Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
rozbicie ściany |
Witam , jak zwykle podczas remontu zdarzają się niespodzianki , potrzebuję pomocy przy rozbiciu ściany łączącej łazienkę z ubikacją - ściana okazała się być żelbetową , czyli wymaga mocniejszego potraktowania :) przybliżone wymiary ściany do rozbicia to jakieś 120cm x 240 cm . Czy możecie kogoś konkretnego polecić ? - chodzi tylko o rozwalenie ściany . Będę wdzięczny za konkretne namiary osób zajmujących się tym . Pozdrawiam
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: rozbicie ściany |
Ściana żelbetowa to najczęściej nośna. Trzeba mieć zgodę spółdzielni na jej rozbicie.
|
|
aza dobrze pisze - jesli to zelbet to raczej nosna, a jesli nosna to bez projektu i zgody spoldzielni nie dobieraj sie do niej.
|
|
Ludzie, czytajcie wprzódy, nim odpowiedź dacie. Trucker nie pytał, czy ściana jest ścianą nośną, czy nie, potrzebuje jedynie pomocy w jej usunieciu. Technologia wykonania ściany nie świadczy o tym, czy jest to ściana nośna, czy nie . Trucker, jeśli w najbliższym czasie będzie padało, to mogę tą ścianę usunąć z Twojego M. Dysponuję odpowiednim sprzętem oraz ekipą do wykonania tej pracy, niestety mam chroniczny brak czasu ze względu na sezon budowlany.... napisz mi na mail nr tel gl74@op.pl
|
|
Wkur* się jak kiedyś kibel sąsiada z góry wpadnie tobie do wanny ...
|
|
Ale w starych blokach ścianka pomiędzy łazienką a kibelkiem naprawdę jest ścianą nośną i właśnie żelbetonową. Wiem, bo kiedyś sama chciałam tą ściankę rozwalać, ale jak usłyszałam, że koszt pozwolenia na wyburzenie to ok. 1000 zł (nie wiem, czy to prawda, ale tak usłyszałam) to szybko zmieniłam plany... ;) Nie radzę wywalać takiej dużej części ściany nośnej (o ile u Ciebie to faktycznie ściana nośna) bez pozwolenia. Może to zaburzyć konstrukcję budynku. Od nazwijmy to \"fachowców\" usłyszałam, że \"po cichaczu\" można usunąć max 20 cm ściany nośnej.
|
|
pionowa sciana wal smialo ja
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |