalem: 1) jedynie armia zawodowa daje realne szanse na obrone 2) podstawowe przeszkolenie mozna przejsc np na lekcjach PO 3) w 4 miesiace i tak nie zrobia z nikogo zolnierza 4) panstwa nie stac na powolanie wszystkich 5) sa sytuacje w ktorych sa wazniejsze sprawy niz przeszkolenie wojskowe i powinno to byc brane pod uwage. 6) studia nie trwaja wiecznie i mozna po nich trafic do wojska (takie wazne dla Ciebie, zeby kogos wzieli w trakcie studiow a nie po? jaka to roznica? beda mieli lepiej wykwalifikowanego kandydata) To tyle. Nie pisz mi tylko znowu o tym kto bedzie bronil jak wasze pokolenie odejdzie, bo ja pisze tylko o sytuacjach wyjatkowych, a nie o tym, ze nikt nie powinien trafiac do wojska. Jest wiele osob ktorym zdrowie i sytuacja na to pozwala, wiec w czym problem?
|
|
Przekręty były, ale teraz będzie ich jeszcze więcej. Zacznie się łapówkarstwo i znowu powołają jakieś komisje śledcze, kontrole, afery i pieniędzy z budżetu państwa pójdzie że hohoho, wtedy zrozumieją, jaki błąd popełnili. ________________________________________ Life is brutal and full of zasadzkas and ... Sometimes kopas w dupas? No, always!
|
|
makmarc ja bym na to nie liczyl. oni ciagle popelniaja bledy, tylko placa za nie ludzie, wiec czym maja sie przejmowac? obiecywalni 3 mln mieszkan, a niedlugo beda mieszkania po 3 mln. komisja na komisji gania kolejne afery, a gospodarka czy bezrobociem nikt sie nie zajmuje. niedlugo polowa ludzi wyjedzie z kraju, a oni na to leja. za to maja coraz to nowe super pomysly. czemu tylko mam wrazenie, ze to wszystko sa srodki zastepcze, zeby nie musiec sie zajmowac tym czym powinni i co jest naprawde pilne?
|
|
Jacek16 piszesz o szkoleniu? Dobrze byłoby gdyby to szkolenie wyglądało tak jak pokazują na filmach reklamowych żeby nie użyć określenia propagandowych... Dodam, że jestem za służbą wojskową ale po gruntownej reformie aktualnego stanu naszej armii. Dawno temu napisałem na forum ... : Służyłem w wojsku jako podoficer i widziałem co się dzieje w jednostce po wyjściu kadry zawodowej a nawet podczas ich obecności. Większośc kadry w jednostkach liniowych przyjmuje stanowisko cichej akceptacji dla procederu fali. Szkolenie żołnierzy (przynajmniej w tych jednostkach, w których służyłem) polegało na zaprowadzeniu wojska na miejsce zajęć i .... czekaniu w nudach, mrozie, głodzie, deszczu etc. na koniec zajęć i wymarzony obiad. Sytuacja taka (w moim przypadku) miała miejsce zarówno w Szkole Podoficerskiej jak i w jednostce liniowej. Otrzymałem szczytny stopień kaprala i przydział na stanowisko dowódcy wozu dowodzenia... , którego przez całą służbę nawet na oczy nie widziałem - nie mówiąc już o dowodzeniu... Jedyne co mi się podobało (tylko w Szkole Podoficerów) to musztra, dryl wojskowy... W jednostce linowej nie było mowy o poszanowaniu stopni wojskowych - niejednokrotnie widziałem żołnierzy zawodowych urządzających libacje alkoholowe po których następowały kłótnie i wyzwiska... Regulamin? Nawet podoficerowie nadterminowi bali się wymawiać głośno tego określenia aby nie narazić się szeregowym... Kadra zawodowa robiła też przekręty finansowe polegające na wysyłaniu żołnierzy na przepustki i pobieraniu za nich wyprowiantowania. Każdy z żołnierzy wolał pojechać do domu na przepustkę bez pieniędzy niż miałby w ogóle nie pojechać... Taka sytuacja miała miejsce podczas mojej służby wojskowej... Żebyście widzieli co się działo w jednostce podczas kontroli ze Sztabu Dywizji... Zawodowi żołnierze uciekali z pododdziałów jak małe dzieci nie chcąc natknąć się na członków komisji kontrolującej... Nie jest moim zamierzeniem całkowite potępienie Wojska Polskiego - przeciwnie - uważam, że ta instytucja jest potrzebna i niezbędna ... Chciałem jednak zasygnalizować, że w wielu jednostkach sytuacja w jakiej znajdują się żołnierze jest co najmniej "dziwna" Mam nadzieję, że wprowadzenie zawodowych szeregowych przynajmniej częściowo zminimalizuje taki stan rzeczy... Pozdrawiam T i g e r
|
|
to jest chore....Chyba już zacznę sobie szukać znajomego lekarza:))
|
|
MrS: wątpię żeby można w czasie tygodnia przeszkolić z takiej dziedziny. 3/4 naszej młodzieży to wymoklaki, którzy nie chcą chodzić na zajęcia w-f. Te 4 miechy dobrze by im zrobiło. Jestem jak najbardziej za !!!!!!!!!! Wykluczył bym tylko z tego obowiązku jedynych żywicieli rodziny oraz studentów (także na zaocznych). Reszta do szczoty i kartofli a w wolnych chwilach na szkolenie P-GAZ (wie który - co to? ) Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
peter: hmm... Jesteś jedynym żywicielem rodziny czy studentem zaocznym? Bardzo tendencyjna ta Twoja wypowiedź... Pozdrawiam
|
|
wiekszos osob co to pisze zeby zlikwodowac sluzbe wojskowa to banda cielakow co to im wygodnie jak im mamusia podsunie tamerz z zupa, posprzata za nich i pozmywa... skonczylo sie w kamasze i rura /§!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
peter ja wiem... ochrona przeciwgazowa, tzn zaklada sie op1 i rura z kbk-ak AHAHAHAHA sie pamieta :))
|
|
Jestem całkowicie za , z pewnymi wyjątkami. Nie stać nas na w pełni zawodową armię , a ta niestety musi być. Kiedyś było 2 lub 3 lata i nikt tak nie płakał.
|
|
Ja jestem za. A co sam ide na WAT. 4 miesiace co to jest?/ w szkole sie 10 marnowało co roku i człowiek przeżył. co niekttóuzy licza na kat. E. (ewakułowac z kobietami i dziecmi) powdzenia w załatwianiu!!
|
|
Witam! Jeśli chodzi o tzw. powszechny obowiązek to było dobre w czasie I i II wojny światowej. Ewentualnie teraz w otoczonym ze wszystkich stron przez arabów Izraelu. Teraz w Polsce nie potrzeba 200 tysięcy mięsa armatniego. Zmieniły się czasy i doktryny wojenne - kłania się Clausewitz. Przykład: wojna w Iraku. Kilkudiesięcio - tysięczna grupa żołnierzy amerykańskich rozbija po dwakroć (za starego i młodego Busha) wielomilionową armię Saddama. Armię która uzbrojona była na poziomie naszej "Armii" czyli zdezelowane kałachy rocznik 57 a w najlepszym przypadku lata siedemdziesiąte. I po co to komu?. Żeby zadowolić zgorzkniałych sierżantów, że nie mają kogo ganiać po kiblach?. Akurat o wojsku zapomniałem ponad 20 lat temu i ta sprawa bezpośrednio mnie nie dotyczy, ale będzie aktualna dla moich synów. Nasz "kochany" rząd obudził się z ręką w nocniku. Okazało się, że z Polski spieprzyło ponad 2 miliony młodych ludzi w wieku poborowym i nie ma kogo wziąć do sprzątania zarzyganych kibli - taka metoda na wychowanie 100%-towych mężczyzn i 120% - towych patriotów. Zamiast zadbać o tych co jeszcze pozostali, żeby jak najszybciej zaczęli pracować jako lekarze, nauczyciele, budowlani czy nawet przysłowiowi hydraulicy to proponuje się im 4 miesiące szorowania kibli, opierdalania się, picia na umór itp. To pomysł dokładnie na poziomie umysłowym PIS-dy. Uważam, że w Polsce powinno się jak najszybciej stworzyć armię zawodową lub kontraktową (jak w USA) na poziomie 30 - 40 tysięcy żołnierzy ale uzbrojonych po zęby w najlepszą broń i sprzęt oraz z zamiłowaniem do wojaczki. Żołnierz z przymusu to żaden żołnierz - patrz ślązacy wcieleni do Wehrmahtu. Na wychowanie młodych ludzi są inne, bardziej cywilizowane metody. Zresztą sami się wychowają jak przyjdzie im zarobić w dzisiejszych czasach na utrzymanie siebie i ewentualnej przyszłej rodziny. Pozdrawiam! Franio -były pomocnik dowódcy kompanii
|
|
franio chyba miał cieżko w życiu( w wojsku) ciągle o tych kiblach pisze..... Jestem cieniem Twoich rąk, echem Twojego milczenia. Bez twarzy, bez serca, bez imienia... Wciąż w ciemnym pokoju ma dusza spoczywa, tylko jedna osoba na świecie jest żywa To o niej te słowa w umyśle mym skryte To dla niej w pokorze oddaje swe życie...
|
|
Ponownie witam! Kible to tylko taka (trudne słowo...) METAFORA. Pozdrawiam!
|
|
powiedzmy..... ze tak i tak ustawa nie przejdzie .... wiec co tu dyskutować lepiej chodźmy na pepsi.... Jestem cieniem Twoich rąk, echem Twojego milczenia. Bez twarzy, bez serca, bez imienia... Wciąż w ciemnym pokoju ma dusza spoczywa, tylko jedna osoba na świecie jest żywa To o niej te słowa w umyśle mym skryte To dla niej w pokorze oddaje swe życie...
|
|
Jeszcze raz ponownie witam! Wreszcie ktoś mówi do rzeczy... Pozdrówka! franio
|
|
mojemu kochanemu M grozi kara wiezienia za uchylanie sie od wojska/tak powiedzieli w WKU/ od paru lat mieszkamy za granica i nie stac nas, zeby moj maz jechal nawet na 4 miesiace do polski-przeciez nikt mi nie pokryje wydatkow, a za ewentualne pieniadze, tzn. zold bym sobie mogla chyba waciki kupic w tym roku konczy 28 lat, wiec moze sie odczepia jesli nie, za okolo 2 lata zlozymy uroczysta przysiege na wiernosc innemu krajowi, wtedy sie /chyba/ na pewno odczepia
|
|
jedyne wyjscie lac na WKU!!!
|
|
Franio pisze samą prawdę. Wiem to, bo akurat miałem szczęście mieć na stanie takiego kbk ak rocznik 56, w dodatku z krzywą lufą :P Jak byś nie mierzył i tak zawsze było metr w prawo od tarczy. Wszystkie strzelania zaliczałem z broni kumpla (i to było to szczęście, bo swojej prawie nie musiałem czyścić, a jego czyściliśmy na zmianę - też był zadowolony). Dodam jeszcze, że nasza wspaniała armia nie zdołała mi tej broni wymienić do końca służby, czyli przez 1,5 roku. I oni chcą 200 tys. ludzi naraz szkolić! Pewnie nawet tylu par butów nie mają w magazynach nie wspominając o uzbrojeniu. Ktoś tu się z choinki urwał i tyle.
|
|
W sumie nie wiem... Pomysł nie jest głupi tylko Wojsko jest nienormalne, czego się tam można nauczyć? Żeby to jakieś porządne szkolenie było - na poziomie, a nie "kogo i co by tu skroić". Takie szkolenie podparte nowoczesnymi technologiami i szkoleniami ma sens, ale to idea która jak Bozia da za 1000000000000000 lat się rozwinie...
|
|
Zobaczycie to będzie min. 2 lata a potem wojsko nie będzie miało pienidzy na utrzymanie.
|
|
Powinni brać na siłę. A po co wszystkim buty jak ktos wyżej wspomina? Ranną gimnastykę, czyszczenie kibli i obieranie kartofli można śmiało wykonywać w swoim obuwiu lub w trampkach. Nauczą poborowych szacunku dla starszych metodą: pełzanie przez czołganie. Taaa ..dyscyplina musi być! Małolaci przynajmniej tego się nauczą. Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
Zrobiliby wkoncu zawodowe i byloby git. Duzo mlodych chlopakow jednak chce zostac zolnierzem zawodowym wiec czemu chca brac tych co nie chca?? nie rozumiem... chore panstwo
|
|
mi na zawodowego nie pozwolili isc ale na takie zwyklego poborowego zonierza to sie nadaje hehe i gdzie tu logika ?
|
|
Baba jestem, więc co się będę na tematy wojskowe wypowiadała...:) Z moich obserwacji wynika jednak, że chłop po wojsku: 1. Umie se koszulę wyprasować; 2. Ugotuje grochówkę (i nie tylko!); 3. Jest odważny i posiada coś takiego jak ambicję i honor; 4. Nie trzyma się kurczowo spódnicy mamusi. No i generalnie nie boi się życia (może się i boi, ale nie widać tego po nim). Jedynym skutkiem ubocznym odbycia służby wojskowej z tego, co kojarzę jest to, że Ojciec nauczył się tam palić, ale znam też takich, co przez wojsko przeszli i nie palą, jak również takich, co w armii nie byli, a palą na potęgę. Są to jednak TYLKO moje, subiektywne spostrzeżenia, więc wogóle nie musicie brać ich pod uwagę..:) Acha, I wszyscy znani mi faceci "po wojsku" uważają, że służba wyszła im na dobre.
|
|
Bo to pewnie zalezy jacy byli przed wojskiem ;) Znam takich co przed wojskiem zbijali baki na osiedlu, bo nie chcialo sie ani uczyc ani pracowac. Moze czesci z nich wojsko wyszlo na dobre, a reszta pewnie wypila tylko jeszcze wiecej wody niz w cywilu ;) A koszule to ja se umiem wyprasowac, chociaz w wojsku nie bylem, wiec chyba sa na to mniej drastyczne sposoby ;) Biorac pod uwage jak wyglada pobyt w naszej armii, uwazam ze dla kogos z ambicjami, zdolnego i pracowitego to tylko strata czasu i krok w tyl. Bo wiekszosc czasu spedzi na wlewaniu w siebie litrow alkoholu, co na zdrowie nie wszystkim wychodzi. Bedzie tracil czas i nerwy wykonujac idiotyczne polecenia jakiegos durnego trepa, zamiast robic w tym czasie cos pozytecznego. Mialem okazje ogladac koszary od srodka przy paru okazjach i powiem tyle, ze zgadzam sie w pelni z kims kto stwierdzil, ze gdzie konczy sie rozum tam zaczyna sie wojsko.
|
|
ryskago ja jestem za pelnouprawnieniem wiec niech i kobety biora wszystkie do sluzby!!! Czemu tylko facetotom niszczyc zycie??
|
|
Draniu obalę Twoje twierdzenie. Byłem w wojsku. Hektolitrów ni nawet litrów alkoholu w siebie nie wlewałem. Nauczyłem się masę pożytecznych rzeczy. Koszulę wcześniej też umiałem wyprasować ale w wojsku doprowadziłem to do perfekcji. Widziałem ludzi przychodzących "z ambicjami" tyle że było to na pokaz wszystko, bo kiedy przychodziło co do czego to byli ostatni do podejmowania jakichkolwiek działań. Miałeś okazję oglądać koszary od środka - podziel się z nami co więc tam widziałeś ??. Ja tam żyłem przez prawie 2 lata i nie widziałem by "kończył się rozum" (zaobserwowałem to natomiast w szkołach). ________ Malachit
|
|
Małolaty, a gdzie obowiązek wobec Ojczyzny. Jeżeli jesteście nieodpowiedzialni wobec Ojczyzny, to i tacy będziecie wobec własnych rodzin. Tak Wam ciężko poświęcić się 4 miesiące z własnego życiorysu, a gdyby przyszło Wam nosić kamasze 24 miesiące. Chyba, że mamusia by z Wami poszła, słała łóżeczko, układał kosteczkę, wyczyściła kibelek, obrała ziemniaczki. Po skończeniu 18-stu lat uważacie się za dorosłych, czy któryś z Was zaczął pracować przed osiemnastym rokiem życia. Broń Boże, mamusia da jeść, opierze posprząta, opłaci czynsz, być może ze skromnej pensyjki lub renty, a synalek zamiast do wojska, będzie bumelował, przecież jest jedynym żywicielem rodziny. Autor: bella (---.nwrknj.east.verizon.net) Data: 06-07-06 21:43 Jeśli nie, za okolo 2 lata zlozymy uroczysta przysiege na wiernosc innemu krajowi, wtedy sie /chyba/ na pewno odczepia Dotychczasowemu krajowi też jesteście chyba coś winni, jacy z Was Polacy, że dla 4 miesięcy wojska chcecie się wyrzec Polski. Autor: Łomżaaaa (---.elomza.pl) Data: 07-07-06 16:57 ryskago ja jestem za pelnouprawnieniem wiec niech i kobety biora wszystkie do sluzby!!! Czemu tylko facetotom niszczyc zycie?? Jeżeli jesteś tak za uprawnieniem, to może byś spróbował urodzić ze dwoje dzieci, nie mówiąc już o drużynie. I kto tu komu niszczy życie. Pozdrowienia.
|
|
BUHHEHEHHEEHEH MAŁOLACI SRAJĄ W PORTKI. W KAMASZE I KONIEC SRANIA PO KSZAKACH.
|
|
z tego, co wiem mojego meza chcieli wziac na 1 rok jak napisalam, nikt mi i dziecku nie zagwarantuje utrzymania nawet na 4 miesiace, to raz dwa, po co mojemu mezowi panstwo chce oplacic szkolenie, ktore mu ewentualnie posluzy do obrony obcego kraju mieli swoj czas, czy nie mogli wykorzystac wakacji po maturze i egzaminach na studia-wiekszosc chlopcow w tym czasie nie ma rodzin, jest chlonna wiedzy i sprawna fizycznie 1.5-2 miesiace w wakacje pomaturalne raczej nie niszczyloby komukolwiek zycia, co najwyzej plany wakacyjne
|
|
bella masz racje ja juz tez na wyspach zlozylem papiery i tez sie staram o paszpot. pieprzyc wojsko i polske oczywiscie nie czuje sie patriota. i ja mam walczycza za taka ojczyzne co mi nic niedala i musialem wyemigrowac.
|
|
koniu jak mozesz wogole cos takiego napisac?? "pierzyc polske" ty imbecylu miej choc kszte szacunku dla innych narodow bo polakiem nie jestes idioto bella nie powiedziala zeby pieprzyc Polske buraku ona zaproponowala rozsadniejsze wyjscie z tej sytuacji nizeli uciecza takiego kretyna jak ty ehh nie am slow na ciebie.... ______ Żyj żyj na maxa...
|
|
Chłopy do wojska i basta!!!
|
|
wiesz koniu, ja nie neguje potrzeby przeszkolenia wojskowego, ale to trzeba zrobic w dobrym czasie, a nie niszczyc ludziom zycie jesli chodzi o milosc do ojczyzny polska mnie stworzyla we mnie jest polska polska to duuuuuuuuuuuuzo wiecej niz rzad, a nawet niz prezydent polska to nie polityka dzis kaczor jest, jutro go nie bedzie gorzej z lepperem, bo to pop kultura ja od okolo2 lat nie interesuje sie polityka, nie czytam, szkoda nerwow ale tesknie za miastem, w ktorym sie urodzilam zaluje, ze wiecej tej ojczyzny nie widzialam niz widzialam chce zobaczyc, przy drodze do stawisk, gdzie spoczywaja moi dziadkowie, polacie zboza male rzeczy, bardzo drobne, a potrafia sie snic czlowiekowi jak napisalam, za jakies 2 lata przyjmiemy obce obywatelstwo-ze zwyklej politycznej wygody, a nie z milosci do, bo obywatelstwo jest duzo wygodniejsze niz zielona karta, w polsce ominie nas sluzba wojskowa meza,bedziemy mogli wrocic, jesli zechcemy, a nie latac tam i z powrotem, zeby green card nie stracic, ja bede mogla sobie na polskich drogach prowadzic auto samodzielnie z amerykanskim prawo jazdy na polskie szkoda by mi bylo tyle kasy
|
|
A baby do garów! :]
|
|
Algeroth-no po prostu rewelacja! Popisałeś się! Długo nad tym myślałeś? ....chociaż po głębszym zastanowieniu... niektórym "babom" może przydałaby się szkoła gotowania,a już na pewno wychowywania potomstwa:) G a z e l a
|
|
Gazela: nie, to był moment. Tak, wiem, prostacki i niepoprawny politycznie tekst. Żart to był, żeby nie było ;]
|
|
DO WOJSKA POWINIEN ISC KAZDY MLODY MEZCZYZNA, CHOCBY Z POWODU SPRAWDZENIA SIE CZY DA RADE... ALE WIEKSZOSC TO CIOTY CO WOLA W DOMU SIEDZIEC !!!!!!!!
|
|
ja bym chciala polubic gotowanie, zycie nabraloby smaku
|
|
Malachit moze jeszcze zalezy, gdzie do tego wojska trafiles. Znajomy np trafil do wartowniczej i przez cala sluzbe nie robil tam po prostu nic. Ich zajecia na poligonie polegaly na tym, ze lezeli do gory brzuchami. Jaki sens brac ludzi na pare miesiecy i trzymac ich w zamknieciu zeby sie nudzili? Zeby ich nauczyc koszule prasowac i slac lozko?? Jezeli chodzi o to co ja widzialem w koszarach, to np. pojechalismy kiedys na zawody sportowe i mielismy zalatwione zakwaterowanie w koszarach wlasnie. Smiesznie bylo nie ma co... Zwlaszcza jak po zawodach wrocilismy wieczorem zmeczeni i poobijani, a wartownik stwierdzil ze samochodow na teren jednostki nie wpusci bo cos tam. Trener wszedl do niego porozmawiac, to gosc wyciagnal bron i zaczal sie drzec ze bedzie strzelal bo mu cywil wszedl do tej jego zapapranej budki czy jak to tam nazwac. Ogolnie caly pobyt byl wesoly, ale co sie tu rozpisywac. Moze i w szkolach tez sie czasem konczy rozum, ale nasze wojsko zdecydowanie nie wyglada tak jak powinno. Pytam jeszcze raz, jakimi waznymi umiejetnosciami ma byc usprawiedliwione zamykanie ludzi na pare miesiecy, bez wzgledu na to, jak skomplikuje im to sytuacje zyciowa? Powiedzmy np.(sytuacja autentyczna) ze mlode malzenstwo bierze kredyt mieszkaniowy. A tu nagle po jakims czasie wojsko sobie przypomina o facecie. I co? On do woja, a mieszkanie dla banku? Bo jak zona ma sama splacic miesiecznie kilkaset zl kredytu, a gosc jak wyjdzie z woja to oczywiscie pracy nie ma? Kogos to interesuje? To do tych madrych, ktorzy twierdza ze 4 miesiace zycia nikomu nie skomplikuje. Nie dosc, ze nasz rzad obiecal 3 mln mieszkan i jakos ich nie wiadac, ceny lokali leca w gore kosmicznie, to jeszcze jak ktos kredyt wezmie, to go do woja zgarna, niech sie bank cieszy... Chore myslenie i chore panstwo. Od razu zaznaczam, ze nie jestem przeciw Polsce, tylko rzadowi, ktory ma w d... co obiecuje, za to przedstawia nam takie genialne pomysly jak ten z wojskiem. Panowie politycy sa oczywiscie poza prawem, ciekawe ilu z nich, albo ich synow bylo w wojsku... I niech mi nikt nie mowi o obowiazkach wobec ojczyzny. Placimy tyle podatkow, ze w pale sie nie miesci. Czesc z nich to zwykly haracz, wymyslony po to, zeby wiecej kasy sciagnac do budzetu. Nie czuje sie w obowiazku do robienia czegokolwiek wiecej. Niech najpierw ci na gorze sie troche postaraja, bo poki co panstwo nic dla nas nie robi, za to coraz wiecej wymaga.
|
|
A osoby z poważną alergię z tendencjami astmatycznymi. Czy one też musiałyby dzięki POWSZECHNEMU POBOROWI trafić do tej...ehhhh...instytucji?
|
|
Panowie a tak wogóle ilu z was umie strzelać . czy Polska zmieniła położenie geograficzne i wojen ani sytuacji nadzwyczajnych nie będzie .Nie znacie historii? u nas zadyma jest średnio co 60 lat. Rozumiem ,że wszyscy przeciwnicy wojska w razie konfliktu w ramach protestu napiszą protest do Strasburga lub NATO i to pomoże
|
|
strzelac jakos tam umiem, chociaz w wojsku nie bylem. tylko w 4 miesiace z nikogo snajpera nie zrobia, biorac jeszcze pod uwage ilosc prowadzonych cwiczen. moze wypowiedza sie ci, co w woju byli, ile sztuk amunicji wystrzelali srednio przez taki okres czasu. dla mnie wazniejsze byloby np splacic kredyt mieszkaniowy i nie stracic dachu nad glowa, niz spedzic 4 miechy w woju, bo BYC MOZE kiedys znow jakas wojna wybuchnie. Chcialbym zapytac ilu z tych, co tak krzycza ze to dobry pomysl bylo w wojsku nie bedac na utrzymaniu mamusi, albo nie majac ustabilizowanej sytuacji materialnej. Zawsze mnie dziwi, ze tak latwo przychodzi wszystkim wyrokowanie o czyims zyciu, kiedy ich dana sytuacja nie dotyczy. Moze i idealnie by bylo, gdyby jeszcze kazdy szedl do woja w momencie kiedy nie ma zadnych wiekszych zobowiazan. Tylko co jesli wojsko nagle upomina sie o kogos po paru latach, kiedy ktos zdazyl zalozyc rodzine, nabrac kredytow, czy oplacic studia itp? Jesli zapewnia pokrycie wszystkich kosztow to nie ma sprawy, tylko podejrzewam ze do tego juz sie nie beda garnac tak jak do zaciagania "ochotnikow" w kamasze.
|
|
powinni brać wszystkich co mają kategorie A, powinno być tak że najpierw do wojska odsłużyć i dopiero możesz sobie robić co chcesz ze swoim życiem.a nie takie cioty-z kumplami są wielcy i nikt im nie podskoczy a jak do wojska to pod kiecę do mamy,na studia obojetnie jakie i byle gdzie byle by do wojska nie wzieli!dlamnie ci wszyscy co uciekają przed wojskiem to są skończone cioty!dziewczyny to tylko 9miesięcy-jeśc wam dadzą,ubiorą,trochę wpierdol i naprzód.
|
|
Dobrze powiedziane nigdy nie myślałem o tym w ten sposób - faktycznie przy piwie to wszyscy kozacy a jak do woja to płacze ,że nie może studiować i mu życie marnują Faktycznie Cioty
|
|
Brawo lubama i pabloz4. Śmieszy ten popłoch wsród twardzieli. Wojsko nauczy przynajmniej dyscypliny. Kolejność: wykształcenie czyli nauka, następnie wojsko czyli ojczyzna, na koniec kariera i rodzina. Kredyty proszę sobie brać po ukończonej służbie wojskowej. Dziwne, że wogóle je dają tym, którzy jej nie odbyli. Dran: w jednostce tzw pierwszoliniowej ten Twój trener powinien już leżeć na glebie po strzale ostrzegawczym oddanym przez wartownika. Cóż Ty chłopie wiesz o wojsku. Oczekiwałeś, że wartownik Was herbatą poczęstuje ?? Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
powinien już leżeć nawet bez strzału ostrzegawczego :) wystarczy słowne sprowadzenie do parteru, gdzie argumentem wystarczającym jest np: kbk AKMS z 30 pestkami 7,62 mm Pozdrawiam rezerwistów T i g e r
|
|
a właśnie ... czy wiecie, że poczciwy Kałasznikow AK obchodzi w tym roku 60-te urodziny ? T i g e r
|
|
|
Wg. mnie nawet ta opluwana "fala" ma dobre strony. Mianowicie, w całej swej głupocie uodparnia (różnie różnych)na stres i zapoznaje z przemocą, która to jest składnikem działań bojowych. Drań pisze tu o kredytach mieszkaniowych itp. Jakież to śmieszne i błache w przypadku działań wojennych lub w sytuacji wysoce kryzysowej. Zacytuję Drania (znowu, wybacz :)). "...strzelac jakos tam umiem.." - jakoś to ja umiałem mając 15 lat. Na chwilę obecną umiem dobrze posłużyć się KBK AK i SWD. I tylko tak sobie myślę - czy w razie czego mam stać na pierwszej linii mierząc do ew. wroga, a za mną będzie się kulił, trzęsący dupą kredytobiorca który ma takie obycie z bronią że jeszcze mnie w dupsko postrzeli ?!! ________ Malachit
|
|
ok MALAChIT - masz rację co do strzelania. strzelac to każdy głupi potrafi, jak mu dasz broń to co za problem pociągnąć za spust. i te cioty tak właśnie myśłą wszystkiego się można nauczyć, ale cóż. takie cioty to o niczym nie mają pojęcia,śpi do 12 popołudniu, nic nie robi bo po co, on nie będzie robił byle gdzie, ale sam sobie nic nie znajdzie konkretnego, bo jest za mało inteligentny, ale w mordzie to owszem.komuś dupe obrobić, najebać w 15 komuś to można.w sobotę w "maluszka" i na dicho do szumowa albo jeziorka i co ?jest tam panem-wyrwać jakąś małolatę wyrąbać ją w samochodzie albo gdzieś w krzaczorach za salą i wieczór zaliczony, a jak nie to se strzepie kapucyna po imprezie - i jest git!a potem to dzieci się rodzą i jest problem, bo do wojska trzeba iść.roboty nie ma,domu nie ma, nic nie ma, to się bierze kredytyi inne pierdoły. trzeba było pomyśleć wcześniej, i właściwą głową, a tu sperma do łba uderzyła.a dziecko od wojska ie wybroni, hektary trzeba mieć albo czuba dobrze udawać! Ico uważają że wojsko jest takie straszne i skomplikowane - przynajmniej by się czegoś nauczyli przemyśleli pewne sprawy, jak by wkość dostali, problemy to oni mają jeszcze większe i bez wojska. zresztą teraz tylko 9 m-cy, to jak przedszkole , raz postrzelaja na całą służbę, więcej sięstrzela z kapucyna w nocy pod kocem niż z broni. kiedyś to było wojsko jak na 2,5 roku poszłeś, byłeś ze 3 razy w domu, a nie teraz puszczają co tydzień, zawsze mniej kasy idzie na te darmozjady jak do domu pojadą!wojsko- w Polsce ???śmieszne,szkoda słów- czego tu się bać niewiem.
|
|
DRAN tu jest polska i tu nie ma armi zawodowej, tu się tego nie doczekasz, tu nic ci Państwo nie da! To ty musisz dać coś od siebie Państwu jeszcze się tego nie nauczyłeś? a jak ci tu nie pasuje, to nie widzę problemu,nikt cię tu nie trzyma, możesz zmienić obywatelstwo i naprzód tam gdzie cię nie zabiorą od mamusi!tylko wtedy będziesz płakał że ci mamy brak. Stary bądz mężczyzną. Wszyscy tylko narzekaja i co tak przez całe życie. co za ludzie, Trzeba mieć jaja i robić swoje iść z życiem do przodu a nie narzekać.
|
|
A tak wogóle to jest baaaardzo PZPRowskie podejście - państwo ma dać !!. Ludzie, opamiętajcie się wreszcie, ni wasze ojce, ni matki.... ________ Malachit
|
|
malachit jeżeli oczekujesz czegoś od Pastwa? to powiem ci że się zawiedziesz.Co ono ci da jak bieda tu panuje,jak se sam nie zarobisz to nie będziesz miał.pozdro
|
|
Przydałoby się czytanie ze zrozumieniem:) G a z e l a
|
|
Właśnie Gazelo!! :). lubama ja nie oczekuję niczego od państwa co jasno (dla niektórych chyba nie) wcześniej napisałem!. Radzę sobie sam. Skoro państwo to my więc my sami musimy sobie pomóc. That's all. ________ Malachit
|
|
Lubama poslugujesz sie bardzo wyszukanym slownictwem, adekwatnym do pogladow zreszta. Ty juz jestes na swoim, czy moze utrzymuja Cie rodzice i sie wymadrzasz? Jesli ciota jest dla Ciebie ktos, kto pracuje na utrzymanie rodziny, to zycze z calego serca, zebys trafila na faceta ktory bedzie mial wazniejsze sprawy na glowie, niz dbanie o rodzine. A dyscypliny mozna sie nauczyc nie tylko w wojsku. Poza tym wszystko o czym piszesz, typu znecanie sie w kilkunastu nad slabszym, mozna znalezc akurat w wojsku. Wiec czego tak naprawde sie tam ludzie ucza? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ze niektorzy planuja zycie z pewnym wyprzedzeniem, a nie zyja z dnia na dzien. Kredyty mieszkaniowe bierze sie np po to, zeby pozniej ewentualne dzieci nie wylecialy na bruk, bo rodzice nie zapracowali na wlasne lokum, a nie po to zeby je przezrec, bo sie nie ma pieniedzy. Zreszta jak komus nie starcza na zycie, to i bank mu kredytu nie da. Ale to pewnie przekracza Twoje mozliwosci pojmowania. Moze Ciebie rodzice urzadzili i dali przytulne mieszkanko, ale nie kazdy ma tak lekko w zyciu. Masz tak ciasne horyzonty, ze az przykro czytac Twoje wypociny. I nie ucz mnie czy mi ktos tu cos da czy nie, bo ja na siebie pracuje, a Ty? Oddaje duza czesc swoich pieniedzy na podatki, wiec panstwo raczej na mnie zarabia niz doklada. A od panstwa oczekuje tylko tyle, ze jesli nie pomaga, to niech chociaz nie przeszkadza. Nie wypisuj mi tu banalow, ze jak sie nie podoba to droga wolna, moze wedlug Ciebie panstwo jest po to, zeby tylko sciagac haracze nic nie dajac w zamian, ale jak dorosniesz to moze zmienisz zdanie. I nie pisz mi tu o dyskotekach, rznieciu panien w maluchu i laniu kogos w 15 na 1, bo nie potrafisz najwyrazniej czytac ze zrozumieniem albo wdajesz sie w dyskusje nie zadajac sobie nawet trudu przeczytania czyichs wypowiedzi. Swoje madrosci mozesz sobie za przeproszeniem o kant dupy potluc. Przykro mi, jesli obracasz sie wsrod ludzi ktorzy spia do 12, sa na utrzymaniu mamusi, dymaja panny i obijaja mordy na dyskotekach. Ja nigdy takich pomyslow na zycie nie mialem, ale jesli sadzisz wedlug siebie... Moze zmien towarzystwo na bardziej dorosle, chyba ze takie Ci odpowiada. Sorki ale piszesz jak ktos, kto jeszcze na siebie i rodzine nie zarabia. I ponowie pytanie. Ile osob ktore tak krzycza za wojskiem, poszlo do woja majac na utrzymaniu rodzine? Bo jakos nie widze. Malachit co do fali, to jakos wszedzie jest potepiana i okreslana jako zjawisko patologiczne, a wedlug Ciebie to dobra sprawa? A co do tego jak blache sie wydaja kredyty mieszkaniowe w obliczu wojny, to prosze nie ciagnij tego tematu, bo bede plakal ze smiechu... Powiedz mi, pracujesz na rodzine? Masz mieszkanie? Uwazasz, ze utrata dachu nad glowa, to rzecz blacha? Zazdroszcze w takim razie cieplarnianych warunkow zycia.
|
|
W mojej rodzinie faceci przeważnie zakładają rodziny po odbyciu służby...:)
|
|
niektórzy zakładają w trakcie :) T i g e r
|
|
...jednakże czynią to na własną odpowiedzialność i biorą odpowiedzialność za taką decyzję... No chyba, że nie biorą...:)
|
|
ryskago na pewno to dobre wyjscie, ale nie zawsze akurat tak sie ulozy ;) nie zawsze pojdzie sie do woja od razu po maturze, a co pozniej robic? siedziec i pierdziec w stolek czekajac wezma czy nie wezma? ;) Ja zdania nie zmieniam, ze przynajmniej jakies sytuacje wyjatkowe powinni brac pod uwage. Moze my nie mamy zle, ale sa ludzie w naprawde ciezkich sytuacjach zyciowych, ktorym jest to jeszcze tylko dowalanie do pieca. Niestety bardzo nie podobaja mi sie poglady obecnie rzadzacych. Wedlug mnie maja zapedy do narzucania jedynie slusznych ideologii i niebardzo przejmuja sie przy tym obywatelami.
|
|
do LUBAMA, myslalem ze jestes dziewczyna, ale zadalem sobie trud zajrzenia do Twojego profilu... I Ty mnie qwa pouczasz i nazywasz leniem. Faktycznie pracowity z Ciebie czlowiek... Zajmowanie sie naciaganiem ludzi w internecie, to bardzo szacowne zajecie, chyba zostaniesz moim idolem... Wez sie do uczciwej roboty, moze wtedy pogadamy o zyciu.
|
|
No wiem, wiem - nie zawsze jest tak jakby się kciało...:) Toteż w sytuacjach WYJĄTKOWYCH można by było pójść na rękę głowie (hihi...na rękę głowie...) rodziny zwalniając z obowiązku, ale sytuacje takie musiałyby być prześwietlane na wylot i należeć do rzadkości. No, ale poza tym, to chłopy do wojska! i co tu bedziemy dużo gadać!
|
|
do UNLISTED......... .Widzisz przynajmniej sobie radżę wżyciu, każdy sposób na życie jest dobry, o ile umie się odpowiednio pokierować i rozkręcić! trzeba umieć pracować głową i mieć z tego świetną kasę, a ie tak jak większość społeczeństwa tyrać godzinami za marne grosze! pozatym co ci do tego, nikt cie ie zmusza żebyś korzystał z mojej propozycji, jeżeli już natrafiłeś na mój baner! a tak do świadomości wszystkich , żeby było jasne - tak w ramach odpowiedzi na różne pytania tu padające. W przeciwieństwie do niektórych tu, nie jestem jakimś szarym leniem, który nie może sobie poradzić w życiu, nie umie sobie obrać kierunku życia, i odpowiednio go poukładać! aha, mam 26 lat, rodzice mnie nie utrzymują bo od kilku lat nie mam z nimi żadnych kontaktów, w życiu nikt mi w niczym nie pomagał i nie żadałem żadnej pomocy.sam sobie radzę w życiu. ciężko pracuje na to żeby mieć za co żyć żeby mieć na wszelkie potrzeby, i jeśli ktoś mi powie że w polsce nie da się normalnie żyć i funkcjonować, to jest błedzie , poprostu nie umie sobie radzić i tyle, nie chce mi się już o tym gadać. lubie to co robię, i nikt mi tego nie zabroni, a że ktoś mi zazdrości to inna sprawa, nikt nie broni nikomu robić to na co ma ochotę i co lubi. pozdro dla wszystkich. to nam się temat nakręcił. mam nadzieję że nie jestem za ostry i za brutalny w słowach, ale nie ma co się tym przejmować to tylko forum, myśłe że piszemy tu o rzeczywistości. to jest forum ogólne, i mamy tu styczność z różnymi ludzmi o różnych upodobaniach orientacjach, ale taka wymiana poglądów czasem jest wskazana. pozatym że sobie popiszemy posprzeczamy się, a może nawet poublizamy, to ic złego się nie dzieje. tak 3mać ziomy i ziomki.pa
|
|
Lubama no prosze, jak sie Tobie poglady zmieniaja, zaleznie od tematu na ktory sie wypowiadasz. Co do sposobu zarabiania, to wybacz, ale dla mnie nie jest bez znaczenia czym sie zajmuje, a naciaganie ludzi i robienie im wody z mozgu juz wyjatkowo nie jest powodem do dumy wedlug mnie. Co do zarobkow, to wybacz znam osoby ktore zajmuja sie podobnymi do Ciebie rzeczami i deklaracje o zyskach przez nich skladane w celu omamienia ludzi sa wyssane z palca, poza garstka tych znajdujacych sie na samym szczycie piramidki. Tylko dziwi mnie ze raz pochwalasz cwaniactwo, a raz bredzisz o uczciwosci, patroityzmie i obowiazkach wobec panstwa... Moze czas sie zdecydowac i zajac jakies stanowisko? Jak przesledzilem Twoje posty w roznych tematach, to az zal czytac. Lomza to wiocha, mieszkaja tu same chamy i buraki, studia zawaliles, chcesz sie sadzic ze szkola... a zaraz walisz wstawki o tolerancji itp... Nie potrafisz ludzi szanowac, ani miejsca skad pochodzisz, zawodowo zajmujesz sie naciaganiem, a mi piszesz, ze jak mi sie nie podoba to sie moge z tego kraju wyprowadzic? Chlopie jestes plytki ze az zal, a Twoje poglady to choragiewka na wietrze, zmieniasz je jak Ci wygodniej, byle isc po najmniejszej linii oporu. Wogole to o co chodzi z tym wojskiem? Studia nie wyszly i zgarneli czy co? A jesli chodzi o utrzymywanie sie, to nie Ty jeden sam na siebie pracujesz i nie masz pomocy rodzicow ("mogłem liczyć na pomoc finansową rodziców" - to cytat z Twojej strony), wiec nie pisz do mnie wiecej w takim tonie, jak we wczesniejszych postach, bo niektorzy maja chociaz uczciwa prace i nie pluja na miejsce z ktorego sie wywodza. Poki co, to Tobie nie pasuje kupowanie mieszkania w tej dziurze Lomzy, nie chcesz juz mieszkac wsrod chodzacych do kosciola prostakow itp itd. Wiec jesli jeszcze raz napiszesz mi o obowiazkach wobec ojczyzny to skreci mnie ze smiechu. Moze niedlugo Lodz tez bedzie dla Ciebie za mala i zdecydujesz sie zamieszkac w jakims lepszym kraju, gdzie znajda sie ludzie dorownujacy Ci poziomem... Peter, a co do Twojego posta, to wlasnie takie myslenie wojskowe mnie powala. Co ty nie powiesz gdzie kto powinien lezec... Niech sie w takiej jednostce zdecyduja albo nie sa instytucja noclegowa i nikogo nie wpuszczaja albo jak im pieniazki nie smierdza to niech zalatwiaja sprawy po ludzku. Ale masz racje, powinni wziazc kase a straznik powinien strzelac,bo jakis durny trep chcial zarobic tylko zapomnial powiedziec ze maja kogos wpuscic. Ot cale wojsko, brak kompetencji i totalna samowola, przynajmniej tam, gdzie siedza poborowi. No ale przynajmniej sie taki straznik moze poczuc wazny przez jakis czas, bo pozniej w zyciu juz takiej wladzy miec raczej nie bedzie, chyba ze trafi do strozowki w jakiejs firmie i bedzie szlaban podnosil. Malachit a Ty powiedz mi, zrobili w wojsku z Ciebie takiego twardziela, ze wiesz kto bedzie **** trzasl w razie czego? Poza tym rozejrzyj sie chlopie jak sie teraz prowadzi wojny. Pewnie bedziesz z tego kbk ak do samolotu? Powiedz mi jeszcze, ze te pare miesiecy w wojsku przygotowuje do realnej wojny... Jak ktos nie ma odpowiedniej psychiki, to i w wojsku jej nie nabedzie, co najwyzej kogos do zalamki doprowadza i tyle.
|
|
ryskago jak najbardziej na własną odpowiedzialność ... i wbrew większości głosów w tym temacie, za tą odpowiedzialność wojsko mi za to zapłaciło co do grosza ..... było to działanie ...rzekłbym... w pełni świadome :) T i g e r
|
|
No nareszcie!! Trochę się przetrzebi na tych ławkach pod blokami. Chłopaki zrealizują swoje młodzieńcze marzenia. Zabawa w chowanego, strzelanie, musztra. Powodzenia, będzie extra. http://wiadomosci.onet.pl/1367236,11,item.html Pozdrawiam Ile nie karmić faceta i tak cycka szuka.
|
|
no i prawidlowo !!!! ... rezerwa w dupe dostala... mlodzi dostana tez !!!!!!!!!!!! i bez dyskusji !!!!
|
|
tez mi kur** służba wojskowa 4 miechy pójdziesz i przeleci jak z pyty strzelił.
|
|
Jezuuu kochany aż żal patrzec na Wasze posty!! Ludzie co Wy kaleki jesteście!! Jak nie chcecie woja to idzcie na służbę zastępczą do Policji !! Tak ich wyzywacie i jedziecie po nich to zobaczymy jacy z Was byliby policjanci...
|
|
metheor, tak a po 4 miesiacach wychodzisz i pracy juz nie ma. Jak sam zauwazyles "tez mi kur** służba wojskowa", wiec pozytek zaden, wiecej klopotow dla czlowieka.
|
|
|
peter a ile Ty masz lat co? nie kazdy wyjezdza zarobkowo, niektorzy maja stala prace na miejscu. "pracy jest w bród" heheh, dobry dowcip ;)
|
|
|
Rzadko się zdarza że biorą do wojska tych co zaczeli studia, bądz się uczą, a to że mogą brać to bardzo dobrze. Apropo pracy, jeżeli pracujesz i dostajesz wezwanie do wojska,pracodawca powinien cię spowrotem przyjąć do pracy-jest taka ustawa,która o tym mówi. Chyba że pracujesz w takiej firmie, która nie przestrzega przepisów, ale musisz wiedzieć że masz prawo o to walczyć. a to że masz taką a nie inną pracę to nie nasza wina. Jedyni żywiciele rodziny - nie muszą się martwić o utrzymanie rodziny, ponieważ Państwo płaci w tym przypadku z pieniędzy podatników - czyli również poborowych i nie ma takiej sytuacji że ktoś zostaje bez środków do życia. Z tego względu też jest bardzo mało takich przypadków, bo wolą zapewnić bezpieczeństwo kraju tanim kosztem. Teraz nawet przepustki dają co tydzień, bo zawsze mniej osób do gara jak pojedziesz do domu! A nie tak jak kiedyś byłeś raz albo 2 przez całą służbę w domu. Niewiem co rozumiecie pod pojęciem jedyny żywiciel rodziny? Bo jeżeli pracuje tylko syn, a ojciec matka i rodzeństwo nie mają pracy,ale są zdolni do pracy - to też zaliczają się do żywicieli rodziny. A praca jest tylko trzeba mieć chęci i ochoty by ją podjąć! Nawet jeśli masz do spłacania alimenty - i wezmą cię do wojska - to wojsko w tym czasie je za ciebie zapłaci, wystarczy że złożysz dokumenty i po sprawie. Nie rozumiem po co ta panika?! Poprostu boicię się tego wojska jak ognia, to tylko tak strasznie wygląda, ale w środku jest już normalnie. No chyba że ty jesteś nienormalny! JESIEŃ 01/02 Ja mimo iż jestem po wojsku, dostałem przydział mobilizacyjny, i mimo że jestem już przeniesiony do rezerwy, muszę co kilka lat przechodzić szkolenia mobilizacyjne które trwają nawet do tygodnia. Oczywiście za to płacą jak bym był z pracy i wtedy mam tydzień wakacji, bo pracodawca musi ci dać wolne na ten czas, to jego zasrany obowiązek.
|
|
peter a ty co? wieku sie boisz podac czy jak? zbastuj troche z tekstami, bo juz czytac nie moge jak to wojsko zrobilo z kogos twardziela-komandosa-terminatora od siedmiu bolesci. lubama praca teoretycznie czeka, tylko zawsze moze byc ktos nowy juz przyjety, bo skoro firma dalaby sobie swietnie rade 4 miechy bez pracownika to nie widze powodu zatrudniania go wogole, a powod do zwolnienia zawsze sie znajdzie. Oczywiscie w roznych firmach jest rozne podejscie, ale jakby co to zeby walczyc o swoje to trzeba miec czas i pieniadze. A ty w koncu znalazles jakas normalna prace??
|
|
Witam!! Mam pewien problem i zapytanie.planujemy z moim nazeczonym wziac slub cywilny w grudniu tego roku.Moj nazeczony prawdopodobnie pojdzie w styczniu do wojska.i tu mam pytanie:jak to jest z tym jedynym zywicielem rodziny?czy wystarczy ze sie ma zone czy musi byc tez dziecko na utrzymaniu?zaznaczam ze ja jeszcze studiuje dziennie wiec nie mam na razie zadnych mozliwosci do podjecia pracy i czy jest tez taka mozliwosc ze nie wezma mojego nazeczonego do wojska czy wezma ale na te 4 miesiace??BARDZO PROSZE O POMOC!
|
|
Trudno powiedziec... Na razie niech sklada odwolanie, jak ma jakies problemy zdrowotne to to pomaga. -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
simano ej mam pytanie czy jak mam zielona karte i mam nie odbyta sluzbe wojskowa to czy mnie wezma do wojska czy cos daje zielona karta czy trzeba miec cos wiecej? vyckof
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |