poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Referendum o oderwaniu się od wo.Podlaskiego i przyłączenia do woj.Mazowieckiego

Co o tym myślicie?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Referendum o oderwaniu się od wo.Podlaskiego i przyłączenia do woj.Mazowieck

jestem ZA!!!!

Re: Referendum o oderwaniu się od wo.Podlaskiego i przyłączenia do woj.Mazowieckiego

popieram

Re: Referendum o oderwaniu się od wo.Podlaskiego i przyłączenia do woj.Mazowieckiego

tez popieram, ale mi się to wydaje nierealne :(

Płynę pod prąd, bo z prądem śmieci płyną.

Nie do zrealizowania

Pozdrawiam

Dyzmir

Na ten temat było już tutaj:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=19921&t=19921,
cześciowo tutaj:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=20258&t=20258,
tutaj:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=20144&t=20144,
tutaj:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=19944&t=19944,
tutaj:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=20077&t=20077
tutaj:
http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1&i=19680&t=19680,
i w szeregu innych wątków.

W referendum na temat przyszłosci Łomży po likwidacji województwa łomżyńskiego brałem udział. Jak wiekszość uczestniczących w nim opowiedziałem się za historyczną przynależnością do Mazowsza. ( o ile dobre pamietam ok.70%) i co. i wyniki tego referendum władze osrały. ( nie moge znależć innego adekwatnego słowa.) A pewien pan zamienił stołek w urzędzie na wysoki stołek w samorządzie. ( O jego zasługach i zasługach jego ugrupowania pamiętam, i opowiadam swoim dzieciom, aby zdrady nie zapomniały)

Zbliżają się wybory samorządowe. I ogrzewa się ten ten teamt. A co szanowni samorządowcy poza wystąpieniami na posiedzeniach rady zrobili, aby ten stan zmienić?
Jeśli będzie taka siła samorządowa, która w sposób określony prawem takie referendum w sposób skuteczny przeprowadzi - na pewno wezme w nim udział.
Same obietnice, że zrobicie wszystko jak was wybierzemy - to za mało.
Gdzie sa interpelacje Pana Kołakowskiego, Pana Jaroty? nie po klubowemu?

A który to z panów samorządowców zebrał wymagana ilość podpisów pod wnioskiem do sejmu?
Który zebrał choć jeden podpis?

W moim odczuciu są to czcze przedwyborcze brednie czyli kiełbasa wyborcza.

prezesie przekonaj mnie, że się w tym zakresie mylę

(........)

czy będziemy w podlaskim czy w mazowieckim czy to nam coś pomoże ??

popieram ale nie teraz. Jak nam dasdza ta kase dla woj. sciany wschodniej za lata 2007-2013 to droga wolna.... jak oderwiemy sie od podlaskiego to kasy nie bedzie prawdopodobnie...

Carmello, nie badź naiwny, Łomża dostanie pieniądze dla sciany wschodniej jak Białystok zaspokoi swoje metropltalne ambicje.!
A na jaki cel, że tak zapytam?
Przecież kasa juz rozdysponowana:
1. Opera podlaska
2. Lotnisko na krywlanach
3.Rozbudowa Muzeum wsi Podlaskiej
4.Budowa Kampusu uniwersyteckiego w Białymstoku
5.Utworzenie filii Suwalskiej SSE w Białymstoku.

to tyle z pamieci.

A Łomża na co może liczyć?
Czy jest jakikolwiek program, poza pobożnymi życzeniami?

Czy na rozwój bazy akademickiej zostana jakiekolwiek środki? - dla konkurujacego osrodka? - wolne żarty.

Chore, metropolitalne ambicje "stolicy" województwa spowodują, że unijne środki trafią na ich zaspokojenie a nie na rozwój regionu.
A w tym pseudowojewództwie będziemy jedynie zakładnikami ich ambicji.
Dlatego nie ma co liczyć na środki, które sam białystok będzie w stanie przejeść bez problemu.
Urwać im trochę kasy będzie można wychodząc z tego "województwa"!

(........)

za 4 miesiące wybory. także do sejhmiku. potrafimy wybrać swoje silne przedstawicielstwo czy znowu nrozproszymy głosy i guzik nam to da???

... & vice versa!

Również jestem ZA :P

p.s. co to za rozbudowa muzem wsi podlaskiej?

A co jest w pobliżu Łomzy, czego Białysto nie może się dopracowac bo zaraz spala?

Skansen. Muszą przeciez mieć swój, bo nie honor do Nowogrodu albo do Ciechanowca jechac.
A prawdziwy skansen, czyli Bojary zaorzą, bo do metropolii nijak wioskowa zabudowa nie pasuje.

Apropo's rozproszenia głosów.

Przykro pisać na forum, gdzie dominują PeOwcy(po postach sądząc - pisać), ale ludzie, którzy skompromitowali probiałostocką i antyłomżyńską postawą się w czasie likwidacji województwa, należeli wówczas do AWS-u a dziś do PO.
Czy dlatego, że ośrodka w Łomży bronili wówczas z różnych pozycji M.Czerniawski i M.Kamiński, to dzisiaj mam sie opowiedzieć za czerwonym albo za czarnym? Przeciez ich regionalne ośrodki decyzyjne teraz są w Białymstoku. Wiec o jakim rozproszeniu głosów mówisz?

To przecież tak przez Was na tym forum wyszydzany M.Kamiński długo forsował ideę województwa Północnomazowieckiego. I co? nie trafiła na podatny grunt, bo stołek marszałka podlaskiego z nadania AWS był pewny, a inne opcje "patykiem pisane"?

Teraz też tak będzie. Jeśli ktoś, kto przedstawi program dla łomzyńskiego, ale będzie z "niewłaściwej" opcji zostanie wyszydzony, wyśmiany, opluty.
Więc o jakim rozproszeniu głosów mówisz?

Czy łomżyńska społeczność dojrzała do wystawienia jednej listy z programem wyjścia z województwa Podlaskiego?
Oczywiście, że nie, znajdzie się znów cała teczowa banda z gębami pełnymi obietnic bez szans na jakakolwiek realizację!
Więc o jakim rozproszeniu głosów mówisz?

(........)

Takie referendu przeprowadzono w Łomży w 1939 roku w maju. Wiekszością głosów potwierdzono chęć zmiany województwa z białostockiego na warszawskie. Decyzje zapadły, ale powrót do macierzystego podregionu trwał jedynie 2 miesiące, do wybuchu wojny! Nasze głosy (Łomżan) są o tyle ważne, że mogą uświadomić urzędnikom białostockim ich obowiązki w zakresie dbania o Łomżę, a nie świadomego zaniedbania i niszczenia naszego miasta. Kiedy władza była w rękach książąt mazowieckich wszystkie miasta rozwijały się w miarę równomiernie. Teraz, gdy władza jest w Białymstoku to grabie grabią w jedną stronę!!! Tylko z tego tytułu taka akcja ma rację bytu. Popieram!

Re: Referendum o oderwaniu się od wo.Podlaskiego i przyłączenia do woj.Mazowieck

Jestem za...

Jestem za , chociaż dla zasady.

Askar:
Co do grabi to się nie zgadzam kilka dni temu kupiłam grabie, które grabią " od się i do się" Z obowiązku nadmieniam, że są to grabie produkcji niemieckiej, nic nie mają wspólnego z Białymsokiem i stąd zapewne ich niecodzienna funkcja. Gdyby były produkcji białostockiej zapewne grabiłyby na wschód, ale tym sie nieprzejmuję niech zabierają sobie z mojego Mazowsza wszystkie śmieci i chwasty.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org